Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

To dlaczegoż to Ci nie gro, a powinno? Nie rozumiem:)

Ja tez nie rozumiem, zwłaszcza, że kiedys miałem nieco lepsze systemy analogowe i też było tak sobie..

Przychodzi do głowy, iż format i nośnik nie jest taki boski jak się niektórym wydaje.

To wszystko wyjaśnia.

Wolisz cyfrę. Żeby kupować winyle i nawet nie otworzyć?

To po kiego? Mając najlepszy tor analogowy

i tak będziesz wolał słuchać kompaktów.

Bywa.

I o co tu drzeć koty? Kolejna zagadka...chyba,że z nudów.Tak to można:)

excel,

A co poradzić gdy nowiutka płyta pyka ledwie co wyjęta z okładki?

Pewnie nie wiesz o tym, że przyzwoity zestaw czyszczący usuwa ten problem

nawet z nowymi płytami.

Było na ten temat już pisane wielokrotnie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

To wszystko wyjaśnia.

Wolisz cyfrę. Żeby kupować winyle i nawet nie otworzyć?

To po kiego? Mając najlepszy tor analogowy

i tak będziesz wolał słuchać kompaktów.

Bywa.

Bzdura.

Nic nie wolę.

Psychoanalizę zrób lepiej swojemu psu albo śwince morskiej.

Niektórych winyli nie otwieram bo mam dublety.

Proste?

A analogi trzymam bo mam na nich głównie to co nie wyszło na CD.

Edytowane przez rochu

Rochu- wszystko już kumam! Informuję, że przed położeniem płyty na talerzu trzeba ją wpierw - odfoliować! Wtedy - usłyszysz różnicę:) A tak na marginesie: naprawdę wierzysz w to, że lps kupowane wPewexie (przynajmniej krakowskim, przy śp. Łosiemnastego Stycznia) - były NOWE ?:)))) Jeśli w to wierzysz, toś naiwniejszy, niż przypuszczałem:)

Niektórych winyli nie otwieram bo mam dublety.

I nie korci Cię, aby sprawdzić, który brzmi lepiej?

Przecież każdy audiofil dąży do doskonałości. ;-)

Teraz słucham Laboratorium Polish jazz vol.58 i jestem zachwycony! To przecież nie powinno grać, bo przecie to polskie j... tłoczenie.Cuda panie!

A co poradzić gdy nowiutka płyta pyka ledwie co wyjęta z okładki?

- to się zdarza nawet na nowych winylach, choć dość rzadko - mycie powinno pomóc - natomiast płyta nieotwierana przez powiedzmy 30 lat musi być umyta, bo kurz wejdzie wszędzie....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ja myślę, że Rochu i jemu podobni zwolennicy cyfry po prostu nie lubią winyli, bo są brudne, niewygodne, pykają, trzeszczą i szumią oraz zajmują za dużo miejsca, a płyty CD są ich przeciwieństwem.

Tego typu uprzedzenia zawsze wpływają na podświadomość. Stąd miłość do cyfry, jako tego bardziej przyjaznego i wygodnego nośnika.

Brzmienie od razu wydaje się też lepsze.

Cała psychologia.

Hehehe.....tak sobie myślę czy to tylko głupota czy może bezczelność? Przypominam, że piewca analogu, krytykujący cyfrę, niejaki soundchaser to gość któremu vinyle powstałe z CYFROWYCH taśm matek, jego kolega ripuje na CYFROWYM komputerze, przy pomocy CYFROWEGO oprogramowania. Po czym tak powstały CYFROWY plik zgrywa na CYFROWY nośnik np DVD i odtwarza w CYFROWYM odtwarzaczu!! I on ma czelność napisać że cyfra jest gorsza bo on woli vinyl!! .....nie chcę juź używać ostrzejszych określeń takiej osoby.

sly - to nie ma nic do rzeczy.

Wiem jak brzmi prawdziwy winyl, słuchałem płyt na wielu gramofonach,

a to że słucham obecnie winylowych ripów, które brzmią często lepiej

niż oryginały z niejednego gramofonu to tylko mój świadomy wybór.

Natomiast Twój tekst jest przepełniony jadem i nieuzasadnioną nienawiścią,

a także kompletną nieznajomością tematu.

vinyle powstałe z CYFROWYCH taśm matek

Ignorant.

Edytowane przez soundchaser

- dałem na próbę pokrętło basu w położenie neutralne i dźwięk zrobił sie plaskaty, a nawet bardzo plaskaty...

A z czego robi się vinyle? Materiał źródłowy jest tylko i wyłącznie cyfrowy. Analogowe taśmy matki juź nie istnieją. Wszystkie uległy zniszczeniu przez upływający czas. Całe szczęście, że zdążono zgrać ten materiał na cyfrę. Od ponad 20 lat nie nagrywa się w studiach inaczej niż cyfrowo i cały starszy materiał jest teź przeniesiony na cyfrę! Kto tu jest ignorantem?

- dałem na próbę pokrętło basu w położenie neutralne i dźwięk zrobił sie plaskaty, a nawet bardzo plaskaty...

Hehe....bo taki jest vinyl....może nie zawsze ale często. Na dobrym cyfrowym systemie nawet nie ma regulacji basu i sopranów bo jest to niepotrzebne, wprowadza tylko zniekształcenia. Są wyjątki gdzie jest to dobrze zrobione ale za grubą kasę.

Edytowane przez sly30

A z czego robi się vinyle? Materiał źródłowy jest tylko i wyłącznie cyfrowy. Analogowe taśmy matki juź nie istnieją. Wszystkie uległy zniszczeniu przez upływający czas. Całe szczęście, że zdążono zgrać ten materiał na cyfrę. Od ponad 20 lat nie nagrywa się w studiach inaczej niż cyfrowo i cały starszy materiał jest teź przeniesiony na cyfrę! Kto tu jest ignorantem?

Ty jesteś ignorantem, sly.

Stare winyle też były "cyfrowe"?

Lepiej nie zabieraj głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia.

Na dobrym cyfrowym systemie nawet nie ma regulacji basu i sopranów bo jest to niepotrzebne

Co Ty nie powiesz?

Tylko w cyfrowym? ;-)

<br />Na dobrym cyfrowym systemie nawet nie ma regulacji basu i sopranów bo jest to niepotrzebne<br />
- no, nie wiem, nie wiem - mój lampowy YAGIN też nie miał i ja też już go dawno nie mam....

- no, nie wiem, nie wiem - mój lampowy YAGIN też nie miał i ja też już go dawno nie mam....

A co on miał wspólnego z cyfrą?

Ty jesteś ignorantem, sly.

Stare winyle też były "cyfrowe"?

Lepiej nie zabieraj głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia.

Gdy ja kupowałem zachodnie vinyle to ty uczyłeś się pisać! Stare vinyle były analogowe ale starych jest coraz mnie bo się zuźyly, zniszczyły lub wywalono je na śmietniki. Poza tym ile można słuchać starej muzyki z lat 60-80.

Gość rochu

(Konto usunięte)

- to się zdarza nawet na nowych winylach, choć dość rzadko - mycie powinno pomóc - natomiast płyta nieotwierana przez powiedzmy 30 lat musi być umyta, bo kurz wejdzie wszędzie....

Mam myjkę Nitty Grity.

W ciągu ostatnich 10 lat drugą zresztą bo pierwszą już zajechałem.

A widzisz, ja nie mam i nie potrzebuję pokrętła basu aby grało jak trzeba.

Oczywiście z CD.

Bo winyl jest taki sobie.

Ja myślę, że Rochu i jemu podobni zwolennicy cyfry po prostu nie lubią winyli, bo są brudne, niewygodne, pykają, trzeszczą i szumią oraz zajmują za dużo miejsca, a płyty CD są ich przeciwieństwem.

Tego typu uprzedzenia zawsze wpływają na podświadomość. Stąd miłość do cyfry, jako tego bardziej przyjaznego i wygodnego nośnika.

Brzmienie od razu wydaje się też lepsze.

Cała psychologia.

A ja myślę, że gdy się nie ma doświadczenia/ wiedzy/ nic sensownego do powiedzenia to lepiej zamilczeć.

Widzę jednak, że u ciebie istnieje głęboka nieuświadomiona potrzeba zaistnienia i bycia zaakceptowanym na publicznym forum i to pomimo w/w braków.

To z kolei powoduje kompulsywny przymus pisania.

Nawet gdy to jest bez sensu i związku z tematem.

..........................

I co? Dobrze mi poszło?

Też potrafię bawić się w psychoanalityka.

Oszczędź sobie zatem pisania w tym guście wobec innych.

Edytowane przez rochu

Rochu, aby być sprawiedliwym to pokręteł barwy tonów nie ma po prostu w porządnych sprzętach (są wyjątki) i format cyfra/analog nie ma tu nic do rzeczy, bo regulacji dokonuje się we wzmacniaczu, a co do niego podłączysz to już inna inszość. Excel jest forumowym kuriozum i nie należy z nim wchodzić w dyskusje o sprzęcie, bo to nie ma sensu. Równie dobrze mógłbyś walić głową w betonową ścianę cały dzień :).

To prawda - winyl potrafi zagrać płasko i cienko gdy materiał jest źle nagrany/zrealizowany i tłoczenie również. Jest niestety takich płyt sporo. Podobnie rzecz dotyczy CD. Dobrze zrealizowany dźwięk zagra w obu formatach świetnie, chociaż na każdym nieco inaczej.

Gość rochu

(Konto usunięte)

No to wychodzi na to, że wśród moich płyt większość winylu jest kiepsko zrealizowana/wydana : )

Ciekawa sprawa. Na przykład większość tłoczeń RCA Red Seal przegrywa ze współczesnymi remasterami Sony Classical.

Było nie było, tłoczenia RCA z końca lat 50-tych i połowy 60-tych XXw przez niektórych uważane są za ideał płyty gramofonowej.

Widocznie masz źle skonfigurowany tor analogowy.

To że poszczególne klocki są wysokiej klasy to jeszcze nie wystarczy, aby całość dobrze brzmiała.

One muszą do siebie pasować, a u Ciebie "gryzą się", stąd Twoje uprzedzenie do winyla i jego "płaskości".

Nie napisałem tu nic szczególnego, nie jestem psychoanalitykiem. ;-)

Ot, zwykła prawda o zasadzie dobrej konfiguracji - komponenty muszą do siebie pasować i współgrać.

Nie wystarczy je byle jak złożyć do kupy.

No to wychodzi na to, że wśród moich płyt większość winylu jest kiepsko zrealizowana/wydana : )

Ciekawa sprawa. Na przykład większość tłoczeń RCA Red Seal przegrywa ze współczesnymi remasterami Sony Classical.

Było nie było, tłoczenia RCA z końca lat 50-tych i połowy 60-tych XXw przez niektórych uważane są za ideał płyty gramofonowej.

Całkowicie Tobie wierzę - to bardzo możliwe. Spróbuj zmienić przedwzmacniacz gramofonowy, bo to on może być u Ciebie wąskim gardłem.

Mam podobnie: bardzo trudno mi dogonić cyfrę, ale powoli to robię kolejnymi krokami. Analog wymaga cierpliwości, no i niestety inwestycji.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Widocznie masz źle skonfigurowany tor analogowy.

Wybacz, ale nic nie wiesz, nie słyszałeś żadnego z moich systemów.

Nie wymądrzaj się.

Gdy ja kupowałem zachodnie vinyle to ty uczyłeś się pisać!

To Ty masz ponad 70 lat?

Stare vinyle były analogowe ale starych jest coraz mnie bo się zuźyly, zniszczyły lub wywalono je na śmietniki.

Na szczęście to nieprawda. Ale co Ty możesz o tym wiedzieć, skoro siedzisz po uszy w cyfrze. ;-)

Poza tym ile można słuchać starej muzyki z lat 60-80

Jasne. Lepsza jest ta współczesna. ;-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mam podobnie: bardzo trudno mi dogonić cyfrę, ale powoli to robię kolejnymi krokami. Analog wymaga cierpliwości, no i niestety inwestycji.

Bo to największy błąd !....cyfry się nie goni ,a wręcz przeciwnie .

Analog wymaga cierpliwości bo to nie cyfra , więc nic nowego nie napisałeś....stary oklepany slogan.

Nie wymaga wielkich inwestycji ......podstawa to umiejętne zakamuflowanie niepożądanych efektów drażniących niekiedy ucho.

Wybacz, ale nic nie wiesz, nie słyszałeś żadnego z moich systemów.

Nie wymądrzaj się.

Nie słyszałem, ale z tego co piszesz - nie może być inaczej.

Płyty winylowe, o których pisałeś nie mogą brzmieć na dobrym sprzęcie płasko

i gorzej od CD.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Całkowicie Tobie wierzę - to bardzo możliwe. Spróbuj zmienić przedwzmacniacz gramofonowy, bo to on może być u Ciebie wąskim gardłem.

Pre jest niezłej klasy.

Naim zawsze robił dobre preampy gramofonowe.

Słuchałem go z kilkoma wkładkami i muszę przyznać, że nie można mu nic zarzucić.

Mam też drugiego Naim Stage Line grającego z Regą P5 z Ortofon 2M Black.

Generalnie w analogu u mnie wszystko gra ładnie, poprawnie.

Tylko szału nie ma.

Tej wyższości i przewagi nad CD także jakos brakuje.

Płyty winylowe, o których pisałeś nie mogą brzmieć na dobrym sprzęcie płasko

i gorzej od CD.

A może właśnie u mnie widać i słychać, że król jest nagi?

Nie myślałeś o tym?

A może właśnie u mnie widać i słychać, że król jest nagi?

Nie myślałeś o tym?

Tylko wtedy, gdy masz tor cyfrowy lepszy niż analogowy.

W przeciwnym razie stary, dobry winyl (a szczególnie te wydania Red Seal i wiele podobnej klasy) nie mają prawa brzmieć gorzej niż na cyfrze.

No i wreszcie wyszła ci cała prawda o MF-100.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi