Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ kabli czy różnica w wejsciach wzmacniacza.

qki85

Rekomendowane odpowiedzi

Poprzez analogię - jeśli zobaczysz na niebie nienaturalnie szybko poruszający i zatrzymujący się obiekt uznasz, że to statek kosmitów czy niezidentyfikowany obiekt?

Nie rozumiem. Napisz po prostu, jaki wpływ oprócz zniekształceń mogą mieć kable, bo że kosmici i ufo to wiadomo.

No fakt - jeszcze szumy i zakłócenia.

nagrywamy.com

w Polsce byliby to w 80% użytkownicy NA i może 5% AS. Wrażliwość słuchowa u takich osób jest adaptacyjnie rozwinięta. Osobiście przechodziłem kilkanaście ślepych testów i potrafię rozpoznać wiele pozornie absurdalnych zmian jak kierunkowość bezpieczników, różne kable sieciowe, zasilając i głośnikowe etc.

Oto ON - mamy nowego Mistrza Zakonu!???

Co prawda, tymczasem jakby samozwańczy ale radzę wszystkim zapamiętać ten nick, coś przeczuwam, że sytuacja dopiero jest w stanie rozwojowym.

Czekam (z "popkornem" pod ręką) również na reakcje innych słyszących.

Czy zapanuje walka "o ogień" czy zapanuje ON?

c.d.n.

Znam te założenia i są zbyt ogólne, dobór próby powinien uwzględniać osoby, które deklarują, że słyszą różnicę

Znasz angielski, bo norma zaleca zupełnie inne kryteria? Zaleca dobór ekspertów z doświadczeniem, badania audiometryczne przed testem i eliminację osób oceniających niewiarygodnie po teście, wg kryteriów statystycznych.

W przypadku ABX, testowanie z udziałem osób, które deklarują, że nie słyszą różnic, wydawałoby się nielogiczne, ale tak nie jest. Metoda ABX z szybkim przełączaniem jest bardzo czuła. Czasami można mieć wrażenie, że wybiera się między takimi samymi brzmieniami a mimo to statystyka wykazuje wiarygodne rozróżnienie.

niekontrolowane warunki akustyczne, jedna kolumna w rogu, nie wiadomo co z druga, jakaś polka nad głowa, tv.....

To było zdjęcie mojego zestawu (owszem bałagan), w celu potwierdzenia że nie założyłem "lewego" konta tylko po to by wywołać burze w szklance wody. Sytuacja miała miejsce u kolegi, który ma dobrze rozstawione głośniki, w odpowiedniej odległości od ścian itd. ale to nie miało w tym przypadku żadnego znaczenia. Ogólnie to nawet nie był test, miałem posłuchać caspiana z dynkami, a przy okazji kolega zademonstrował mi przełączając źródła różnice w kablach, które jak się okazuje były różnicami w wejściach wzmacniacza. Nie będę powtarzał całej historii jeszcze raz.

Możliwe, zwłaszcza, że to wejście jako jedyne w tym wzmacniaczu ma też opcję wejścia symetrycznego. Niestety, parametry techniczne są zbyt ogólnikowe. Trzeba by po prostu to zmierzyć, przynajmniej poziomy.

Zgadza się, instrukcja niewiele mówi, do pomiarów wzmacniacza kolegi nie będę namawiał, nie chce nic nikomu udowadniać na siłę. Natomiast ja odpowiedzi na swoje pytanie dostałem, całkiem wiarygodne i sensowne. Za co bardzo Wam dziękuję.

norma zaleca zupełnie inne kryteria?

dlatego badania są do kosza z punktu widzenia osoby o podniesionym progu wrażliwości

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

<br />Norma ITU opisująca procedury testów: ABC/HR:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) />

wielokrotnie już to pisałem na tym Forum i również wczoraj zwróciłem uwagę na warunki akustyczne, ale jak zwykle jest to olewane przez wszystkich, którym wydaje się, że robią testy ABC....

Why?

Paragraf 8 wyżej wklejonego linku z wypowiedzi @Popej.

W przeciwnym razie wszelkie pseudotesty są do dooopy, dając pozytwne rezultaty tylko temu kto wierzy....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najpierw trzeba znaleźć korelację pomiędzy niejasnymi zjawiskami jak np. kierunkowość bezpiecznika a wpływ na zmiany w percepcji.

Prowadzisz badania praktyczne nad tym zjawiskiem to spróbuj dojść jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy. Jeżeli nie czujesz się na siłach żeby doprecyzować swoje spostrzeżenia to zwróć się do jakich oficjalnych ośrodków akademickich żeby zajęły się tym ciekawym tematem. Musisz tylko być pewien że procedury badawcze na podstawie których usłyszałeś różnice mają ręce i nogi żeby uniknąć śmieszności przed ludźmi którzy będą się musieli z tematem zmierzyć na poważnie w tym ośrodku badawczym.

dlatego badania są do kosza z punktu widzenia osoby o podniesionym progu wrażliwości

Znam kilku takich co deklarowali podniesiony próg wrażliwości, jak doszło do rzetelnego sprawdzenia tego podniesionego progu to okazywało się że to były tylko pisemne deklaracje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Znam kilku takich co deklarowali podniesiony próg wrażliwości, jak doszło do rzetelnego sprawdzenia tego podniesionego progu to okazywało się że to były tylko pisemne deklaracje.

Bo mieli REALNIE i jak najbardziej podniesiony próg wrażliwości...wrażliwości na:

1. markę

2. cenę

3. recenzje

3. opisy na forach

4. opowieści na spotkaniach

5. wygląd zewnętrzny (oploty, szlachetnie połyskliwe łączówki, masywność wtyczek)

6. luksusowe opakowanie

7. inne (w tym reklama)

Znam kilku takich co deklarowali podniesiony próg wrażliwości, jak doszło do rzetelnego sprawdzenia tego podniesionego progu to okazywało się że to były tylko pisemne deklaracje

zmień znajomych

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

zmień znajomych

To byli znajomi z forum. Poza tym nie zmieniam znajomych z takiego błahego powodu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.