Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zewrzyj same kable miernika, poznasz ich rezystancję oraz rezystancję styków w gniazdkach miernika. Ta rezystancja zawsze dodaje się do rezystancji mierzonej. Jeżeli mierzysz kilkadziesiąt omów lub więcej, nie ma to większego znaczenia. Ale jeżeli mierzysz rezystancje bliskie zera (zwarcia), to fałszuje pomiar.

00.1 czasami 00.2 po zwarciu kabli

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997558

W niedzielny wieczór miałem przyjemność gościć u Rafała (Rafał.M) i jego przemiłej wybranki serca :), wizyta była niestety dosyć krótka ale bardzo owocna…..w doznania dźwiękowe i wizualne :), od czego tu zacząć……Pokój, jedyna z niewielu profesjonalnych adaptacji akustycznych, która po prostu trafiła w mój gust wizualny, wygląda naprawdę świetnie i jest ozdobą pomieszczenia. Po wejściu, w pierwszej chwili odniosłem wrażenie lekkiego przytłumienia, minęło to po odpaleniu pierwszego utworu i tu przejdę do sedna…..niesamowita scena, namacalność i płynność dźwięku szła w parze z tak samo niesamowitą dynamiką i kontrolą całego pasam, które to porażało spójnością. Grał cały pokój, głośników nie było, gdyby ktoś zawiązał mi oczy nie był bym w stanie wskazać miejsca gdzie stoją. Efekty przestrzenne? Pełne 3d. Kapitalny zróżnicowany bas, trzymany żelazną ręką – pełna kontrola. Niesamowicie eteryczna góra pasma, otwarta, pełna wybrzmień i smaczków – to zdecydowanie najlepsza aplikacja Scana 9900 jaką słyszałem. Średnica przejrzysta, czyściutka i namacalna. Tak w ogóle to siedząc u Rafała i słuchając muzyki człowiek przestaje analizować i rozkładać na czynniki pierwsze tego co słyszy, tak wielka jest przyjemność całościowego odbioru muzyki. Nic nie drażni nic nie przeszkadza nawet na baaardzo wysokich poziomach głośności, tylko chce się więcej i więcej :).

Teraz kilka słów o sprzęcie, Ethosy wyglądają wybornie, stolarka i fornir pierwsza klasa, terminale…..widać dbałość o każdy nawet najdrobniejszy detal. Wielkie brawa dla Pana Grzegorza za kawał pracy włożony w ten projekt. Amplifony….w sumie to mógłbym przepisać akapit dotyczący Ethosów, niesamowita jakość , precyzja wykonania i wygląd. Uffff co za system…..mam nadzieje, że jeszcze kiedyś będę miał przyjemność zagościć u Rafała, czuję niedosyt :). Na koniec chciałbym jeszcze raz podziękować przemiłym gospodarzom, za gościnę i tą niezapomnianą ucztę dźwiękową. Było pięknie :)

Dziękuję Tomasz za tak miła laurkę.

Muszę się przyznac że cieszę się jak małe dziecko tym pokojem , i pewno gdyby nie praca i klka, ,, innych obowiązków" :-) , pewno bym przesiedział w nim większość życia , słuchając , słuchając , słuchając.

Mimo że Twoja wizyta była krótka, to odniosłem wrażenie jak bym Cię znał lata. Kocham ludzi którzy są tak spontaniczni , i nie kryją swych emocji.

Oczywiście zapraszamy ponownie , tylko na dłużej.

Pozdrawiam serdecznie .

Szymon.

To fakt , projekt mam skończony . A to co udało się wycisnąć z 18 m. To jest majstersztyk , brak mi słów aby to opisać .

W poście powyżej Tomasz opisał to dokładnie jak Ja odbieram.

Chciałbym Ci serdecznie podziękować za ,bezinteresowne wsparcie i dzielenie się wiedzą.

Oczywiście następne spotkanie , jak tylko będziesz miał czas.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997589

Gratulacje Rafał. Mógłbyś napisać co zmieniłeś w podłodze ?

W 18 m takie efekty to tylko pozazdrościć.

Gdybyś mógł to napisz jakie są wymiary tego pomieszczenia, na której ścianie stoją kolumny (jeśli pokój jest prostokątny). Interesuje mnie rownież odległość kolumn od tylnej ściany (mierząc od tylnej ścianki kolumn), rozstaw kolumn oraz odległość od osi kolumn do bazy odsłuchowej.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997669

Gratulacje Rafał. Mógłbyś napisać co zmieniłeś w podłodze ?

W 18 m takie efekty to tylko pozazdrościć.

Gdybyś mógł to napisz jakie są wymiary tego pomieszczenia, na której ścianie stoją kolumny (jeśli pokój jest prostokątny). Interesuje mnie rownież odległość kolumn od tylnej ściany (mierząc od tylnej ścianki kolumn), rozstaw kolumn oraz odległość od osi kolumn do bazy odsłuchowej.

Pozdrawiam.

Dziękuję Piotrze.

Odnośnie podłogi. Konstrukcja byla lekka, na drewnianych legarach , odeskowanie , i na tym położona komunistyczna mozaika drewniana , w opłakanym stanie. Została ona zerwana, następnie położona wibroizolacja , na to zbrojona jastrychowa wylewka samopoziomująca grubości od 4 do 6 cm. wiadomo, różnica poziomów, na to płytka gresowa 60/60 grubości 1cm. Oczywiście zadbałem też o zdrowie słuchającego i w miejscu odsluchowym ,ogrzewa nasze sprcowane stopy ,ogrzewanie podłogowe.

Wymiary pokoju to 4,70/3,80/2,85 .

Resztę , musisz sobie sam przyjechać i pomierzyć. Zaproszenie masz wciąż aktualne , tylko musisz się przemóc i w końcu wybrać do mnie.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997750

Dziękuję Piotrze.

Odnośnie podłogi. Konstrukcja byla lekka, na drewnianych legarach , odeskowanie , i na tym położona komunistyczna mozaika drewniana , w opłakanym stanie. Została ona zerwana, następnie położona wibroizolacja , na to zbrojona jastrychowa wylewka samopoziomująca grubości od 4 do 6 cm. wiadomo, różnica poziomów, na to płytka gresowa 60/60 grubości 1cm. Oczywiście zadbałem też o zdrowie słuchającego i w miejscu odsluchowym ,ogrzewa nasze sprcowane stopy ,ogrzewanie podłogowe.

Wymiary pokoju to 4,70/3,80/2,85 .

Resztę , musisz sobie sam przyjechać i pomierzyć. Zaproszenie masz wciąż aktualne , tylko musisz się przemóc i w końcu wybrać do mnie.

Pozdrawiam.

Dzięki. Po nowym roku coś wymyślimy aby się spotkać u Ciebie. Człowiek ciagle zalatany (pracuję w tym samym zawodzie co Ty).

Edytowane przez Piotr_57210
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997759

Dzięki. Po nowym roku coś wymyślimy aby się spotkać u Ciebie. Człowiek ciagle zalatany (pracuję w tym samym zawodzie co Ty)

Zaproszenie masz wciąż aktualne , tylko musisz się przemóc i w końcu wybrać do mnie.

To i ja może przy okazji skorzystam bo Rafał mnie już kilkakrotnie zapraszał do siebie ale zawsze jest problem czasowy. Może jak Piotr będziesz się wybierał to i ja bym skorzystał, motywacja będzie większa.

Ja będę robił pokój nad garażem. Niestety tam jest dość nisko bo w najwyższym punkcie jest tylko 2.08. Jak dojdzie jeszcze coś na sufit plus podłoga to ubędzie kolejne kilka cm. Chciałbym Rafał skorzystać, jeśli pozwolisz, z Twojego doświadczenia. Mile widziana też pomoc innych, zwłaszcza Szymona, który jednak bardzo sceptycznie podchodzi do tego pomieszczenia właśnie z racji gabarytów, kubatury. Chciałbym jednak mimo wszystko zrobić ten pokój, wycisnąć z niego tyle ile się da i na ile pozwalają warunki oraz finanse.

Zdziwiłem się Rafał, że masz płytki na podłodze. Myślałem, że to jedna z najgorszych podłóg pod audio. U mnie z racji małej wysokości myślałem aby położyć na całości grubą wykładzinę. Trwa walka o każdy cm wysokości stąd taki pomysł.

Edytowane przez defol

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997824

To i ja może przy okazji skorzystam bo Rafał mnie już kilkakrotnie zapraszał do siebie ale zawsze jest problem czasowy. Może jak Piotr będziesz się wybierał to i ja bym skorzystał, motywacja będzie większa.

Ja będę robił pokój nad garażem. Niestety tam jest dość nisko bo w najwyższym punkcie jest tylko 2.08. Jak dojdzie jeszcze coś na sufit plus podłoga to ubędzie kolejne kilka cm. Chciałbym Rafał skorzystać, jeśli pozwolisz, z Twojego doświadczenia. Mile widziana też pomoc innych, zwłaszcza Szymona, który jednak bardzo sceptycznie podchodzi do tego pomieszczenia właśnie z racji gabarytów, kubatury. Chciałbym jednak mimo wszystko zrobić ten pokój, wycisnąć z niego tyle ile się da i na ile pozwalają warunki oraz finanse.

Zdziwiłem się Rafał, że masz płytki na podłodze. Myślałem, że to jedna z najgorszych podłóg pod audio. U mnie z racji małej wysokości myślałem aby położyć na całości grubą wykładzinę. Trwa walka o każdy cm wysokości stąd taki pomysł.

Defol masz moją pomoc. Musisz jedynie przyjechać i posłuchać czy taka filozofia brzmienia Ci odpowiada. U Rafała zastosowaliśmy kilka niekonwencjonalnych rozwiązań aby w pełni okiełznać Revelatora 9900. Ten głośnik nauczył nas wiele pokory ale jednocześnie udowodnił, że Serblin się nie mylił. Zburzyliśmy tym pomieszczeniem wiele mitów odnośnie adaptacji i doborze systemu.

Podłoga z płytek? Duże podłogówki w 18m2? Absolutna dematerializacja tak dużych paczek? Świetny, głęboki bas z 18cm przetworników? 330W monobloki do nagłośnienia tak małej kubatury? Przestrzennie i holograficznie grający 9900? Słuchacz siedzący tak blisko tylnej ściany? Tak szerokie rozstawienie kolumn z minimalnym dogięciem i kompletna scena? Wrażenie przetłumienia bez muzyki i taka holografia oraz nośność góry po włączeniu utworu? Barwnie grające pliki? Gładki i barwny DCS? Przejrzysty i szybki kabel Mita 350 proline reference? Gładko i analogowo grający Esoteric?

Takich zburzonych mitów zostało jeszcze więcej. Ten system udowadnia, że jedynie całkowite poświecenie, wieloletnia praktyka i bezkompromisowe podejście do realizacji pozwalają osiągnąć zamierzony efekt.

Próby jakiegokolwiek wzorowania się na pojedynczych elementach nie mają kompletnie sensu bo tylko właściwy dobór całości pozwala osiągnąć taki efekt finalny.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997862

Oczywiście mój błąd. Chodzi mi o odległość za kolumnami do ściany. A przy okazji też spytam jeszcze o odległość głowy od tylnej ściany.

Piotrek chodzi mi o to że interesującą Cie odległość mierzy się od frontu kolumny do tylnej ściany pomieszczenia a nie od tylnej ściany kolumny stąd moje zdziwienie

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997920

Piotrek chodzi mi o to że interesującą Cie odległość mierzy się od frontu kolumny do tylnej ściany pomieszczenia a nie od tylnej ściany kolumny stąd moje zdziwienie

Ja wiem, że tak się mierzy. Mnie chodziło bardziej o wyobrażenie wzrokowe (w mojej głowie) całego sprzętu w tak małym pomieszczeniu.

Zadziwia mnie osiągnięty sukces i obalenie wszelkich mitów jeśli chodzi o gabaryty kolumn do tego pomieszczenia. Osiągając w takich warunkach pełnowymiarową scenę 3D wraz kilku warstwową głębią (co do tej głębi nic nie napisano) jest wprost niewiarygodne. Ja oczywiście w to wierzę bo sam sam się przekonałem, że akustyka lubi zaskakiwać.

Defol jak będę się wybierał do Rafała to dam znać. Fajnie by było jakby Szymon też przyjechał.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997963

bezkompromisowe podejście do realizacji pozwalają osiągnąć zamierzony efekt

U mnie tak bezkompromisowo nie będzie. Muszę się liczyć z wysokością pomieszczenia więc odpadają wszelkie "obniżacze" sufitu i "podwyższacze" podłogi :) No i finansowo nie chciałbym iść w tysiące złotych. Nie na moją kieszeń to. Dlatego to będzie wyzwanie dla mnie i myślę, że Szymon też dla Ciebie. Dziękuję za chęć pomocy.

Defol jak będę się wybierał do Rafała to dam znać. Fajnie by było jakby Szymon też przyjechał.

To czekam na info. Tylko dajcie znać trochę wcześniej, nie z dnia na dzień.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3997968

Gratulacje, na pewno będziesz z niego bardzo zadowolony :)

Pierwsze spostrzeżenia co do Cayina A70 to gra chyba dosyć jasno. Przekaż jest oddawany z takimi szczegółami że niektóre nagrania jakbym pierwszy raz słuchał. Widać a w zasadzie słuchać że jest nie wygrzany. Wysokimi tonami jestem bardzo zaskoczony myślałem że lampa będzie tylko ciepło i ciepło a tu taka jakość i ilość wysokich tonów.

Bass kapitalnie dociążony i z wielkim swingiem. Chyba pobawie się kablami bo wszystko mam że srebra rca jak i głośnikowe. A na dodatek dac na Sabre a te wiadomo są dosyć jasne. Na poprzednim wzmacniaczu lepiej grało foobar tutaj lepiej spisuje się daphile. Niby dac i kolumny te same a komputer a w zasadzie system wprowadza dosyć duże zmiany. Zostaje jeszcze zabawa z lampami na pre. Jak narazie dźwięk jest super a i z takiego gadżetu jak wejście na końcówkę mocy jestem bardzo zadowolony bo w kinie fajna sprawa.

Będę informować dalej

A i jeszcze skuteczność Cayina i Minas ów jest co najmniej zadowalająca bo na 1/3 mocy jest już bardzo bardzo głośno że trzeba naprawdę głośno rozmawiać między sobą

Edytowane przez venom200
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3998127

Defol mam bardzo podobną sytuację do Twojej. Też noszę się z zamiarami stworzenia pokoju, w moim przypadku na poddaszu i rowniez pomieszczenie jest niskie. W dziale akustyka napisałem temat temu poświęcony, ale odzew jest praktycznie żaden.

Szymon z jednej strony deklarował swoją pomoc, odzywając się do mnie na prv, lecz z drugiej chyba niechętnie podchodzi do takich pomieszczeń jak moje i pomoc się "urwała"

Defol, cóż może na prv będziemy wymieniać się jakimiś przydatnymi pomysłami z adaptacja. Zawsze może się coś przydać.

Ew. Jak masz ochotę to przyłącz się do mojego tematu w dziale akustyki i tam będziemy wymieniać się informacjami.

Pzdr

Obecnie: Roksan Caspian MKII + CD Caspian M1 + S16Hertz Canto Grand. Kable: Audionova StarLight RS, Audionova euphoria RS, Supra Trico. Rapture AMP, Fostex TH-X00, Shure SRH 1540

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3998400

Morfeusz z pustego to i Salomon nie naleje. Twoje pomieszczenie poddasza przy średniej wysokości 150cm nie nadaje się do audio. W pierwszej kolejności musisz podnieść dach o dobre 100-150cm.

Obecnie nie ma miejsca ani na izolację ani na adaptację.

To tak w skrócie po męsku.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3998541

Spojrzałem na to pomieszczenie morfeusza to rzeczywiście nisko choć jak mówię u mnie też szału nie ma.

Obecnie nie ma miejsca ani na izolację

U mnie już dawno zaizolowane. Pod osb jest wtłaczana celuloza. Wstawię tu link to tematu zakładanego przeze mnie rok temu.

http://www.audiostereo.pl/rzut-oka-na-poddasze_119835.html/page__hl__defol#entry3464554

Miałem robić to wcześniej ale okazało się, że trochę finansowo inaczej to wszystko się potoczyło. Chciałbym zacząć na wiosnę. W pozostałej części poddasza na osb mam kładzioną boazerię zabieloną na biało. Są panele w części a w części deska. No ale tam jest wyżej. Tu pokój jest oddalony od reszty bryły budynku dlatego go wybrałem na adaptację, nikt mi nie będzie przeszkadzał :) Przepraszam za OT tuw klubie jeśli Szymon pozwolisz będę się z Tobą kontaktował na priv. Pytanie tylko czy dasz radę coś pomóc czy po prostu nie bawić się tam za bardzo. Na podłogę wykładzina, na sufit to samo czyli boazeria, na pionowe ściany dać cegłę żeby nie były równe i po temacie.

W dziale akustyka napisałem temat temu poświęcony, ale odzew jest praktycznie żaden.

Coś tam sie dzieje w tym wątku :) ale masz trudniej niż ja. Masz jeszcze niżej.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3998560

Defol u Ciebie coś już można powalczyć. Najważniejsze, że jest symetria, pomieszczenie zaizolowane (bez koszmarnej wełny) i ponad 2m w najwyższym punkcie. Prześlij na pw dokładne wymiary i zdjęcia. Robiłeś coś od ostatniego razu?

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/510/#findComment-3998727
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.