Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

Mi sie podoba Chyba będę zainteresowany

Jest osobny wątek o nim i posza pozytywnie ale na razie pojedyncze sztuki.

Ja po niemal 3 latach z Lumin T2 zamówiłem po odsłuchach Auralic Vega S1. Właśnie się wygrzewa. Najnowszy model Auralic gdzie zaimportowano sporo rozwiązań z modelu referencyjnego. Cena rozsądna za tą jakość. Kupiłem z dedykowanym zewnętrznym zasilaczem liniowym.
Jestem mile zaskoczony aplikacja na iPhone po luminowskiej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mi sie podoba Chyba będę zainteresowany
Ja mam, jak gra to jeszcze troszkę czasu no czekam za kolumnami

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy
W dniu 31.10.2024 o 09:06, venom200 napisał:

Ja mam, jak gra to jeszcze troszkę czasu no czekam za kolumnami

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

A gdzie tego można posłuchać?

-----------------

12 minut temu, plastik1989 napisał:

A gdzie tego można posłuchać?

Widziałem, że w Q21 mają.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• Moderatorzy
12 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Widziałem, że w Q21 mają.

Ok, dzięki. 

-----------------

Jeśli powyżej mówicie o BSN to zdecydowanie warto posłuchać. Ja w klubie BSN kiedyś opisywałem moje doświadczenia i z czym porównywałem. Używałem kiedyś w głównym systemie jako całość z Dac z zewnętrznym zasilaniem jak już wspominałem.
BSN krytykują za słaby DAC tylko krytycy zapominają ile kosztuje urządzenie jako całość. Żeby było lepiej trzeba wydać kasę na zewnętrzny Dac i wówczas nam jest super transportem z najlepszym softem
Oczywiście że można lepiej i jak jest kasa to trzeba

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.05.2024 o 10:01, rafa napisał:

Przed wczoraj dopiero sie dowiedzialem ze cos takiego istnieje. A to raz ze Made in Poland to jeszcze calkowicie autorska konstrukcja inzynierow bez uzywania gotowcow. Wow.

Jest jeszcze DAC one RT Project z Warszawy. Są tranzystorowe, lampowe i dualne. Rewlacyjne.

• 3 miesiące później...

Do toru wskoczyla Aqua La Scala Mk II, w miejsce Merasona Frerota. Lampy Telefunken.

Jestem zachwycony dzwiekiem, bardzo niewiele brakuje w nasyceniu vs gramofon ale bije czarna plyte na glowe szczegolami.

Ponadto, w koncu pojalem, co te jest holografia w muzyce.

Polecam, uzywke mozna miec w okolicach 3 tys. EUR.

• 2 tygodnie później...
Do toru wskoczyla Aqua La Scala Mk II, w miejsce Merasona Frerota. Lampy Telefunken.
Jestem zachwycony dzwiekiem, bardzo niewiele brakuje w nasyceniu vs gramofon ale bije czarna plyte na glowe szczegolami.
Ponadto, w koncu pojalem, co te jest holografia w muzyce.
Polecam, uzywke mozna miec w okolicach 3 tys. EUR.

Kolega Merasona Frerot z zawn zasilaniem i gra to bardzo dobrze jednak La Scala to cenowo dużo wyżej. Jak wyrwałeś używkę w takiej cenie to bajka. Napisz coś co słyszysz lepiej bo chyba tylko poczytać mogę ciekawe jak ma się do takiego dCS Debussy ?moeze miałeś okazję ?

Wysłane z Wrocławia

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Kolega Merasona Frerot z zawn zasilaniem i gra to bardzo dobrze jednak La Scala to cenowo dużo wyżej. Jak wyrwałeś używkę w takiej cenie to bajka. Napisz coś co słyszysz lepiej bo chyba tylko poczytać mogę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawe jak ma się do takiego dCS Debussy ?moeze miałeś okazję ?

Wysłane z Wrocławia

Ostatnio byłeś u mnie 10 minut, ale powiedziałeś nic już nie rób słuchaj. Lampizator zrobił różnicę.  W  moim systemie  idealnie się wpasował.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzyżak
błąd

Ostatnio byłeś u mnie 10 minut, ale powiedziałeś nic już nie rób słuchaj. Lampizator zrobił różnicę.  W  moim systemie  idealnie się wpasował.

Zdecydowanie tak. Zapakowales króliczka ale budżet solidny.
Merasona ma Karol i ciekaw jestem jak go kolega powyżej ocenia vs. nowy nabytek.
Czytam sobie o tym Aqua La Scala I trZeba przyznać że z głową zbudowany. Wzięli co najlepsze - R2R, lampki, FPGA ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z Wrocławia

Jedyne co dziwne to to wejście i2s na RJ45 zamiast HDMI i do tego nie wiadomo w jakim standardzie tzn pewnie dzies to opisali.
No i ten hebel od odwrócenia fazy taki wintage

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Zdecydowanie tak. Zapakowales króliczka ale budżet solidny.
Merasona ma Karol i ciekaw jestem jak go kolega powyżej ocenia vs. nowy nabytek.
Czytam sobie o tym Aqua La Scala I trZeba przyznać że z głową zbudowany. Wzięli co najlepsze - R2R, lampki, FPGA ...

Ukryta Zawartość

Wysłane z Wrocławia

Jedyne co dziwne to to wejście i2s na RJ45 zamiast HDMI i do tego nie wiadomo w jakim standardzie tzn pewnie dzies to opisali.
No i ten hebel od odwrócenia fazy emoji1.png taki wintage

Wysłane z Wrocławia

Był Karol u mnie z Merasonem. Nie miałem jeszcze Lampizatora. Subiektywnie dla mnie Big7 dużo lepszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Był Karol u mnie z Merasonem. Nie miałem jeszcze Lampizatora. Subiektywnie dla mnie Big7 dużo lepszy.

Na pewno ale jednak to inna kasa i całkowicie inna konstrukcja bazująca na stopniu lampowym. Ciekawe jak ta La Scala może właściciel się odezwie

Wysłane z Wrocławia

W dniu 22.03.2025 o 07:56, Marcin Wielgus napisał:

Ukryta Zawartość

Wysłane z Wrocławia

No i ten hebel od odwrócenia fazy emoji1.png taki wintage

Przez jakiś czas to był mój pomysł jako naturalny upgrade z LaVoce.. Nigdy mi się nie udało odpalić połączenia I2S. Mam karte Pink Faun I2S i specjalnie do Aqua dokupiłem moduł wyjściowy (karta matka zostaje zawsze ta sama) ale i tak nigdy nie działało.

Już nie mam tego problemu przynajmniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 21.03.2025 o 19:36, Marcin Wielgus napisał:

Kolega Merasona Frerot z zawn zasilaniem i gra to bardzo dobrze jednak La Scala to cenowo dużo wyżej. Jak wyrwałeś używkę w takiej cenie to bajka. Napisz coś co słyszysz lepiej bo chyba tylko poczytać mogę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawe jak ma się do takiego dCS Debussy ?moeze miałeś okazję ?

Wysłane z Wrocławia

Nie mialem okazji sluchac dCS, szczegolnie u siebie.

Co do LaScali, to jak powyzej - bardzo blisko do gramofonu w barwie i dociazeniu, za to wiecej szczegolow. Zniknal cyfrowy nalot. 

Podobno duzo daje wymiana lamp, Telefunkeny wg zachodnich forow dobrze sprawdzaja sie, niemniej najlepsze maja byc Mullardy z lat '50. Ta czesc zabawy jeszcze przede mna.

Ukryta Zawartość

Przez jakiś czas to był mój pomysł jako naturalny upgrade z LaVoce.. Nigdy mi się nie udało odpalić połączenia I2S. Mam karte Pink Faun I2S i specjalnie do Aqua dokupiłem moduł wyjściowy (karta matka zostaje zawsze ta sama) ale i tak nigdy nie działało.
Już nie mam tego problemu przynajmniej.

Zrobiliby i2s na HDMI w standardzie PS Audio i byłoby z głowy .

A co ciebie teraz zastąpiło LaVoce?

Wysłane z Wrocławia

11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

A co ciebie teraz zastąpiło LaVoce?

LAiV Harmony, wspanialy DAC mowiac wprost

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 24.03.2025 o 09:11, BorkowskiM napisał:

Co do LaScali, to jak powyzej - bardzo blisko do gramofonu w barwie i dociazeniu, za to wiecej szczegolow. Zniknal cyfrowy nalot. 

Podobno duzo daje wymiana lamp, Telefunkeny wg zachodnich forow dobrze sprawdzaja sie, niemniej najlepsze maja byc Mullardy z lat '50. Ta czesc zabawy jeszcze przede mna.

Skąd wziąść oryginalne,sprawne Telefunkeny?To ok 1 k euro  za starą pare,która w każdej chwili może sie zepsuć.gwarancji nie mają.

Takie lampy wytrzymuja bardzo duzo godzin. Ja mimo ze nie uzywam obecnie to trzymam sobie w pudelku troche takich lamp z tych najpopularniejszych typow ktore sa obecnie ciezkie do znalezienia. Kto wie kiedy moga sie przydac, a na wartosci raczej nie traca. Na stare lampy zawsze bedzie popyt bo juz obecnie jest to dobro mocno luksusowe.

31 minut temu, tomek7776 napisał:

Skąd wziąść oryginalne,sprawne Telefunkeny?To ok 1 k euro  za starą pare,która w każdej chwili może sie zepsuć.gwarancji nie mają.

Byly w komplecie. Na niemieckiej stronie tubeampdoctor kosztowaly kiedys ponizej EUR 90 (dobrane).

W dniu 24.03.2025 o 09:11, BorkowskiM napisał:

Dodam jeszcze, ze część płyt wolę teraz w wersji cyfrowej, np. Brodka „Sadza” czy najnowsza Ela Minus a część ciągle z winyla, np. Miss Kittin „Calling from the stars”. Być może to kwestia tłoczni czy masteringu. 
Wcześniej zawsze góra był winyl.

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.03.2025 o 15:54, piter z napisał:

Z 10 lat temu kosztowaly pewnie w takich okolicach (100E) za sztuke.

10 l temu to inna epoka cenowa ze wszystkim.

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

Dziś już można "niemalże" powiedzieć iż cena ówczesna * lata ....

"się porobiło..."

10 godzin temu, tomek7776 napisał:

Dlatego to napisalem. Obecnie to nie ma co liczyc na nic blisko tych cen. Szczerze to wszystko jest tak przebrane ze nawet kupujac za obecne niemale kwoty wieksza jest szansa na trafienie na uzywke niz NOS. NOS im bardziej sie beda konczyc tym wyzsze beda ceny poniewaz sa ludzie dla ktorych zaplacenie nawet 10kpln za sztuke to nic bo oni wydaja tyle na obiad w restauracji. A moze nawet tak ze jak beda  koncu po te 10kpln to beda mialy wieksze wziecie niz teraz bo ludzie beda je kupowali na pokaz.

• Pokaż nowe odpowiedzi