Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

- u Starego na odsłuchach spotkali się razem

- excel, rydzu i jajacek - wszyscy są pod gazem

- excel przyniósł bimbru, rydzu przyniósł sprytu

- a jajacek salcesonu i pół kilo kitu..

...dalej nie pamiętam

ps1 - kitem nazywano w PRL-u pasztetową

ps2 - szanownych kolegów przepraszam za użycie ich nicków w tym wierszyku - to głównie dlatego, że pasowały mi sylaby do rymu - poza tym to równe chłopy i myślę, że mi wybaczą...pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

excel, rydzu i jajacek - wszyscy są pod gazem

- excel przyniósł bimbru, rydzu przyniósł sprytu

- a jajacek salcesonu i pół kilo kitu..

I założyli niezależny klub "literatów" pod nazwą "NIRWANA czyli wyższa forma extazy":-)))

W.

Coś Ty pod choinką wykopał excelku? Nie za wiele tego dobra było?

- dostałem od Mikołaja Privateering Marka Knopflera podwójny LP - może być - darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda - płyta nagrana bardzo ładnie, chociaż moim zdaniem bas jest zbyt dominujący jak to w nowych winylach, ale przyjemnie się słucha - takie knopflerowe pitolenie - jak ktoś lubi, to polecam - nie wiem ile kosztuje...

W dość prosty sposób niczego sensownego poza rzężeniem z winyla nie wyczarujemy. Najwyżej rozczarowanie. Aby winyl zagrał naprawdę dobrze, to niestety trzeba nie tylko prądu, ale niemałej inwestycji.

- chciałbym trochę powalczyć z tym stereotypem, może zrobię to na swoim przykładzie - mój wzmacniacz WS432 był swego czasu na początku lat 80-tych sprzętem z wyższej półki - ma jescze francuskie napisy, z czego wnoszę, że był eksportowany do Francji - nie zmienia to jednak faktu iż jego obecna cena rynkowa to ok. 150 zł - gra jak wiecie bardzo dobrze i nie potrzebuje żadnego pre - kolumny Pioneera których używam kupiłem kiedyś na giełdzie za 150 zł - pierwotnie miały być przeznaczone do imprez na działce, ale teraz wykonują bardziej szczytną funkcję - generują dźwięk analogowy i bardzo dobrze sprawdzają się w moim pomieszczeniu - no i gramofon, który już musi być odpowiedniej klasy, czyli trzeba odrzucić wszelkie gramofonopodobne zabawki po kilkaset zł, bo to newralgiczna część systemu - ja za swój Universum dałem na allegro 550 zł już z niezłą wkładką - podsumowując nie przkraczamy nawet patyka i mamy piękne granie, czego dowodem jest moja dosyć pokaźna kolekcja czarnych krążków - dlatego nie zniechęcajmy młodzieży do analogu...pzdr...

Gość rochu

(Konto usunięte)

W latach 80-tych miałem przez pewien czas WS432. Tak jak i szufladę i dedykowany tuner.

WS432 to ostra zapiaszczona góra, wycofana średnica, bas nie do opanowania, o czymś takim jak scena można zapomnieć, wejście gramofonowe to dramat...

Jakimś dzieciakom do rapu czy metalu może by i spasował bo potrafi grac głośno.

Jednakże mówić o tym, że on "generuje dźwięk analogowy".to czysta konfabulacja jakich nasz etatowy troll serwuje tutaj mnóstwo.

Excel ty po prostu jesteś szczęśliwym człowiekiem.Ty znalazłeś i już nie szukasz. Pozazdrościć.

Problem polega na tym, że Excel nigdy nie szukał. Niejeden z nas miał te diorowskie cuda i wie co to sobą prezentowało. Nawet w latach swojej świetności było na tle zachodniej konkurencji słabe, ale jedyne dostępne. Stąd też ciągle snujacy się jak smród po gaciach kult prlowskiego audio.

Edytowane przez Kubeł
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Moim zdaniem pingpong z Excel'em nie ma sensu.Dla mnie ten wątek zrobił się żartem ,może celowym,nie wnikam. Dajecie się podpuszczać-szkoda czasu.Może w latach socjalizmu graty prezentowane przez Excel'a uchodziły za luksus -ja też śliniłem się na ich widok-ale teraz to nawet sentyment na nich nie zagra.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Oczywiste, że wypociny ecxela to trolling.

Może nie tej klasy co wyskoki xyz-ta, ale jednak trolling.

Bardziej zastanawiają mnie ci, którym podoba się to co on pisze i bronią go.

Być może długie włosy i analogowy neofityzm to niezbyt zdrowe zestawienie...

Edytowane przez rochu

Bardziej zastanawiają mnie ci, którym podoba się to co on pisze i bronią go.

Być może długie włosy i analogowy neofityzm to niezbyt zdrowe zestawienie...

Wolę czytać to co pisze Excel. często z uśmiechem na twarzy, niż smutki kota malkontenta krótkowłosego...

pingpong z Excel'em nie ma sensu.

Masz rację, też to powtarzam, ale czasem jednak coś napiszę w tym wątku - tak dla zabawy i trochę z nudów :).

Edytowane przez Kubeł

W tym naszym hobby najważniejsza jest zabawa bez wyczuwalnej misji uszczęśliwiania kogoś na siłę.Excel jest szczęśliwy.Niejeden by tak chciał! Chyba, że to robicie z zazdrości? To się nawet nie dziwię:)

Jakoś ducha zabawy w twoich wpisach nie zauważam.

Tak samo we wpisach excela.

Złośliwości i frustracji jest w nich za to sporo.

Z pewnością mówisz o swoich wpisach...Wystarczy poczytać.

Smutki lejesz...Przejąłeś pałeczkę po swoim nauczycielu? Razem byliście nie do pobicia tak sobie wtórowaliście.Tylko, aby prześmiewać, poniżać i obrzucać płotem.Takie to Twoje hobby jest.Nie żadne audio, biedny człowieku.Trolluj dalej.Masz klakierów.Dowartościowuj się, będzie Ci dobrze.

Już możesz pisać o dożywotniego bana dla mnie.Nie będę Ci przeszkadzał.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Może mam wady.

Niemniej przynajmniej nie wrzucam na YT filmików gdzie bohater z głupim uśmiechem dzierży wiodło Mayones-a, pokazując innym, jak trudno mu trafiać na progi na gryfie.

Fajna, świąteczna atmosfera :).

W tym naszym hobby najważniejsza jest zabawa bez wyczuwalnej misji uszczęśliwiania kogoś na siłę.Excel jest szczęśliwy.Niejeden by tak chciał! Chyba, że to robicie z zazdrości? To się nawet nie dziwię:)

A ja jestem szczęśliwy z moim audio, serio. Po latach kombinacji udało mi się zestawić zgrany system i nie widzę sensu zmian poza inwestycją w akustykę. Jedynym źródłem mojego niezadowolenia jest jeszcze tor analogowy, ale i z tym sobie poradzę. Bawię się nim dopiero od roku, więc jeszcze trochę lekcji i gratów muszę przerobić. Excel może i żyje szczęściem, ale to szczęście nieświadomego ignoranta. Ja tam wolę czasem bolesną, ale świadomość, bo wiem wtedy nad czym mam pracować.

A Excel jak najbardziej ma misję, a wręcz prowadzi śmieszną krucjatę.

Edytowane przez Kubeł

- weźcie jeszcze pod uwagę, że technologia wzmacniania sygnału elektrycznego została bardzo dobrze opanowana już w latach 60-tych a nawet wcześniej - zatem wzmacniacze z początku lat 80-tych spełniały już bez problemu normy hi-fi DIN, jeżeli chodzi o poziom zniekształceń i inne parametry - czy tu dokonał się do dzisiejszych czasów jakiś rewolucyjny postęp, czy rzeczywiście współczesne konstrukcje nafaszerowane układami scalonymi grają dużo lepiej ? - osobiście nie sądzę - w wielu przypadkach pewnie nastąpił regres - no bo jak było bardzo dobrze, to co tu można jeszcze poprawić ? - owszem, na pewno design i różne bardziej lub mniej potrzebne bajery za które trzeba dodatkowo płacić....nie jestem też pewny czy czasem sprzęt na elementach dyskretnych nie gra lepiej ? bo wydaje mi się, że te scalone karaluchy psują dźwięk....pzdr...

Co ty możesz o tym wiedzieć. Nie masz pojęcia jak grają dobre wzmacniacze, nie masz pojęcia co to barwa i nasycenie. Z wyglądu nie ocenisz choć tak się tobie wydaje.

Gość rochu

(Konto usunięte)

- weźcie jeszcze pod uwagę, że technologia wzmacniania sygnału elektrycznego została bardzo dobrze opanowana już w latach 60-tych a nawet wcześniej(...)

Owszem, ale WS432 to nie dotyczy.

- co by tu nie mówić, to winyl jednak brzmi lepiej od cd, cokkolwiek to znaczy - koteczek zauważył, czy raczej usłyszał to już 30 grudnia 2004 roku - i z tej okazji zaraz sobie naleję, czego i Wam życzę...pzdr...

Bez wątpienia winyl jako przedmiot ma coś w sobie magicznego.

Zwłaszcza gdy ma już swoje lata.

Niemniej to tylko przedmiot, który ma jakieś przeznaczenie.

Ma być użyteczny a nie stanowić sam w sobie obiekt westchnień czy przeżyć mistycznych.

Ale tak samo jest z każdą pasją i pasjonatami przeróżnych innych rzeczy,

nie wyłączając udzielających się w sąsiednim wątku o "ślicznych kasetach magnetofonowych". :)

• Pokaż nowe odpowiedzi