Skocz do zawartości
IGNORED

wyrównany subtelny ic (jak w cardasie) ze słodką górą (jak w vdh the first)

Svawo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sprowadzaj audio do matematyki. Chyba nie wymyślono jeszcze wzoru na obliczenie subiektywnego odczuwania przyjemności ze słuchania muzyki. A może się mylę ;) Ta proporcja 1/10 ma charakter umowny i określa raczej racjonalny poziom wydatków na poszczególne składniki systemu

to nie ja - mylisz ludzi i posty

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ale ja pisze ogólnie .. że z emitami tak jest na mój gust.. testowałem wiele wzmacniaczy i często było za jasno lekko lub często za ciemno mulowato tak w skrócie ...to że bawie się kablami to nie ma związku... Ale rezultaty są podobne ;)

W sumie to też może wynikać z tego że słucham każdego gatunku - teraz pomyślałem -a Pink Floyd będzie w innej tonacji niż vivaldi czy solar Fields,

• 2 tygodnie później...

ok no to zrewidowałem trochę swoje poglądy, nie ma co brnąć w kable bez opamiętania ;)...no więc z konieczności pracuje teraz nad akustyką i mam wrażenie że jej poprawa robi dużo jeśli chodzi o wyciągnięcie (na prawdę sporego) potencjału z lepszych kabelków hehe ;) , teraz porównanie do zwykłych sznurówek wypada mocno na ich niekorzyść... ale bez tej akustyki to dupa blada taki lepszy kabel wyciągnie każdy jej problem.. myślę że generalnie każdy dużo lepszy element (kolumny wzmak itp) wyciągnie niedociągnięcia reszty toru ... choć na pewno są od tej zasady odstępstwa, Pozdrawiam :)

To przy jakich kabelkach zostałeś?

Na razie parsec i melodika ta biedna po 17 za metr ... szukam dalszych sposobów poprawy akustyki.. z tą średnica w parsecu żeby sobie trochę poprawić ... masz ten kabel więc możesz się wypowiedzieć czy faktycznie drze ryja na średnicy? ;)

Qrthe ja lubie podkreslona srednice. Wiec moze i drze :-D ale ja tego tak napewno nie odbieram.

Racja te metalowe głośniki z kefow które masz w avatarze też chyba nie po łagodnej stronie heh ;)

• 2 miesiące później...

Dużo było tu pisane o Cardas kablach. Zna ktoś IC Cardas Quadlink 5-C oraz Microtwin? Jak te kabelki grają?

Dużo było tu pisane o Cardas kablach. Zna ktoś IC Cardas Quadlink 5-C oraz Microtwin? Jak te kabelki grają?

nie znam ich ogólnie jak dla mnie te co słyszałem z cardasow narzucają za dużo swojego charakteru jak dla mnie.. są stosunkowo mało popularne i dość drogie. . przy dużej ilości górnego pasma cardas poleca iridium głośnikowe ale z ciekawości zerknalbym na ic

nie znam ich ogólnie jak dla mnie te co słyszałem z cardasow narzucają za dużo swojego charakteru jak dla mnie.. są stosunkowo mało popularne i dość drogie. . przy dużej ilości górnego pasma cardas poleca iridium głośnikowe ale z ciekawości zerknalbym na ic

Wyczytałem, że Cardas to taki ciepły klimacik. A nie chciałbym kupować kilku w ciemno. Te dwa co wymieniłem można w normalnej cenie kupić.

Wyczytałem, że Cardas to taki ciepły klimacik. A nie chciałbym kupować kilku w ciemno. Te dwa co wymieniłem można w normalnej cenie kupić.

Dla mnie różnice w kablach są na tyle duże że nigdy nie kupił bym w ciemno .. no chyba że takiego tellurium black przy b dużej znizce;) ale ogólnie zbyt duża szansa że trafi się na coś co się moze nie spodobac..

Zawsze można wypożyczyć na testy dużo sklepów tak robi..

Dla mnie też jest duża, ale kurde im wyżej, tym mniej mi się podoba.

Dla mnie różnice w kablach są na tyle duże że nigdy nie kupił bym w ciemno .. no chyba że takiego tellurium black przy b dużej znizce;) ale ogólnie zbyt duża szansa że trafi się na coś co się moze nie spodobac..

Zawsze można wypożyczyć na testy dużo sklepów tak robi..

Ja to używane kable wolę kupić. Muszę chyba VDH The First wypróbować.

Dla mnie też jest duża, ale kurde im wyżej, tym mniej mi się podoba.

Ja to używane kable wolę kupić. Muszę chyba VDH The First wypróbować.

Ja jestem przyzwyczajony do purple rain i jakoś nie uśmiecha mi się go zmieniać. A The First ic u mnie na wcześniejszym systemie nad 326 plus dynki zagrał jakoś dziwnie bas był jakiś zdegradowany taki rozpulchniony góra zaokraglona i bardzo dużo jej, średnicę gdzieś wcięło.. Pewnie kwestia reszty toru daj znać jak wypróbujesz..

W moim systemie ( między odtwarzaczem a przedwzmacniaczem) VDH first wygrał z Cardasem Parsec i Chordem Clearway. Parsec był jakiś taki nijaki w moim odczuciu i wylądował w szufladzie, natomiast Clearway choć bardzo wyrównany nie miał tego czegoś co first i powędrował między ampli a pre. Pomiędzy przedwzmacniaczem a końcówką mam wpiętego Albedo monolith i tworzy z firstem zgrany duet.

Elektronika: ARCAM AVR850, Onkyo NS-6170, Onkyo P-3000R, Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5501, OPPO UDP-203

Nagłośnienie: Dali Rubicon 6 + Vokal + 4x LCR, Jamo IC608LCR-FG + IC606FG, 2x SVS SB16-Ultra

Wyczytałem, że Cardas to taki ciepły klimacik.

Oczywiście nie znam wszystkich produktów, ale Cardas to raczej dźwięk dociążony

Każdy cardas gra inaczej.. jedne obcinaja brutalnie górę inne wypychaja górną średnicę.. jako założyciel watku napiszę że w końcu natknąłem się na kabel którego być może szukałem zobaczymy przy dłuższym odsłuchu jeszcze a jest purist audio design vesta .. pierwsze wrażenia to mi rozwalił psychikę wokale ciepłe takie

intymne fortepian pełny jak lubię trabka niemetaliczna ale raczej dzwieczna.. wada którą jakoś przeboleje- bo zawsze jest coś za coś- to jest chyba stosunkowo wolny i nie ma parcia na jakąś przesadna detalicznosc.. gra nieco jakby grubszą kreską co mi się akurat podoba ..zobaczymy po dłuższym słuchaniu

jedne obcinaja brutalnie górę inne wypychaja górną średnicę.

Jak zawsze - to kwestia systemu

W niektórych "obcinanie" góry można odebrać jako słodkie brzmienie, a w innych to będzie brak góry

U mnie ten sam kabel głośnikowy cardasa raz brzmiał neutralnie, spokojnie, a innym razem bardzo ostro... w zależności od użytego IC oraz sieciówki.

Nie ma, niestety, prostej recepty

Jak zawsze - to kwestia systemu

W niektórych "obcinanie" góry można odebrać jako słodkie brzmienie, a w innych to będzie brak góry

U mnie ten sam kabel głośnikowy cardasa raz brzmiał neutralnie, spokojnie, a innym razem bardzo ostro... w zależności od użytego IC oraz sieciówki.

Nie ma, niestety, prostej recepty

Słodka góra to dla mnie lekko przycemniona ciepła soczysta ale zarazem dzwieczna i otwarta.. takiego czegoś szukałem .. Z reguły kable które mają łagodna górę jakby ja obcinaja zamykają ..

Mam pytanie czy budżetowy kabel ic wireworld luna 7 jest rzeczywiście tak dobry jak go oceniają?? czy doświetli dźwięk i poprawi dynamikę w stosunku do zwykłego drutu? miał ktoś styczność z tym kabelkiem.

A jest jakiś Cardas lub inny kabel IC co gra raczej po ciepłej stronie, rozdzielczy z piękną zaokrągloną górą? Ma nie wypychać wyższego środka, ten zakres dźwięków jest dla mnie denerwujący. Zwłaszcza jak ciągnie te blachy... oj... Linn black gra dobrze lecz nie ma on tej rozdzielczości co z wyższej półki kable. Cardas Quadlink 5c (właśnie go testowałem) zrobił mi trochę efekt wzmacniacza Leema Tucana. Wyższa średnica szła przez łąki, pola i czasem nie wiedziała gdzie ma się zatrzymać:)

Każdy cardas gra inaczej.. jedne obcinaja brutalnie górę inne wypychaja górną średnicę.. jako założyciel watku napiszę że w końcu natknąłem się na kabel którego być może szukałem zobaczymy przy dłuższym odsłuchu jeszcze a jest purist audio design vesta .. pierwsze wrażenia to mi rozwalił psychikę wokale ciepłe takie

intymne fortepian pełny jak lubię trabka niemetaliczna ale raczej dzwieczna.. wada którą jakoś przeboleje- bo zawsze jest coś za coś- to jest chyba stosunkowo wolny i nie ma parcia na jakąś przesadna detalicznosc.. gra nieco jakby grubszą kreską co mi się akurat podoba ..zobaczymy po dłuższym słuchaniu

Ciekawe czy w DE go dostanę. Ogólnie to mi się zaczyna odechciewać zabawy z tymi kablami. Napisz po jakimś czasie czy purist się sprawdził.

Szkoda ze kolega mieszka za granicą bo chetnie podeslalbym model Aurora z miedzi monokrysyalicznej

Ten przewod łączy wszystkie cechy ogolnie pojetej muzykalnosci nie tracac na precyzji i detalicznosci.

Dla najbardziej wymogajacych jest tez cos specjalnego Black Peaarl ze srebra i miedzi monokrystalicznej OCC.

Barwą ,spojnoscią i sposobem budowania planow dzwiekowych jest poza zasiegiem dla znacznie drozszej konkurencji.

Co sądzicie o kablach Vitalco ? podaje przykładowy link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

posiadam takie kable i jestem bardzo zadowolony , testowałem dźwięk najpierw w wyjściu słuchawkowym odtwarzacza cd potem przepinalem pod wyjscie wmacnicza i dźwięk był identyczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.