Skocz do zawartości
IGNORED

Tożsamość narodowa, wiara itp, jaki to ma sens ?

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

trzeba pic wode sodowa to niesie.Kapitał moze co chce ale mozna mu nakazac w panstwie brezniewa a nawet zabronic zarabiac,Generalnie panstwo powinno o tym myslec a panstwo to kto?.

Tak mi się przypomniało, jak syn po rozmowach w Amazonie (Seatle) w zeszłym roku, skomentował, że nie, w takim kołchozie to on nie będzie pracował. To tak odnośnie, tych, czym kiedyś dla ludzi był kołchoz a czym jest obecnie. :)

Ja też nie pracowłbym w tym kołchozie, ale jakby nie spojrzeć, to dają możliwości - zatrudniają mnóstwo indywidualnych kontraktorów do rozwożenia paczek ze swoimi własnymi Vanami lub pick-up truckami - dają zatrudnienie (forma 1040 income tax) i możliwość zarobków np. $200.00 dziennie, co pozwala przeżyć. Mają też i swoje (chyba?), ale tam kierowca zarabia pewnie $15.00 na godzinę i rozwozi o tysiąc paczek mniej, pracując powiedzmy realnie siedem godzin - ale ma ubezpieczenie, plan K-401... itd. Wiem, że zadrudniają też kontraktorów, dając im do użytku swoje Vany, za które prawdopodobnie taki nieposiadający swojego środka transportu kontraktor albo sub-kontraktor musi coś zapłacić - i kiedyś jak mi taki kontraktor Amazonu przywiózł paczkę, zapytałem z ciekawości jak to działa - powiedział, że mogą pracować nawet siedem dni w tygodniu jak tylko chcą i zarabiają $150.00 dziennie. Tak czy siak, są możliwości dla tych, którzy chcą.

Parker's Mood

Wynajęci menadżerzy zadziałali tak, żeby dostać premie liczone w dziesiątkach czy setkach milionów już teraz, a nie dlatego, że to było dobre dla firmy czy dla klientów, a tym bardziej dla pracowników czy dla kraju.

Menadżer ma przede wszystkim pomnażać zysk przedsiębiorstwa. To jego psi obowiązek. Jeśli realizuje inne cele a nie ten to zarząd go szybko zwalnia.

Nie jest doskonały, nikt nie jest doskonały - oprócz ciebie

Dzięki :-). Z tą moją doskonałością to bez przesady ;-), ale może w niektórych dziedzinach? ;-)

Ale widocznie dla cebie ma jeżeli pytasz.

U mnie nie, ale w pewnych kręgach amerykańskich może mieć. Myślisz że w Ameryce podział na czarnych i białych przestał już obowiązywać?

Zrobię wyjątek i powiem ci - mój przyjaciel jest niebieski,

Jest z Navi? Nie wiedziałem że już przybyli na Ziemię ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Menadżer ma przede wszystkim pomnażać zysk przedsiębiorstwa. To jego psi obowiązek. Jeśli realizuje inne cele a nie ten to zarząd go szybko zwalnia.

Taka jest teoria. W praktyce bywa różnie. Problem w tym, że teoria staje się coraz bardziej teoretyczna a praktyka jest inna.

Jestem Europejczykiem.

Jesteś lepszy, i wielki, Lechu36-ty. Błyskotliwe riposty są twoim logo. A ten przyjaciel jest z Polski, i serdecznie nie cierpi Trumpa, wręcz patologicznie - ale my nie mamy ze sobą problemów i przyjażnimy się już ponad dwadzieścia lat. Jest pięknym różnić się od siebie. Kochać i szanować przyjaciół za ich wszelkie pozytywy nie jest wielką sztuką - kochać ich i szanować również za ich negatywne cechy jest sztuką.

Parker's Mood

DEC niczego do Chin nie przenosił - do zniknięcia tej firmy doprowadziły błędne decyzje strategiczne.

Owszem, bardzo spektakularny przykład do czego może doprowadzić ręczne zarządzanie. Ken Olsen ponoć nawet wtrącał się do usytuowania gniazd interfejsów w komputerach.

IBM nie upadł jako firma, ale maksymalnie ograniczył swoją działalność w wielu obszarach związanych z R&D.

Jestem Europejczykiem.

Chicago

Nie odbieraj każdej krytyki USA jako przejaw socjalistycznego czy komunistycznego myślenia.To kompletne nieporozumienie.

Ja uważam się za przyjaciela USA i zawsze twierdziłem i zdania nie zmieniłem,że USA są światu bardzo potrzebne.W kwestii polityki światowej,równowagi militarnej.ekonomii czy nowych technologii.Taki lider jest światu niezbędny.Ale nie jest to raj na ziemi ( bo takiego nie ma) i ma swoje wady.Dla mnie tzw. amerykańska droga życia polegająca na wyścigu szczurów nie jest atrakcyjna j jak to wcześniej wykazałem są kraje gdzie ludziom żyje się lepiej.Porównywalnie w sferze materialnej ale lepiej w duchowej.Niemniej mamy chyba wszyscy świadomość,że coś w tym amerykańskim mechanizmie się zacięło.I to nie za Clintona czy Obamy ale znacznie wcześniej.Myślę,że za Busha a może nawet za Reagana.To nadmierne przegięcie w kierunku neoliberalizmu.To przekonanie,że liberalizm gospodarczy jest panaceum na wszelkie bolączki świata.Doprowadziło to do gigantycznego rozwarstwienia społeczeństwa ( co jak wykazują badania naukowe samo w sobie jest dla społeczeństwa i gospodarki niekorzystne ).Nastąpiła niespotykana dotąd koncentracja bogactwa w rękach stosunkowo niewielkiej grupy ludzi.Ludzie ci decydujący w coraz większym stopniu ( kosztem akcjonariuszy czy zarządów) o strategicznych decyzjach banków czy koncernów przyjęli kurs na szybki zysk kosztem długofalowego myślenia.To doprowadziło do przenoszenia produkcji w miejsca o niższych kosztach pracy .Efektem ubocznym tego stał się wyciek najnowszych technologii.Bankami i firmami zaczęli zarządzać maklerzy giełdowi nastawieni na natychmiastowe zyski,na wyniki nie trzeba było długo czekać.Mamy kryzys 2008r.Ortodoksyjnie neoliberalna polityka państwa doprowadziła do upadku sfery publicznej.Z tym wiąże się pogorszenie opieki zdrowotnej ( dla biednych) i gigantyczne koszty leczenia dla bogatych ( koszty dla towarzystw ubezpieczeniowych).To nawet dla gospodarki tak bogatego kraju jest nadmiernym ciężarem.Co jeszcze ?Mamy upadek poziomu oświaty,pogorszenie bezpieczeństwa publicznego i infrastruktury ( drogi,transport publiczny,szybka kolej itp.).Dzielnice niektórych miast amerykańskich nie różnią się od miast afrykańskich ( Detroit ).Do tego dochodzą jeszcze problemy rasowe i imigranckie ( latynosi).To problemy stojące w najbliższym czasie przed USA.I na pewno Trump ich nie rozwiąże.Nie rozwiąże bo jest prymitywnym człowiekiem reprezentującym jedynie wąską grupę najbogatszych.

Jesteś lepszy, i wielki, Lechu36-ty.

Miło mi ;-). Z tą wielkością to bez przesady.

Błyskotliwe riposty są twoim logo.

Bez przesady ;-).

A ten przyjaciel jest z Polski, i serdecznie nie cierpi Trumpa, wręcz patologicznie - ale my nie mamy ze sobą problemów i przyjażnimy się już ponad dwadzieścia lat. Jest pięknym różnić się od siebie

Też Ciebie lubię czytać, ale nie ze wszystkim się zgadzam.

Kochać i szanować przyjaciół za ich wszelkie pozytywy nie jest wielką sztuką

Kocham głównie kobiety, ale tylko niektóre, facetów szanuję za obiektywizm w poglądach na różne sprawy. Oczywiście o ile ten obiektywizm u danej jednostki występuje w mojej ocenie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Taka jest teoria. W praktyce bywa różnie. Problem w tym, że teoria staje się coraz bardziej teoretyczna a praktyka jest inna.

Tzn?

.Dla mnie tzw. amerykańska droga życia polegająca na wyścigu szczurów nie jest atrakcyjna j jak to wcześniej wykazałem są kraje gdzie ludziom żyje się lepiej.Porównywalnie w sferze materialnej ale lepiej w duchowej.

Oczywiście nie wszystkim ludziom. Jest wielu którym życie w USA bardzo odpowiada. Poza tym wyścig szczurów to duże miasta a nie prowincja. Na prowincji wieje nudą. Stany to wielki kraj i pewnie każdy może tam coś dla siebie znaleźć.
Gość

(Konto usunięte)

IBM nie upadł jako firma, ale maksymalnie ograniczył swoją działalność w wielu obszarach związanych z R&D.

Chyba prawie na pewno nie.

https://www-03.ibm.com/press/us/en/presskit/42874.wss

IBM inventors received a record 9,043 patents in 2017, marking the company’s 25th consecutive year of U.S. patent leadership. The new patents were granted to more than 8,500 IBM researchers, engineers, scientists and designers in 47 different U.S. states and 47 countries, and include inventions to help personalize AI speech, better manage self-driving cars and use blockchain to efficiently process transactions.

Owszem, bardzo spektakularny przykład do czego może doprowadzić ręczne zarządzanie. Ken Olsen ponoć nawet wtrącał się do usytuowania gniazd interfejsów w komputerach.

To wszystko efekt błędnych decyzji i zarządzania. Co w tym dziwnego?

Wojciechu, dajże spokój z tym truizmem i kolejną socjalistyczną rozprawką. Cały czas powtarzasz w kółko jedno i to samo. O jazzusie! Ludziom trzeba dać zatrudnienie i muszą być zajęci, muszą robić szmal, bo o to każdemu chodzi. Ale nie dać do ręki szmal - tylko stworzyć możliwości jego zarabiania. Biedny Meksykanin nie przyjeżdża tutaj po to, żeby się kłaniać ideologii i korzystać z pomocy społecznej, tylko po to, żeby ten szmal zarabiać i pomagać swojej rodzinie. Wszelkie próby ujednolicenia i wyrównania warstw społecznych generują patologię, praktycznie w każdym kierunku - wcześniej czy póżniej. Nigdy i nigdzie nie napisałem, że USA jest rajem na ziemi i jest to najlepsze miejsce do życia - no coś TY drogi przyjacielu? Napisałem wręcz odwrotnie - a mianowicie, że jest bardzo dużo do zrobienia i właśnie przede wszystkim w kontekście ubezpieczeń społecznych, które to Obama wdrożył obowiązkowo z karą włącznie za brak ich posiadania, co w następstwie nakręciło jeszcze większą spiralę patologii i jeszcze większe ceny tych ubezpieczeń. Nawet biedni się o tym przekonują - i tak to jest właśnie, jak plantacja rządowa próbuje robić zamach na zdrowie i życie obywateli. A to pierwszy i najważniejszy ruch do wdrożenia socjalizmu. Ameryka nigdy nie była krajem socjalnym, tylko zupełnie jego odwrotnością - wszelkie próby zreformowania lewackiego tego państwa, doprowadzą do jego upadku - na początku do upadku wewnętrzenego, a póżniej do rozpadu całkowitego, o czym historia różnych imperiów przypomina boleśnie.

Poczytaj więcej i się dowiedz na temat realności życia w tym kraju, ale nie czerp informacji z lewackich żródeł, bo one tylko dezinformują i wprowadzają chaos. Najtańszy plan Obama Care to plan Bronze - wiesz co tam jest? Nie ma praktycznie nic, a żeby z niego skorzystać, to musisz mieć chyba 'urwaną nogę'. A kosztuje to cudo $450.00 miesięcznie na osobę. I co? Policz ile rocznie trzeba wybulić, na ten fantastyczny plan opieki zdrowotnej - więc dlatego ludziom bardziej opłaca się płacić karę za brak jego posiadania, niż płacić pięć tysięcy, które są praktycznie wyrzucone w błoto, a z których to korzystała mafia rządowa. Nie tędy droga i o tym między innymi mówię, a Ty jak widzę dalej swoje. Bo żle, bo nierównomiernie, bo niesprawiedliwie, bo banki, bo bańka spekulacyjna, bo to, bo tamto....

A to wszystko kto nakręca? Przecież ludzie, a nie kosmici! Więc jakakolwiek socjalistyczna myśl z góry narażona jest na porażkę, co widać gołym okiem. Niech każdy 'dba o swoje' i nie zagląda do garnuszka drugiego i nie liczy na garnuszek drugiego, wtedy w miarę będzie dobrze. Chodzi o możliwości - a Trump jak na razie daje ludziom zdroworozsądkowym i chcącym pracować te możliwości. Oczywiście, trzeba pomagać, ale nie w formie zbijania kapitału politycznego i wyborczego obiecując ludowi gruszki na wierzbie, Ludziom jest potrzebna praca i zajęcie - reszta się ułoży sama.

Parker's Mood

Tzn?

Tzn to, co piszę. W praktyce jest coraz mniejsza kontrola nad nową kastą menedżerów którzy robią to, co chcą. Jak Kolega jest ciekaw to z pewnością znajdzie materiały na ten temat.

Jestem Europejczykiem.

Kocham głównie kobiety

To jest z Tobą coś nie tak - ja kocham dobroć, zdroworozsądkowość, przyjaciół obojętnie jakiej płci, pieski, kotki... i jazz. Przećwicz lekcję, może się czegoś nauczysz - i wyprostuj się, bo jak na razie widzę u ciebie skoliozę '-)

Parker's Mood

Tzn to, co piszę. W praktyce jest coraz mniejsza kontrola nad nową kastą menedżerów którzy robią to, co chcą. Jak Kolega jest ciekaw to z pewnością znajdzie materiały na ten temat.

Jak nie ma kontroli zysku to firma upadnie. I tyle. Zamiast niej pojawi się inna.

Niestety ale to Ty powtarzasz ciągle te same neoliberalne zaklęcia.Które doprowadziły do 2008r.Czy Moffet to też socjalista?

Specyfika tego kraju, to niestety też wielka korupcja i wielkie przekręty. A to dlatego, że Wall Street jest największym przekrętem w skali światowej. Następny niechlubny fenomen na skalę światową, to 'Bank Centralny', czyli FED, w prywatnych rękach, które to udzielają pożyczek rządowi Stanów Zjednoczonych. Czy uważasz, że socjalistyczne myślenie coś zmieni w tej kwestii? Chyba żarujesz!

Parker's Mood

Niestety ale to Ty powtarzasz ciągle te same neoliberalne zaklęcia.Które doprowadziły do 2008r.Czy Moffet to też socjalista?

Podobno pierwociny kryzysu z 2008 to program tanich mieszkań komunalnych budowanych z kredytu zabezpieczanego przez Państwo jeszcze w czasach Clintona. Od tego czasu bańka kredytowa zaczęła rosnąć. Wszyscy chcieli zarabiać.

Nie, to wymysł Reagana,który wmówił ludziom,że każdy może mieć dom na kredyt.A banki oczywiście to podchwyciły.

. Wszyscy chcieli zarabiać.

nawet wtedy kiedy juz wiedzieli ze to banka.Ale Panstwo powinno....etc

Nie, to wymysł Reagana,który wmówił ludziom,że każdy może mieć dom na kredyt.A banki oczywiście to podchwyciły.

a kiedy on to wmowił ludziom?i ile oni mieli lat?

Podobno pierwociny kryzysu z 2008 to program tanich mieszkań komunalnych budowanych z kredytu zabezpieczanego przez Państwo jeszcze w czasach Clintona. Od tego czasu bańka kredytowa zaczęła rosnąć. Wszyscy chcieli zarabiać.

To takie uproszczenie, że aż chyba nieprawda

Jestem Europejczykiem.

Domy zawsze były sprzedawane na kredyt.

To takie uproszczenie, że aż chyba nieprawda

To nie jest uproszczenie. Od czegoś zabawa się zaczyna. Państwo dało osłonę, wilki poczuły krew. Inni widząc łatwy zysk i tanie domy też chcieli skorzystać i impreza się rozkręciła.

ja kocham dobroć, zdroworozsądkowość, przyjaciół obojętnie jakiej płci, pieski, kotki... i jazz.

To wyżej ja szanuję.

Przećwicz lekcję, może się czegoś nauczysz

Ty też powinieneś się jeszcze uczyć nie tylko ja.

i wyprostuj się, bo jak na razie widzę u ciebie skoliozę

Bezczelny trochą jesteś, ale cóż widać emigranci tak mają.

Ja się uczę załe życie, praktycznie codziennie - ale nauczyłem się dobierać dobrych nauczycieli. Kiedyś nie miałem na to wpływu - jak to w socjaliżmie. Lubię mądrzejszych ode mnie.

Parker's Mood

Jednak ciężko w tej Ameryce. Ciągle ten socjalizm. Ale Jarek obiecał, może będzie lepij…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.