Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy jedni przytaczają argumenty m.in. również producentów za 8K - jest to kwitowane lekceważącym stwierdzeniem że "sprzedawcy robią sobie marketing". Natomiast inni powołują się na sprzedawcę z marketu jako autorytet. Czy więc głos sprzedawców jest miarodajny i zasługuje na uwagę, czy wprost przeciwnie? A może zależy to wyłącznie od tego czy mówią rzeczy pokrywające się z naszym punktem widzenia?

Mamy oto rozdwojenie jaźni, wynikające z faktu iż pierwsi z wymienionych wypowiadają się za 8K, a ten drugi - przeciw. Dla pewnych określonych środowisk podwójna etyka, podwójna miara i podwójna skala ocen stały się standardem i normą codziennego postępowania.

jak można nie lubić Chopina??

De gustibus non est disputandum

wyśmiał wszelkie teorie mówiące o potrzebie wyższych rozdzielczości niż 4K

...

niech najpierw postarają się by HD było przyzwoite, potem 4K mogą się zająć, 8K

Czy prezesi, całe zarządy i rady nadzorcze LG, Samsunga, Sony, Sharpa, Panasonica oraz firm chińskich słyszeli polecenie subiekta z marketu w Cebulandii? Wykonać!!! Nuże wartko!

produkcja telewizorów 4K jest tańsza niż HD.

Znaczy 8K będzie jeszcze tańsza. Czy przeciwnicy tej rozdzielczości zaopatrzyli się w stosowną ilość chusteczek, gdzie będą mogli ronić swoje łzy z tego powodu?

Płakać będą ci co mieć będą telewizory 8K a oglądać nie będzie co.....Bobcat masz problem 42 calowych 8K raczej nie uświadczysz. :))

Czy prezesi, całe zarządy i rady nadzorcze LG, Samsunga, Sony, Sharpa, Panasonica oraz firm chińskich słyszeli polecenie subiekta z marketu w Cebulandii? Wykonać!!! Nuże wartko!

Widzę że wolisz jak robią w balona prezesi, całe zarządy i rady nadzorcze, może to sobie ich pozycja tłumaczysz? :))

Myślących obiektywnie można spotkać wśród szarych sprzedawców, trudniej wśród tych co na tym zarabiają.

Gdy jedni przytaczają argumenty m.in. również producentów za 8K - jest to kwitowane lekceważącym stwierdzeniem że "sprzedawcy robią sobie marketing". Natomiast inni powołują się na sprzedawcę z marketu jako autorytet. Czy więc głos sprzedawców jest miarodajny i zasługuje na uwagę, czy wprost przeciwnie? A może zależy to wyłącznie od tego czy mówią rzeczy pokrywające się z naszym punktem widzenia?

A kto mówił że autorytetem był dla mnie?

Miał solidną wiedzę na tematy o których tu piszemy.....na temat rozdzielczości praktyczną i teoretyczną a nie zmyśloną jak ty.

Mamy oto rozdwojenie jaźni, wynikające z faktu iż pierwsi z wymienionych wypowiadają się za 8K, a ten drugi - przeciw. Dla pewnych określonych środowisk podwójna etyka, podwójna miara i podwójna skala ocen stały się standardem i normą codziennego postępowania.

Wiesz że mnie tym co piszesz nie jesteś w stanie dotknąć....usilnie dążysz do sprowadzenia tej rozmowy do pyskówek, tak jak nic merytorycznego w ostatnich dniach do rozmowy nie wniosłeś.

Zrób ten eksperyment o który Ciebie prosiłem (z laptopem) bo wierząc tym prezesom nigdy nie dowiesz się jak to jest w praktyce z tą rozdzielczością. :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

prezesi, całe zarządy i rady nadzorcze LG, Samsunga, Sony, Sharpa, Panasonica oraz firm chińskich

Najbardziej mnie bawi ten onanizm, tak jakby ci ludzie nie mylili się średnio dwa razy do roku, albo jakby w historii nie wprowadzili nigdy do sprzedażny produktów, które okazały się kompletnymi klapami.

Bobcat, to nie ci sami wizjonerzy od 3D?

No ale PREZESI, rozumiecie cebulaki? PREZESI!

Sony to zdaje się ma udziały w rynku TV na poziomie 6%, a jedyny ich rentowny dział w ostatnich latach to chyba konsole, bo resztę wyprzedają.

Sharpa i panasonica w ogóle uwzględnia się w jakichś statystykach? :) Warto zapytać ich prezesów jak do tego doprowadzili ;)

no ale jak PREZES (rozumicie?) powiedział to trzeba kupić :(

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Bobcat masz problem 42 calowych 8K raczej nie uświadczysz.

To kupię jaki będzie w ofercie. Wiedzę, że to faktycznie jest problem, ale nie dla mnie. Dla Ciebie.

Widzę że wolisz jak robią w balona prezesi, całe zarządy i rady nadzorcze, może to sobie ich pozycja tłumaczysz?

Definicja robienia w balona: tworzenie postępu w technologii.

Myślących obiektywnie można spotkać wśród szarych sprzedawców, trudniej wśród tych co na tym zarabiają.

Definicja obiektywnego myślenia: tożsame z myśleniem @Maju.

tak jakby ci ludzie nie mylili się średnio dwa razy do roku, albo jakby w historii nie wprowadzili nigdy do sprzedażny produktów, które okazały się kompletnymi klapami.

Mylą się. Zdarza się klapa w sprzedaży. Ale wyniki ekonomiczne zarządzanych przez nich firm i pozycja w światowej gospodarce mówią same za siebie.

Teraz kolej na Ciebie. Pochwal się ile Ty znaczysz w światowej gospodarce.

Zero treści..... :(

Maju dnia 03.10.2018 - 19:40 napisał

Bobcat chciałeś praktyki, no to teraz czysta praktyka o szczegółach, odpowiedz bez wykrętów.

Co z tego że Twój oczekiwany telewizor będzie w stanie pokazać czytelnie tak małe czcionki jak teraz widzisz na swoim laptopie (może nawet to co mam napisane w sygnaturze) skoro siadając od niego w rozsądnej odległości nic nie odczytasz?

Liczysz na to że odczytasz choć to co jest niżej: "Dodaj odpowiedź"? :))

W końcu odpowiesz czy wolisz pozostać przy pozamerytorycznych przepychankach?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Kolejny dowód na to że szukasz pretekstów do sprzeczek a nie stać Ciebie na popatrzenie prawdzie w oczy....beze mnie miły panie, mnie tak tu jak w tematach na Bocznicy nie sprowokujesz.

Żałosne jest to że wyjaśnioną sprawą (cytat) nawet w tym temacie znowu manipulujesz.

Spłynęło po tobie to że pisałeś nieprawdę o NHK....czymże jest to teraz.... :(

Żałosne jest to że wyjaśnioną sprawą (cytat) nawet w tym temacie znowu manipulujesz.

Znów podwójne standardy? Dlaczego mnie to nie dziwi?

Spłynęło po tobie to że pisałeś nieprawdę o NHK

Na czym niby miała polegać owa rzekoma "naprawda"? Skorygowali nieznacznie taktykę. Bo strategia pozostaje niezmienna: 8K.

Napisał ten co standardów przestrzega.... :)))

Wybierz sobie dowolną nieprawdę z kilku jakie w tym temacie pisałeś, niżej w linku te swoje "standardy" też znajdziesz;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Napisał ten co standardów przestrzega....

Błąd. Konsekwentne posiadanie standardów z którymi ktoś się nie zgadza nie oznacza ich braku. Ja cały czas mówię o sytuacji gdy ta sama rzecz raz może być dobra, raz zła - w zależności kto ją robi.

No proszę. Będzie 85", 75" i 65". Co na to głosiciele tezy że w przypadku 8K nic poniżej 100" nie ma sensu? Czyżby Samsung przed podjęciem decyzji produkcyjnych znowu nie uzgodnił ich z co poniektórymi z naszego Forum?

No proszę. Będzie 85", 75" i 65". Co na to głosiciele tezy że w przypadku 8K nic poniżej 100" nie ma sensu?

że powinieneś poczekać na 42" :)

I nikt nie głosił żadnej tezy o 100" więc czemu ciągle kłamiesz?

Rewelacji raczej nie będzie.

Widać bardzo dużo zdrowego sceptycyzmu w relacjach z targów.

A wracając do tematu, kolejny ciekawy artykuł o 8k...

Jeśli ktoś nie potrafi w matematykę, to może potrafi chociaż w branżowe artykuły?

Ukryta Zawartość

Bardzo ładnie podsumowano zastosowanie 8k:

"Is there no scenario in which 8K makes sense?

Yes, but you have to get away from a typical living room scenario and think more of real immersion in the image. The human field of vision is about 170 °, we see almost everything that is in front of us, but the central 90 ° angle of our field of view are the things that we really see, experience and remember."

Czyli potrzeba treści, które można oglądać przy 100° wypełnienia pola widzenia, co naturalnie wyklucza filmy i seriale w formie w jakiej je znamy obecnie.

I dalej:

"That is a 240 inch display at the typical viewing distance of 2.7 meters. That is 5.3 meters wide and three meters high! It is clear that such ‘experience’ will not come to the living room quickly.

Ultra HD 8k therefore seems more of a ‘business’ application to us. That will be fantastic in a museum. Or in other gigantic image arrangements, for example the lobby of the Cosmopolitan hotel in Las Vegas."

85" ekran to 35% powierzchni wymaganej do oglądania z odległości 2,7 metra, nic tylko życzyć powodzenia :)

Artykuł też bardzo delikatnie porusza kwestię braku treści oraz tego, że tych treści nie będzie - wskazując, że producenci mają świadomość, że jedynym rozwiązaniem jest hiper mega zaawansowany upscaling - oczywiście obecnie nie istniejący :)

Ukryta Zawartość

Powiem szczerze, że do tego typu sceptycyzmu podchodzę z bardzo dużą rezerwą. Wystarczy poczytać historię dowolnego wynalazku czy nowej technologii. Niemal każdy na początkowym etapie przebijał się przy akompaniamencie sceptycyzmu i zwątpienia: "po co to?", "nikomu niepotrzebne", "dotychczasowe w zupełności wystarczy", "poprzednie ma jeszcze duży potencjał", "nie będziemy w stanie wykorzystać możliwości tego nowego", "to jest niezdrowe (szkodliwe, groźne - niepotrzebne skreślić)".

Czy to kiedykolwiek zatrzymało rozwój nowego? Jedyne co decyduje to nie chór sceptyków (choćby nie wiem jak naukowo podbudowywali swoje wywody) ale zainteresowanie rynku. A tym można skutecznie sterować umiejętnym marketingiem. Co producenci opanowali do perfekcji.

Nie rozumiem również spotykanych opinii że kontentu 8K nie będzie. Skąd ta pewność? Takie nie oparte na niczym stwierdzenia noszą wszelkie znamiona myślenia życzeniowego pesymistów.

Wystarczy poczytać historię dowolnego wynalazku czy nowej technologii.

Nie, nie wystarczy, bo tu nie chodzi o technologię, tylko o możliwości ludzkich oczu. Rozumiesz, że nie można zobaczyć większej rozdzielczości niż widzi ludzkie oko?

Nie rozumiem również spotykanych opinii że kontentu 8K nie będzie. Skąd ta pewność?

Było wielokrotnie wyjaśniane wcześniej.

Hiper mega zaawansowany upscaling w chwili obecnej nie istnieje. Czy ktoś jest w stanie zagwarantować, że w bliższej lub dalszej (obserwując galopujący rozwój elektroniki i postęp w tworzeniu sztucznej inteligencji - raczej to pierwsze) nie powstanie?

Było wielokrotnie wyjaśniane wcześniej.

Nic nie było wyjaśniane. To były wyłącznie subiektywne opinie niechętnych technologii 8K. Ich myślenie życzeniowe.

Hiper mega zaawansowany upscaling w chwili obecnej nie istnieje. Czy ktoś jest w stanie zagwarantować, że w bliższej lub dalszej (obserwując galopujący rozwój elektroniki i postęp w tworzeniu sztucznej inteligencji - raczej to pierwsze) nie powstanie?

Ten rozwój tak galopuje, że nawet mam już AI w telefonie - potrafi tyle samo ile 3 pętle warunkowe. Czy ty nie masz żadnego wyobrażenia o tym co jest, a co nie jest możliwe w najbliższej przyszłości? AI, które potrafiłoby w czasie rzeczywistym domalowywać 10 razy tyle pikseli niż jest w wejściowym obrazie, równie dobrze mogłoby samo kręcić filmy.

Rozumiesz, że nie można zobaczyć większej rozdzielczości niż widzi ludzkie oko?

Rozmawialiśmy już o tym. Nie można również usłyszeć dźwięków >20 kHz. A jednak głośniki niosą do co najmniej 35 kHz, wzmacniacze do 100 kHz. Pisaliśmy dlaczego. Rezerwa i liniowa charakterystyka w paśmie słyszalnym jest tylko jednym z powodów.

Co do możliwości ludzkiego organizmu - kiedyś mi wpadła w ręce bardzo stara książka popularno-naukowa. Dowodzono tam, że ludzkość nigdy nie poleci w kosmos, albowiem start rakiety wznoszącej obiekt na orbitę okołoziemską wymaga takich przyspieszeń, że żaden ludzki organizm tego nie wytrzyma. Wywody były podbudowane ówczesną wiedzą medyczną.

To były wyłącznie subiektywne opinie niechętnych technologii 8K. Ich myślenie życzeniowe.

ważne że ty jesteś chętny :)

Dowodzono tam, że ludzkość nigdy nie poleci w kosmos, albowiem start rakiety wznoszącej obiekt na orbitę okołoziemską wymaga takich przyspieszeń, że żaden ludzki organizm tego nie wytrzyma. Wywody były podbudowane ówczesną wiedzą medyczną.

Ale wiesz, że oczy ma każdy, i każdy może sobie sprawdzić co takie oczy widzą? Rozumiesz tą subtelną różnicę, między naukowymi faktami potwierdzanymi codziennie setkami tysięcy badań od setek lat, a jakimś pionierskim eksperymentem w całkowicie nieznanej dziedzinie?

Rozmawialiśmy już o tym. Nie można również usłyszeć dźwięków >20 kHz. A jednak głośniki niosą do co najmniej 35 kHz, wzmacniacze do 100 kHz. Pisaliśmy dlaczego. Rezerwa i liniowa charakterystyka w paśmie słyszalnym jest tylko jednym z powodów.

Nie pisaliśmy, tylko ty pisałeś, mało kto pisałby takie brednie.

Ale proszę idźmy w to dalej. Ile masz lat? Tak ze 40 chociaż? To wiesz, że słyszysz do 15 kHz, i 16 kHz to są dla ciebie ultradźwięki?

Myślisz, że 24 kHz, uszlachetniają twoje 15 kHz? xD

Ten rozwój tak galopuje, że nawet mam już AI w telefonie - potrafi tyle samo ile 3 pętle warunkowe. Czy ty nie masz żadnego wyobrażenia o tym co jest, a co nie jest możliwe w najbliższej przyszłości? AI, które potrafiłoby w czasie rzeczywistym domalowywać 10 razy tyle pikseli niż jest w wejściowym obrazie, równie dobrze mogłoby samo kręcić filmy.

Dziś to są tylko 3 pętle warunkowe. Masz pewność co będzie jutro? Wypowiedzi autorytatywnym tonem co będzie możliwe a co nie w przyszłości zatrącają o śmieszność.

Upscaling 4K do 8K to domalowanie 4 razy więcej pikseli niż jest w materiale źródłowym. Nie 10 razy.

Wywody były podbudowane ówczesną wiedzą medyczną.

Może i były, ale skoro polecieli w kosmos, to jednak większość osób musiała mieć inne zdanie.

Tymczasem takiego zdania jak ty nie ma nikt. Subtelna różnica, wiem, ale jednak istotna.

Masz pewność co będzie jutro? Wypowiedzi autorytatywnym tonem co będzie możliwe a co nie w przyszłości zatrącają o śmieszność.

Jutro komputery będą same kręciły filmy i transmitowały je bezpośrednio do twojego mózgu. Rozmawiamy o fantastyce, czy o nauce?

Upscaling 4K do 8K to domalowanie 4 razy więcej pikseli niż jest w materiale źródłowym. Nie 10 razy.

Tylko, że ciągle będziesz w większości musiał upscalować FHD, a to jest 16 razy tyle :)

mało kto pisałby takie brednie.

Skoro wymagasz kultury i właściwych form zwracania się do Ciebie - to proszę o przyjęcie do wiadomości, że ja identycznie tego samego oczekuję z Twojej strony.

Myślisz, że 24 kHz, uszlachetniają twoje 15 kHz? xD

Nie ja to wymyśliłem.

Skoro wymagasz kultury i właściwych form zwracania się do Ciebie - to proszę o przyjęcie do wiadomości, że ja identycznie tego samego oczekuję z Twojej strony.

Zachowuje nie mniejszą kulturę niż ty. Pisanie, że coś jest brednią kiedy coś jest brednią, wręcz kultura nakazuje.

Nie ja to wymyśliłem.

Oczywiście że nie, wymyślili to audiofilscy fantaści, żeby sprzedać naiwniakom kolejny fantastyczne urządzenia.

Taaaa, producenci, produkują 100 Khz wzmacniacze, żeby potem odtwarzać na nich te 100 kHz płyty, żeby uszlachetniać 15 kHz które słyszysz. Serio to kupiłeś?

Jutro komputery będą same kręciły filmy i transmitowały je bezpośrednio do twojego mózgu.

Możesz to z całą pewnością wykluczyć?

Rozmawiamy o fantastyce, czy o nauce?

Mówienie kiedyś że człowiek postawi stopę na Księżycu to też była fantastyka. Na dodatek szaleńca.

Możesz to z całą pewnością wykluczyć?

Nie wykluczam, nie mogę nawet wykluczyć tego, że właśnie nie siedzę i nie oglądam takiego filmu nie wiedząc o tym. Był o tym nawet film :)

Tylko powoływanie się na technologie z filmów sci-fi nie uchodzi za poważne.

Kiedyś ekrany będą inne i inaczej będziemy ich używać. Wtedy pewnie i 8K nie wystarczy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... i szacunek.

Taaaa, producenci, produkują 100 Khz wzmacniacze, żeby potem odtwarzać na nich te 100 kHz płyty, żeby uszlachetniać 15 kHz które słyszysz. Serio to kupiłeś?

Nie do końca się można z Tobą zgodzić. Dużo szersze pasmo przydaje się do bardziej realistycznego odtwarzania transjentów, nie tylko puszczania disco dla psów i nietoperzy ;-)

Zachowuje nie mniejszą kulturę niż ty. Pisanie, że coś jest brednią kiedy coś jest brednią, wręcz kultura nakazuje.

Każdą myśl można przekazać w różnej formie. Ty wybierasz zawsze tą najbardziej arogancką. Gdy ja pozwolę sobie na ułamek tej arogancji - natychmiast zgłoszenie na mnie ląduje w Moderacji, choć kiedy ostrzegłem że ja też będę to robił pozwoliłeś sobie na mało wybredne uwagi pod moim adresem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.