Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast płyta vinylowa radzi sobie spokojnie do 50kHz podobnie jak SACD więc tu problemu nie ma nawet jeśli studyjny materiał był nagrywany 32/768 to i tak tego już ucho ludzkie nie wychwyci.

Ale to już było ......

Witam w temacie,

ciekawa dyskusja prowadzona przez specjalistów ,poparta przykladami

Warto obejrzeć to prawie 2godz.

Deep Listening: Why Audio Quality Matters

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za ten materiał. Świetnie się tego słucha. Wraca przy okazji wiara, że może nie wszystko jeszcze stracone w tzw. branży.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kubeł

Dzięki za ten materiał. Świetnie się tego słucha. Wraca przy okazji wiara, że może nie wszystko jeszcze stracone w tzw. branży.

To sie ciesze i

Pozdrawiam,

Tad

Nie ma takiej technicznej możliwości aby płyta winylowa przeniosła 50kHz. Wynika to z różnych rzeczy, między innymi z cech własnych samego nośnika oraz charakterystyki (w tym także pomiarów) zapisu analogowego. Częstotliwości ponad akustyczne jeśli w ogóle są obecne to zapisane ze spadkiem kilkudziesięciu dB giną w trzaskach i szumach samego nośnika. Nie mówiąc o tym że poziom ich głośności jest tak niski (minus kilkanaście/kilkadziesiąt dB) że żeby je usłyszeć (gdyby ucho było zdolne w ogóle je wychwycić) trzeba byłoby przekręcić potencjometr głośności sporo powyżej połowy (niedowiarkom proponuję zmniejszenie głośności kolejno o 3,6 i 12dB i zaobserwowanie jak bardzo zmienia się poziom głośności nagrania).

Bald, ty to wiesz, my to wiemy, a Konsman dalej będzie bredzić. Jak nie pod tym, to pod kolejnym nickiem. Ma w tym już doświadczenie :).

Edytowane przez Kubeł

vinyl ma lepszą scenę, brzmi naturalniej mnie tam żadne równania alfy, omegi wykresy herZe są nie potrzebne.

mnie sie po prostu chce słuchać czarnej płyty i basta

vinyl ma lepszą scenę, brzmi naturalniej mnie tam żadne równania alfy, omegi wykresy herZe są nie potrzebne.

Jak jest dobrze zrealizowany. Bo jak jest zrealizowany do doopy to brzmi jeszcze gorzej niż do doopy.

Nie martw się ... z CD czy plikami cyfrowymi jest tak samo.

FORMAT NIE MA WIEKSZEGO ZNACZENIA, znaczenie ma realizacja i przede wszystkim sama muzyka.

Czy to sie komuś podoba czy nie.

Wszyscy piewcy analogu zazwyczaj nigdy nie słuchali dobrej cyfry i odwrotnie. I stąd takie głupie wątki, posty, zaczepki, walki, podjazdy.

PO CO ???

Słuchajcie muzyki.

A wracając do cytowanego postu ... współczuje Ci że słuchacz czarnej płyty bo ... ja słucham muzyki.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak jest dobrze zrealizowany. Bo jak jest zrealizowany do doopy to brzmi jeszcze gorzej niż do doopy.

Nie martw się ... z CD czy plikami cyfrowymi jest tak samo.

FORMAT NIE MA WIEKSZEGO ZNACZENIA, znaczenie ma realizacja i przede wszystkim sama muzyka.

Czy to sie komuś podoba czy nie.

Wszyscy piewcy analogu zazwyczaj nigdy nie słuchali dobrej cyfry i odwrotnie. I stąd takie głupie wątki, posty, zaczepki, walki, podjazdy.

PO CO ???

Słuchajcie muzyki.

A wracając do cytowanego postu ... współczuje Ci że słuchacz czarnej płyty bo ... ja słucham muzyki.

Pozdro

ja żadnych cyfrowych plików nie słucham, bo to profanacja

Edytowane przez pawelszuszu

Dokładnie tak. Też o tym pisałem wiele razy. Mam CD, SACD, pliki różnych rozdzielczości i słucham muzyki a nie formatów.

ja żadnych cyfrowych plików nie słucham, bo to profanacja

nie słucham dziadostwa :)

Nigdy nie słyszałeś dobrej cyfry. Nie masz pojęcia o czym piszesz. Równie dobrze można napisać że Vinyl to profanacja, trzaski, szumy i pykania które zabijają muzykę.

Panie a ja mam pewność że nie masz pojęcia o mnie i mojej osobie.

Słuchałem długo CD na dobrych sprzętach, nie odtrącam tego formatu oczywiście

panie jasnowidzu lol

Zresztą po wykazie sprzętu jaki masz tym bardziej utwierdzam się w pewności że nie miałeś do czynienia z dobrym sprzętem. Przykro że muszę to napisać ale swoimi wpisami sam mnie do tego zmusiłeś. Wybacz ale Rotel, Sound Oliva czy niski model Tannoya to nie jest sprzęt przy którym można wydawać tak kategorycznie opinie.

To nie jest tak że nos w swój sos. Wyrażasz pogląd na publicznym forum to też dostajesz komentarze czy kontropinie. Tak to działa.Nie widziałeś?

Edytowane przez sly30

nie wtrącaj sie do mnie i do mojego sprzętu bo to niegrzecznie mam jaki mam - wchodzisz do mojego pokoju z buciorami

słucham vinyl i cd i żadnego z tych formaów nie odtrącam

EOT

Ale napisałeś coś innego. Nikt nie wchodzi do twojego pokoju z butami. Jesteś na publicznym forum. Nie rozumiesz podstawowych spraw to o czym tu rozmawiać. Sprzęt masz jaki masz i nie napisałem nigdzie, że jest zły ale nie jest to sprzęt na którym można kategorycznie oceniać jakieś formaty.

Ale tego też nie rozumiesz. Jak widać masz problemy z rozumieniem.

panie nie pisz już i nie pouczaj mnie

nie wiesz co to jest EOT?

Niestety posiadany sprzęt ma zwykle kluczowe znaczenie ponieważ stanowi pewien punkt odniesienia w wypowiadanych sądach. Ciężko oceniać jakość winyla posiadając Bernarda z MF-100 tak samo jak ciężko oceniać jakość CD posiadając kiepskie źródło. Wtedy wady poszczególnych urządzeń przypisuje się całemu formatowi. Do tego aby każdy z tych formatów rozwinął skrzydła potrzebna jest odpowiednia konfiguracja składająca się z wysokiej klasy urządzeń odsłuchiwanych w odpowiednio zaadoptowanym pomieszczeniu. Na to może sobie pozwolić jedynie garstka forumowiczów. Jest jednak jedno ale... Ograniczenia wynikające ze specyfikacji formatów i cech samego nośnika powodują że winyl nigdy nie osiągnie 20kHz przy +- 0.3dB - jak to ma miejsce w przypadku CD. Mimo że jego pasmo (przy sporym spadku) sięga powyżej częstotliwości słyszalnych. Pytanie tylko czy dla przyjemności z odsłuchu ma to jakiekolwiek znaczenie?

Ale napisałeś coś innego. Nikt nie wchodzi do twojego pokoju z butami. Jesteś na publicznym forum. Nie rozumiesz podstawowych spraw to o czym tu rozmawiać. Sprzęt masz jaki masz i nie napisałem nigdzie, że jest zły ale nie jest to sprzęt na którym można kategorycznie oceniać jakieś formaty.

Ale tego też nie rozumiesz. Jak widać masz problemy z rozumieniem.

sly, żyjemy w takich czasach że wszyscy wszystko wiedzą najlepiej. Każde zwrócenie uwagi kończy się atakiem. Zostaw więc forumowego kolegę w spokoju. Wojny nie mają żadnego sensu.

Gość rochu

(Konto usunięte)

I to wszystko ma Thorensie TD160?

Pytam bo miałem takiego i nic podobnego nie stwierdziłem.

Był to mułek jakich mało.

panie nie pisz już i nie pouczaj mnie

nie wiesz co to jest EOT?

Ale ty mnie rozbawiasz!! Ja wiem co znaczy EOT ale ty najwyraźniej nie. Ja nigdzie nie użyłem tego skrótu, więc mnie nie dotyczy ale ty użyłeś czyli nie miałeś już zamiaru się odzywać a jednak się odzywasz. Chyba nie jesteś zbyt rozgarnięty kolego. A to czy będę pisał czy nie to moja sprawa.Ty nie będziesz mi tego narzucał. Tak więc nim użyjesz następnym razem jakichś skrótów to zapoznaj się z ich znaczeniem. Poza tym czytaj uważnie wpisy. Jak nadal nie rozumiesz ich treści to czytaj ponownie aż zrozumiesz.

Edytowane przez sly30

Ale ty mnie rozbawiasz!! Ja wiem co znaczy EOT ale ty najwyraźniej nie. Ja nigdzie nie użyłem tego skrótu, więc mnie nie dotyczy ale ty użyłeś czyli nie miałeś już zamiaru się odzywać a jednak się odzywasz. Chyba nie jesteś zbyt rozgarnięty kolego. A to czy będę pisał czy nie to moja sprawa.Ty nie będziesz mi tego narzucał. Tak więc nim użyjesz następnym razem jakichś skrótów to zapoznaj się z ich znaczeniem. Poza tym czytaj uważnie wpisy.Jak nadal nie rozumiesz ich treści to czytaj ponownie aż zrozumiesz.

EOT,

No kurna - koniec świata , czy cóś:) Żebym ja sly'owi floseckę stawiał?:))) A - co mi tam! Gdy ma rację - i skrzynkę postawię!!! :)

winyl nigdy nie osiągnie 20kHz przy +- 0.3dB - jak to ma miejsce w przypadku CD

No to podaj mi proszę w jakim dziele muzycznym występuje takie widmo sygnału, że dźwięk o częstotliwości 20 kHz został zapisany ze spadkiem 0,3 dB. Dysponujesz dla znalezienia tego przykładu całą muzyką światową - klasyczną, rozrywkową, jazzową, jaką chcesz. W poszukiwaniach pomijamy sygnały z elektronicznego generatora częstotliwości, bo to nie muzyka tylko przebiegi sinusoidalne.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul
  • Pokaż nowe odpowiedzi