Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego vinyl brzmi lepiej niz CD? - to wiadomo - a jak ktoś nie wie, to się dowie po przestudiowaniu tego wątku - obszerna lektura :) - ale chciałem też coś o oponach - ja od wielu lat nie pompowałem - jakoś nie było potrzeby - chyba że przy rowerze, tu daję 2 atmosfery i jest ok...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Zuzycie bieżnika opon będzie podobne do zuzycia igły i przede wszystkim rowków winyla.

to idąc tym tropem kiedy ustawię nacisk na płytę "0" to płyta się natychmiast popsuje.

Opony pompuję mniej. Mam wieksze jak być powinny, wszystko się zgadza.

Mam okazję zrobić porównanie - mam tę samą płytę na CD i winylu, obie z tej samej wytwórni, obie kolekcjonerskie i obie z lat 80. Dam znac co z tego wyszło.

Do winyla może przekonałbym się gdyby zrobili wersję o metrowej średnicy i godzinnym czasie grania.

Do płyty CD bym się przekonał gdyby miała 12 cali średnicy, była czarna i miała rowki. No i ta dziórka po środku powinna być mniejsza. ;-)

a wiesz co, wezme winyla i powiercę małe dziurki. Powinno jej pomóc. Nawet mam kilka przezroczystych. I dziurkę w środku łatwo powiększyć. Od razu może do samego brzegu płyty,

Widzę excel, ze twoje podejście do utrzymania auta w należytym stanie jest identyczne jak podejście do tematyki audio. W każdej dziedzinie życia stawiasz na bylejakość i niedbalstwo?

Widzę excel, ze twoje podejście do utrzymania auta w należytym stanie jest identyczne jak podejście do tematyki audio. W każdej dziedzinie życia stawiasz na bylejakość i niedbalstwo?

Co się go czepiasz ... przecież auto jedzie do przodu? Jedzie. Z winyla gra muzyka? Gra.

A że jedno i drugie "do doopy" to juz insza inszość. On tak lubi.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

- na wiosnę i jesienią wymieniają mi opony - co Wy macie za auta, że musicie pompować ?

- na wiosnę i jesienią wymieniają mi opony - co Wy macie za auta, że musicie pompować ?

Excelku, a na lekcje fizyki chadzales?

Pamietasz jak sie zmienia cisnienie w zaleznosci od temperatury?

PV/t= const.

W oponach to wlasnie dziala.

Pozdro

Excelku, a na lekcje fizyki chadzales?

Pamietasz jak sie zmienia cisnienie w zaleznosci od temperatury?

PV/t= const.

W oponach to wlasnie dziala.

Pozdro

- rozumiem, że w południe upuszczasz a o północy pompujesz :) - a kiedy słuchać winyla ?

- rozumiem, że w południe upuszczasz a o północy pompujesz :) - a kiedy słuchać winyla ?

Sluchać winyla? Przecież Tobie sie tylko wydaje ze Ty sluchasz winyla.

:)

Zeby posluchac winyla to uzywajac Twojego porownania trzeba teoche poupuszczac i popompowac a nie siedziec z dupą w fotelu.

Poza tym, jak w samochodach chodzi o jazdę, a nie pompowanie i upuszczanie,

tak tutaj chodzi o sluchanie MUZYKI, a nie winyla.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Nie ... o sluchanie muzyki, a najlepiej na zywo.

Ty na jakims koncercie albo w Filharmonii czy w Operze to kiedyś byłeś?

A może chociaż Operetka albo musical?

Pozdro

O kolega Kangie coś zrozumiał!! Gratuluje. Lepiej późno niż wcale. I zauważył, że zagrało równie dobrze z CD jak z analogu tylko bez trzasków i pyknięć!! Ale to…"bez trzasków i pyknięć" bo bardzo istotna różnica!! Zresztą pisałem wiele razy, że pod cyfrę musi być nieco inna konfiguracja systemu, ale za to obrzucano mnie g…, wyzywano, przeklinano itd. Ale nic to. Ważne, że już wie jak jest. Twierdzenie, że z cyfry jest gorzej to bzdura. Pomijam już nawet dostępność tytułów, która jest na analogu tylko ułamkiem tego co jest na cyfrze. Ale przecież można mieć i cyfrę i analog. I czerpać radość z obu formatów.

Edytowane przez sly30

A pracuję nad porównaniem CD i Winyla. Niedługo pliki.

Zresztą pisałem wiele razy, że pod cyfrę musi być nieco inna konfiguracja systemu, ale za to obrzucano mnie g…, wyzywano,

i tu kolega ma rację.

Ale przecież można mieć i cyfrę i analog. I czerpać radość z obu formatów.

no i to wyjdzie po moim teście.

He..

Uwaga, oto one:

------------------------------------------------------------------------

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-------------------------------------------------------------------------

Czekam na komentarze, argumenty na temat wyższości jednego nad drugim. Pliki zgrane z wyjścia słuchawkowego mojego wzmacniacza.

Panów, którzy nabijali się z mojego tuningu wkładki marki Dual oraz jej mocowania na silikonie także. Muzyka jest z tej wkładki.

Dac też modyfikowałem, celem nabycia ogłady i neutralnosci grania.

CD - Arcam Alpha 5 transport i Sonic Frontiers SFD-2 Tube DAC (custom made :)

Winyl - Gramofon marki Metz (nrd) z wkładką Dual Dn-201 (custom made :)

post-51116-0-12711700-1394921644_thumb.jpg

post-51116-0-17119200-1394921645_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez shittzu

Czekam na komentarze, argumenty na temat wyższości jednego nad drugim

- na winylu więcej wysokich i basu, dźwięk bardziej otwarty - cd płasko i sztucznie...

W oryginale Sonic gra bardziej skrajami. Mój ma "dopchnięty" środek, bo tak lubię. Słucham w 50% metalu i taka prezentacja jest tam potrzebna. To kwestia wyjęcia po kondensatorze mpp na wyjściu, aby zrobić jak było.

Edytowane przez shittzu

A ten Sonic Frontiers juz po reanimacji jest?

Tak. Po naprawie rozebrany, przeanalizowany, pomierzony, pełna inzynieria wsteczna.

Jest już drugi po reanimacji, forumowicz podesłał.

W oryginale Sonic gra bardziej skrajami. Mój ma "dopchnięty" środek, bo tak lubię. Słucham w 50% metalu i taka prezentacja jest tam potrzebna. To kwestia wyjęcia po kondensatorze mpp na wyjściu, aby zrobić jak było.

m.in. dlatego to porównanie to o kant stolika audio.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Po kiego Wam te porównania? Mam sporo tytułów dublowanych na winylu i CD i jakoś nie chce mi się słuchać na przemian jednego i drugiego.Wolę skupić się na muzie, chociaż wolę brzmienia analoga.

Twoje prawo. Co nie znaczy, że jest lepszy. Wszysto zależy od toru audio pod cyfrę. Moźe kiedyś i mnie będzie dane usłyszeć dobry analog. Póki co to dobra cyfra zawsze grała lepiej niż dobry analog. Ale nigdy nie można mowić nigdy. Nie wierzę, źe analog moźe zagrać lepiej, bo jego techniczne ograniczenia nie pozwolą mu na to, ale moźe zagra inaczej lecz równie ciekawie. Czas pokaźe.

Po kiego Wam te porównania? Mam sporo tytułów dublowanych na winylu i CD i jakoś nie chce mi się słuchać na przemian jednego i drugiego.

Ja czasem porownuję. Kiedyś kupowałem CD z tym materiałem, który miałem kiedyś na kasetach, a teraz kupuję to co mi się jeszcze podoba z tamtych czasów na winylach.

Porównanie sobie robię po zakupie, żeby sprawdzić, czy idę w dobrym kierunku. Ot takie małe zboczenie.

Pozdrawiam reszte zboczeńców ;-).

- na winylu więcej wysokich i basu, dźwięk bardziej otwarty - cd płasko i sztucznie...

Zanim napiszesz kolejną bzdurę,to zastanów się kilka razy.

W swoim systemie nie wiesz co to wysokie czy bas,kup Yamahę Piano Craft i wtedy podziel się wrażeniami ;)

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi