Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

pc-audio czy też na szaleństwa w temacie kabli,

W pewnym temacie na temat kabli tak się rozczulali na temat wtyków, że w końcu zaproponowałem że w takim razie najlepszym rozwiązaniem jest pozbycie się wtyków i gniazd poprzez przylutowanie kabli z obu stron bezpośrednio do sprzętu z pominięcem tych nieaudiofilskich elementów. W odpowiedzi całkiem serio usłyszałem, że cyna też nie jest audiofilska.
Gość

(Konto usunięte)

W odpowiedzi całkiem serio usłyszałem, że cyna też nie jest audiofilska.

No co ty? Nie wiedziałeś? ha ha ha ;-)

K...wa paranoja jakaś...a połowa "audiofili" na tym forum nawet nie wie jak brzmi dobre stereo...zestaw mają ustawiony, że nóż w kieszeni się otwiera, i jak to jeden z kolegów w innym wątku powiedział...kupują coraz droższy sprzęt bo myślą, że to im jakość dźwięku poprawi...najpierw trzeba wiedzieć co się chce usłyszeć i trochę nad tym popracować...

Z tego miejsca chciałem podziękować Piotrkowi ( staryaudiofil) za zaproszenie mnie do raju czyli na odsłuch jego sprzętu .

Nigdy nie było mi dane zobaczyć/usłyszeć co zostało zaprezentowane u Piotrka . Sprzęt najwyższej próby , dobrany z nieskazitelną starannością.

"Wychowałem" się na cyfrze ( CD,pliki ) ,ale to co usłyszałem u Piotrka ( Gramofon, monobloki 30W, kolumny ) wprawiło mnie w zamurowanie . Dzwięk wydobywający się kolumn był tak magiczny i perfekcyjny ,że wyszedłem dopiero póznej nocy. Analog na tle CD wygląda jak Ferrari przy Daci Logan . Nie potrafię słowami opisać jak to zagrało ale spróbuje .

Bajeczny dzwięk , niesamowita szczegółowość , potęga dzwięku , bass obłędny , spójność pasma - wszystko gra razem , moc ( to tylko 30W na monobloku ) .

Przy Metallice czułem się jakby towarowy PKO Cargo wjechał przez ścianę. CD gra sterylnie , bez emocji ........... bez miłości :)

Wrażenia z odsłuchu niezapomniane i niesamowite . Mcintosh zagrał bardzo dobrze ,ale te ukraińskie niepozorne "sprzęciki " oczarowały pokój .

Po co robić Audio Show skoro można przyjechać do Piotrka i posłuchać perfekcji ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szogunwawa

Bo SA "na żywo" to ponoć sympatyczny gość. Na forum już mniej... :-) a sam jaki posiadasz system? Jaki masz CD player lub DAC?

Edytowane przez sly30

Uuuu...

Piotruś zmienił skrzynki?

A tamte były takie dobre przecież. Jakie teraz grają?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Redaktorzy

Analog na tle CD wygląda jak Ferrari przy Daci Logan . Nie potrafię słowami opisać jak to zagrało ale spróbuje .

A jaki to był system analogowy?

Zadałem też pytanie na jakim CD playerze ten kolega wcześniej słuchał i jaki to był system.Ale nie było odpowiedzi. Bo porównania mają sens, gdy są mniej więcej symetryczne. Nie można porównywać super wypasionego gramofonu w dobrze skonfigurowanym i dobranym torze audio, a taki ma Piotrek, z budżetowym, chińskim odtwarzaczem CD grającym w równie "dobrym" systemie. Wtedy wiadomo, że system Starego wypadnie duużo lepiej.

Ale gdy systemy są porównywalnej klasy to już różnie może być i wtedy raczej osobiste preferencje przeważą.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zadałem też pytanie na jakim CD playerze ten kolega wcześniej słuchał i jaki to był system.Ale nie było odpowiedzi. (...)

Bo kolega nie ma żadnego odtwarzacza CD tylko komputer,i flaki.

http://www.audiostereo.pl/moj-pierwszy-kaseciak-onkyo-integra-ta-2570_112870.html

Z innych postów wynika, że kolega ma Yaqina MC-100B, rDaca i Castle Harlech S1.

Nie dziwota, że Piotrek nieźle zabełtał w głowie koledze ; )

No tak, mając taki system to u Starego mógł klęknąć z wrażenia. Nie wie też jak może zagrać dobra cyfra. Ale wszystko przed nim.

• Redaktorzy

Z innych postów wynika, że kolega ma Yaqina MC-100B, rDaca i Castle Harlech S1.

Tutaj każdy system będzie przejrzysty i namacalny. Lampa plus Castle Harlech to przepis na tak zwaną zupę nic.

A jaki to był system analogowy?

O jaki ciekawy?))

Józwa tyle razy Cię zapraszałem-byś wreszcie posłuchał sobie dobrego analogu..........póki jeszcze jako-tako słyszysz.

Nie obawiaj się nie gryzę-mimo Twojej uszczypliwości w stosunku do mojej osoby-nie mam tu żadnych niewiadomych interesów-jestem pasjonatem.

Chcę abyś wiedział,że król jest nagi............Józwa nie krocz ta drogą!!

• Redaktorzy

Jeden kolega tutaj napisał, że słuchał systemu analogowego i bardzo mu się spodobało. Więc zapytałem, co tam grało. Ale jeśli to miała być tajemnica, to niech się nie chwali.

Powstało małe zamieszanie więc sprostuje :

Sprzęt jaki posiadam/posiadałem Yaqina MC-100B, rDaca i Castle Harlech S1 . Obecnie jestem na etapie wymiany systemu .

Co do odsłuchu u Piotra . Przez 2h słuchaliśmy CD na Mcintosh-u , następnie gramofonu . To prawda że sprzęt jaki posiada Piotrek jest wyjątkowy i na 99% do końca życia nie będzie mi dane chociaż mieć ułamek tego w domu . Nie twierdze ,że muzyka z CD Mcintosha jest kiepska , stoi na bardzo wysokim poziomie . Natomiast to co się wydobyło z Vinylu było bez precedensu doskonałe . Wg mojej oceny podkreślę to raz jeszcze Vinyn wydobywa prawdziwe piękno muzyki i gdybym miał możliwość to słuchał bym tylko Vinyla . Jeżeli chodzi o dane techniczne gramofonu , może Piotrek napiszę .

Tutaj każdy system będzie przejrzysty i namacalny. Lampa plus Castle Harlech to przepis na tak zwaną zupę nic.

Panowie a te Castle plus tranzystor Behringer A500? Ma to jakieś szanse przyzwoicie zagrać?

Pytam ponieważ mam taki wzmacniacz i mogę kupić te Castle, a nie mam możliwości posłuchania ponieważ są daleko.

Napisz co to była za Metallica, jakie wydanie...potestujemy u siebie...

Pozdrawiam

Metallica -to był czarny album............wydanie pierwsze amerykańskie.

Natomiast system analogowy to Vpi Classic 3 wkładka to Lyra Etna-pre phono to Abraxas z oddzielnym zasilaniem na 6x5 jako kenotron i 6n7s

samo pre to 6c3p x 6, pre natomiast to diy z oddzielnym zasilaniem na ecc88x4 amperex bugle boy.

Monobloki to Abraxas w push-pullu na lampie 6b4g x 4 na kanał o mocy ok 32-34 w na kanał

Kolumny to Szymonowe diy z prawdziwego zdarzenia o wzroście 163 cm czterodrożne na scan speakach revelatorach.

Całość systemu spięta bardzo wysokimi mitami i transparentami.

Opis dżwięku tutaj zbędny całkowicie-Pan Toranaga zrobił to niezwykle trafnie.

Mogę z każdym systemem analogowym stawać w szranki-ponieważ wierzcie mi gra wprost bajkowo.

• Redaktorzy

Ciekawe. Słuchałem swego czasu Czarnego Albumu w wersji CD na systemie Jeff Rowland/JMLab i nagranie było fatalne. Mam nadzieję, że mastering pod winyl był lepszy.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Natomiast system analogowy to Vpi Classic 3 (...)

Czyli porównywałeś nie CD do gramofonu ale dwa różne systemy, w dwóch różnych pomszczeniach -o ile się nie mylę.

Czyli McIntosha z CD i system lampowy na Abraxasie z gramofonem.

Dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd?

Edytowane przez rochu
  • Pokaż nowe odpowiedzi