Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo 3-4k

Mar_72202

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Proszę o propozycje zestawu stereo jak w temacie.

Amplituner sieciowy z wejściem optycznym do podłączenia pod tv oraz dekoder satelitarny.

Żròdło:

YouTube,dekoder sat, sporadycznie bluetooth,. może Dab i jakiś serwis typu Spotify lub podobny

Pomieszczenie w bloku z płyty:

~15m2 w prostokącie,na dłuższych ścianach karton gips, podłoga wykładzina PCV

Kolumny miałyby być ustawione frontem do słuchacza na krótszym boku pomieszczenia.

Odległość ~3m

Preferowane gatunki to muzyczny mix,od hip-hopu przez muzykę elektroniczną,rock,drum&bass,disco.Wszystko co wpada w ucho z jakiegoś powodu.

Lubię gdy w muzyce się dzieje, interesuje mnie w miarę szczegółowe granie oddające scenę,raczej ciepłe brzmienia instrumentów,nienahalne, pozwalające wczuć się w klimat .

Nie potrzebuję mega basu i duzej głośności na co dzień,jednak dobrze będzie gdy sprzęt będzie posiadał rezerwę mocy.

Dobrze żyje z sąsiadami i raczej nie chce tego zmieniać

https://www.audiostereo.pl/topic/140727-zestaw-stereo-3-4k/

Witam.

Proponuje wzmacniacz z małą sieciówką + kolumny. Popatrz na wzmacniacz NAD C326 BEE lub Marantz PM6006. Do tego mały odtwarzacz sieciowy Yamaha WXAD-10. Kolumny dostępne w twoim budżecie to Melodika BL40mk3 lub Tannoy Mercury 7.4.

Marantz jest ciepłym wzmacniaczem. NAD to granie nie co basowe z dobrą kontrolą lekko wyostrzony środek. Mocno otwarta scena do tego duża głębia jak na wzmacniacz za taką cenę. Yamaha WXAD-10 rozszerzy twoj system o funkcje sieciowe takie jak Spotify, Tidal, Net Rardio, BT itp. Melodika jest ciepłą liniową kolumną, drugi typ polecany prze ze mnie to Tannoy który charakteryzuje się graniem nie co jasnym. JEdyny minus że do NAD trzeba by było jakiegos DAC dokupić by połączyć TV i dekoder - popatrz na Cambridge Audio DAC Magic 100. Marantz psiada już w sobie DAC będzie w ten czas tańszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam.

Dziękuje za odpowiedź.

Raczej wszystko w jednym klocku

Może jakieś propozycje z amplitunerem?

Myślałem o gotowych zestawieniach na tx-8250 lub r-n 402 lub r-n 602.

Weźmy pod uwagę źródło,które będzie jakie będzie.

Chciałbym wykorzystać sprzęt do cichego lub średniej głośności grania.Sporadycznie będzie z przytupem.

Przede wszystkim muzycznie,na drugim miejscu kino/tv.

Który z wymienionych byłby optymalnym do źródła,i jakie inne alternatywne kolumny byłyby warte uwagi?

Wiemy z czym się sprzedają w/w, więc nie będę wymieniał wszystkiego

Dopiszę,że raczej nie będę rozbudowywać i zestaw zostanie że mną na długie lata.

Budżet maksymalny 4.5k

Yamaha R-N602 lekko podbiaj środkowe pasma i górne. Onkyo 8250 jest wyostrzone górą i lekko podbija niskie pasma. zależy jakiego grania szukasz. Do tego kolumny jak pisałem wyżej Melodika BL40mk3 lub Tannoy Mercury 7.4. Melodika ciepła liniowa z dobrą podstawą basową zaś Tnnoy góra nie co mocniejsza i bas trochę twardszy od Melodiki.

Jeśli jednak mógł byś powiększyć lekko budżet to polecam Yamaha R-N803D która jest zbudowana na bazie wzmacniacza A-S701. Co nam to daje? Lepszą szczegółowość, głębie, scenę(jakość brzmienia).

Pozdrawiam.

Ok,a w zestawieniu z podanym źródłem nie będzie to przerost formy nad treścią?

Pytam w sensie wykorzystania potencjału,czy nie będzie tak że do takiego grania bez dobrej jakości odtwarzacza, wystarczy jakieś budżetowe rozwiązanie?

Nie będzie vinylu,CD,itp.

No nic, muszę znaleźć salon w pobliżu i przekonać się samodzielnie.Wiem,to nie to samo co odsłuch domowy,ale będę miał punkt zaczepienia w jakości pomiędzy poszczególnymi zestawami.

Dziękuje bardzo za poświęcony czas na moje pytania.

Ròwnie pozdrawiam

Marcin

w 15m kw rozsądnie jest pójść w duże, wydajne monitory

https://sklep.rms.pl/triangle-comete-902-kolumny-podstawkowe-z-tytanowym-glosnikiem-wysokotonowym-2szt

do yamaszki jak znalazł, pamietaj też o kablach

https://sklep.rms.pl/kable-glosnikowe/0,melodika#ProductFilters

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

No nic, muszę znaleźć salon w pobliżu i przekonać się samodzielnie.Wiem,to nie to samo co odsłuch domowy,ale będę miał punkt zaczepienia w jakości pomiędzy poszczególnymi zestawami.

Jeśli potrzebował byś odsłuchu domowego daj znać to pomogę, lub wpadnij do nas :)

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.