Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Squawk tanio poszła :)

Moge Ci drożej sprzedać)

Kto chce ze mna zagrać w szachy?.................proszę się nie pchać.

Edytowane przez stary audiofil
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kto chce ze mna zagrać w szachy?.................proszę się nie pchać.

Czarny qń na C7.

Szach mat. Wygrałem kable głośnikowe.

Dziękuję!

02icon_mryellow.gif"]02icon_mryellow.gif[/url]

Czarny qń na C7.

Szach mat. Wygrałem kable głośnikowe.

Dziękuję!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chiba raczej czarny byk z Nadrenii-Pólnocnej Westfalii,a nie qń.

Ukryta Zawartość

Kto chce ze mna zagrać w szachy?

Ja tam wolę brydża sportowego.

Grywałem wieki temu, ale coś niecoś jeszcze pamiętam. ;-)

Zagadać, przegadać, dać wrażenie że wiem więcej i lepiej. W razie czego zboczyć lub udać że nie zrozumiałem

Lepiej nie określiłbym charakter bytowania tutaj rocha. ;-)

I za to szklaneczka ode mnie. :)

Uwaga - zaraz napisze, żebym nie oceniał innych swoją miarą... chłe chłe chłe... ;-)))

Chiba raczej czarny byk z Nadrenii-Pólnocnej Westfalii,a nie qń.

Jadę do MOENCHENGLADBACH.............kiedyś Gunter Netzer tam grał póżniej Heynckes,Dahlin-szwed czarny zreszta

Chyba lubię tę formę agresji jaką prezentują twoje posty.

Jest w nich taka bezsilność..

Jeszcze nie śpisz? ;-)

Tak myślałem, że to lubisz.

Dobranoc.

- te wszystkie tematy o pokrywach, ramionach, może jeszcze o smarze do windy, nie są dla mnie specjalnie interesujące, dlatego wznawiam dyżurny wątek o wyższości winyla nad cd - myślę, ze podstawowa przyczyna leży w technologii, czyli w próbkowaniu - mówiąc bardziej obrazowo ze schabowego można z powodzeniem zrobić mielony, ale proces odwrotny jest bardzo trudny a raczej wręcz niemożliwy - dlatego płyta cd nie może dobrze zagrać, niezależnie od klasy sprzętu...pzdr..

excelvinyl winylmania blog szukaj

ze schabowego można z powodzeniem zrobić mielony

I nawet w tej kwestii nie masz pojęcia.

Schabowy robi się tak:

- mięso pokroić w plastry

- utłuc młotkiem

- posolić, popieprzyć

- obtoczyć w jajku

- spanierować bułką tartą

- usmażyć na rozgrzanym oleju

Jak z tak przygotowanego kotleta chcesz zrobić mielony??? Powodzenia życzę.

O audio masz tyle samo pojęcia. Szkoda gadać.

Edytowane przez jajacek1410
<br />Jak z tak przygotowanego kotleta chcesz zrobić mielony??? <br />
- nie, nie tak - pierwszy krok jest dobry:

"- mięso pokroić w plastry"

- następnie: - zmielić w maszynce do mięsa itd. - a spróbuj zrobić to odwrotnie :) - życzę powodzenia...

excelvinyl winylmania blog szukaj

- następnie: - zmielić w maszynce do mięsa itd. - a spróbuj zrobić to odwrotnie :) - życzę powodzenia...

Mielony robi się tak:

- mięso pokroić

- zmielić

- posolić, popieprzyć, dodać majeranek

- dodać jajko

- dodać cebulkę zeszkliwioną na patelni

- dodać zmieloną bułkę uprzednio namoczoną w wodzie

- wymieszać

- uformować kotlety

- obtoczyć w tartej bułce

- usmażyć na rozgrzanym oleju

Zaawansowany proces, prowadzący do znakomitego rezultatu!

Po co z mielonego robić schabowy???? - skoro mielony jest znakomity!!!

Chcesz porozmawiać o wyższości schabowego nad mielonym?

W sumie to nie miejsce na takie pogaduszki. Pasuje bardziej na bocznicę, ale cóż Ty zacząłęś.

Niestety musze Cię zmartwić bo coś takiego juz istnieje na rynku conajmniej od kilku lat. Żeby było bardziej bolesne ma to nawet swoja nazwę. W Niemczech nazywa sie to ...

"Analogfleisch"

Są to odpady mięsne - też zmielone, ale przede wszystkim uzyskiwane są ze szczotkowania kości połaczone ze przy pomocy żelatyny i skrobii z dodatkiem barwników spożywczych.

Widać, że excel nie ma pojęcia nie tylko o dobrym sprzęcie, o dobrym brzmieniu, ale również o gotowaniu. Można przypuszczać, że również o wielu innych dziedzinach życia. Człowiek renesansu.... :-)

dlatego płyta cd nie może dobrze zagrać, niezależnie od klasy sprzętu...pzdr..

No i płyta się ponownie zacięła, tzn. przeskakuje w tym samym miejscu :-P

Jak nie może, jak może. Często tak tutaj nielubiana płyta CD gra i to jak potrafi zagrać.

Edytowane przez SVART
Gość rochu

(Konto usunięte)

Z listu motywacyjnego:

"Będąc absolwentką jednej z najbardziej renomowanych warszawskich uczelni - Studium Stenotypii i Języków Obcych Obsługuje pakiet programów Office w stopniu zaawansowanym. Szczególnym sentymentem darzę arkusz kalkulacyjny EXCEL"

ze podstawowa przyczyna leży w technologii, czyli w próbkowaniu - mówiąc bardziej obrazowo ze schabowego można z powodzeniem zrobić mielony, ale proces odwrotny jest bardzo trudny a raczej wręcz niemożliwy - dlatego płyta cd nie może dobrze zagrać, niezależnie od klasy sprzętu...pzdr..

Excel gadasz takie głupoty że ciężko wytrzymać !!!

Jak masz sygnał spróbkowany to każdą próbkę przemnaża się przez funkcję sinc rozciągniętą w pewnym interwale czasowym. Potem się to sumuje to wszystko z zachowaniem odstępów czasowym między próbkami sygnału i otrzymujemy pierwotny sygnał ograniczony tylko częstotliwością Nynquista. Poza tym niczym się nie będzie różnił od Twojego zapisu analogowego przefiltrowanego do 22.1kHz. W ten sposób sygnał można z dowolną dokładnością odtworzyć i np. przepróbkować ponownie np. na 192kHz lub 192 megaherce jeśli takie Twoje wymaganie, lub wyrysować Ci to na ścianie tak nie nie rozpoznasz że to z próbek pod mikroskopem. Są jeszcze inne metody dowolnej interpolacji sygnału na gęstsze próbkowanie.

Jak nie rozumiesz to kup sobie książkę:

Ukryta Zawartość

Przestudiuj ją przez rok, albo więcej, lub zapisz się na jakieś studia podyplomowe by Ci wytłumaczyli i przestań gadać te głupoty !!!

A teraz może inaczej jak weźmiesz pod lupę taśmę magnetyczną to też masz ziarna nośnika, one nie tworzą ciągłej jednolitej warstwy, co więcej masz jeszcze wysokoczęstotliwościowy prąd podkładu. Podczas nagrywania zsumowanie prądu podkładu z sygnałem zapisywanym znacząco polepsza jakość nagrania.

Jak pooglądasz rowek płyty winylowej pod mikroskopem elektronowym to też w pewnym momencie zobaczysz ziarnistość powierzchni. Przez te ziarna, czy chcesz czy nie, powodują że sygnał nie jest ciągły w nieskończenie krótkich odcinkach nagrania na taśmie czy płycie winylowej jak to sobie większość ludzi wyobraża. Jak kogoś słuchasz przez telefon komórkowy to co słyszysz ? Próbki sygnału 2600Hz ? Poza tym od 1979 roku płyty winylowe tłoczone są sygnału zapisanego cyfrowo. Nie wiem dokładnie od którego wszystkie są właśnie tłoczone z takiego sygnału, ale na pewno było to już dawno.

Ty to słuchasz i mówisz jakie to wspaniałe, bo tego kotleta nikt nie posiekał.

No i właśnie:

dlatego płyta cd nie może dobrze zagrać, niezależnie od klasy sprzętu...pzdr..

a winyl może. CBDO.

Ukryta Zawartość

No Dzius, ciekawy i niegłupi wpis. Ale "człowiek renesansu" i tak nic nie zrozumie.

Edytowane przez sly30

- po lekturze wpisów niektórych kolegów, stwierdzam, że Kora miała rację - paranoja jest goła :)

Pani Kora o winylu:

"Karuzela marzeń" napędzana "Żądzą pieniądza"

Są to odpady mięsne - też zmielone, ale przede wszystkim uzyskiwane są ze szczotkowania kości połaczone ze przy pomocy żelatyny i skrobii z dodatkiem barwników spożywczych.

Fuj...

I kto to je?

Fuj...

I kto to je?

Na ogół ci, którzy kupują żywność przetworzoną (np. mrożona pizza z szynką), lub ci którzy jedzą w stołówkach szkolnych, szpitalnych i zakładowych.

Może nawet Ty.

Smacznego

Edytowane przez Rudy-102

Nie jadam takich rzeczy na szczęście.

Mnie żona gotuje z produktów świeżych. :)

Edytowane przez soundchaser

Jak masz sygnał spróbkowany to każdą próbkę przemnaża się przez funkcję sinc rozciągniętą w pewnym interwale czasowym. Potem się to sumuje to wszystko z zachowaniem odstępów czasowym między próbkami sygnału i otrzymujemy pierwotny sygnał ograniczony tylko częstotliwością Nynquista. Poza tym niczym się nie będzie różnił od Twojego zapisu analogowego przefiltrowanego do 22.1kHz. W ten sposób sygnał można z dowolną dokładnością odtworzyć i np. przepróbkować ponownie np. na 192kHz lub 192 megaherce jeśli takie Twoje wymaganie, lub wyrysować Ci to na ścianie tak nie nie rozpoznasz że to z próbek pod mikroskopem. Są jeszcze inne metody dowolnej interpolacji sygnału na gęstsze próbkowanie.

Dla zobrazowania tego co Dzius napisał przykład z grafiki cyfrowej.

Z lewej strony oryginalne zdjęcie słabej jakości, o rozdzielczości 76 dpi. Z prawej to samo, słabe zdjęcie przerobione, ale bez żadnej dodatkowej obróbki cyfrowej, zwiększyłem jedynie rozdzielczość do 600 dpi.

Excelu - widać różnicę? Można z gorszego zrobić lepsze?

08e28fd0.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi