Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, slawek.xm napisał:

zrób sobie F5 turbo a zapomnisz o Aleph 5

Trochę się boję, że należałbym do nielicznej grupy,

której jednak A5 gra lepiej niż F5.

Nie wiem,

nie znam się,

nie orientuję się ...

ale strach jest 🤪.

Edytowane przez Krzysztof_56775
Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

której jednak A5 gra lepiej niż F5.

F5 to jedna para tranzystorów

zrób F5 z trzema parami tranów wyjściowych i nie będziesz żałował

Aleph5 zaokrągla i mocno ociepla bas, średnica jest znacznie mniej przejrzysta niż z F5t

zrobiłem oba wzmacniacze ostatni był F5t z sześcioma parami tranów komplementarnych i był to jeden z najlepszych projektów jakie wg mnie Pass stworzył

zasilacz może być identyczny jak dla Aleph5

18 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

jednak A5 gra lepiej niż F5.

W sumie jak pokochałeś A5 to możesz pójść w Alepha J

tylko nie będzie to duża moc...

https://diyaudiostore.com/pages/project-aleph-j

Pomyślimy, pomyślimy...

Zanim zbuduję 🤪 F5t z sześcioma parami tranów na stronę, to muszę zaznaczyć...

trochę zmęczony, zniedołężniały, skapciały i zgrzybiały jakiś taki jestem, postarzałem się strasznie,

jak idę to wszystko mi skrzypi,  chyba nie dam rady posmarować radiatora pastą termoprzewodzacą

o dokręceniu trana nie wspomnę 😃.

Jest lato, upał, poszedłem popływać, ale nie dałem rady...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedyne na co wykrzesałbym jeszcze trochę energii,

to zastanawiam się, czy można dołożyć coś w zwotnicy, aby uciąć 18-tkę SEAS Excel W18NX-001

w okolicach 100-150 hz, aby subki mogły bardziej zaszaleć, a 300B ciągnęłaby tylko od 150 Hz w górę ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzysztof_56775
Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

to zastanawiam się, czy można dołożyć coś w zwotnicy, aby uciąć 18-tkę SEAS Excel W18NX-001

można ale tak na oko ...nie bardzo

możesz spróbować 150 uf szeregowo i cewkę ok 6mH równolegle to da odcięcie 12db/okt ok 120-150hz

jak niżej to 200uF  przy takiej samej cewce

ale musisz mieć świadomość , że bez pomiarów to taka prowizorka...

Dziękuję ! Przemyślę!

Auuuaaa 150uF, 200uF ?

Grubo! Elektrolit? Chyba więcej szkody by z tego było niż pożytku.

Edytowane przez Krzysztof_56775
  • 2 tygodnie później...

@xajas z Rel'em T5x przenoszę się tutaj 😉

W tej chwili sub podpięty mam przez coax, na przełączniku w pozycji "alweys on" żadnego pyknięcia podczas uruchamiania czy wyłaczenia wzmacniacza nie ma. Na pozycji "standby" jest jedno pyknięcie jak sub po kilku minutach przechodzi w stan uśpienia. 

Przy podłączeniu przez SPEAKON w pozycji "on" czy "standby" były pyknięcia podczas włączania i wyłączania wzmaka i przy stop-play utworu. Jutro jeszcze sprawdzę połączenie przez SPEAKON dla 100% pewności, teraz zbieram się do pracy😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tak miałem podłączone, mam wzmacniacz klasa D

Ukryta Zawartość

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

To pyknievie przy wlanczaniu wylanczaniu jest moim zdaniem normalne, ale to pyknięcie w przerwach (polaczenie prze speakon) jest dziwne. Czy jest jakas dioda po ktorej mozna rozpoznac, kiedy subwoofer po braku sygnalu (np. w przerwie) powraca w stan standby

[mention=1239]]tak miałem podłączone, mam wzmacniacz klasa D

Czyli zyle minusowa kabla speskon nie podlaczyles do jednego z minusow wyjsć glosnikowych, tylko do masy (jakiejs srobki) obudowy wzmacniacza

U mnie pyknięcie jest na wzmacniaczu w klasie D i między utworami przy połaczeniu BT. Wzmacniacz odcina sygnał na chwilę, może ten który masz robi tak samo. Ale robi to zarówno na cinchu jak i speakon. Przy normalnym słuchaniu i podłączeniu normalnego źródła (nie BT) nie ma pyknięć. Może Twój wzmacniacz obcina sygnał przy niskim poziomie (przerwy między utworami) i stąd te pyknięcia.

1 godzinę temu, xajas napisał:

To pyknievie przy wlanczaniu wylanczaniu jest moim zdaniem normalne, ale to pyknięcie w przerwach (polaczenie prze speakon) jest dziwne. Czy jest jakas dioda po ktorej mozna rozpoznac, kiedy subwoofer po braku sygnalu (np. w przerwie) powraca w stan standby

Czyli zyle minusowa kabla speskon nie podlaczyles do jednego z minusow wyjsć glosnikowych, tylko do masy (jakiejs srobki) obudowy wzmacniacza

Podłączyłem żółty do lewego + ,czerwony do prawego +, a czarny nigdzie(wisi luźno)

13 minut temu, don111 napisał:

U mnie pyknięcie jest na wzmacniaczu w klasie D i między utworami przy połaczeniu BT. Wzmacniacz odcina sygnał na chwilę, może ten który masz robi tak samo. Ale robi to zarówno na cinchu jak i speakon. Przy normalnym słuchaniu i podłączeniu normalnego źródła (nie BT) nie ma pyknięć. Może Twój wzmacniacz obcina sygnał przy niskim poziomie (przerwy między utworami) i stąd te pyknięcia.

A jak miałeś podłaczony speakon ze wzmacniaczem w D klasie, czarny luźny?

Nie, do minusa. Inaczej nie chciało działać. Choć rzeczywiście widzę że jest w instrukcji o uziemieniu przy klasie D zamiast minusa (nie próbowałem). 

Widzę że @Q21 i @S4Home mają na stanie Cabasse abyss i Rel T5x 

Panowie mieliście okazję podłączać wyżej wymienione klocki ze sobą za pomocą kabla Speakon ?

2 godziny temu, rd79 napisał:

Widzę że @Q21 i @S4Home mają na stanie Cabasse abyss i Rel T5x 

Panowie mieliście okazję podłączać wyżej wymienione klocki ze sobą za pomocą kabla Speakon ?

Ten Speakon to jakiś wynalazek... Nawet niewiadomo czy jest tam miedź w środku. Serio chcesz ryzykować, czy to już masz?

Ten Speakon to jakiś wynalazek... Nawet niewiadomo czy jest tam miedź w środku.

Nie, plastik

Niesamowite, co ludzie wymyslaja
1 godzinę temu, xajas napisał:

Nie, plastik

Ukryta Zawartość

Być może 99,999% miedź i 0,001% plastik 🙂

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 15.08.2024 o 06:45, xajas napisał:

Nie, plastik

Ukryta Zawartość

Jak coś kosztuje nic, to i plastiku się bym tam nie spodziewał :D:D

Ukryta Zawartość

Najgorsze jest to że potem to powielają dalej. 

Na forum obok facet kiedyś pisał skopiowane informacje które znalazł na jakiejś grupie z promocjami.

Początkowo mówił że to znajomy mu powiedział. Potem okazało się że kompletnie się nie znają a jedynie przeczytal i kopiował to dalej ze niby za specjalistę już uchodził. Monitor audio coś tam pisał. 

Wiele ludzi tak ma. Polacy lubią być specjalistami we wszystkim.

• 4 tygodnie później...

Uprzejma prosba o porade.

Mam kino domowe napedzane prze Denon AVR 4500H oraz stereo przez Yamaha AS 3200. Czyli, gdy ogladam film Yamaha dziala w trybie koncowki mocy (HT bypass).

Subwoofer Velodine SPL 1200 ma dwa wejscia liniowe. Pod lewe podpiety jest AVR - to jest LFE.

Pytanie o podlaczenie Yamahy. Ma dwa wyjscia pre-out, podlaczylem pod jedno wolne w subie (prawe). Gra. Niemniej, instrukcja Velodyne wyboldowanym tekstem podkresla, ze mam uzywac caly czas obu wejsc, prawego i lewego.

Czy kupic kabel Y, wpiac w oba wyjscia pre Yamahy i podpiac w prawe wejscie w Velodyne?

Czy dac sobie spokoj, dzialac - dziala, sub i tak gra mono wiec czy w ogole bedzie roznica? 

Uzywam suba na  < 40%.

Oczywiscie moge po prostu miec 3 kable, 2 z Yamaha i 1 z AVR. Przepinanie pomiedzy muzyka a filmem lewego wejscia w subie to jednak porazka.

Kolumny Vienna Accoustics Mozart - jesli ma to jakies znaczenie.

Volumio Rivo Aqua La Scala MKII Technics SL100C ATVM540ML ZinAmp phono Yamaha AS3200 Vienna Accoustics Mozart Grand SE 

35 minut temu, BorkowskiM napisał:

Czy kupic kabel Y, wpiac w oba wyjscia pre Yamahy i podpiac w prawe wejscie w Velodyne?

Uwazaj bo takie polaczenie moze spowodowac MONO z Yamahy. Tak mi sie stalo kiedys w Primare. Na poczatku nie wiedzialem o co chodzi, dzwiek byl jakis dziwny, pozniej wyczailem ze nie ma stereo.

Teraz gra w stereo tylko bas z 1 kanału.

Kup rozdzielacz i podłącz 3 kablami, L + P kanał z pre out Yamahy do jednego (rozdzielonego) wejścia suba, LFE do drugiego wejścia suba. 

W Denonie ustaw dla suba opcję 'tylko LFE', nie 'main + LFE'

33 minuty temu, BlueDot napisał:

Uwazaj bo takie polaczenie moze spowodowac MONO z Yamahy. Tak mi sie stalo kiedys w Primare. Na poczatku nie wiedzialem o co chodzi, dzwiek byl jakis dziwny, pozniej wyczailem ze nie ma stereo.

To nie jest normalne. Coś się stało z jednym wejściem lub kablem

Edytowane przez don111
30 minut temu, don111 napisał:

No nie wiem, przeciez mostkujesz przedwzmacniacz robiac takie cos.

Moze tak sie dzieje tylko w niektorych wzmacniaczach.

33 minuty temu, don111 napisał:

Teraz gra w stereo tylko bas z 1 kanału.

Kup rozdzielacz i podłącz 3 kablami, L + P kanał z pre out Yamahy do jednego (rozdzielonego) wejścia suba, LFE do drugiego wejścia suba. 

W Denonie ustaw dla suba opcję 'tylko LFE', nie 'main + LFE'

Dziekuje.

Zastanawiam sie, czy jest duza roznica w basie pomiedzy kanalami, czy tez ponizej jakiegos (jakiego?) poziomu nie jest to mono.

Volumio Rivo Aqua La Scala MKII Technics SL100C ATVM540ML ZinAmp phono Yamaha AS3200 Vienna Accoustics Mozart Grand SE 

Godzinę temu, BorkowskiM napisał:

Dziekuje.

Zastanawiam sie, czy jest duza roznica w basie pomiedzy kanalami, czy tez ponizej jakiegos (jakiego?) poziomu nie jest to mono.

Wydaje mi się że bas z lewej kolumny gra inaczej niż z prawej, dlatego zawsze lepiej zsumować oba kanały i puścić dopiero na suba. 

No nie wiem, przeciez mostkujesz przedwzmacniacz robiac takie cos.
Moze tak sie dzieje tylko w niektorych wzmacniaczach.

Nie mostkujesz tylko robisz zwarcie miedzy kanalami, i to w przedwzmacniaczu
I to nie tylko w zakresie basu, ale w calym pasmie (filtrowanie zachodzi dopiero w subwooferze)
Na pewno nie jest to dobry pomysl

Przeciez w subwooferze nie ma stereo, wiec jak wyczailes?
Kazdy subwoofer majacy osobne wejscia L/R robi za wejsciami MONO. Wiec to MONO z Yamahy jest bez znaczenia

Miałem kiedyś nagranie którego tak dziwnie się słuchało gdyż bas występował tylko w jednej kolumnie ten utwór był tak nagrany Ale dziwnie się tego słuchało. 

Któryś z utworów placebo też się tak zaczyna. Jeden z tych bardziej popularnych tylko nie od basu. 

Utwór bonamassy ale tylko z koncertu też jest grany na dwóch perkusjach ale innych i jest to wyczuwalne w kolumnach tego się słucha z kolei bardzo fajnie. 

2 godziny temu, xajas napisał:

I to nie tylko w zakresie basu, ale w calym pasmie (filtrowanie zachodzi dopiero w subwooferze)

Ukryta Zawartość

Przeciez w subwooferze nie ma stereo, wiec jak wyczailes?
Kazdy subwoofer majacy osobne wejscia L/R robi za wejsciami MONO. Wiec to MONO z Yamahy jest bez znaczenia

Ukryta Zawartość

Nie o to mi chodzi. Uzywajac kabla Y i podlaczajac 2 x RCA od strony wzmacniacza robisz zwarcie w przedwzmacniaczu bo drugi koniec tego kabla laczy lewy i prawy kanal przedwzmacniacza. U mnie skutkowalo to dzwiekiem MONO z kolumn podlaczonych do wzmacniacza. Nie wiem dlaczego tak bylo ale tak bylo w Primare. W innych wzmacniaczach juz tego nie sprawdzalem bo balem sie ze uszkodze wzmacniacz.

2 godziny temu, xajas napisał:

No wlasnie. Mysle ze niejedna osoba ma tak podlaczonego suba i nawet nie wie ze slucha mono.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, don111 napisał:

Wydaje mi się że bas z lewej kolumny gra inaczej niż z prawej, dlatego zawsze lepiej zsumować oba kanały i puścić dopiero na suba.

Tu może mieć duży wpływ akustyka i asymetria pokoju. 

Mono oczywiscie z glosnikow.

3 godziny temu, don111 napisał:

No wlasnie wtedy robisz zwarcie przedwzmacniacza.

W sumie nie pomyślałem że tak może być. Więc można by podłączyć pre out ze wzmacniacza Yamahy (L i R) do obu wejść suba (L i R), dodatkowo jedno wejście w subie rozdzielić na dwa i podłączyć tam LFE z ampli. 

• Pokaż nowe odpowiedzi