Skocz do zawartości
IGNORED

Procesor kina domowego czy przedwzmacniacz stereo. Co lepiej zagra w stereo ?

Jager

Rekomendowane odpowiedzi

Z waszych doświadczeń.

Czy procesor kina domowego plus końcówka z takimi samymi kolumnami frontowymi zagra na takim samym poziomie jak przedwzmacniacz stereo plus taka sama końcówka ? Te same kolumny.

Tu przykład z jednej stajni... Ale zakładam, że u innych producentów będzie podobna zależność ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chodzi mi oczywiście o efekt w stereo , słuchanie tylko muzyki. Dwa kanały - lewy, prawy.

Jakie macie doświadczenia ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Zależy od tego jaki procesor i jaki przedwzmacniacz. Moje doświadczenie jest na plus dla opcji z przedwzmacniaczem. Za procesor robi umnie Oppo205 , końcówka jaką posiadam to Nuforce MCA20,po dodaniu przedwzmacniacza Hegla P20 zyskałem sporo na stereo i nie tylko. W kinie też jest lepiej bo ten przedwzmacniacz ma opcję HT. Trochę drogo to wyszło ale było warto.

Z moich doświadczeń zdecydowanie lepiej przedwzmacniacz i końcówka mocy. 1 wersja u mnie: Pioneer SC LX 901 + Końcówki Mocy Sonus Oliva GM70 - dźwięk gorszy niż z samego ampli. 2 wersja - Preamp Sonus Oliva + Końcówki Mocy Sonus Oliva GM70 - rewelacja - oczywiście na tych samych kolumnach.

Te 2 urządzenia Emotivy to zupełnie inna klasa techniki. Procesor AV ma system Dirac Live i loudness wg charakterystyk Fletchera-Munsona, co IMHO daje szansę na dużo lepszy dźwięk.

Andrzeju, pełna zgoda. Z małym zastrzeżeniem ... w kinie domowym.

Ja jestem absolutnym przeciwnikiem ingerencji w dźwięk w domenie cyfrowej w stereo, nawet w tak dobrym rozwiązaniu jak Dirac. Może dlatego, że moje główne i najlepsze źródła są ... analogowe. Co do stereo nie jestem też przekonany czy DAC wbudowany w ten procesor Emotive będzie lepszy niż mój obecnie posiadany. Robiłem takie próby korzystając z wysokiej klasy studyjnego kombajnu dBX DriveRack 480 i analogowa zwrotnica lampowa Audio Research dała lepsze rezultaty. Dlatego wolę "obrabiać" sygnały w domenie analogowej mając na mysli tor przedwzmacniacz, zwrotnica analogowa, wzmacniacze mocy. Niż po drodze poddawać go podwójnej obróbce AD/DA. Konwersję DA ze źródeł cyfrowych dokonuje w zewnętrznym DACu gdzie wszystkie cyfrowe urządzenia sterowane są tym samym sygnałem zegara.

Niewątpliwie dzięki Diracowi Emotive XMC-1 jest fajnym klockiem w kinie domowym ma jednak dla mnie podstawową wadę ... jest tylko 7.1. Dlatego wolę tutaj Arcama AV860 także wyposażonego w Dirac. Choć ze względów finansowych sam pozostaje na razie przy Marantzu AV7702 MkII.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Akurat ta Emotiva z tego co pamiętam, ma tryb do odsłuchu stereo w którym pomijana jest cała ścieżka cyfrowa. Pomimo to, nie byłem zbytnio zadowolony z dźwięku.

Akurat ta Emotiva z tego co pamiętam, ma tryb do odsłuchu stereo w którym pomijana jest cała ścieżka cyfrowa. Pomimo to, nie byłem zbytnio zadowolony z dźwięku.

A regulacja głośności nie jest czasem zrealizowana cyfrowo?

Muszę przewietrzyć mój system…

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.