Skocz do zawartości
IGNORED

problem z Thekamil921

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem u tego człowieka dwie kosteczki TDA1543 . Odpisywał na wiadomości wysyłane na komunikator , podał numer konta więc przelałem pieniądze . Od tej pory nie odpowiada i nie otrzymałem zamówienia . Minęło 16 dni . Może chory ? A może to poprostu naciągacz ?

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/141636-problem-z-thekamil921/
  • Moderatorzy

Znam człowieka osobiście - nie jest naciągaczem, spróbuje się skontaktować z nim i poinformować o zaistniałej sytuacji.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy

Wysłałem mu SMS z powiadomieniem o zaistniałej sytuacji - mam nadzieje, że niedługo się skontaktuje w tej sprawie.

Wysłałem mu SMS z powiadomieniem o zaistniałej sytuacji - mam nadzieje, że niedługo się skontaktuje w tej sprawie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Mam identyczny problem z tym użytkownikiem, też zamówiłem kostkę tylko TDA1541... u mnie od wpłaty do rzecz Thekamil921 minęło 15 dni... na żadne z moich wiadomości od 20 listopada nie dopisał...

Trudno , trzeba będzie napisać do administracji o usunięcie tego użytkownika z forum . Tacy ludzie podważają sens funkcjonowania sprzedaży/wymiany na forum , która oparta jest wyłącznie na zaufaniu . Pomijając oczywiście możliwość dochodzenia swoich praw na drodze sądowej , która jest utrudniona bo nie dysponujemy nawet danymi adresowymi czy numerem telefonu . Tylko nazwisko i numer konta .

PS

Może to będzie okazja do rozpoczęcia dyskusji o zorganizowaniu sprzedaży bo jeśli forum ma się stać miejscem wykorzystywanym przez oszustów do naciągania użytkowników to rodzi się problem . Mamy tu przecież wspólne zamówienia organizowane w celu zakupów u zagranicznych dostawców , zamówienia na płytki i części do przedstawianych na forum projektów , sprzedaż przez zakładkę Ogłoszenia i przez specjalnie zorganizowane wątki typu ,, Róże kostki do wzięcia " , oferty wykonania usług związanych z budową czy naprawami sprzętu itd .

Łatwo nas oszukać - wystarczy ,że ktoś zorganizuje wspólne zamówienie na zakupy u zagranicznego dostawcy aby ograniczyć koszty wysyłki i uzyskać zniżkę za większą ilość zamówionego towaru - ludzie wpłacają mu kasę , zwykle jest to kilkadziesiąt osób , zakupy każdego chętnego często przekraczają 100 PLN bo przecież kupuje się elementy./urządzenia niedostępne w kraju lub drogie ... i organizujący zamówienie znika z kilkoma tysiącami . Lepszy przekręt niż ,,na wnuczka ".

...there is no spoon...

• Moderatorzy

Trudno , trzeba będzie napisać do administracji o usunięcie tego użytkownika z forum . Tacy ludzie podważają sens funkcjonowania sprzedaży/wymiany na forum , która oparta jest wyłącznie na zaufaniu . Pomijając oczywiście możliwość dochodzenia swoich praw na drodze sądowej , która jest utrudniona bo nie dysponujemy nawet danymi adresowymi czy numerem telefonu . Tylko nazwisko i numer konta .

PS

Może to będzie okazja do rozpoczęcia dyskusji o zorganizowaniu sprzedaży bo jeśli forum ma się stać miejscem wykorzystywanym przez oszustów do naciągania użytkowników to rodzi się problem . Mamy tu przecież wspólne zamówienia organizowane w celu zakupów u zagranicznych dostawców , zamówienia na płytki i części do przedstawianych na forum projektów , sprzedaż przez zakładkę Ogłoszenia i przez specjalnie zorganizowane wątki typu ,, Róże kostki do wzięcia " , oferty wykonania usług związanych z budową czy naprawami sprzętu itd .

Łatwo nas oszukać - wystarczy ,że ktoś zorganizuje wspólne zamówienie na zakupy u zagranicznego dostawcy aby ograniczyć koszty wysyłki i uzyskać zniżkę za większą ilość zamówionego towaru - ludzie wpłacają mu kasę , zwykle jest to kilkadziesiąt osób , zakupy każdego chętnego często przekraczają 100 PLN bo przecież kupuje się elementy./urządzenia niedostępne w kraju lub drogie ... i organizujący zamówienie znika z kilkoma tysiącami . Lepszy przekręt niż ,,na wnuczka ".

Arturze,

problem jak najbardziej występuje - sam przez te kilka lat bycia na forum zostałem oszukany trzy razy na większe kwoty i parę razy na kwoty poniżej 50 zł o które nie chciało mi się kłócić za bardzo.

Za każdym razem udało mi się finalnie pieniądze odzyskać, raz była to kwota ok 200zł, raz 700zł, a ostatni raz 800zł (ta sprawa nadal w toku 600zl odzyskałem czekam jeszcze na 200zł).

Niestety dwa razy musiałem udać się na policję - strata czasu plus dziesiątki maili wysłanych do uczciwego inaczej sprzedawcy.

Rozwiązanie problemu jakie ja sobie wypracowałem: przy każdym zakupie w różnych kostkach do wzięcia wysyłam sprzedającemu umowę kupna-sprzedaży, w której zawarte są wszystkie informacje o kupującym i sprzedającym, kwota, nr konta TERMIN WYSYŁKI TOWARU (bardzo ważne, bez tego policja dużo nie zrobi). Jeżeli sprzedający nie ma ochoty poświęcić 5 minut i wydrukować takiej umowy, podpisać i odesłać skan - odpuszczam. Uczciwe osoby nie mają z tym nigdy problemu i rozumieją taką formę zabezpieczenia.

Może dobrym pomysłem będzie podpięcie wzoru takiej umowy w tamtym wątku i zalecenie by korzystać z niej przy zawieranych transakcjach.

Co do udziału AS w handlu. Forum nie jest pośrednikam, nie pobiera żadnych opłat, udostępnia jedynie miejsce gdzie ludzie nawiązują kontakt, a sama transakcja to już prywatna umowa dwóch forumowiczów. Oczywiście zawsze staniemy po stronie poszkodowanego, nie damy spokojnie egzystować oszustom, ale nic ponad to nie jesteśmy w stanie pomóc...

Pozdrawiam.

-----------------

Forum nie jest pośrednikam, nie pobiera żadnych opłat, udostępnia jedynie miejsce gdzie ludzie nawiązują kontakt, a sama transakcja to już prywatna umowa dwóch forumowiczów.

Tak ,to jest jasne . Nie traktujemy forum jak portalu aukcyjnego czy handlowego . Ale może jakieś reguły ? Np trzykrotne potwierdzone rażące zaniedbanie lub oszustwo powinno eliminować nieuczciwego użytkownika z forum .

...there is no spoon...

• Moderatorzy

Tak ,to jest jasne . Nie traktujemy forum jak portalu aukcyjnego czy handlowego . Ale może jakieś reguły ? Np trzykrotne potwierdzone rażące zaniedbanie lub oszustwo powinno eliminować nieuczciwego użytkownika z forum .

Myślę że już za pierwszym razem użytkownik dostaje bana na "różne kostki do wzięcia". No i oczywiście indywidualnie będziemy się takimi sprawami zajmować, na tyle na ile pozwolą nam środki łagodnego przymusu. (w zasadzie oprócz próśb i blokowania kolejnych ogłoszeń sprzedaży, dużo zdziałać nie możemy...).

Pozdr.

-----------------

Ostatnie logowanie 21.11.2018 22:04. Może zamiast usuwać użytkownika sprawdźcie co mu się stało. Czemu w góry jest założony temat oszustwa?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Nie ma wątpliwości ,że człowiek nas oszukał . Piszę ,,nas" ponieważ mam informacje o innych przypadkach wyłudzeń . Moim zdaniem należy tego użytkownika usunąć z forum bo podważa sens jego funkcjonowania - odbiera nam wzajemne zaufanie do siebie , na którym budujemy wymianę opinii , informacji i urządzeń . To ,że mimo różnic poglądów , wielu konfliktów a nawet innych oczekiwań wobec brzmienia , rodzaju słuchanej muzyki , podejścia do rozwiązań technologicznych itp itd udało nam się stworzyć pewną ,, społeczność" skupioną wokół tego hobby - to jest najważniejsza wartość forum . Szkoda aby to zniszczyć przez ludzi cynicznie wykorzystujących nasze zaufanie do członków tej naszej ,,społeczności ." Ale z drugiej strony szkoda mi także człowieka , który musi się posuwać do okradania innych aby funkcjonować . Nie chcę w chodzić w politykę bo to nie Bocznica .

Poczekajcie na info od @Seyv-a. Ma do niego przecież fona.

Seyv zrobił co mógł ( za co jeszcze raz dziękuję ) ale telefon ,, sprawcy" milczy .

...there is no spoon...

Na whutsapie wysłałem mu wiadomość z linkiem do tego tematu.

Nie odczytał nawet.

28.11.2018 ostatnie logowanie.

Znam go osobiście (widzieliśmy się raz czy dwa razy)

To młody chłopak.

Albo się w coś wpłatal i ma naprawdę duży problem z czymś, albo coś mu się stało, albo ... jest niepoważny mówiąc delikatnie(nie bronię nie wybielam)

Szkoda tylko że przez takie zachowanie podważa zaufanie do ludzi.

Może jest w Houston? Tak nazywamy nasz ośrodek odwykowo - detoksowy w Radomiu - :)

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Właśnie, dajcie znać, co tam dalej się dzieje w tej sprawie? Ja też jestem z Lublina i trochę znam Kamila - mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 7.12.2018 o 23:50, daris666 napisał:

Ostatnie logowanie 21.11.2018 22:04. Może zamiast usuwać użytkownika sprawdźcie co mu się stało. Czemu w góry jest założony temat oszustwa?

Daris odezwij się proszę do mnie jak możesz wysyłać wiadomości...

3 minuty temu, Staś_44798 napisał:

Daris odezwij się proszę do mnie jak możesz wysyłać wiadomości...

Właśnie nie mogę. Pewnie po tym całym zamieszaniu z zmianą forum odblokują mi PW.

W razie czego podaje emajla : [email protected]

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 15.12.2018 o 19:16, daris666 napisał:

Właśnie nie mogę. Pewnie po tym całym zamieszaniu z zmianą forum odblokują mi PW.

W razie czego podaje emajla : [email protected]

Pozdrawiam

Na pewno dobry ten adres...?

11 godzin temu, Staś_44798 napisał:

Daris...nie mogę wysłać maila na ten adres...

Spróbuj ten [email protected] , to ten sam inaczej napisany :) 

4 godziny temu, Staś_44798 napisał:

Przepraszam...nie było innej możliwości kontaktu...

504389439 jutro od 10 jestem dostępny i nie mów mi, że nie ma takiego numeru!! :) 

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.