Skocz do zawartości
IGNORED

Bluesound Node 2i?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, freju napisał:

k4mil3k Rozumiem że te moje tomanki wystarczą 5v-3A , temat 5,25v coś zanikł czy mam rozumieć że twoja płytka i regulatory napięcia zwiększyły tolerancję ;)) 

Obecnie mam dodatkowy spadek około 0.05V - więc te 5.25 - 5.27 powinno być ok, ale poczekaj proszę jeszcze chwilkę aż dostanę poprawioną płytkę. Chce także obciążyć Node dodatkowym zewnętrznym dyskiem żeby sprawdzić spadek pod obciążeniem i wtedy wydam wiążącą wymaganą wartość.

Dla mnie to by była super informacja jeśli taki 5V 3A byłby ok. Będę miał po nowym roku Lindemann Limetree Bridge na testach i jednym liniowcem bym załatwił temat.

1 minutę temu, k4mil3k napisał:

Obecnie mam dodatkowy spadek około 0.05V - więc te 5.25 - 5.27 powinno być ok, ale poczekaj proszę jeszcze chwilkę aż dostanę poprawioną płytkę. Chce także obciążyć Node dodatkowym zewnętrznym dyskiem żeby sprawdzić spadek pod obciążeniem i wtedy wydam wiążącą wymaganą wartość.

Ok super to poczekam też.

2 minuty temu, muzaman napisał:

Czyli tak jak napisał @freju 5V - 3A liniowiec styknie?

Na bank. Na mojej płytce jest obecnie bezpiecznik 2A i działa. Po zmianach płytki będzie bezpiecznik 3A ze względu na zewnętrzne dyski. Sam Node bez zewnętrznego dysku pobiera obecnie:
- 1.2A podczas startu
- 0.6A podczas pracy

3 minuty temu, muzaman napisał:

Czyli tak jak napisał @freju 5V - 3A liniowiec styknie?

Wiem że styknie  w teorii tylko temat był ciśnięty że ma być równe 5,25V  i pytanie czy nacisk na tak dokładną wartość jest nadal czy k4mil3k to jakoś obszedł ?

1 minutę temu, k4mil3k napisał:

Na bank. Na mojej płytce jest obecnie bezpiecznik 2A i działa. Po zmianach płytki będzie bezpiecznik 3A ze względu na zewnętrzne dyski. Sam Node bez zewnętrznego dysku pobiera obecnie:
- 1.2A podczas startu
- 0.6A podczas pracy

Sorki, że tak dopytuje, a co z tym 5,25V? Rozumiem, że 5V nie styka? Ma być 5,25V i powyżej 2A?

Sorki, że tak dopytuje, a co z tym 5,25V? Rozumiem, że 5V nie styka? Ma być 5,25V i powyżej 2A?

Dokładnie tak. Nie obchodziłem w żaden sposób wymogu 5.25V.

Zabudowanie na płytce przetwornicy step-up która podnosiła by napięcie z 5V na 5.25V wymagało by praktycznie zbudowania za przetwornicą kompletnego zestawu kondensatorów dużej pojemności tak jak w zasilaczu liniowym. To trochę bez sensu wprowadzać za zasilaczem liniowym przetwornicę impulsową....

Edytowane przez k4mil3k
2 minuty temu, k4mil3k napisał:

Dokładnie tak.

3 minuty temu, k4mil3k napisał:

Dokładnie tak.

No tak ale życie pokazuje że etykieta etykietą a praktyka co innego i jak już pisałem mam w spoczynku na mierniku 5,46v  , drugi zasilacz ma na etykiecie 6v-2,5A tzn że oba są do regulacji ?,sory że tak zamulam ale chcę być wstępnie przygotowany ;))

3 minuty temu, McGyver napisał:

To nie jest trochę bez sensu.

A jak ? słuszniejszym będzie napisanie "kompletnie" bez sensu ? ?

5 minut temu, freju napisał:

No tak ale życie pokazuje że etykieta etykietą a praktyka co innego i jak już pisałem mam w spoczynku na mierniku 5,46v  , drugi zasilacz ma na etykiecie 6v-2,5A tzn że oba są do regulacji ?,sory że tak zamulam ale chcę być wstępnie przygotowany ;))

Elektronika Node z CPU ma dostać 5.2V i tyle w temacie. Spoczynkiem bym się nie przejmował, ale dla bezpieczeństwa bym Ci napisał: "tak, oba są do regulacji".

7 minut temu, McGyver napisał:

To nie jest trochę bez sensu.

Ja myślę że wy obaj panowie powinniście wymienić się informacjami i to nam wszystkim wyjdzie na dobre ;)))

Elektronika Node z CPU ma dostać 5.2V i tyle w temacie.

Ok, czyli muszę zamówić liniowca 5,25V 3A. Dla mnie to konkretna informacja. No to na dzielnie wjedzie Farad Super3 ?

A jak ? słuszniejszym będzie napisanie "kompletnie" bez sensu ? ?

Otóż to, kolego szanowny ?
Wszak dążymy tu do wyeliminowania zasilacza impulsowego, a nie do zastąpienia jednej impulsówki inną impulsówką. 
A podniesienie napięcia dowolnego zewnętrznego zasilacza liniowego o te ćwierć wolta nie jest niczym skomplikowanym.

@freju Wymieniliśmy się informacjami jak prosiłeś ? . Wynik masz w poście wyżej ?
Możesz sobie co najwyżej wykonać transformator z odpowiednim przełożeniem - nawijany na zamówienie bo wątpie że znajdziesz coś takiego na rynku...

Edytowane przez k4mil3k
10 minut temu, muzaman napisał:

czyli muszę zamówić liniowca 5,25V 3A.

Chyba że już masz na stanie liniowca 5V/3A, wtedy:

10 minut temu, McGyver napisał:

podniesienie napięcia dowolnego zewnętrznego zasilacza liniowego o te ćwierć wolta nie jest niczym skomplikowanym.

...mogę tu wkleić jak to zrobić dla zasilacza opartego na:
LM7805 i pochodnych,
LM317, LM350, LM1085 i pochodnych, 
tranzystorach i diodach zenera
itp.

14 minut temu, k4mil3k napisał:

@freju Wymieniliśmy się informacjami jak prosiłeś ? . Wynik masz w poście wyżej ?
Możesz sobie co najwyżej wykonać transformator z odpowiednim przełożeniem - nawijany na zamówienie bo wątpie że znajdziesz coś takiego na rynku...

Aha no nic prostszego mi sie nie mogło trafić :)) juz nawijam na rdzeń ile tych uzwojeń ma być i jaka średnica drutu ?  jakaś czystość miedzi jest wymagana ;))

10 minut temu, freju napisał:

Aha no nic prostszego mi sie nie mogło trafić :)) juz nawijam na rdzeń ile tych uzwojeń ma być i jaka średnica drutu ?  jakaś czystość miedzi jest wymagana ;))

E tam. Zwykle wystarczy modyfikacja elektroniki zasilacza.

6 minut temu, McGyver napisał:

E tam. Zwykle wystarczy modyfikacja elektroniki zasilacza.

No pisałem już wstepnie do Tomanka z zapytaniem o ta regulacje bo k4mil3k już wysyłałem foto bebechów i jest tam taka niebieska prka do regulacji i Tomanek odpisał że można próbować ale nie daje gwarancji że da się ustawić aż tak dokładnie .

E tam. Jak Ci Tomanek nie ustawi, to ja Ci ustawię. Tak dokładnie lub prawie tak dokładnie. A gdyby brakło zakresu niebieskiego PR, to też są sposoby.

25 minut temu, freju napisał:

Też wam tak muli  teraz forum minute mi wysyła posta ? neta nie mam obciążonego czyli wychodzi na serwer AS ?

Też mi muli.

28 minut temu, McGyver napisał:

E tam. Jak Ci Tomanek nie ustawi, to ja Ci ustawię. Tak dokładnie lub prawie tak dokładnie. A gdyby brakło zakresu niebieskiego PR, to też są sposoby.

Dobry chop z Ciebie ?

20 minut temu, McGyver napisał:

Muli jak cholera.

Dziś większość dnia.

@freju Na prawdę nie przejmuj się tym zasilaczem. Te 5.25V jest wykonalne bez żadnego problemu. A tak jak napisał kolega, nawet gdyby zabrakło skali na tym niebieskim potencjometrze precyzyjnym to też jest to do wykonania za około 2 - 3 piwa.

(...) chop z Ciebie

O, wypraszam sobie, proszę waszmość pana! Ja nie jestem żaden chłop, jeno szlachcic! (choć ubogi). ?

jest to do wykonania za około 2 - 3 piwa.

A nawet podczas ?

W dniu 14.12.2019 o 21:42, McGyver napisał:

O, wypraszam sobie, proszę waszmość pana! Ja nie jestem żaden chłop, jeno szlachcic! (choć ubogi). ?

A nawet podczas ?

W dniu 14.12.2019 o 21:42, McGyver napisał:

A nawet podczas ?

Tego posta skopiowałem zrobiłem foto w bardzo wysokiej rozdzielczości wrzuciłem do archiwum  zabezpieczcyłem szyfrem , na wypadek utraty mam jeszcze na dwóch dyskach ssd i dwie karty pamięci złożone w depozycie , żaden z was  się juz nie wyprze :)))))

Edytowane przez freju

Zgodnie z wcześniejszą sugestią (bo wątek zaczyna się trochę zaśmiecać) utworzyłem osobny temat dotyczący zasilania liniowego w klubie Bluesound: 

6 minut temu, muzaman napisał:

Bez problemu coś "urwiesz" z ceny ?

Nie  koniecznie. W Top hi-fi powiedzieli mi że jest już taka cena z ktòrej już się nie da zjechać 

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

• Pokaż nowe odpowiedzi