Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, xajas napisał:
Godzinę temu, Tal napisał:
2 godziny temu, Meloman napisał:

Wiele instrumentów jak np. kontrabas czy fortepian nie będą brzmieć poprawnie jak nie ma niskich tonów.

Chcesz przez to powiedzieć, że monitory grają niepoprawnie?

Jesli "poprawne" odtworzenie przez monitory calego zakresu czestotliwosci wspomnianych instrumentow nie jest mozliwe a jest to dla ciebie waznym kryterium, to wtedy "monitory graja niepoprawnie".

Jesli takie pelnozakresowe pasmo jako kryterium jest ci obojetne, to MOZE graja poprawnie. To zalezy od tego, ile dalszych parametrow/kryteriow jest ci obojetne.

Kazdy moze dla siebie "subjektywnie" ustalic, co spelnia wymagania "poprawnego grania". Jestem pewny, ze moje wymagania sa inne niz twoje ?

Oczywiście zgadzam się z Twoim punktem widzenia Xajas zwłaszcza, że prawa fizyki obejmują nas wszystkich ? 

Po prostu uważam, że słowo "niepoprawne" jest niesprawiedliwe dla monitorowego charakteru choćby ze względu przeznaczonej im mniejszej kubatury pomieszczenia. 

Właśnie, że zapomina się o naszych różnych wymaganiach i warunkach piszę się takie frazesy.    

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

18 godzin temu, xajas napisał:

Jesli "poprawne" odtworzenie przez monitory calego zakresu czestotliwosci wspomnianych instrumentow nie jest mozliwe a jest to dla ciebie waznym kryterium, to wtedy "monitory graja niepoprawnie".

Dokładnie.

Jeżeli nie ma pełnego pasma to nie ma pełnego (poprawnego) brzmienia.

Oczywiście tu nie chodzi też, aby grać od 20 Hz do 20 kHz...

17 godzin temu, Tal napisał:

Po prostu uważam, że słowo "niepoprawne" jest niesprawiedliwe dla monitorowego charakteru choćby ze względu przeznaczonej im mniejszej kubatury pomieszczenia. 

Nikt tutaj nie napisał, a przynajmniej ja, że monitory nie nadają się do słuchania i że nie potrafią odtworzyć pełnego pasma, a raczej niskich częstotliwości.

50 minut temu, Meloman napisał:

Nikt tutaj nie napisał, a przynajmniej ja, że monitory nie nadają się do słuchania i że nie potrafią odtworzyć pełnego pasma, a raczej niskich częstotliwości.

Klasyczne odwracanie kota ogonem. Przecież wyraźnie napisałeś:

20 godzin temu, Meloman napisał:

Wiele instrumentów jak np. kontrabas czy fortepian nie będą brzmieć poprawnie jak nie ma niskich tonów.

W takim razie jeszcze raz zapytam, czy w związku z brakiem (czyt. ograniczeniem) niskich tonów konstrukcji monitorowych uważasz je za niepoprawne (czyt. nieprawdziwe) brzmienie muzyki jakie potrafią przedstawić?

Nie pisz elaboratów, tylko w 2-3 zdaniach odpowiedz na proste pytanie.

46 minut temu, Allmr napisał:

nie rozumiem związku między poprawnym brzmieniem a kubaturą. 

Nie rozumiesz, bo nieuważnie czytasz.

Edytowane przez Tal

49 minut temu, Allmr napisał:

nie rozumiem związku między poprawnym brzmieniem a kubaturą. 

Generalnie - duże, zaadaptowane pomieszczenie z widokiem na Tokio jest droższe od 8m w wielkiej płycie, tuż przy hucie. W audio to akurat ważne jest.

jeszcze raz zapytam, czy w związku z brakiem (czyt. ograniczeniem) niskich tonów konstrukcji monitorowych

To stwierdzenie jest nieprawdziwe, bo niektore monitory schodza "nizej" niz podlogowki. 

Wieza STEREO Technics :)

2 godziny temu, Tal napisał:

W takim razie jeszcze raz zapytam, czy w związku z brakiem (czyt. ograniczeniem) niskich tonów konstrukcji monitorowych uważasz je za niepoprawne (czyt. nieprawdziwe) brzmienie muzyki jakie potrafią przedstawić?

Nie rozumiesz, bo nieuważnie czytasz.

W związku z brakiem (czyt. ograniczeniem) niskich tonów konstrukcji monitorowych ja uważam je za niepoprawne brzmienie muzyki

Konstrukcja monitorowa nie musi oznaczać braku, czy ograniczenia niskich tonów - to po pierwsze.

Jeżeli jakakolwiek konstrukcja nie jest w stanie odtworzyć jakichś (np. niskich tonów), to takie brzmienie jest niepoprawne. Może się komuś podobać, ale poprawne nie jest.

Nie wiem natomiast co masz na myśli pisząc prawdziwe/nieprawdziwe brzmienie muzyki. Chętnie zapoznam się z przykładami kolumn spełniających te kryteria, wg. ciebie oczywiście.

1 minutę temu, Huberto1984 napisał:

jeszcze raz zapytam, czy w związku z brakiem (czyt. ograniczeniem) niskich tonów konstrukcji monitorowych

To stwierdzenie jest nieprawdziwe, bo niektore monitory schodza "nizej" niz podlogowki. 

Gwiazda znowu błysnęła swoją oślepiającą mądrością. Moje pytanie jest proste i chciałbym przeczytać prostą odpowiedź, bo wszyscy doskonale zdają sobie sprawy z tych oczywistości, którymi wolisz dogryźć i włożyć kij w mrowisko. Naprawdę czerpiesz satysfakcje, kiedy możesz drugiego człowieka skompromitować i zbłaźnić?

27 minut temu, Tal napisał:

Gwiazda znowu błysnęła swoją oślepiającą mądrością. Moje pytanie jest proste i chciałbym przeczytać prostą odpowiedź, bo wszyscy doskonale zdają sobie sprawy z tych oczywistości, którymi wolisz dogryźć i włożyć kij w mrowisko. Naprawdę czerpiesz satysfakcje, kiedy możesz drugiego człowieka skompromitować i zbłaźnić?

Sory, ze poczules sie zblazniony i skompromitowany. Nie bylo to moim celem. 

Nie rozumiesz, bo nieuważnie czytasz

;)

Wieza STEREO Technics :)

3 godziny temu, Tal napisał:

Zamykając tą "dyskusję" powtórzę jeszcze raz: jeżeli nie ma niskich częstotliwości, to nie ma poprawnego brzmienia. Nie jest to zależne czy grają monitory czy podłogówce czy bóg wie co jeszcze.

Godzinę temu, Allmr napisał:

W związku z brakiem (czyt. ograniczeniem) niskich tonów konstrukcji monitorowych ja uważam je za niepoprawne brzmienie muzyki

Konstrukcja monitorowa nie musi oznaczać braku, czy ograniczenia niskich tonów - to po pierwsze.

To jak to w końcu jest - mają ograniczenia czy też nie?

1 godzinę temu, Allmr napisał:

Ja natomiast nadal uważam, że "niepoprawne" jest słowem nieodpowiednimniesprawiedliwym dla muzyki odtwarzanej z takich konstrukcji, bo ograniczone rozciągnięcie pasma w monitorach nie powinno dyskwalifikować przeznaczonego im rodzaju i charakteru brzmienia, a tym samym prezentacji muzyki.

Pisałem już, że czytasz nieuważnie, bo pomiędzy wierszami też znajdują się treści.

Doskonale wiem, że takie monitory istnieją i gdybyś przyłożył się do czytania to zauważyłbyś, że ja "bronię" monitorowego sposobu prezentacji przed moim zdaniem niesprawiedliwym wnioskiem nasuwającym się po zdaniu kolegi Melomana, który napisał: " ...kontrabas czy fortepian nie będą brzmieć poprawnie jak nie ma niskich tonów." 

Jeżeli jakakolwiek konstrukcja nie jest w stanie odtworzyć jakichś (np. niskich tonów), to takie brzmienie jest niepoprawne. Może się komuś podobać, ale poprawne nie jest.

Zatem według Ciebie niepoprawne jest rozciągnięcie pasma i brzmienie Xavianów XN125 ES w 10m² i poprawne brzmienie osiągnąłbyś w tym samym pomieszczeniu z np. JBL 4355. Jeśli tak to widzisz ja to szanuję i nie mam więcej pytań.

Nie wiem natomiast co masz na myśli pisząc prawdziwe/nieprawdziwe brzmienie muzyki. Chętnie zapoznam się z przykładami kolumn spełniających te kryteria, wg. ciebie oczywiście.

Piszesz jakbyś wczoraj kupił swoje pierwsze kolumny i nie słyszał nigdy w życiu bubli z kiczowatym i bezwartościowym brzmieniem.

Nie mam zamiaru hejtować producentów, a tym samym ich miłośników, którzy jeszcze nie rozwinęli swojego ucha, bo są na etapie Cambridge'a i Cantona. Każdy w tym hobby ma swoje wypracowane, jedyne i prawdziwe dla niego brzmienie, które dla jednych będzie niepoprawne, a dla innych nieprawdziwe.

15 minut temu, Meloman napisał:

Zamykając tą "dyskusję" powtórzę jeszcze raz: jeżeli nie ma niskich częstotliwości, to nie ma poprawnego brzmienia. Nie jest to zależne czy grają monitory czy podłogówce czy bóg wie co jeszcze.

Nie mam już z więcej pytań. Dziękuję.

PS. Szczerze to jest pewnego rodzaju utopią gra słowna jakże relatywistycznego środowiska audio. 

Edytowane przez Tal

Jeżeli jakakolwiek konstrukcja nie jest w stanie odtworzyć jakichś (np. niskich tonów), to takie brzmienie jest niepoprawne.

Niby tak. Ale każdy monitor, z wyjątkiem maleństw pełniących rolę radiobudzika w sypalni, albo tadi tranzystorowego w biurze, nie mają problemu z przeniesieniem 50Hz-20kHz, czyli właściwie całego pasma, ze spadkiem nie większym niż 3dB. A i te 3dB, biorąc pod uwagę góry i doliny akustyki salonu, gdzieś umykają.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, Tal napisał:

ja "bronię" monitorowego sposobu prezentacji przed moim zdaniem niesprawiedliwym wnioskiem nasuwającym się po zdaniu kolegi Melomana, który napisał: " ...kontrabas czy fortepian nie będą brzmieć poprawnie jak nie ma niskich tonów." 

Już na końcu jeszcze:

- jeden z szanownych Kolegów na tym forum wymienił głośniki (nie ważne, czy są to podłogówki czy monitorki) i stwierdził, że nie ma basu, ale jest pełna barwa brzmienia, co się zwyczajnie wyklucza. Ja tylko o tym pisałem, a nie, że monitory nie nadają się do słuchania.

Teraz, szymon1977 napisał:

z przeniesieniem 50Hz-20kHz, czyli właściwie całego pasma, ze spadkiem nie większym niż 3dB. A i te 3dB, biorąc pod uwagę góry i doliny akustyki salonu, gdzieś umykaj

Większość nagrań wysokie ma na poziomie 10-12 kHz...

10 minut temu, Meloman napisał:

.. jeden z szanownych Kolegów na tym forum wymienił głośniki (nie ważne, czy są to podłogówki czy monitorki) i stwierdził, że nie ma basu, ale jest pełna barwa brzmienia, co się zwyczajnie wyklucza. Ja tylko o tym pisałem, a nie, że monitory nie nadają się do słuchania.

Dlaczego tak manipulujesz skoro chodzi o ten wątek i manewry autora, który nigdzie nie stwierdził, że jest PEŁNA barwa.

Zachęcam ostrożniej dobierać słowa, bo chcesz, czy nie brak najniższych rejestrów basu nie wyklucza pięknej barwy systemu.

W dniu 20.08.2018 o 18:37, rybaaaaa napisał:

Pierwszy, bo scena, barwa, przestrzeń, rozdzielczość, aksamit na sopranach - wszystko na plus, jest "miodzio".

A to co? - pytanie do kolegi Tal.

19 minut temu, Meloman napisał:
W dniu 20.08.2018 o 18:37, rybaaaaa napisał:

Pierwszy, bo scena, barwa, przestrzeń, rozdzielczość, aksamit na sopranach - wszystko na plus, jest "miodzio".

A to co? - pytanie do kolegi Tal.

Może oczy mi już zachodzą zaćmą, ale ja nie widzę nigdzie słów "pełna barwa".

Edytowane przez Tal

Ja natomiast nadal uważam, że "niepoprawne" jest słowem nieodpowiednimniesprawiedliwym dla muzyki odtwarzanej z takich konstrukcji, bo ograniczone rozciągnięcie pasma w monitorach nie powinno dyskwalifikować przeznaczonego im rodzaju i charakteru brzmienia, a tym samym prezentacji muzyki.

Pisałem już, że czytasz nieuważnie, bo pomiędzy wierszami też znajdują się treści.

Doskonale wiem, że takie monitory istnieją i gdybyś przyłożył się do czytania to zauważyłbyś, że ja "bronię" monitorowego sposobu prezentacji przed moim zdaniem niesprawiedliwym wnioskiem nasuwającym się po zdaniu kolegi Melomana, który napisał: " ...kontrabas czy fortepian nie będą brzmieć poprawnie jak nie ma niskich tonów." 

Zatem według Ciebie niepoprawne jest rozciągnięcie pasma i brzmienie Xavianów XN125 ES w 10m² i poprawne brzmienie osiągnąłbyś w tym samym pomieszczeniu z np. JBL 4355. Jeśli tak to widzisz ja to szanuję i nie mam więcej pytań.

Piszesz jakbyś wczoraj kupił swoje pierwsze kolumny i nie słyszał nigdy w życiu bubli z kiczowatym i bezwartościowym brzmieniem.

Nie mam zamiaru hejtować producentów, a tym samym ich miłośników, którzy jeszcze nie rozwinęli swojego ucha, bo są na etapie Cambridge'a i Cantona. Każdy w tym hobby ma swoje wypracowane, jedyne i prawdziwe dla niego brzmienie, które dla jednych będzie niepoprawne, a dla innych nieprawdziwe.

Nie mam już z więcej pytań. Dziękuję.

PS. Szczerze to jest pewnego rodzaju utopią gra słowna jakże relatywistycznego środowiska audio. 

Odnosząc się od początku do Twojej wypowiedzi:

Użyłeś słowa "niepoprawne", teraz piszesz że to nieodpowiednie i niesprawiedliwe. We wcześniejszym poście napisałem Ci moje zdanie na temat poprawności brzmienia. A napisałem to, co później napisał też Meloman, w skrócie: nie ma pełnego pasma = nie ma poprawnego grania. Bez względu na budowę, rodzaj głośników i wiele innych czynników. Skoro instrument gra 30Hz, a kolumna nie odtworzy tego dźwięku to jest to poprawne urządzenie, czy nie? Gusta i preferencje zostawmy dla siebie, mówimy tylko o poprawności konstrukcji.

Czytam uważnie, między wierszami jest tylko przestrzeń do interpretacji, nie ma treści. 

Nie kupiłem pierwszych kolumn, słyszałem buble i kiczowate. Nawet jedne takie ciągle mam (quadrall'e), ale nie twierdzę że mogą grać poprawnie.

Prosiłem Cię o pytanie o przykłady kolumn, które grają prawdziwie , nie odpowiedziałeś - to ja powiem moje zdanie - nie ma takich kolumn.

Tak jak pisałem to środowisko ze swoim relatywizującym językiem zwłaszcza w sieci jest utopią.

EOT

Co to dokładnie jest 'poprawne brzmienie'? Jak istnieje poprawne, to musi być i niepoprawne, i musi istnieć wzorzec, do którego poprawne i niepoprawne brzmienie porównujemy? Więc które brzmienie będzie najpoprawniejsze? Do którego brzmienia porównujemy wszystkie inne poprawne i niepoprawne? 

Parker's Mood

3 godziny temu, Tal napisał:
3 godziny temu, Huberto1984 napisał:
5 godzin temu, Tal napisał:

Gwiazda znowu błysnęła swoją oślepiającą mądrością.

Sory Huberto za moje zarozumialstwo.. więcej już się to nie powtórzy.

Ale każdy monitor, z wyjątkiem maleństw pełniących rolę radiobudzika w sypalni, albo tadi tranzystorowego w biurze, nie mają problemu z przeniesieniem 50Hz-20kHz, czyli właściwie całego pasma, ze spadkiem nie większym niż 3dB.

O o o, z takimi wypowiedziami bym uwazal

Czy ty przygladales sie przebiegom/danym typowych zestawow glosnikowych?

Pierwszy z brzegu przyklad troche wiekszych glosniczkow Klipsch Heresy. Ja tam 50Hz nie widze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 minut temu, xajas napisał:

Czy ty przygladales sie przebiegom/danym typowych zestawow glosnikowych?

Tak, dlatego napisałem "z wyjątkiem". Natomiast skoro Ty piszesz o "typowych", to nie szukaj nietypowych.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Co do zasady, monitory odtwarzają nieodpowiednio. 

Reprodukcja powinna być jak najbardziej zbliżona do oryginału, czym by on nie był ?

Również wiele podłogówek ma problem z wystarczająco odpowiednią reprodukcją.  To te które mają te same gówniane małe woofer`y jak monitory ale wepchane w wyższą skrzynię... ?

Ale są różne koncepcje, np. odsłuch w bliskim polu...

Tak, dlatego napisałem "z wyjątkiem". Natomiast skoro Ty piszesz o "typowych", to nie szukaj nietypowych.

Nie, pisales „KAZDY z wyjatkiem“ 

„Typowe“ sa podzbiorem „KAZDY“

Klipsche naleza do „Typowych“ a nie do nietypowych budzikowych albo biurowych malenstw

Również wiele podłogówek ma problem z wystarczająco odpowiednią reprodukcją.  To te które mają te same gówniane małe woofer`y jak monitory ale wepchane w wyższą skrzynię... ?

Producenci dostosowali się do oczekiwań klientów, a fizyka się nie chce nagiąć.

Choć parę "słupków", które słuchałem było całkiem akceptowalne, np. Tannoy Precision. Ale głośniki koaksjalne mają dla mnie "to coś", to już kwestia własnych preferencji i oczekiwań.

1 minutę temu, Chicago napisał:

Co to dokładnie jest 'poprawne brzmienie'? Jak istnieje poprawne, to musi być i niepoprawne, i musi istnieć wzorzec, do którego poprawne i niepoprawne brzmienie porównujemy? Więc które brzmienie będzie najpoprawniejsze? Do którego brzmienia porównujemy wszystkie inne poprawne i niepoprawne? 

Przyznaje, że zainicjowałem tą wymianę zdań pomimo świadomości braku empirycznej rzeczywistości w której realnie weryfikujemy nasze wymagania i oczekiwania, więc obecnie jest to zwykły spór o słowa, które relatywnie nas różnią. 

Warto przypomnieć tezę tej dyskusji, którą najzwyczajniej uważam za zbyt krzywdzącą dla monitorowych konstrukcji skazanych w większości przypadków (nie wszystkich) na ograniczenia basowe.  

W dniu 4.05.2020 o 14:52, Meloman napisał:

Po prostu moim zdaniem jest to najzwyczajniej wyolbrzymione do tego stopnia, że nie ma pokrycia w rzeczywistej satysfakcji w muzycznym obrazie monitorowej prezentacji. Dlatego twierdzę, że to stwierdzenie jest przede wszystkim niesprawiedliwe, bo w zasadzie prawda leży po środku i każdy z nas ma trochę racji.

31 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Co do zasady, monitory odtwarzają nieodpowiednio. 

Reprodukcja powinna być jak najbardziej zbliżona do oryginału, czym by on nie był ?

To prawda oczywista, że kolumna powinna odtwarzać pełne pasmo akustyczne, ale że audio jest trochę dziwne, to jest to jeden z parametrów i to niekoniecznie na plus, jeśli wziąć pod uwagę akustykę pomieszczenia.

Analogicznie można twierdzić, że muzyka jest nagrywana niepoprawnie, bo tyle jest na materiale regulacji, a które właśnie są po to, aby z korzyścią dla słuchacza poprawiać dźwięk. Jedną z korzyści jest na przykład możliwość odtwarzania muzyki na monitorach większości nagrań bez większych strat w jakości.

Godzinę temu, Chicago napisał:

Do którego brzmienia porównujemy wszystkie inne poprawne i niepoprawne?

Tylko do naszego wyobrażenia o poprawnym brzmieniu, czyli podejście emocjonalne - każdy lubi co innego.

12 minut temu, J.Jerry napisał:

Jedną z korzyści jest na przykład możliwość odtwarzania muzyki na monitorach większości nagrań bez większych strat w jakości.

Zawsze daję przykład wspaniałej kapeli Yes. Ich pierwsze wydawnictwa CD najlepiej brzmią na głośniczkach w kuchni. Na dole pasma ugór...

Ale wiele wydawnictw zagospodarowuje dół pasma. A są i takie, które sztucznie efekciarsko grają dźwiękami, których w naturze nie uświadczysz... 

Muzyka to wyobraźnia, są odsłuchy nie tylko do kotleta, takie domowe ceremonie do których zasiadamy dla wrażeń. Tu zdecydowanie trzeba tę chałupę czymś rozruszać...  

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Zawsze daję przykład wspaniałej kapeli Yes. Ich pierwsze wydawnictwa CD najlepiej brzmią na głośniczkach w kuchni. Na dole pasma ugór...

Dziś można słuchać nagrań na głośniku smartfona...jest nawet bas

• Pokaż nowe odpowiedzi