Skocz do zawartości
IGNORED

Pytania do złotych rączek.

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja:

Przedpokój. Dwie lampy, jedna na dole, druga na górze. Dwa pstryczki, jeden na dole, drugi na górze. Wszystko to tworzy system, że pstryknięcie każdego z pstryczków włącza i wyłącze obie lampy niezależnie od położenia drugiego pstryczka.

Pytanko:

Chciałbym to rozdzielić, tak aby dolny pstryczek sterował tylko dolną lampą, a górny tylko górną. Muszę kuć sciany, czy wystarczy np tylko kable w pstryczkach poodłączać? Jak to wogóle jest zrobione?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

https://www.audiostereo.pl/topic/139707-pytania-do-z%C5%82otych-r%C4%85czek/

lacznik_schodowy.jpg

Tak masz z grubsza połączone(ty masz dwie lampy) wszystko zależy jak masz poprowadzone kable.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ztego ci widzę do gniazdko po lewej jest pierwsze w obwodzie?

Ja ma dwie żarówki, więc u mnie z drugiego dwa kable muszą wychodzić?

Strzałki pokazują, wktórą stronę leci prąd?

Jak nie ma kropky, to kable się wymijają i nie łączą?

Może głupie pytania, ale nie znam się na tym więc wolę się upewnić. Będę miał chwilę, to rozkręcę pstryczki i postaram się zidentyfikować kable.

Tak

Nie

Tak

Tak

Generalnie po przeróbce ma wyglądać tak dla każdego zestawu

0_0_productGfx_410a751618663ff543042556cfd4a477.jpg

Czy uda się zależy jak są poprowadzone kable do lamp.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

No chyba że wszystkie przewody schodzą się w jednej puszce rozgałęznej to tylko kilka minut roboty:)

• Moderatorzy

lacznik_schodowy.jpg

Tak masz z grubsza połączone(ty masz dwie lampy) wszystko zależy jak masz poprowadzone kable.

Ale to jest chyba schemat, w którym możesz włączać i wyłączać naprzemiennie i dowolnie lampę każdym pstryczkiem położonym w 2 różnych miejscach czyli np po przeciwległych końcach korytarza ( a lampa może być po środku) ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Moderatorzy

Ale chyba nie ma problemu, żeby na tym samym kablu lampy były dwie?

Nie nie ma, to ja Cię źle zrozumiałem. Potrzebowałeś zwyczajnego schematu typu klatka schodowa.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Sytuacja:

Przedpokój. Dwie lampy, jedna na dole, druga na górze. Dwa pstryczki, jeden na dole, drugi na górze. Wszystko to tworzy system, że pstryknięcie każdego z pstryczków włącza i wyłącze obie lampy niezależnie od położenia drugiego pstryczka.

Pytanko:

Chciałbym to rozdzielić, tak aby dolny pstryczek sterował tylko dolną lampą, a górny tylko górną. Muszę kuć sciany, czy wystarczy np tylko kable w pstryczkach poodłączać? Jak to wogóle jest zrobione?

Klasyczny układ schodowy włączniki, a w zasadzie przełączniki mają 3 wyprowadzenia przełączenie jednego z nich wyłącza lub włącza oświetlenie jednocześnie zwierając obwód w drugim przełączniku i tak naprzemiennie. Ale sterują razem jednym obwodem, na którym masz 2 źródła światła, jeśli nie ma puszki, w której można rozdzielić te 2 lampy to grzebanie w przełącznikach Ci nie pomoże :)

Nareszcie....czytam od kilku dni i czekam kto mu to wreszcie wyjaśni.

Chociaż bez wglądu w schemat połączenia, tzn. bez oględzin jak rzeczywiście wygląda instalacja nie da się jednoznacznie stwierdzić czy jest to niewykonalne....nie takie rzeczy się widziało w instalacjach....a nuż ktoś nie oszczędzał na ilości przewodów. :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Rozebrałem gniazdka i jest dobry znak: z drugiego pstryczka wychodzą dwa kable, osobno do dolnej i górnej lampy. Schemat w wolnej chwili dołołczeł.

....wychodzą dwa kable, osobno do dolnej i górnej lampy.

Schemat w wolnej chwili dołołczeł.

Jeżeli potrafisz narysować schemat bez błędu i bez sprawdzenia co rzeczywiście łączą te kable powinieneś też bez trudu rozwikłać zagadkę i sam znaleźć odpowiedź na swoje pytanie. Tak mi się zdaje..... :))

Przełącznik schodowy (jeden z nich) by działał (tak jak u Ciebie) musi być podłączony nie tylko do żarówki ale do drugiego przełącznika a drugi nich do zasilania (patrz schemat). W każdej puszce przełącznika 3 kable.

Jak jesteś pewny że masz dwa kable osobne do żarówek (masz tam w sumie 4 kabelki?) może z tego coś być.....zakładając oczywiście że masz instalację wykonaną tak jak na schemacie a jedyną różnicą jest to co opisałem (osobne zasilanie z wyłącznika do każdej z tych żarówek).

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.