Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widzisz Panie, słaby DAC :) Ja ma krell'a 280 i też jest "ubogi" w barwę jak się słucha CD. Musisz mieć albo lepszy CD, albo DAC, który da Ci wypełnieni dźwięku, barwę itd. Zaraz wyjdę na naganiacza MAC'a. Jednak co na to poradzę? Są trzy opcje mi znajome. AN, Lampi i MAC. Oczywiście jest wiele Chińczyków lampowych, ale jak to nie zagra, to jesteś umoczony. Jak ktoś ma "tłustą" lampę to oczywiście dobry jest "żyletokwy" DAC typu DCS itp. a jak bieda to MAC itp :)

Czyli leczenie...A nie słaby dac...

Mylisz się. Ja lubię szybki, konturowy, ale też niepozbawiony "mięcha" bas. Wszystko to uzyskuję na lampowych, triodowych monoblokach o "porażającej" mocy sześciu watów na kanał. A oprócz tego mam bajeczną średnicę, gładziutkie i dźwięczne wysokie, niezrównaną przestrzeń, smaczki i aurę akustyczną jakiej nie da mi tranzystorowiec kosztujący podobne, a nawet sporo większe pieniądze.

No chyba że "cudowna" hybryda... ;-)

Pozdrawiam serdecznie :-)

Edytowane przez Gość
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3936834

No chyba że "cudowna" hybryda... ;-)

Zestaw tranzystorowa końcówka plus lampowy preamp też może grać fajnie. Testowałem na przykład taki:

post-3550-0-76114400-1476536853_thumb.jpg

Miodzio. A grzeje się dużo gorzej jak pełna lampa.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3936851

Końcówki tranzystorowe też mogą grać lampowo jak np Krell KSA 50 więc zawsze wszystko jest kwestią odpowiedniego dopasowania i najlepiej uzupełniania cech danych klocków

Edytowane przez Rezyslaw
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3936965

Mylisz się. Ja lubię szybki, konturowy, ale też niepozbawiony "mięcha" bas. Wszystko to uzyskuję na lampowych, triodowych monoblokach o "porażającej" mocy sześciu watów na kanał. A oprócz tego mam bajeczną średnicę, gładziutkie i dźwięczne wysokie, niezrównaną przestrzeń, smaczki i aurę akustyczną jakiej nie da mi tranzystorowiec kosztujący podobne, a nawet sporo większe pieniądze.

Potwierdzam :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3936992

Widzisz Panie, słaby DAC :) Ja ma krell'a 280 i też jest "ubogi" w barwę jak się słucha CD. Musisz mieć albo lepszy CD, albo DAC, który da Ci wypełnieni dźwięku, barwę itd. Zaraz wyjdę na naganiacza MAC'a. Jednak co na to poradzę? Są trzy opcje mi znajome. AN, Lampi i MAC. Oczywiście jest wiele Chińczyków lampowych, ale jak to nie zagra, to jesteś umoczony. Jak ktoś ma "tłustą" lampę to oczywiście dobry jest "żyletokwy" DAC typu DCS itp. a jak bieda to MAC itp :)

No to zobaczymy. Wkrótce będę właścicielem DACa zupełnie innego niż zachwalane powyżej. DACa Macgyvera słuchałem i jestem pod wrażeniem do tej pory (dźwięk utkwił mi głęboko w zwojach mózgowych).

Niewykluczone, że kiedyś Adam mi złoży takiego. Byłem już blisko lecz niestety finanse pogmatwały mi plany.

Zupełnie przypadkowo wpadł mi w ręce DAC (w sumie mało znanego konstruktora). Posłuchałem go u siebie kilka godzin i.... No właśnie. Zamówiłem. Na razie mogę zdradzić tyle, że Dac oparty jest na lampie E88CC, na kości żadko stosowanej we współczesnych produkcjach.

Zasilacz lampowy. Dac jest pozbawiony wszelkich filtrów na wyjściu analogowym.

Mac obiecuję, że będziesz pierwszą osobą po mnie która tego DACa posłucha. Myślę, że sprzęt jest naprawdę godny uwagi.

Tyle o DACu.

Dzisiaj też miałem świetne doświadczenie.

Był u mnie z kolei inny konstruktor ze swoim kondycjonerem oraz kablami sieciowymi (3 sztuki wpięte we wzmak, źródło no i w kondycjoner), interkonektem oraz kablami głośnikowymi marki WE 16 GA (czerwony).

To co usłyszałem z głośników (po wpięciu wszyskiego na raz) jest nie do opisania. Precyzja w każdym zakresie no i przede wszystkim porządek na scenie.

Wnioski. Minasy to świetne kolumny tylko trzeba je odpowiednio "nakarmić".

Zbyniu polecam Sonus Oliva

Mam srebrny z bateriami polaryzacyjnymi.

Pisz na priv mogę Ci pożyczyć.

Edytowane przez Piotr_57210
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937021

właśnie skończyłem oglądać film "AMY"

taki wokal był, tak młodość była

:( :( :(

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937317

Nie podobało wam się jak mój kotek się nudzi. To może wam się spodoba jak mój kotek się byczy?

Oczywiście przed kolumnami S16H:

post-3550-0-83827700-1476565116_thumb.jpg

Mac, przestań zmuszać tego kota do pozowania;) te na kolumnie wyszło jakbyś prowadził specjalną tresurę;)

Jest super i oczywiście żartuje. Pokazałem młodemu to był w szoku. U mnie jest zakaz kładzenia czegokolwiek na kolumnie. Wiadomo, Twój pupil może mieć takie przywileje;) Przy lampie i ciepełku też się układa?

Robin przypomniał o konkursie więc załączam pracę mojej córki wykonaną przy dźwiękach z CG :)))

Wendzik gratulacje dla Twojej córki, kolejne dzieło dziecka w naszym klubie. Napisz jeszcze ile ma latek, bo jeśli napisy są jej to wnioskuje, że już w połowie podstawowki;)

Taka refleksja, mój syn w styczniu skończy 7 lat. Kiedy zmieniam jakiś kabelek czy lampę to zawsze pyta: tata po co znowu to zmieniasz, przecież to tak ładnie gra. Odpowiadam, że może być jeszcze lepiej. Kiedy słucham z uśmiechem na twarzy zawsze potrafi mnie podbudować, chociaż to pewnie z czystej grzeczności, mówi: No...teraz to gra naprawdę lepiej:)

Dlatego czasem zastanawiam się, w co ja pakuje swoje dzieci, czy on też będzie gonił za króliczkiem? Lubi muzykę już od najmłodszych lat. Uczę go grać na gitarze. Mam nadzieję, że pójdzie bardziej w realizację muzyki niż pogoń za lepszym dźwiękiem-tak jak jego tata. Chociaż jedno nie wyklucza drugiego;)

Robin przypomniał o konkursie więc załączam pracę mojej córki wykonaną przy dźwiękach z CG :)))

Wendzik gratulacje dla Twojej córki, kolejne dzieło dziecka w naszym klubie. Napisz jeszcze ile ma latek, bo jeśli napisy są jej to wnioskuje, że już w połowie podstawowki;)

Taka refleksja, mój syn w styczniu skończy 7 lat. Kiedy zmieniam jakiś kabelek czy lampę to zawsze pyta: tata po co znowu to zmieniasz, przecież to tak ładnie gra. Odpowiadam, że może być jeszcze lepiej. Kiedy słucham z uśmiechem na twarzy zawsze potrafi mnie podbudować, chociaż to pewnie z czystej grzeczności, mówi: No...teraz to gra naprawdę lepiej:)

Dlatego czasem zastanawiam się, w co ja pakuje swoje dzieci, czy on też będzie gonił za króliczkiem? Lubi muzykę już od najmłodszych lat. Uczę go grać na gitarze. Mam nadzieję, że pójdzie bardziej w realizację muzyki niż pogoń za lepszym dźwiękiem-tak jak jego tata. Chociaż jedno nie wyklucza drugiego;)

właśnie skończyłem oglądać film "AMY"

taki wokal był, tak młodość była

:( :( :(

Robin, sam wiesz jak było z wieloma artystami. Młodość, talent, sława, pieniądze, alkohol, dragi. Wielu przed 30 się pokończyło. Ci ludzie byli często mega wrażliwi, mieli wiele pokus i mozlwości. Zasadnicze pytanie jest czy bez dragów umieliby pisać, komponować, koncertować, grać? Może u wielu z nich wena wynikała zupełnie z bycia na haju? Na trzeźwo nic by niebstworzyli i dzięki temu mamy wiele dzieł? Tego się raczej nie dowiemy.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937325

Znowu go do tego kabla podłączyłeś? :D

Wydaje mi się, że podłączając do kota kabel z napięciem 220 v zwierzak tak reaguje :)

ROXI

Pisałeś gdzieś, że masz już za sobą Tomanki

i inne ustrojstwa. Czy mógłbyś to rozwinąć ?

Czym zastapiłeś Tomanka i co wniosło do systemu ?

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937443

ROXI

Pisałeś gdzieś, że masz już za sobą Tomanki

i inne ustrojstwa. Czy mógłbyś to rozwinąć ?

Czym zastapiłeś Tomanka i co wniosło do systemu ?

"Tomanki" to oczywiście było w określonym kontekście, różne wersje zasilania DAC i komputerów. Wiadomo, że zazwyczaj lepsze zasilanie przynosi poprawę w wielu aspektach. Masz podobną wiedzę do mojej, bo nasz wspólny kolega Piopio "oferował" komputery z zasilaniem od Tomanka. Zresztą to w sumie był ogólnie dostępny projekt komputera często podowany przez Eleberotha. Z tym "transportem" do pewnego poziomu faktycznie grały podobnie różne DAC i to był wniosek Piotra, ale jak podłączyłem dobrej klasy lampowy DAC, to różnica już była jednak znaczna. Co ciekawe, pisał o tym też Elb i sam tego u siebie doświadczyłęm, że komputer z większą mocą u mnie również zagrał gorzej niż ze słabszym procesorem. To mówimy oczywiście z kartami i "Tomankami" w komputerach.

Miałem np. u siebie jakiś czas Cayina CDT-17mk2, który mawejście USB na dac, do którego miałem podłączony komputer oparty na zasilaniu Tomanka i karcie PPA itp. usprawnieniach. Grało, to z tego komputera niby dobrze ale do pewnego poziomu. Poźniej już przegrywał z dobrym CD jak choćby z dziadkiem Krellem.

Tak na marginesie, to już kilka razy pisałem o tym CD Cayina CDT-17mk2. Ogólnie za tą kasę, to dobry i bardzo uniwersalny CD. Ma piękną obudowę i prawie same zalety. Osobiście tylko mnie zawiódł tylko tym, że po jego budowie i wyglądzie itd. oczekiwałbym jeszcze większego wyrafinowania. Jak ktoś jest bardziej melomanem i nie ma ciśnienia na wyciskanie maksa, to jest bardzo fajne CD. Myślałem, żeby coś tam go podrasować, ale z racji całkowitego zintegrowania poszczególnych elementów na tej jednej płytce , to za bardzo sensu nie ma. Jednak jak mówię, to od pewnego poziomu w górę.

Jak zamówiłeś sobie daczek jak piszesz, to może być dobre grania. Problem tylko z DIY jest taki, że jak się w nie inwestuje więcej kasy, to jest to nieodsprzedawale później. Dlatego bezpieczniej jest kupić jakieś AN, Phasta lub DAC od MAC'a, bo to jeszcze ktoś później kupi. Jak to jednak nie jest to drogie, to można się oczywiście pobawić w różne zabawki. Jak ktoś wie jak to zrobić, to może zagrać znacznie lepiej niż sprzęty uznanych marek.

Edytowane przez ROXI
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937472

Witam,

Przeczytałem wiele dobrego o głośnikach S16 i zastanawiam się nad jedna z opcji:

AURUM IIIs

Canto Grand

Canto One new

Towarzyszem będzie Hegel H80 z wbudowanym daciem na razie ( kusi lampa ) + Dac ( poszukiwania trwają )

Pokój to 3,5x4,5, głośniki stają na dłuższej ścianie, na ciężkiej komodzie ( do ściany jest około 20-25 cm )

Czy może ktoś opisać te trzy kolumny, jak grają a jak jest w stanie porównać ich granie do Kef r300, które obecnie u mnie grają będę bardzo wdzięczny.

Następnym krokiem będzie budowa kina domowego, i wybrane głośniki będą służyć jako fronty.

Pozdrawiam

Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937488

Następnym krokiem będzie budowa kina domowego, i wybrane głośniki będą służyć jako fronty.

Jeżeli "kusi lampa" to po co Ci kino?

Ile czasu procentowo spędzasz na słuchaniu muzyki, a ile na oglądaniu filmów? Mam na myśli oglądanie w skupieniu, a nie że np. klikasz na laptopie a w tle film leci.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937495

Tomanki" to oczywiście było w określonym kontekście, różne wersje zasilania DAC i komuterów. Wiadomo, że zazwyczaj lepsze zasilanie przynosi poprawę w wielu aspektach. Masz podobną wiedzę do mojej, bo nasz wspólny kolega Piopio "oferował" komutery z zasilaniem od Tomanka. Zresztą to w sumie był ogólnie dostępny projekt komputera często podowany przez Eleberotha. Na tych DAC do pewnego poziomu faktycznie grały podobnie różne DAC i to był wniosek Piotra, ale jak podłączyłem dobrej klasy lampowy DAC, to różnica już była jednak znaczna.

Miałem np. u siebie jakiś czas Cayina CDT-17mk2, który mawejście USB na dac, do którego miałem podłączony komputer oparty na zasilaniu Tomanka i karcie PPA itp. usprawnieniach. Grało, to z tego komputera niby dobrze ale do pewnego poziomu. Poźniej już przegrywał z dobrym CD jak choćby z dziadkiem Krellem.

Tak na marginesie, to już kilka razy pisałem o tym CD Cayina CDT-17mk2. Ogólnie za tą kasę, to dobry i bardzo uniwersalny CD. Ma piękną obudowę i prawie same zalety. Osobiście tylko mnie zawiódł tylko tym, że po jego budowie i wyglądzie itd. oczekiwałbym jeszcze większego wyrafinowania. Jak ktoś jest bardziej melomanem i nie ma ciśnienia na wyciskanie maksa, to jest bardzo fajne CD. Myślałem, żeby coś tam go podrasować, ale z racji całkowitego zintegrowania poszczególnych elementów na tej jednej płytce , to za bardzo sensu nie ma. Jednak jak mówię, to od pewnego poziomu w górę.

Dzięki z opis Twoich doświadczeń. Podobnie ja Ty gonię za tym królikiem w celu odtworzenia muzyki najwierniej jak się da w moim systemem domowym.

Uczestnicząc ostatnimi czasy w wielu odsłuchach systemów za "rozsądną" kasę stwierdziłem, że można wydać pieniądze adekwatne do tego co usłyszymy z głośników. Bowiem jak wiemy poszczególne elementy (markowe) systemów są często cenowo mocno przesadzone w stosunku do efektu końcowego.To znaczy efekt końcowy może i będzie zadowalający lecz konto bankowe wyssane do zera :)

Zdobywając z tych doświadczeń bezkompromisową wiedzę wyrobiłem sobie swoje zdanie. Można taniej i niejednokrotnie lepiej (przykładem może być DAC Mcgyvera).

Trzeba jednak wiedzieć w które drzwi zapukać :)

Jak zamówiłeś sobie daczek jak pisze, to może być dobre grania. Problem tylko z DIY jest taki, że jak się w nie inwestuje więcej kasy, to jest to nieodsprzedawale później. Dlatego bezpieczniej jest kupić jakieś AN, Phasta lub DAC od MAC'a, bo to jeszcze ktoś później kupi. Jak to jednak nie jest to drogie, to można się oczywiście pobawić w różne zabawki. Jak ktoś wie jak to zrobić, to może zagrać znacznie lepiej niż sprzęty uznanych marek.

Daczek, który zamówiłem nie do końca jest projektem DIY. Konstruktor pewne elementy (w tym DACu) zgłosił do Urzędu Patentowego.

Wkrótce produkcja jego wyrobów będzie pod jago własnym Brandem. Nie chcę tu więcej na ten temat pisać, gdyż nie jestem do końca pewien czy jestem do tego upoważniony. Gdy będę miał pewność wtedy napiszę więcej i wkleję zdjęcia.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937501

Daczek, który zamówiłem nie do końca jest projektem DIY. Konstruktor pewne elementy (w tym DACu) zgłosił do Urzędu Patentowego.

DIY niczemu nie umniejsza. Można wiele zyskać, ale też znowu jest większe ryzyko, że sporo można wmoczyć i winnego nie ma później. Mam u siebie w skrzynce Preamp gragmofonowy od kolegi, który sporo w niego zainwestował, bardzo rozbudowany układ lampowy, piękna obudowa itd. Tylko projekt jakiegoś genialnego konstruktora coś się do końca nie udał i ze względów bezpieczeństwa z obawy o zdrowie jego synka małego się go pozbył. O moich doświadczeniach z nietrafionym doborem głośników pisał już nie będę nawet. Mam jednak również bardzo pozytywne doświadczenia, ale jak napisałeś od "pewniaka". A zbudowanie rozpoznawalnej marki, to już całkiem inny temat. Z Daczkiem, to aż takie ryzyka finansowego jak z kolumnami nie ma.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937521

Mam u siebie w skrzynce Preamp gragmofonowy od kolegi, który sporo w niego zainwestował, bardzo rozbudowany układ lampowy, piękna obudowa itd. Tylko projekt jakiegoś genialnego konstruktora coś się do końca nie udał i ze względów bezpieczeństwa z obawy o zdrowie jego synka małego się go pozbył.

A należało przerobić tak, żeby było dobrze. Skoro obudowa jest taka piękna, to może warto...
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937525

A należało przerobić tak, żeby było dobrze. Skoro obudowa jest taka piękna, to może warto...

Obudowa była robiona na wymiar z pleksi, to miał być jakiś bajer, podobnie jak jakiś czas robił lampizator. Więcej śmieci z tego zostało niż czego wartościowego...

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937528

Jeżeli "kusi lampa" to po co Ci kino?

Ile czasu procentowo spędzasz na słuchaniu muzyki, a ile na oglądaniu filmów? Mam na myśli oglądanie w skupieniu, a nie że np. klikasz na laptopie a w tle film leci.

Podstawa to stereo z którego będę zadowolony, później chce do tego dołożyć ampli, centralny i sub

3-4 filmy w miesiącu obejrzę ( sezon jesień - zima ) jak jest ciepło to praktycznie nic nie oglądam :)

Nawet jakbym się zdecydował na lampę, to nie wyklucza budowy kina.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937532

Podstawa to stereo z którego będę zadowolony, później chce do tego dołożyć ampli, centralny i sub

3-4 filmy w miesiącu obejrzę ( sezon jesień - zima ) jak jest ciepło to praktycznie nic nie oglądam :)

Nawet jakbym się zdecydował na lampę, to nie wyklucza budowy kina.

Dobrze rozumiem że nie planujesz głośników surround?

Jeżeli tak jest, to sub faktycznie może być przydatny do efektów (choć też można się bez niego obejść posiadając wystarczająco dobre kolumny), natomiast centralny można sobie darować. A bez centralnego to i amplituner zbędny. Podłączysz DVD do lampowca (a jeszcze lepiej przez dobry DAC) i sprawa załatwiona. Nie będziesz rozmieniał budżetu na drobne.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937565

Obecnie tak oglądam, wzmak podłączony pod tv optykiem. I tu by się przydał sub.

To może, ktoś opisze trzy kolumny podstawkowe ze studia 16 Hz.

Proponuję zatem najpierw zaopatrzyć się w docelowe kolumny, posłuchać jakiś czas, a dopiero potem zdecydować czy sub w ogóle potrzebny bo pomieszczenie do wielkich nie należy. Na temat modeli którymi się interesujesz nie wypowiem się, bo sam używam zupełnie innego modelu, a i hegel nie mam pojęcia jak gra.
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937627

Proponuję zatem najpierw zaopatrzyć się w docelowe kolumny, posłuchać jakiś czas, (...)

To punkt pierwszy. ;)

Drugi - monitory ze standami zajmują tyle samo miejsca, co "podłogowce".

Trzeci - żaden sub nie sklei dobrze pasma z monitorami ( z małymi wyjątkami, ale cena kosmos).

Czwarty punkt - patrz pierwszy.:)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937651

Córka ma 6 latek, a napisy pomogła jej mamusia:)))

Coś Ty wtedy puszczał Chopie, AC/DC czy KISS?

:-))))

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937790

Witam,

Przeczytałem wiele dobrego o głośnikach S16 i zastanawiam się nad jedna z opcji:

AURUM IIIs

Canto Grand

Canto One new

Towarzyszem będzie Hegel H80 z wbudowanym daciem na razie ( kusi lampa ) + Dac ( poszukiwania trwają )

Pokój to 3,5x4,5, głośniki stają na dłuższej ścianie, na ciężkiej komodzie ( do ściany jest około 20-25 cm )

Czy może ktoś opisać te trzy kolumny, jak grają a jak jest w stanie porównać ich granie do Kef r300, które obecnie u mnie grają będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Łukasz

Mogę się wypowiedzieć tylko o Canto Grand, które mam. W porównaniu do R300 brzmienie jest barwniejsze, średnica ma więcej informacji, bas jest sprężysty i nie jest taki twardy jak w Kef-ach. W moim odczuciu brzmienie CG jest naturalniejsze. Oba monitory grają dość "potężnie". Problemem w przypadku Canto Grand może być ustawienie na komodzie. Grandy lubią trochę przestrzeni. One new mogą się okazać bezpieczniejszym wyborem tzn. nie będzie problemu z basem. A jak R300 Ci grają postawione na komodzie dość blisko ściany? Co Ci w nich nie pasuje?

AURUM IIIs nie słyszałem.

Edytowane przez Silver_85
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3937832

Panowie zna ktoś z Was jakiś sposób aby przykleić panele akustyczne do ściany na próbę ?

Będę szukał odpowiednich miejsc gdzie je przykleić metodą prób i błędów a nie chcę zniszczyć ściany. Ściany równe, pomalowane farbą akrylową.

Może jakaś taśma dwustronna ?

Znacie coś sprawdzonego ?

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/473/#findComment-3938051
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.