Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Zensor 7 i Cambridge Audio CXA60 - czy upgrade stereo ma sens

Rekomendowane odpowiedzi

Nie szukam wzmacniacza stricte pod Zensory 7. Szukam czegoś co w miarę z Zensorami zagra, ale chodzi mi głównie o otwarcie ścieżki do kolumn wyższej klasy.

Tak poza wszystkim słyszałem wiele pochlebnych opinii na temat Roteli ale nie przypadają mi wizualnie do gustu :)

Opcji zawsze jest kilka, ja bym dał szansę Rotelowi też. Chociaż posłuchać. Możliwe, że po odsłuchu wygląd przestanie aż tak przeszkadzać :)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zensory grają rozlazłym dźwiękiem i potrzebują szybkiego i wydajnego prądowo wzmaka, żeby to skontrolować. Ostatnio po odsłuchach sprzedaliśmy klientowi do Zensorów 7 wzmacniacz Rotel RA-1572. Niższe modele A12 i A14 też powinny dać radę. Zapraszamy do wypożyczenia sprzętu na testy.

Sama prawda. Cambridge to dobry neutralny wzmacniacz. Brakuje mu trochę barwy, ale spokojnie zagra z dużo lepszymi kolumnami. A z Zensorem lepszy wzmacniacz wiele już nie zrobi.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W dniu 28.11.2018 o 16:33, MariuszZ. napisał:

Odradzili ? Q21 Jako najważniejszy dystrybutor tej marki odradzili? A ja właśnie zamówiłem Audiolaba u nich hehe ;)

Kolegami pisał o 8300A - z czym kolega go sparował i jak wrażenia odsłuchowe?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Witam,

Byłem dzisiaj na odsłuchu i wróciłem do domu z Atollem IN100SE. Jestem nim zachwycony. Łatwość z którą wprawia membrany w ruch, bardzo dobrze kontrolowany bas, otwarta i szczegółowa góra, bardzo przyjemny środek, szeroka i głęboka scena, muzykalność i takie lekkie ciepełko... Długo by wymieniać. Słuchałem go z Zensorami 7 (bo takowe dla przypomnienia mam u siebie) i polecono mi jeszcze podpięcie AA Hyperion IV. Hyperiony rozgromiły Zensory tak w skrócie. Nie mniej jednak odnoszę wrażenie że połączenie Atolla z Zensorami u mnie gra inaczej, lepiej niż w sali odsłuchowej :) Może kwestia akustyki pomieszczenia, może Melodika Purple Rain lepiej się zgrywa z Dali, trudno powiedzieć. 

Wracajac do mojej pierwszej wypowiedzi w tym temacie - warto było zmienić wzmacniacz bo Dali zyskały drugie życie. Prawdopodobnie jeszcze trochę u mnie postoją bo odkryłem ukryty w nich potencjał. Udało się naprawić to, co mi przeszkadzało w graniu wynikajacego z połączenia Dali z Yamahą. Oczywiście nie jest idealnie, ale znów poczułem radość ze słuchania muzyki na tych kolumnach. 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

W dniu 12.12.2018 o 19:32, jackobtone napisał:

Kolegami pisał o 8300A - z czym kolega go sparował i jak wrażenia odsłuchowe?

Kupiłem w pośpiechu przy okazji black friday`owej obniżki. Na razie Audiolab 6000A gra z monitorami STX M-140. Próbowałem go również z STX electrino 150, które mam przy kinie domowym. Myślę o zmianie kolumn na inne podstawkowce ale jeszcze nie wiem jakie i za ile. Wrażenia ? Pozytywne jeżeli chodzi o porównanie do kina Onkyo TXNR676 ale opadu szczęki nie doświadczyłem. Wzmacniacz gra w sposób zrównoważony z tymi kolumnami i monitorami. Nie faworyzuje żadnego z pasm. Detaliczność jest na dobrym poziomie. Górne rejestry nie męczą i nie są krzykliwe. Bas potrafi ładnie zejść i jest pod kontrolą tzn. nie rozlewa się za bardzo. Bardzo podoba mi się scena. Muzyka jest wszędzie, nie jest przywiązana do kolumn co w połączeniu z detalicznością i dobrą separacją pokazuje, że to dobry wzmacniacz, a na pewno lepszy do słuchania w stereo od amplitunera kina. Całkiem nieźle radzi sobie BT z kodekiem aptX. Da się słuchać i ciężko odróżnić czy leci z kompa czy z telefonu po BT. Z laptopa żródłem jest DAC Topping D10. Całkiem przyzwoite urządzenie. W porównaniu z Sabajem DA3, którego wcześniej wpinałem jest o półkę wyżej ale nie dziwi bo Sabaj to ampli-dac słuchawkowy a Topping to typowy DAC. Pozdrawiam.

Edytowane przez MariuszZ.

Zapomniałem dopisać, że czekam na kabelki Van Damme Blue Series Studio, które nie są drogie (13zł/m), a mają dobre notowania. Słuchałem do tej pory na kablach 0,5 mm2 ze szpulki ;) więc może coś jeszcze się polepszy w odsłuchu :)

Mam jeszcze pytanie poniekąd związane z Atollem IN100SE i Yamahą WXAD-10. 

Otóż moja stara Yamaha A-S501 miała wejście optyczne do którego miałem podłączony telewizor (koncerty, filmy etc :) ). Atoll takowego wejścia nie posiada. Nie chcę wydawać tysięcy na DACa wyłącznie ze względu na podłączenie TV do Atolla (nie słucham muzyki z PC). Wpadłem na pomysł kupna Yamahy WXC-50 i wstawienia jej w miejsce WXAD-10. Miałbym swego rodzaju DACa i streamer w jednym. WXC-50 oczywiście podłączyłbym do Atolla przez wyjście pre-out. Ach, dodam jeszcze że TV nie ma wyjść RCA, wyłącznie optyczne i zajęty już Coaxial.

Ktoś spotkał się z tym urządzeniem? Warte swojej ceny? Jakieś plusy, minusy? :)

Edit: Może jakieś godne polecenia alternatywy?

Edytowane przez jackobtone

Wzmacniacz się rozgrywa bardzo ładnie. Nie doświadczam problemu z wywalającymi korkami, a buczenie które pierwotnie dało się słyszeć cichnie. 

Postaram się teraz podpiąć jakieś lepsze źródło (wykorzystam chyba Yamahę CD-S2000 którą dysponuję) i zobaczę jak duża jest różnica wzgledem tego, co oferuje WXAD10.

Znalazłem w garażu kable głośnikowe Nordost Flatline Red Down i Melodika idzie na sprzedaż :)

Jeszcze tylko IC do systemu z podobnym graniem co Nordost  .... i można chwilkę odpocząć ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, jackobtone napisał:

Znalazłem w garażu kable głośnikowe Nordost Flatline Red Down 

Kto takie kable w garażu trzyma ? hehe ;)

8 minut temu, MariuszZ. napisał:

Kto takie kable w garażu trzyma ? hehe ;)

Kupione zostały kiedyś dla testu (bynajmniej nie przeze mnie), trochę pograły po czym zmienione zostało ustawienie sprzętu i okazały się być za krótkie. Zapomniane leżały w pudełku :)

• 2 lata później...
W dniu 14.12.2018 o 18:00, jackobtone napisał:

Byłem dzisiaj na odsłuchu i wróciłem do domu z Atollem IN100SE. Jestem nim zachwycony. Łatwość z którą wprawia membrany w ruch, bardzo dobrze kontrolowany bas, otwarta i szczegółowa góra, bardzo przyjemny środek, szeroka i głęboka scena, muzykalność i takie lekkie ciepełko... Długo by wymieniać.

Witam

Podążam podobną ścieżką co Ty w poszukiwaniu wzmacniacza do moich Dali Zensor 7. Dlatego jestem ciekawy jak Twoje wrażenia z użytkowania z Atollem. A może już zmieniłeś kolumny/wzmacniacz? Będę zobowiązany za odpowiedź.

Pozdrawiam

Gość Kw202

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Kowale napisał:

Witam

Podążam podobną ścieżką co Ty w poszukiwaniu wzmacniacza do moich Dali Zensor 7. Dlatego jestem ciekawy jak Twoje wrażenia z użytkowania z Atollem. A może już zmieniłeś kolumny/wzmacniacz? Będę zobowiązany za odpowiedź.

Pozdrawiam

Atoll se czy si? Starszy model. podobno ma bardziej krzykliwą górę. Mam 100si i gra całkiem przyzwoicie. Proponuję też posłuchać NADa c 375 bee 

9 godzin temu, Kowale napisał:

Witam

Pozdrawiam

To już stare dzieje. 🙂 

Kupiłem Atolla IN100SE, potem przesiadłem się na IN200 Signature, następnie zmieniłem kolumny na Dynaudio, po czym sprzedałem wszystko i kupiłem Naima Nait XS2 i kolumny Neat Motive SX2. Od tego czasu nic się nie zmieniło pod tym względem i wciąż gram na Naimie i na Neatach. 

2 godziny temu, jackobtone napisał:

To już stare dzieje. 🙂 

Dzięki za odpowiedź. To tylko znaczy, że ciągle poszukujesz lepszego brzmienia 🙂

BTW - bardzo fajny post o DAC na Raspberry Pi 🙂 

8 minut temu, Kowale napisał:

Dzięki za odpowiedź. To tylko znaczy, że ciągle poszukujesz lepszego brzmienia 🙂

BTW - bardzo fajny post o DAC na Raspberry Pi 🙂 

W gruncie rzeczy od września 2019 jestem z Naimem i Neatami i myślę że przy tej konfiguracji na długo pozostanę, bo system wciąż daje sporo frajdy. Jak już coś zmieniam to w źródle/transporcie/DACu. 🙂 

17 godzin temu, jackobtone napisał:

To już stare dzieje. 🙂 

Kupiłem Atolla IN100SE, potem przesiadłem się na IN200 Signature, następnie zmieniłem kolumny na Dynaudio, po czym sprzedałem wszystko i kupiłem Naima Nait XS2 i kolumny Neat Motive SX2. Od tego czasu nic się nie zmieniło pod tym względem i wciąż gram na Naimie i na Neatach. 

Kolego zaciekawiłeś mnie tymi kolumnami Neat Motive SX2 , jaki one mają charakter grania i jaką muzykę słuchasz tzn czy jaśniejsze czy cieplejsze ? , pierwszy raz o nich się dowiedziałem a nigdzie żadnego testu. Miałem kiedyś castle knight 4 też z BR na spodzie to były najlepsze kolumny jakie mialem do dziś żałuję że je sprzedałem

Edytowane przez metalowy

@metalowy

Kolumny brytyjskiej produkcji, manufaktura utworzona przez muzyka. Przed zakupem Naima też nic o nich nie wiedziałem. W GB bardzo często są łączone właśnie z Naimem, obok PMC, Kudos, ProAc. 

Słucham praktycznie każdej muzyki zależnie od nastroju i chwilowych preferencji. Od Hoff Ensemble, przez Dire Straits, Scorpions, Pink Floyd, Jean Michel Jarre po Madonnę, Katie Melua, Coldplay. 🙂 

Pierwszą rzeczą na która zwróciłem uwagę to to, z jakim rozmachem grają tak niepozorne kolumny. Te moje podłogówki mają metr wysokości, a potrafią dosadnie grzmotnąć gdy trzeba. Bas jest bardzo szybki, świetnie kontrolowany i co równie ważne - nisko schodzi. Nie zauważyłem nigdy czegoś na kształt odcięcia przy niższych częstotliwościach, choć nie twierdzę że te kolumny nie mają swoich ograniczeń. Kolumny postawiłem dodatkowo na granitowych płytach, bas stał się twardszy i bardziej sprężysty. 

Górę pasma postawiłbym po raczej nieco jaśniejszej stronie. Początkowo ta aluminiowa kopułka potrafiła nieprzyjemnie zasyczeć na sybilantach, ale wraz z wygrzaniem kolumn to syczenie przekształciło się w świszczenie, zdecydowanie przyjemniejsze dla ucha i moim zdaniem bardziej naturalne. Przestało kłuć. Ogółem wokale są naturalne, barwę więc określiłbym jako neutralną. Nie słyszę ani ocieplenia, ani  ochłodzenia. 

Środek, czyli scena - szczegółowa z dobrą lokalizacją źródeł pozornych. Namacalne dalsze plany tworzą się za kolumnami. Dźwięk odrywa się od kolumn i wszystko kształtuje się jakby za nimi. 

Prawdą jest że tworzą synergię z Naimem. Ze swojej strony mogę te kolumny polecić, są na pewno pozycją wartą sprawdzenia. Grają u mnie w sypialni na około 25m2 i uważam że taki metraż jest jeszcze bezpieczny. W większym mógłby być już problem i tu należałoby się zwrócić w stronę ich większych braci, to znaczy Motive SX1.

Kiedy je kupowałem w Polsce było ich więcej, nawet udało mi się je złapać nowe w lepszej cenie. Co ciekawe zakup był zupełnie w ciemno, nie słuchałem ich nigdzie wcześniej. Po Brexicie zaczęły znikać ze sklepów. W chwili obecnej chyba tylko 2 sklepy audio je sprowadzają, a szkoda bo to naprawdę fajne kolumny. Swoich na pewno jeszcze długo nie sprzedam, można powiedzieć, że pod względem zarówno wzmacniacza jak i kolumn króliczek póki co został dogoniony. Jedynie, tak jak pisałem, kombinuję ze źródłem, a raczej z doborem DACa. 

Co do testu to gdzieś jakiś wisi, ale dotyczy starszej wersji tych kolumn. Z tego co pamiętam recenzentowi nie przypadły do gustu, ale życie pokazuje, że recenzjami nie ma co się kierować (w szczególności w takim hobby jak audio) przy wyborze sprzętu. Najlepiej posłuchać u siebie, w swoich warunkach akustycznych, ze swoim sprzętem. Ja przy ich zakupie w ciemno kierowałem się ich popularnością pośród użytkowników Naim w GB, co było ryzykowne. Jednak ze względu na cenę w jakiej je kupiłem mogłem takie ryzyko podjąć, bo najwyżej sprzedałbym je być może nawet z zyskiem (teraz chyba nawet nieco zdrożały). Tak czy inaczej zostały, grają już drugi rok i nie żałuję decyzji. 🙂 

Jeśli miałby je na coś zmienić w przyszłości, gdyby wpadł mi do głowy taki dziwny pomysł, to zapewne skierowałbym się w stronę Neat Ultimatum XL6. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i drugi 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackobtone

2 godziny temu, jackobtone napisał:

@metalowy

Kolumny brytyjskiej produkcji, manufaktura utworzona przez muzyka. Przed zakupem Naima też nic o nich nie wiedziałem. W GB bardzo często są łączone właśnie z Naimem, obok PMC, Kudos, ProAc. 

Słucham praktycznie każdej muzyki zależnie od nastroju i chwilowych preferencji. Od Hoff Ensemble, przez Dire Straits, Scorpions, Pink Floyd, Jean Michel Jarre po Madonnę, Katie Melua, Coldplay. 🙂 

Pierwszą rzeczą na która zwróciłem uwagę to to, z jakim rozmachem grają tak niepozorne kolumny. Te moje podłogówki mają metr wysokości, a potrafią dosadnie grzmotnąć gdy trzeba. Bas jest bardzo szybki, świetnie kontrolowany i co równie ważne - nisko schodzi. Nie zauważyłem nigdy czegoś na kształt odcięcia przy niższych częstotliwościach, choć nie twierdzę że te kolumny nie mają swoich ograniczeń. Kolumny postawiłem dodatkowo na granitowych płytach, bas stał się twardszy i bardziej sprężysty. 

Górę pasma postawiłbym po raczej nieco jaśniejszej stronie. Początkowo ta aluminiowa kopułka potrafiła nieprzyjemnie zasyczeć na sybilantach, ale wraz z wygrzaniem kolumn to syczenie przekształciło się w świszczenie, zdecydowanie przyjemniejsze dla ucha i moim zdaniem bardziej naturalne. Przestało kłuć. Ogółem wokale są naturalne, barwę więc określiłbym jako neutralną. Nie słyszę ani ocieplenia, ani  ochłodzenia. 

Środek, czyli scena - szczegółowa z dobrą lokalizacją źródeł pozornych. Namacalne dalsze plany tworzą się za kolumnami. Dźwięk odrywa się od kolumn i wszystko kształtuje się jakby za nimi. 

Prawdą jest że tworzą synergię z Naimem. Ze swojej strony mogę te kolumny polecić, są na pewno pozycją wartą sprawdzenia. Grają u mnie w sypialni na około 25m2 i uważam że taki metraż jest jeszcze bezpieczny. W większym mógłby być już problem i tu należałoby się zwrócić w stronę ich większych braci, to znaczy Motive SX1.

Kiedy je kupowałem w Polsce było ich więcej, nawet udało mi się je złapać nowe w lepszej cenie. Co ciekawe zakup był zupełnie w ciemno, nie słuchałem ich nigdzie wcześniej. Po Brexicie zaczęły znikać ze sklepów. W chwili obecnej chyba tylko 2 sklepy audio je sprowadzają, a szkoda bo to naprawdę fajne kolumny. Swoich na pewno jeszcze długo nie sprzedam, można powiedzieć, że pod względem zarówno wzmacniacza jak i kolumn króliczek póki co został dogoniony. Jedynie, tak jak pisałem, kombinuję ze źródłem, a raczej z doborem DACa. 

Co do testu to gdzieś jakiś wisi, ale dotyczy starszej wersji tych kolumn. Z tego co pamiętam recenzentowi nie przypadły do gustu, ale życie pokazuje, że recenzjami nie ma co się kierować (w szczególności w takim hobby jak audio) przy wyborze sprzętu. Najlepiej posłuchać u siebie, w swoich warunkach akustycznych, ze swoim sprzętem. Ja przy ich zakupie w ciemno kierowałem się ich popularnością pośród użytkowników Naim w GB, co było ryzykowne. Jednak ze względu na cenę w jakiej je kupiłem mogłem takie ryzyko podjąć, bo najwyżej sprzedałbym je być może nawet z zyskiem (teraz chyba nawet nieco zdrożały). Tak czy inaczej zostały, grają już drugi rok i nie żałuję decyzji. 🙂 

Jeśli miałby je na coś zmienić w przyszłości, gdyby wpadł mi do głowy taki dziwny pomysł, to zapewne skierowałbym się w stronę Neat Ultimatum XL6. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i drugi 

Ukryta Zawartość

Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź bardzo mnie zainteresowały te kolumny tym bardziej że są fajnej wielkości i BF na spodzie, zastanawiam się czy by się zgrały z moją yamahą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, metalowy napisał:

Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź bardzo mnie zainteresowały te kolumny tym bardziej że są fajnej wielkości i BF na spodzie, zastanawiam się czy by się zgrały z moją yamahą

Nie wiem, czy z Yamahą nie będzie za jasno. Mam AS-2000 i w sumie sprawdzę w wolnej chwili to połączenie. Wypożycz kolumny (o ile to możliwe) i sprawdź sam oczywiście! 🙂 

18 godzin temu, jackobtone napisał:

Nie wiem, czy z Yamahą nie będzie za jasno. Mam AS-2000 i w sumie sprawdzę w wolnej chwili to połączenie. Wypożycz kolumny (o ile to możliwe) i sprawdź sam oczywiście! 🙂 

ok . Dziękuję raz jeszcze a jak byś znalazł chwilę i napisał jak z yamahą brzmią również byłbym wdzięczny

• 4 miesiące później...
W dniu 12.11.2021 o 11:32, metalowy napisał:

ok . Dziękuję raz jeszcze a jak byś znalazł chwilę i napisał jak z yamahą brzmią również byłbym wdzięczny

Wiem, że prośba pojawiła się dawno temu i pewnie już jest nieaktualna, ale dopiero teraz sprawdziłem Yamahę A-S2000 z Neatami. Nie było za jasno. Góra typowa dla tej Yamahy, czyli nieco wycofana i trochę schowana, niekrzykliwa. Bardzo fajny, szybki, sprężysty i bardzo dobrze zróżnicowany dół. Scena szeroka, przyjemnie odrywała się od kolumn. Uważam to połączenie za udane, ma prawo się podobać. Tymczasem Yamaha idzie na sprzedaż, w jej miejsce zagości niedługo MacInstosh MA8950.

W dniu 12.03.2022 o 13:08, jackobtone napisał:

Wiem, że prośba pojawiła się dawno temu i pewnie już jest nieaktualna, ale dopiero teraz sprawdziłem Yamahę A-S2000 z Neatami. Nie było za jasno. Góra typowa dla tej Yamahy, czyli nieco wycofana i trochę schowana, niekrzykliwa. Bardzo fajny, szybki, sprężysty i bardzo dobrze zróżnicowany dół. Scena szeroka, przyjemnie odrywała się od kolumn. Uważam to połączenie za udane, ma prawo się podobać. Tymczasem Yamaha idzie na sprzedaż, w jej miejsce zagości niedługo MacInstosh MA8950.

Planujesz zmienić kolumny do tego MA8950? Sądzę że to podstawa po zakupie tego wzmaka 😉 

22 minuty temu, S4Home napisał:

Planujesz zmienić kolumny do tego MA8950? Sądzę że to podstawa po zakupie tego wzmaka 😉 

Na pierwszym miejscu na liście mam do sprawdzenia ATC SCM40. Potem zobaczymy 🙂 

14 minut temu, jackobtone napisał:

Na pierwszym miejscu na liście mam do sprawdzenia ATC SCM40. Potem zobaczymy 🙂 

A jakiego brzmienia szukasz? 

• Pokaż nowe odpowiedzi