Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal master + Hi Fi + smartfon

Grzegorz_72280

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zaczynam rozglądać się za Hi Fi do mieszkania. Moim głównym źródłem muzyki jest Tidal i Spotify.

Dziś posiadam Heos i za pomocą telefonu mogę maksymalnie włączyć FLAC. Niestety również obsługa Tidal jest dość mało przyjemna (Spotify jest jak oryginalnie w aplikacji).

Za pomocą jakiego odtwarzacza sieciowego lub innego urządzenia będę mógł sterować Tidal za pomocą telefonu i włączać muzykę w jakości master?

Pozdrawiam i dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/140938-tidal-master-hi-fi-smartfon/

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zbyt skomplikowane mi się to wydaje, mimo obszernych poradników, cena też mocno wygórowana, ale czego się nie robi by mieć możliwie jak najlepszą jakość.

Póki co się wstrzymuję i liczę że Heos wypuści jakąś aktualizacje, która da możliwość odtwarzania plików w jakości Master.

Do sterowania z telefonu już się przyzwyczaiłem, choć nie należy do najlepiej przemyślanych.

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

Za pomocą jakiego odtwarzacza sieciowego lub innego urządzenia będę mógł sterować Tidal za pomocą telefonu i włączać muzykę w jakości master?

Informacja ze strony Tidala:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli na PC tylko oryginalna aplikacja Tidala. Zdalne sterowanie raczej odpada.

Z urzadzeń z Androidem to chyba tylko LG V30 ma dekoder MQA. Plików Master można słuchać też przez aplikację USB Audio Player Pro, ale bez dekodowania MQA.

Ukryta Zawartość

Dziękuję bardzo za dyskusję.

Czekamy na aktualizację Heos i Tidal :)

Informacja ze strony Tidala:

Ukryta Zawartość

Czyli na PC tylko oryginalna aplikacja Tidala. Zdalne sterowanie raczej odpada.

Z urzadzeń z Androidem to chyba tylko LG V30 ma dekoder MQA. Plików Master można słuchać też przez aplikację USB Audio Player Pro, ale bez dekodowania MQA.

Czyli jak mam rozumieć użyteczność programu USB Audio Player Pro?

Ukryta Zawartość

Po kiego to MQA? I żeby pod coś takiego sobie system ustawiać? No na jakiś poziomach „hajendowych” może mają sens zabawy w MQA, ale poważnie?

Lepiej skup się na sensownym odtwarzaczu tego Tidala/spotify w ogólności i dopracowaniu reszty tzw. systemu. Poważnie. Moim zdaniem.

????

Czyli jak mam rozumieć użyteczność programu USB Audio Player Pro?

Możesz odtwarzać pliki master 24bit ale z ograniczeniem do 48kHz. Taki sygnał jest wysyłany na wyjście USB.

Odtwarzanie MQA bez dekodowania to gorzej niż wersja HiFi. USB Audio Player Pro być może wypuści na USB bitperfekt MQA, ale to ma sens tylko w przypadku podłączenia DAC z obsługą MQA.

• 3 tygodnie później...

To może ktoś sprawdzi jak działa darmowa wtyczka Tidal2 na kodi w androidzie:

Ukryta Zawartość

Na szybko zainstalowałem i na android TV odtwarza MQA bez problemów, oczywiście trzeba mieć wykupiony legalnie dostęp do Tidala hi-fi. Niestety mój DAC nie pokazuje informacji o próbkowaniu itp. więc nie wiem czy dźwięk który przesyłam z TV do DAC-a to 96/24 czy 48/24, 44,1/24, 44,1/16? Niemniej jakość jest naprawdę dobra i nieznacznie lepiej to brzmi niż z aplikacji Tidala na androida (różnica na poziomie autosugestii więc nie będę się upierał). Podobnie będzie działać na każdym boxie na androidzie nawet za 150-200 zł (tyle można wydać na Tidala), może ktoś by sprawdził jaki sygnał trafia do DAC-a?

Ukryta Zawartość

Nie wydaje mi sie aby box na androidzie miał na wyjściu 24bit, a pliki 44.1 kidi odtwarza w 48 przybajmniej tak mi pokazuje amplituner a box shield tv.

Ps

Trochę poczytam i spróbuję zbadać ten temat.

Nie twierdzę, że nie. Tyle, że od czytania wiele się nie dowiemy bo temat nie jest nigdzie opisany. Masz shield tv więc spokojnie możesz zainstalować Kodi i wtyczkę Tidal2 (pobierasz ją na pendriva i instalujesz z pliku zip, potem dodajesz z repozytorium), możesz zarejestrować się na miesiąc próbny i sprawdzisz co jest na wyjściu. Też myślę, że jest to 48/16 niemniej co szkodzi sprawdzić (jeżeli Twój amplituner pokaże przy plikach MQA, które są w oddzielnym folderze, wynik 48 khz to sprawa oczywista)? Nie zmienia to faktu, że na tej wtyczce Tidal ładnie gra i chyba warto sprawdzić indywidualnie. Koszt bliski zeru a zawsze coś nowego.

No niestety bitow mi nie pokaże amplituner tylko khz.

Kodi wszystko konwertuje do 48 wszystko co jest np 44.1 nie podoba mi sie to.. 88.2 192 odtwarza poprawnie.

To że przy plikach mqa pokaże 48 to oczywiste jeśli plik jest 44.1 natomiast nas interesują bity czy są na wyjsciu 24 czy jednak jest konwertowane do 16, spróbuję to sprawdzić w logach.

Oczywiście: Jplay w BubbleDS Next. Tutaj szczegóły

Ukryta Zawartość

Teraz pojawiła się nowa wersja tzw. jPlay Femto. Teoretycznie instalacja jest dużo prostsza. Instalujemy jPlaya Femto odpalamy Bubble i tyle. U mnie działało 2 godziny i przestało. Ale używałem tę drugą apkę Bubble, muszę jeszcze spróbować z tym Bubble next. Koszt jest spory (150 euro) ale jak ktoś słucha muzyki z PC to i tak wyjdzie sporo taniej niż z osobnym urządzeniem po Tidala. Tym bardziej, że dostajemy dramatyczną poprawę brzmienia również własnych plików(jPlay można używać razem z Foobarem, Roonem, HQPlayerem, Audirvaną, MusicBee itd.) Można wypróbować przez 21 dni - więc też łatwiej to ocenić, niż w przypadku streamera za 2,5 koła wypożyczonego za kaucją.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

No niestety bitow mi nie pokaże amplituner tylko khz.

Kodi wszystko konwertuje do 48 wszystko co jest np 44.1 nie podoba mi sie to.. 88.2 192 odtwarza poprawnie.

To że przy plikach mqa pokaże 48 to oczywiste jeśli plik jest 44.1 natomiast nas interesują bity czy są na wyjsciu 24 czy jednak jest konwertowane do 16, spróbuję to sprawdzić w logach.

Czy mógłbyś potwierdzić, że dobrze Cię zrozumiałem? Jeżeli używasz kodi i odtwarzasz z np. dysku/pena plik Flac 192 czy 88,2 to amplituner wyświetla Ci właśnie 192, 88,2? Jak pisałem wcześniej mam DAC-a Fiio d3 który nie wyświetla informacji, ale faktycznie jakość muzyki odtwarzanej przez Kodi wydawała mi się bardzo dobra.

Tak muzyka 88.2, 192 w flac odtwarzana w kodi wypuszczana jest na amplituner w takim właśnie próbkowaniu natomiast 44.1 jest z jakiegoś powodu konwertowana do 48 bo tak sygnalizuje mi amplituner. Ogólne cały system android domyślnie nadaje do amplitunera 48 dlatego też np oficjalna apka tidal też podaje 48.

Dzisiaj sprawdzę w logach kodi to on tam robi podczas odtwarzania danych materiałów może coś znajdę ciekawego.

Dzięki za bardzo praktyczne informacje. Dotychczas przełączałem w Fiio niewygodny suwak pomiędzy optykiem i coaxialem. Do optyka mam podpięty odtwarzacz Egreat z dyskiem, teraz z tego dysku po sieci odtwarzam na Kodi w TV i cały czas jest na coaxialu którym mam podpięty TV.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.