Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

O tak, rytuał to co innego i tu jest sedno. Nie brzmienie tylko rytuały. I z tym nie dyskutuję. Jeśli ktoś piszę jak jest, że lubi te rytuały to ok.

Musi być zle skonfigurowany system

Na każdym systemie,który miałem słyszałem te naleciałości cyfrowe.Z analogu nic nie słychać takiego.Większość słuchających chce system o analogowym brzmieniu a to w przypadku CD ....utopia.

Większość nowości nie ukazuje się na czarnych płytach.

- jak się nie ukazuje na winylach, to chrzanic je.....!

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wybór nowości z klasyki, jazzu, soulu itd na vinylu jest bardzo mały. Większość nowości nie ukazuje się na czarnych płytach.

Facet , z tobą naprawdę jest coś nie tak , idż się lecz !

Trzeba by posiadać bank pieniędzy , żyć h..j wie ile lat by wysłuchać to co jest do kupienia na winylu .

NIE KARMCIE GO K...A

Ok, trudno mi się spierać. U mnie nie ma żadnego nalotu cyfrowego.

Tak,tak nie ma....hehehe

To może masz coś ze słuchem?Sprawdź jak tego nie słyszysz.

- jak się nie ukazuje na winylach, to chrzanic je.....!

Bardzo ciekawe podejście do wyboru muzyki tylko,ze chyba błędne.

A co wiesz o hipsterach? Pisz, ciekaw jestem Twych wywodów ;-)

Hipsterzy to taka sama moda jak np. winyle:-)

Hipsterzy to taka sama moda jak np. winyle:-)

A nośników cyfrowych słucha gimbaza :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

pewnie Kuzma XXL.

- po co zaraz Kuzma ? - zadaniem gramofonu jest równo prowadzic igłę w rowku przy stabilnych obrotach...zadanie to z powodzeniem spełniają duzo tańsze konstrukcje zarówno współczesne jak i vintage....dlatego najlepiej podłączyc taki gramofon do swojego super sprzętu i wypróbowac...ryzyko pieniężne niewielkie....a potem, jak zaskoczy i mamy te ciągoty hipsterskie, chcemy się wyróżnic i połaskotac własne ego....to można pomyślec o Kuzmie....

excelvinyl winylmania blog szukaj

- po co zaraz Kuzma ? - zadaniem gramofonu jest równo prowadzic igłę w rowku przy stabilnych obrotach...zadanie to z powodzeniem spełniają duzo tańsze konstrukcje zarówno współczesne jak i vintage....dlatego najlepiej podłączyc taki gramofon do swojego super sprzętu i wypróbowac...ryzyko pieniężne niewielkie....a potem, jak zaskoczy i mamy te ciągoty hipsterskie, chcemy się wyróżnic i połaskotac własne ego....to można pomyślec o Kuzmie....

Nie jest tak do końca jeśli chodzi o nowoczesne konstrukcje,to nie jest tak że łechtamy własne ego.Dzisiejsze gramofony charakteryzują się lepszą dynamiką ,czytelniejszym obrazem stereo,posiadają mocny i niezachwiany drive. Mowa oczywiście o wyższej klasie i hi endzie. Zawdzięczamy to nowatorskim rozwiązaniom w budowie napędów ,ramion , władek,oraz nowemu,świeższemu spojrzeniu na analog-vinyl.Właśnie na dzisiejszych gramofonach można odczytać informacje jakie zostały zawarte u zarania stereo, to wówczas inżynierowie dżwięku dawali z siebie wszystko, wkładali całe serce w to co robili . A dzięki wspólczesnej techmice , możemy się cieszyć wspaniałymi realizacjami. To nie jest hipsterskość to jest potrzeba duch i serca w dążeniu do piękna i doskonalości , któą mus zaspokoić, oczywiście w miarę zasobności portfela.Życzę każdemu aby mógł sobie zakupić gramofon i resztę toru mierzących w hi end. I to w tym oto momencie można by się połakusić o dyskusję ,analog kontra cyfra . Nie wcześniej! Edytowane przez pelot
Gość vasa

(Konto usunięte)

@Pelot

Chyba trochę za daleko pojechałeś.

Dzisiaj nie ma (chyba?) firmy dysponującej pieniędzmi i technologią pozwalającymi na zrobienie gramofonu odpowiadającego jakością topowym napędom z końca ub. wieku.

Natomiast niektóre współczesne ramiona są lepsze ze względu na dostępne technologie materiałowe, wykonawcze i obliczeniowe. Ale i te bazują na starych pomysłach.

Pelot, może najpierw posłuchaj trochę z tamtych lat, bo piszesz głupoty. Ramiona, jak napisał Vasa to tak, wkładki, dostępność materiałów wszelkiej maści. Ale, błagam Cię, nazywasz napęd paskowy Hi-Endem? Zastanów się. Ten cały hi-end to jedno wielkie powielanie rozwiązań japońskich inżynierów z lat 70`tych, 80`tych. A Hi-End nie ma dzisiaj nawet żadnej zapisanej normy, to wymysł marketingowców. No ale jak ktoś chce kupować wielkiego paskowego świecącego na srebrno kolosa to nikt mu nie broni. Nawet w audio trza używać głowy a nie portfela...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Redaktorzy

Wybitne ramiona z epoki zawstydza nie jedna dzisiejsza konstrukcje. Tylko ile osob z tego forum mialo okazje dotknac starych ramion wysokich modeli Acos Lustre, Audio Techniki, Ortofona, Jelco czy SME?

Wspolczesne ramiona bywaja wybitne, ale kosztuja fortune. Wiele z nich jest kopia ramion z epoki w nowym opakowaniu. Oczywiscie weszly wlokna weglowe i stopy magnezu. Jak ktos spi na kasie to niechaj kupuje Thalesa za 35000zl.

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Pelot, może najpierw posłuchaj trochę z tamtych lat, bo piszesz głupoty. Ramiona, jak napisał Vasa to tak, wkładki, dostępność materiałów wszelkiej maści. Ale, błagam Cię, nazywasz napęd paskowy Hi-Endem? Zastanów się. Ten cały hi-end to jedno wielkie powielanie rozwiązań japońskich inżynierów z lat 70`tych, 80`tych. A Hi-End nie ma dzisiaj nawet żadnej zapisanej normy, to wymysł marketingowców. No ale jak ktoś chce kupować wielkiego paskowego świecącego na srebrno kolosa to nikt mu nie broni. Nawet w audio trza używać głowy a nie portfela...

Mam pytanie co lub czego mam posłuchać. Uważasz że napęd idlerowy jest szczytem techniki. Edytowane przez pelot

Uważasz że napęd idlerowy jest szczytem techniki.

A gdzie ja to napisałem? Posłuchaj gramofonów z napędem DD. Jeśli chodzi o idler to Lenco L75/L78 np. Z napędów bezpośrednich to jest sporo tego, ale takich na prawdę dobrych to np. Micro Seiki DD40/DD100, Sony PS-X75, Kenwood KP-1100, Nakamichi Dragon CT, Denon DP-47F/59L, Technics SL-1210.

Natomiast ze współczesnych gramofonów, które możesz posłuchać w salonie to VPI ClassicDirect z ramieniem VPI Unipivot. Jest jeszcze Audio Technica AT-LP120USBHC.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Panowie przepraszam za ten wpis ale szukam cd i wzmacniacz-mam do wydania około 25 tys.

Pomożecie dokonać własciwego wyboru?

Dopytywałem w wątku w dziale hi-fi,ale nikt mi nic konkretnego nie odpisał.

Dlatego pozwoliłem sobie na wpis tu,prosze o pomoc.

Odpowiedz moze być na pw.

Wolałbym sprzęt troche lepszy ,ale używany.

Nowy jest drogi i gorszej jakości.Kolumny mam Dali Grand

Ten Jacek Balcerzak? Dostałeś pieczątkę?

Hmm nie będę wdawał się w spór ponieważ nie słuchałem w domowym zaciszu żadnego gramofonu z napędem DD. Doświadczenia mam w paskach i idllerze. Więc pozwoliłem sobie na małą dygresję.Bazuje na własnych doświadczeniach ponieważ mam dwa gramofony z dwóch epok Linna Sondeka koniec lat 70tych, właśnie z wybitnym Acosem i AT OC9 MLII ,lub DENON DL 103R i massloadera w błyszczącego brązu i aluminium o wadze 86kg z ramieniem unipiwot Stogi S12 VTA zawieszona KUZMA CAR40.A w przypadku wątpliwości z CD DENON 3300 lub AUDIOMECA TALISMAN Wydaje mi się że do pisania głupot mam jakieś tam prawo , bo się nie naczytałem różnorakich bredni o wyższości jadnego napędu nad drugim i wyrzszości starej technologii nad nową. Znam kwestie z autopsji.Mam tą żadką możliwośc porównywania na bieżąco , starej technologii paskowej z nową .Ale co tam niektórzy wiedzą lepiej. Napęd paskowy to żaden napęd , to taka zatkaj dziura dla nowobogackich idiotów. Tak a propos na pieniądzach nie śpię ,nowobogacki też nie jestem. Dążę do uzyskania naturalności dżwięku, a że jakieś tam pienidze posiadam , więc to dążenie realizuję.Nie odtrącam absolutnie formatu cyfrowego, aczkolwiek ostatnio rzadko korzystam.

Edytowane przez pelot

Napęd paskowy to żaden napęd , to taka zatkaj dziura dla nowobogackich idiotów.

Czyżbyś chciał powiedzieć że widok na bok odstawionego silnika i paska założonego na zewnątrz talerza to nieodłączny element nowoczesnego stylu gramofonów ?

Czyżbyś chciał powiedzieć że widok na bok odstawionego silnika i paska założonego na zewnątrz talerza to nieodłączny element nowoczesnego stylu gramofonów ?

Nie twierdzę. Przykładem może być kilka modeli Transrotora z napędem FMD.Piszę o paskach ponieważ mam dość duże doświadczenie z tym segmentem . Z napędem magnetycznym słuchałem kilka dość dobrych modeli. Nie umiem się jednak do tego odnieść ponieważ jak wspomniałem nie słuchałem tego w domu bądż zbliżonych warunkach i nie porównywałem,więc bzdur nie będę pisał. A nikt ze znajomych takowegoż nie posiada.
  • 1 miesiąc później...

A pro po słuchu. Ponoć to niemożliwe do wyłapania.... Zapraszam do przetestowania narządu słuchu, to nic nie kosztuje.

Potrzebny w miarę dobry zestaw audio i zacisze Twojego mieszkania.

Test pochodzi ze str.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Str. jest wolna od wirusów.... Jedna z kolumn podpięta jest w przeciw fazie.

Na różnych forach wyczytałem że to jest niemożliwe - czego nie pojmuje, słyszę różnicę i pokazuje ją paluszkiem ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmruś
  • Pokaż nowe odpowiedzi