Skocz do zawartości
IGNORED

Tożsamość narodowa, wiara itp, jaki to ma sens ?

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

Może Polacy nie potrafią inaczej tylko marnować. Teraz marnowanie wyraźnie przyśpiesza. To tak sarkastycznie, ale jak się rozejrzeć dookoła to raczej marnotrawstwa totalnego nie widać z tych 25 lat. Na pewno nie wszystko wyszło idealnie, ale żeby nazwać to totalnym marnotrawstwem trzeba być zajadłym fanem PiS i jego propagandy.

Firmy wygrywające w poważnych dziedzinach, zarabiające na rynku światowym i pompujące zyski w krajowy rynek - zero.

Saldo migracji - ujemne, mierzone w milionach.

O silnym związaniu naszej gospodarki z nieobliczalnymi Niemcami już nie wspomnę.

To, że mamy paszporty i czasem stać nas na wyjazd do Egiptu, naprawdę nie jest szczytem ambicji.

Natomiast co do tego PiS'u, to wspominanie go przy każdej okazji zakrawa na jakieś odruchy Pawłowa. Problem jest oddolny i żadna władza na górze go nie rozwiąże, choć post-kolonialne porządki utrwalać może do pewnego stopnia. To jest wybór między dżumą a tyfusem - czy przegrać w jakiejś beznadziejnej szarży z szabelkami na czołgi pod wodzą PiS czy zostać folksdojczami, wysługiwać się Niemcom i być przez nich upokarzanym i wykorzystywanym, a następnie rozwalonym jako ich kolaborant po przegranej wojnie przez nich wywołanej.

Saldo migracji - ujemne, mierzone w milionach.

Sądzisz że za PiS to się odwróci?

O silnym związaniu naszej gospodarki z nieobliczalnymi Niemcami już nie wspomnę.

Czesi nie wychodzą źle na silnych związkach z gospodarką niemiecką. Polacy chyba nie są głupsi od Czechów?

To, że mamy paszporty i czasem stać nas na wyjazd do Egiptu, naprawdę nie jest szczytem ambicji.

Nie jeżdżę do Egiptu, ale zauważyłem ten trend. Nie wiem czy to źle czy dobrze, ja bym na pewno na urlop nie wybrał Egiptu, przynajmniej nie w obecnym czasie.

wysługiwać się Niemcom i być przez nich upokarzanym

Masz jakieś dziwne doświadczenia. Moje są inne choć oczywiście jakichś odchyleń od poprawności nie można wykluczyć. W Polsce takich odchyleń jest bez porównania więcej niż u naszych sąsiadów zza Odry.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

a następnie rozwalonym jako ich kolaborant po przegranej wojnie przez nich wywołanej.

Współczuję zindoktrynowania przez PiS.

Powiem brutalnie . Przez 30 lat przygotowywano Polaków do bycia neoniewolnikami

Może niczego więcej nie potrafimy. Nawet uczyć się nie potrafimy solidnie od najlepszych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ile jeszcze razy mam pisać, że to co proponuję nie ma szansy zadziałać w wariancie odgórnym - ustrojowym?

A co tak konkretnie proponujesz, bo chyba tego nie objawiłeś.

Może dlatego to niezrozumienie.

Natomiast co do tego PiS'u, to wspominanie go przy każdej okazji zakrawa na jakieś odruchy Pawłowa.

A namiętnie używanie sformułowań "elyty" oraz "marksizm kulturowy", to jakiego środowiska standardowe zwroty propagandowe?

Masz jakieś dziwne doświadczenia. Moje są inne choć oczywiście jakichś odchyleń od poprawności nie można wykluczyć. W Polsce takich odchyleń jest bez porównania więcej niż u naszych sąsiadów zza Odry.

Ja z Niemcami osobiście miałem do czynienia niewiele, w obszarach naukowych i upokarzany nie byłem, wręcz przeciwnie. Trzymałem się jednak naczelnej zasady - gadam z nimi wyłącznie po angielsku.

Były jednak przypadki rekrutacji polaków do niemieckich szkół zawodowych, z niemieckim jako językiem wykładowym - i eksperymenty się zdecydowanie nie powiodły. Po prostu polacy nie mogli wytrzymać niemieckiego zamordyzmu i arogancji. Na późniejszym etapie - jak ktoś ma rodzinę do utrzymania, jest mniej dumny i wybredny. Zwłaszcza że jak niemiec płaci, można przyszpanować przed szwagrem 5-letnią furą podczas gdy on sam ma 10-letnią, jeszcze niższej klasy na dodatek.

A namiętnie używanie sformułowań "elyty" oraz "marksizm kulturowy", to jakiego środowiska standardowe zwroty propagandowe?

"Elyty" - a jak inaczej nazwać nieudaczników nie potrafiących nic poważnego wygrać na światowym rynku, za to koncentrujących się na zadawaniu szyku w różnych "pudelkach"?

"marksizm kulturowy" - ja praktycznie nie oglądam polskiej TV czy innych mediów, sam to hasło kojarzę głównie z Jordanem Petersonem - taki kanadyjski psycholog i filozof, z dość dużą popularnością wydawniczą i youtube'ową.

można przyszpanować przed szwagrem 5-letnią furą podczas gdy on sam ma 10-letnią, jeszcze niższej klasy na dodatek.

Dalej tak jest, niestety. Ale to jest jakieś mentalne uzależnienie, to w nas siedzi, i to obojętnie gdzie jesteśmy. Dopiero po czasie przychodzi refleksja - dobrze, że póżniej niż wcale. W US podobnie są zachowują nasi rodacy, zresztą nie tylko rodacy, ale i wschodni sąsiedzi również. Nowi emigranci za swoje piersze oszczędności gdzie biegną? Do dilera Mercedesa, BMW albo Audi - i dymają póżniej przez pięć lat na to auto, bo przecież kredyt trzeba spłacić. Nie ważne, że mieszkają na kupie w jednym pokoju na poddaszu albo w basemencie, a Mercem AMG pędzą do fabryki każdego ranka z czterema kolegami zabranymi po drodze, bo wychodzi taniej na benzynę jak się każdy zrzuci po dychaku tygodniowo - śmiesznie to wygląda. Amerykanie są o wiele bardziej pragmatyczni - zupełnie inne wychowanie, ale nie ma się co dziwić.

Indywidualnie radzimi sobie nieżle i potrafimy się odnależć - niestety, jako naród brakuje nam zoorganizowania. Słabo nam to wszystko wychodzi zespołowo, nawet na emigracji - i to od wieków. Meksykanie są biedniejsi niż my, ale emigracja szybko ich uczy - są świetnie zoorganizowani i mogliby nas przykryć czapkami, ale to my się z nich śmiejemy w US. Jest to niemalże żenujące. My chyba nie możemy mieć luzu - bat nad nami, to chyba najlepsze rozwiązanie, ale nawet dobrego batomistrza nie potrafimy znależć, więc problem cały czas jest tak jakby 'constans'.

Parker's Mood

Rozwiązanie jest proste:

"12 zasad na życie według Jordana Petersona (luźne tłumaczenie)

1. Stój prosto z wypiętą piersią.

2. Traktuj siebie jak osobę, której chciałbyś pomóc

3. Przyjaźnij się z ludźmi, którzy chcą twojego dobra

4. Porównuj się ze sobą, którym byłeś wczoraj, a nie z inną osobą

5. Nie pozwól swoim dzieciom zachowywać się tak, żebyś je potem znielubił

6. Szukaj tego, co ma sens, nie tego, co wygodne

7. Przyjmij założenie, że osoba, z którą rozmawiasz, może wiedzieć coś, czego ty nie wiesz

8. Mów prawdę, a przynajmniej nie kłam

9. Bądź precyzyjny, kiedy mówisz

10. Posprzątaj w mieszkaniu, zanim zaczniesz krytykować świat

11. Nie dręcz dzieciaków, które jeżdżą na desce

12. Pogłaszcz kota, gdy go spotkasz na ulicy"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze pół biedy jak to bankructwo jest ogłaszane w US, bo tutaj jest to tzw. prawo i przywilej wszystkich obywateli, czyli jest jakaś furtka wyjścia z niewesołej sytuacji, choć też szerzy patologię, której przyczyną jest oczywiście chciwość - nie mogę zrozumieć tych wszystkich strategicznych bankructw - świadomych od samego początku. Celowe zaciągnięcie kredydu, zakup dóbr niepotrzebnych i sru bankrucja! No, ale takie jest prawo obejmujące wszystkich obywateli jak i wszelkie korporacje. Do kitu z tym, choć w uzasadnionych przypadkach jest to wielka deska ratunku i niepodważalna pomoc w drugim podejściu do życia. Tylko wielu się nie uczy i tak jakby celowo popełnia te same błędy.

Parker's Mood

To najsmutniejszy post jaki czytałem .

Głowa do góry nie wszystkich on dotyczy.

Były jednak przypadki rekrutacji polaków do niemieckich szkół zawodowych, z niemieckim jako językiem wykładowym - i eksperymenty się zdecydowanie nie powiodły. Po prostu polacy nie mogli wytrzymać niemieckiego zamordyzmu i arogancji. Na późniejszym etapie - jak ktoś ma rodzinę do utrzymania, jest mniej dumny i wybredny.

Czyli jesteśmy urodzonymi rewolucjonistami. To źle wróży na przyszłość.

Zwłaszcza że jak niemiec płaci, można przyszpanować przed szwagrem 5-letnią furą podczas gdy on sam ma 10-letnią, jeszcze niższej klasy na dodatek.

No tak, szpanerstwo to nasza cecha narodowa. Widzę to po moich sąsiadach bliższych i dalszych. Nie mogą zrozumieć dlaczego ja nie wpadam w ten nurt.

Indywidualnie radzimi sobie nieżle i potrafimy się odnależć - niestety, jako naród brakuje nam zoorganizowania. Słabo nam to wszystko wychodzi zespołowo, nawet na emigracji - i to od wieków.

Święte słowa. Umiejętność pracy zespołowej minimalna.

Rozwiązanie jest proste:

"12 zasad na życie według Jordana Petersona (luźne tłumaczenie)

1. Stój prosto z wypiętą piersią.

2. Traktuj siebie jak osobę, której chciałbyś pomóc

3. Przyjaźnij się z ludźmi, którzy chcą twojego dobra

4. Porównuj się ze sobą, którym byłeś wczoraj, a nie z inną osobą

5. Nie pozwól swoim dzieciom zachowywać się tak, żebyś je potem znielubił

6. Szukaj tego, co ma sens, nie tego, co wygodne

7. Przyjmij założenie, że osoba, z którą rozmawiasz, może wiedzieć coś, czego ty nie wiesz

8. Mów prawdę, a przynajmniej nie kłam

9. Bądź precyzyjny, kiedy mówisz

10. Posprzątaj w mieszkaniu, zanim zaczniesz krytykować świat

11. Nie dręcz dzieciaków, które jeżdżą na desce

12. Pogłaszcz kota, gdy go spotkasz na ulicy"

Ukryta Zawartość

Dobre, dobre, najbardziej podoba mnie się pkt. 10, 12 zresztą też.

A po bankructwie mają pretensje do kapitalizmu.

Ale za to na rynek wtórny trafia Audik (BMW, Merc.) prawie nówka w dużo przystępniejszej cenie niż w salonie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masakryczny artykuł - połowa poświęcona obrzuceniu Petersona gó..em - na zasadzie "a nuż coś się przyklei" (skoro nie można znaleźć w jego wypowiedziach nic dyskwalifikującego). W jego dorobku sa naprawdę ciekawsze rzeczy niż to, że jakieś świry go oglądają (nieliczny promil jego odbiorców).

Nie napisali nic przykładowo o jego programach coaching'owych dla studentów, po przejściu których studenci mężczyźni z "mniejszości" zrównywali się w wynikach akademickich z kobietami "miejscowymi" - a więc najgorsza statystycznie grupa dorównywała do najlepszej. W Polsce mamy deficyt wartościowej edukacji, więc takie wzorce są nie do pogardzenia. Kłopot w tym, że większość ma problemy z rozumieniem po angielsku.

Ukryta Zawartość

Masakryczny artykuł - połowa poświęcona obrzuceniu Petersona gó..em - na zasadzie "a nuż coś się przyklei"

Akurat nic takiego tam nie ma. Raczej pozytywnie. W każdym razie, dla mnie, jako osoby obojętnej.

To jest jedna z ulubionych taktyk zachodnich postępowców - zarzucić komuś, że słucha go jakaś nieciekawa grupa ludzi. Być może dziennikarz "Na Temat" zwyczajnie skopiował po lubej sobie linii ideologicznej i to w osobie trzeciej - "oni zarzucają..." żeby uniknąć oskarżeń o stronniczość.

W każdym razie o głównych sukcesach J. B. P. (akademickich z przenikaniem do społeczeństwa a także zawodowych - terapeutycznych) nic w artykule nie było. Ja znam temat nieco głębiej i uważam artykuł za pomijający najważniejsze rzeczy, a skupiający się właśnie na takim podgryzaniu po nogawkach.

Przytoczony artykuł poświęcony był głownie tym, że ruch społęcznościowy funkcjonujący już od lat "incel" uznaje profesora Petersona również za swojego guru, odnośnie jego stosunku do kobiet i ich roli w społeczeństwie.

To właśnie człowiek 25 lat) ze środowiska incel dokonał ostatnio w Toronto zamachu i zabił 10 osób.

"Zgodnie z wizją inceli kobiece ciało nie należy do niej – jest zasobem, który należy sprawiedliwie rozdysponować. Największą skazą współczesnego społeczeństwa jest z kolei to, że nieograniczony dostęp do seksu mają przede wszystkim atrakcyjni mężczyźni. Drugim, większym problemem, jest niezależność kobiet, które same wybierają sobie partnerów seksualnych. Cytat z forum inceli: „Obecny świat to miejsce kultu kobiet. To popier***one. Myślą, że są Bóg wie kim – a to po prostu pojemniki na spermę!”.

Ukryta Zawartość

Warto też zauważyć, że akurat w Kanadzie, gdzie jest bardzo dużo emigrantów do tej pory wszystkie zamachy terrorystyczne nie były dziełem islamistów:

"Co warte podkreślenia, żadnego z zamachów w historii Kanady nie dokonał islamski terrorysta. Warto przypomnieć, że to właśnie członkowie społeczności muzułmańskiej zginęli w 2017 roku w zamachu w Quebec dokonanym przez Alexandra Bissonnette. Ten skrajny prawicowiec, w czasie wieczornych modlitw w meczecie w islamskim ośrodku kultury, zastrzelił wtedy sześć osób."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tytuł artykułu brzmi:

"Jordan Peterson to nowy guru internautów. Filozof-buntownik głosi niepopularne opinie, które porywają miliony osób".

Tak więc głównym podmiotem jest Jordan Peterson. A później mamy typowo lewackie oskarżenie przez skojarzenie. Wystarczyło zajrzeć do anglojęzycznej Wikipedii żeby dostać nieco lepszy obraz osiągnięć prof. Petersona. Autor wolał jednak zapewne użyć źródeł informacji bliższych mu politycznie.

Cathy Newman to w środowiskach politpoprawnych niemal święta - coś jak nasza red. Olejnik tylko sporo inteligentniejsza i lepsza merytorycznie. Dlatego te kręgi nie mogą darować prof. Petersonowi publicznego zamiecenia podłogi tak znamienitą personą.

Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego polskie firmy zatrzymują się na etapie nisko płatnych poddostawców / montowni i nie są w stanie wejść stopień wyżej.

Może chcą ale się ich do tortu nie dopuszcza. Przykład Fakro vs. Velux

A przeciętne wynagrodzenie wynosi 4.3 tys.

Prawdziwsza jest mediana, a ta wynosi ok. 2,9 tys. zł

le się ich do tortu nie dopuszcza. Przykład Fakro vs. Velux

dachowych w Polsce. Dzisiaj FAKRO jest jedną z najbardziej innowacyjnych i najprężniej rozwijających się firm w Polsce.

W skład Grupy FAKRO, zatrudniającej ponad 3300 osób, wchodzi 12 spółek produkcyjnych oraz 16 dystrybucyjnych, zlokalizowanych w Europie, Azji i Ameryce. Produkty firmy FAKRO można znaleźć w ponad 50-ciu krajach na całym świecie – wszędzie tam gdzie istnieje zapotrzebowanie na tego rodzaju produkty. Sprzedaż na eksport stanowi 70% ogólnej sprzedaży.

jakis szczegolny torcik sie nalezy?Z posypka?

jest tez o tzw pracach prostych ktore stanowia wiekszy udział zwyklych polskich przyglupow pracujacych ktorzy siła glupoty ciagna mediane w doł..

Jak informuje GUS, połowa zatrudnionych pracowników otrzymywała do 3510,67 zł brutto (siłą rzeczy druga połowa zarabia więcej). Oznacza to, że – co da się obliczyć przy użyciu kalkulatora wynagrodzeń - mediana płac wyniosła około 2512 zł netto (tzn. "na rękę"). To wynik o 220 zł brutto, czyli 153,75 zł netto wyższy od mediany płac w październiku 2014 r.

Ukryta Zawartość

Prawdziwsza jest mediana, a ta wynosi ok. 2,9 tys. zł

Ukryta Zawartość

dachowych w Polsce. Dzisiaj FAKRO jest jedną z najbardziej innowacyjnych i najprężniej rozwijających się firm w Polsce.

W skład Grupy FAKRO, zatrudniającej ponad 3300 osób, wchodzi 12 spółek produkcyjnych oraz 16 dystrybucyjnych, zlokalizowanych w Europie, Azji i Ameryce. Produkty firmy FAKRO można znaleźć w ponad 50-ciu krajach na całym świecie – wszędzie tam gdzie istnieje zapotrzebowanie na tego rodzaju produkty. Sprzedaż na eksport stanowi 70% ogólnej sprzedaży.

Przykład Fakro to sukces reglamentowany. Fakro jest prężniejszą firmą ale Velux jest w Europie chroniony i o to mi chodziło pisząc, że Fakro nie jest dopuszczane do tortu ( bez ograniczeń na zasadach wolnego rynku )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bez ograniczeń na zasadach wolnego rynku )

no patrz to znowu zydzi

a my jablka do polski?A my franuskie warzywa a czesi nasza zywnosc od lat obsmarowuja..?Zydzi....Tak wyglada walka o rynek na calym swiecie i trzeba walczyc.

Jak informuje GUS, połowa zatrudnionych pracowników otrzymywała do 3510,67 zł brutto (siłą rzeczy druga połowa zarabia więcej). Oznacza to, że – co da się obliczyć przy użyciu kalkulatora wynagrodzeń - mediana płac wyniosła około 2512 zł netto (tzn. "na rękę"). To wynik o 220 zł brutto, czyli 153,75 zł netto wyższy od mediany płac w październiku 2014 r.

To dane z 2016r. teraz mediana to będzie ok. 2900 zł brutto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobra tylko nie wolnosc.Durnoty sobie podtykaj koledze.Sa jeszcze informacje normalne dla normalnych.

Napisano 01.09.2018 - 17:49

Ukryta Zawartość

Przykłady tytułów newsów podawanych przez portale za Sputnikiem, RT czy VoE: „Świat osłupiał, rozłam w NATO! Druga największa potęga odchodzi!” „Rosja zablokowała Sorosa. Orbán: On odpowiedzialny za kryzys imigrancki” „Dalajlama: Europa przyjęła za dużo imigrantów. Niemcy nie mogą zostać krajem arabskim”

Rosyjska propaganda dociera do Polaków nie tyle przez oficjalne kanały sterowane przez Kreml, w Polsce są mało popularne, ile przez niektóre polskie serwisy internetowe. Co najmniej 23 witryny rozpowszechniały newsy ze Sputnika Polska, Russia Today (dziś: RT) i z prokremlowskiego portalu Voice of Europe. Ich lista, którą w czwartek opublikowałam w OKO.Press, nie jest zamknięta, internauci wciąż przesyłają informacje o kolejnych takich miejscach.

Aby ustalić, kto podaje informacje z prokremlowskich źródeł, prześledziłam 60 portali, z których newsy były często udostępniane w politycznie zaangażowanych grupach na Facebooku. Aż 23 witryny wielokrotnie udostępniły informacje ze Sputnik News, RT lub Voice of Europe. Ta ostatnia jest zarejestrowana w Holandii, tam też opisywano jej rolę w szerzeniu prokremlowskiej propagandy, wykazano jej udział w wojnie informacyjnej w Hiszpanii (w Polsce pisał o niej m.in. Wojciech Mucha z Niezalezna.pl).

Nie chodzi mi o artykuły krytycznie czy z dystansem odwołujące się do materiałów prokremlowskich mediów – wskazałam wyłącznie te portale, które cytują je jako wiarygodne źródła, nie poddając informacji z nich krytycznej ocenie.

Zasięg 23 wskazanych przeze mnie portali jest duży. Tylko na Facebooku mają 988 tys. fanów. Jeśli weźmiemy pod uwagę liczbę grup na FB, na których linkowane są ich newsy, liczba polskich użytkowników FB (ostrożnie licząc)

mających stały kontakt z prorosyjską propagandą to ok. 2,5 mln osób. A liczba wejść na te witryny tylko w sierpniu wyniosła 53,6 mln.

Oto lista portali, na których znalazłam newsy ze Sputnika, RT czy VoE (alfabetycznie): alternews.pl, alexjones.pl, dziennik-polityczny.com, hnews.pl, koniec-swiata.org, magnapolonia.org, narodowcy.net, nczas.com, ndie.pl, neon24.pl, newsweb.pl, parezja.pl, pikio.pl, prostozmostu24.pl, prawdaobiektywna.pl, reporters.pl, sioe.pl, wmeritum.pl, wolnosc24.pl, wolna-polska.pl, wprawo.pl, wsensie.pl, zmianynaziemi.pl.

Najmniej artykułów z prokremlowskich źródeł znalazłam na portalach: hnews.pl, prawdaobiektywna.pl i newsweb.pl. Były to pojedyncze teksty, „przeklejone” z innych serwisów. Na pozostałych witrynach takich artykułów było wyraźnie więcej.

Po publikacji powyższej listy na OKO.Press zareagowały wmeritum.pl i pikio.pl. Pierwszy w komentarzach do tekstu na Facebooku stwierdził, że „ze Sputnika opisujemy jedynie ciekawostki, które w znakomitej większości nawet w 1 proc. nie nawiązują do polityki”.

TO TYLE ..JAK SIE WKLEJA> z wolnej polski

Ukryta Zawartość

dobra tylko nie wolnosc.Durnoty sobie podtykaj koledze.Sa jeszcze informacje normalne dla normalnych.

Napisano 01.09.2018 - 17:49

Ukryta Zawartość

Przykłady tytułów newsów podawanych przez portale za Sputnikiem, RT czy VoE: „Świat osłupiał, rozłam w NATO! Druga największa potęga odchodzi!” „Rosja zablokowała Sorosa. Orbán: On odpowiedzialny za kryzys imigrancki” „Dalajlama: Europa przyjęła za dużo imigrantów. Niemcy nie mogą zostać krajem arabskim”

Rosyjska propaganda dociera do Polaków nie tyle przez oficjalne kanały sterowane przez Kreml, w Polsce są mało popularne, ile przez niektóre polskie serwisy internetowe. Co najmniej 23 witryny rozpowszechniały newsy ze Sputnika Polska, Russia Today (dziś: RT) i z prokremlowskiego portalu Voice of Europe. Ich lista, którą w czwartek opublikowałam w OKO.Press, nie jest zamknięta, internauci wciąż przesyłają informacje o kolejnych takich miejscach.

Aby ustalić, kto podaje informacje z prokremlowskich źródeł, prześledziłam 60 portali, z których newsy były często udostępniane w politycznie zaangażowanych grupach na Facebooku. Aż 23 witryny wielokrotnie udostępniły informacje ze Sputnik News, RT lub Voice of Europe. Ta ostatnia jest zarejestrowana w Holandii, tam też opisywano jej rolę w szerzeniu prokremlowskiej propagandy, wykazano jej udział w wojnie informacyjnej w Hiszpanii (w Polsce pisał o niej m.in. Wojciech Mucha z Niezalezna.pl).

Nie chodzi mi o artykuły krytycznie czy z dystansem odwołujące się do materiałów prokremlowskich mediów – wskazałam wyłącznie te portale, które cytują je jako wiarygodne źródła, nie poddając informacji z nich krytycznej ocenie.

Zasięg 23 wskazanych przeze mnie portali jest duży. Tylko na Facebooku mają 988 tys. fanów. Jeśli weźmiemy pod uwagę liczbę grup na FB, na których linkowane są ich newsy, liczba polskich użytkowników FB (ostrożnie licząc)

mających stały kontakt z prorosyjską propagandą to ok. 2,5 mln osób. A liczba wejść na te witryny tylko w sierpniu wyniosła 53,6 mln.

Oto lista portali, na których znalazłam newsy ze Sputnika, RT czy VoE (alfabetycznie): alternews.pl, alexjones.pl, dziennik-polityczny.com, hnews.pl, koniec-swiata.org, magnapolonia.org, narodowcy.net, nczas.com, ndie.pl, neon24.pl, newsweb.pl, parezja.pl, pikio.pl, prostozmostu24.pl, prawdaobiektywna.pl, reporters.pl, sioe.pl, wmeritum.pl, wolnosc24.pl, wolna-polska.pl, wprawo.pl, wsensie.pl, zmianynaziemi.pl.

Najmniej artykułów z prokremlowskich źródeł znalazłam na portalach: hnews.pl, prawdaobiektywna.pl i newsweb.pl. Były to pojedyncze teksty, „przeklejone” z innych serwisów. Na pozostałych witrynach takich artykułów było wyraźnie więcej.

Po publikacji powyższej listy na OKO.Press zareagowały wmeritum.pl i pikio.pl. Pierwszy w komentarzach do tekstu na Facebooku stwierdził, że „ze Sputnika opisujemy jedynie ciekawostki, które w znakomitej większości nawet w 1 proc. nie nawiązują do polityki”.

TO TYLE ..JAK SIE WKLEJA> z wolnej polski

Wkleiłem pierwszy lepszy link z googla gdzie były dane, których szukałem, nie znam tego portalu ale dzięki tej wymianie zdań już wiem z kim nie wdawać się w normalną rozmowę

Ukryta Zawartość

to wlasnie mialem na celu.Pozegnanie.

Z pewnymi ludzmi podtykajacymi mi informacje o ktorych sami nic nie wiedza podtykajac pierwszy lepszy..Wole nie utrzymywac z pierwszym lepszym kontaktow.

to wlasnie mialem na celu.

Z pewnymi ludzmi podtykajacymi mi informacje o ktorych sami nic nie wiedza podtykajac pierwszy lepszy..Wole nie utrzymywac z pierwszym lepszym kontaktow.

Czy Ty sam siebie czytasz od czasu do czasu? Bo nie rozumiem skąd taka agresja na zupełnie nieagresywne moje uwagi na temat nie Twoich wypowiedzi bo o Fakro to było do Misiomora i medianie też nie do Ciebie. Generalnie nie zaglądam, a tym bardziej nie piszę w takich wątkach. Dzisiaj z nudów popełniłem ten błąd i już go żałuję, przecież ani nie jestem zakompleksiony ani sfrustrowany, nigdzie też mentalnie ani fizycznie nie wyemigrowałem, jestem tylko znudzony co najwyżej:) więc chyba nie pasuję do podobnego Tobie towarzystwa, możesz zrobić wielkie Uff bo znikam stąd na stałe:)

PS. Ostatnia rada: używaj polskich znaków bo nie dość, że treść to i forma słaba.

Gość

(Konto usunięte)

jakis szczegolny torcik sie nalezy?Z posypka?

jest tez o tzw pracach prostych ktore stanowia wiekszy udział zwyklych polskich przyglupow pracujacych ktorzy siła glupoty ciagna mediane w doł..

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Tyle-zarabia-sie-w-Polsce-Mediana-plac-ok-2500-zl-na-reke-7557767.html

Szkoda że nie podałeś tych kwot w ojro .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.