Skocz do zawartości
IGNORED

Philips to nie Philips

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

To jest akurat, chodzi o 8102 bardzo udany egzemplarz Philipsa. A większość modeli praktycznie każdej marki ma swój temat na forum i często zdarzają się jakieś wadliwe sztuki. Dla mnie to żadna nowość.

• 3 tygodnie później...

a czy zawieszanie telewizora oryginalnym pilotem w ciągu 20-30 sekund już naprawili?

czy ulepszyli?

i teraz wystarczy 7 sekund???

choć w sumie - im więcej ludzi się samodzielnie przekona

i zwróci tv

tym szybciej padną :)))

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• 2 tygodnie później...

Nowy model 43PUS7303 posiada matrycę AMVA :

191f1f7ec69c6.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rus podaje, że panel produkcji Samsung, AUO.

W sumie to dobrze że Philips wprowadził sporo serii na matrycach z dobrą czernią, ale za to kosztem matryc 100 Hz, co ciekawe według tabelki matryce 100 Hz zaczynają się dopiero od serii 8303 która jest znowu na IPS i to bez wygaszania strefowego, które jest dostępne w serii o oczko wyższej czyli 8503 która też jest na IPS. Nie wiadomo jeszcze jakie matryce będą w serii 9.

Bardzo istotne jest też takie pytanie jak zrealizowane zostały tzw upłynniacze na tych 50 Hz matrycach VA, bo jeżeli na poziomie Panasa EX700 to jakoś będzie można przeżyć te 50 Hz.

Edytowane przez Krak_oN

A z upłynniaczami Philipsa w ubiegłorocznych modelach 50 Hz nie było za wesoło, poniżej cytat z recenzji 55'' PUS6262 :

''brak upłynniania ruchu (pomimo licznych opcji w menu)''

''w praktyce zmiana stylu nie powoduje wzrostu rozdzielczości obrazów ruchomych, która utrzymuje się na niskim poziomie (450 linii). Ponadto, wbrew swojej nazwie, styl o nazwie „płynny” nie powoduje żadnego upłynnienia ruchu.

Z kolei gdy wybierzemy styl „osobisty” w menu pojawi się dodatkowa opcja o nazwie „natural motion” (ang. dosł. „naturalny ruch”). Opcja ta ma cztery ustawienia, które, teoretycznie, powinny oferować różne stopnie upłynnienia ruchu:

''Niestety, na materiałach testowych żadna z tych opcji nie powodowała upłynnienia. Ponieważ nie wierzyłem własnym oczom, poprosiłem o pomoc dwie postronne osoby. Potwierdziły one, że poprawa płynności nie następuje. Jedna z nich była zdania, że jeżeli w ogóle jest jakakolwiek niewielka zmiana, to jest ona na granicy postrzegalności, czyli praktycznie żadna.''

Ukryta Zawartość

Co ciekawe w mniejszym modelu 50 PUS 6262 z nowszym oprogramowaniem upłynniacze już ponoć działały :

Natomiast dużo lepiej telewizor ten spisał się pod względem upłynniania ruchu. Jak pamiętacie z mojego testu większego modelu 55PUS6262, testowany egzemplarz 55-tki nie był w stanie upłynniać ruchu, który to mankament wynikał najprawdopodobniej z wadliwego oprogramowania. Na szczęście model 50PUS6262, pomimo identycznych opcji w menu, jest pod tym względem zupełnie inny. Wszystkie opcje kontroli ruchu (nazywane przez producenta “stylami”) faktycznie działały dając następujące stopnie upłynnienia:

Wył. – brak

Film – brak lub niewielkie,

Sport, Standard, Płynny – średnie lub duże

Osobisty – regulowane

Po wybraniu stylu „osobistego” w menu pokazuje się dodatkowa opcja o nazwie „natural motion” , która ma 4 podopcje:

Wyłącz

Minimum

Średni

Maksimum

Ww. opcje działały prawidłowo i zgodnie z oczekiwaniami, co było miłym zaskoczeniem po wcześniejszym rozczarowaniu modelem 55-calowym z tej samej serii. W sumie, odwzorowanie obrazów ruchomych przez Philipsa 50PUS6262 to poziom mocno przeciętny.

A teraz cytat z innego testu modelu 50 Hz Philips 6401 na matrycy VA :

''Mechanizm kompensacji ruchu (redukcja skokowości) nic nie zmienia i skanowanie podświetlenia (redukcja rozmazywania obrazu w szybkim ruchu) jest nieefektywne''

Ukryta Zawartość

EDIT:

Porównanie fotek UFO z testów Macieja między 50 Hz Philipsem PUS6262 a Panasem EX700 :

Jak się w Philipsie skręci podświetlanie na 40 to jasność spadnie do 120 cd/m2 i wtedy dziody synhronizują się z częstotliwościa pracy matrycy i wtedy ostrość obrazu w ruchu jest bardzo podobna choć minimalnie mniej ostra niż w Panasie ex700

2d83966be7551.jpg

Ten sam Philips przy wyższej jasności 295 cd

812489dd8f3a0.jpg

Ukryta Zawartość

A jak się W Panasie zalączy (Clear Motion) to jasność spada do 240 cd/m2 czyli jest o drugie tyle większa niż w Philipsie, który musi mieć jasność o połowę mniejszą żeby dawał bardzo zbliżoną ostrość w ruchu jaka jest w Panasie

7752165ce79e1.jpg

Ukryta Zawartość

Wniosek, Panasonic wygrywa bo można w nim wykorzystywać poprawiacz ostrości w ruchu przy jeszcze przyzwoitej jasności obrazu, podczas gdy w Philipsie trzeba jeszcze o połowę skręcić jasność żeby uzyskać porównywalne rezultaty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

Testy 6262 z maja 2017. Od tego czasu wiele się zmieniło z uwagi na sześć nowszych wersji FW.

Software History

NOTE: Each release contains all solutions identified in the earlier version.

The latest software solves the issues below:

TPM177E_012.002.070.171 (Date published: 2018-03-21)

 Additional patch added for Netflix error TVQ-PM-100 issue.

 Resolve DVB-C no respond to Ch+/- key and vol +/- key issue when zapping through the non-subscribed channels.

 Resolve Netflix error TVQ-PM-100 issue.

 Resolve slow zapping issue (Slovenia KRS DVB-C).

 Update channel logo (v25).

 Resolve TV hung up issue.

 Resolve Miracast connection issue.

 Resolve USB device detection issue.

 Improvement on HDMI Game mode performance

 Update channel logo.

TPM177E_012.002.070.061 (Date published: 2017-11-15)

 Resolve network and smart TV connection issues.

 Resolve the looping error message when access smart TV while TV is connecting to smart TV portal.

 Update channel logo.

TPM177E_012.002.070.051 (Date published: 2017-10-27)

 Wrong text positioning in 'Channel installation' menu for Netherlands-Canal Digitaal Package

 Whitelist data update

 Enable Amazon Video App

 Resolve ARC audio delay issue.

TPM177E_012.002.070.001 (Date published: 2017-07-25)

 Resolve favourite channel list reordering issue

 Open internet browser hint message translation issue

 Channel logo update

TPM177E_012.002.038.031 (Date published: 2017-06-19)

 Improvement on stability

 Channel logo update

TPM177E_012.002.009.001 (Date published: 2017-04-26)

 Initial production software.

Edytowane przez janunio

Testy 6262 z maja 2017. Od tego czasu wiele się zmieniło z uwagi na sześć nowszych wersji FW.

Dlatego kluczowe pytanie jest takie, czy w nowych 50 Hz Philipsach udało się zrealizować podobną do 50 Hz Panasoniców ( z załączonym Clear Motion) ostrość obrazu w ruchu, przy zachowaniu życiowego poziomu jasności ? Pytanie jest jak najbardziej zasadne w związku z powyżej wskazanymi wynikami testów.

W przypadku tańszych od EX700 Panasoniców np Panasonic 32ES400E, rezultaty załączenia poprawiacza ostrości w ruchu są następujące, poniżej cytat z recenzji Tomasza Chmielewskiego :

''Ruch

W ustawieniach fabrycznych trybu “prawdziwe kino” ostrość obrazów ruchomych jest typowa dla budżetowych matryc klasy 60Hz, czyli bardzo niska (ok. 150 linii). Na szczęście sytuację poprawia funkcja Odświeżanie Clear Motion (OCM), która winduje rozdzielczość dynamiczną do 400 linii i to w dodatku bez migotania oraz bez istotnego spadku jasności obrazu (brawo!).''

Ukryta Zawartość

Ja tych porównań nie robię złośliwie a wręcz przeciwnie, każda firma jak podaje dane specyfikacje dla swoich modeli, to zawsze pisze że zastrzega sobie prawo do zmian hardware w trakcie całego czasu produkcji danego modelu w ramach tzw unowocześnień, tak że im wcześniej wskaże i zlokalizuje się potencjalne słabe punkty, to tym więcej będzie czasu aby podstroić software, oczywiście w takim przypadku jeżeli z jego poziomu można uzyskać poprawę w tej kwestii, albo można wymienić kluczowe dla tej kwestii podzespoły hardware.

Tak że na razie do potencjalnych poprawek zostało jeszcze trochę czasu bo nowe modele dopiero powoli wchodzą na rynek, no chyba że w nowych modelach to już zostało poprawione.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

" firma zastrzega sobie prawo do zmian hardware w trakcie całego czasu produkcji danego modelu ... ]

Mowa jest wyłącznie o zmianie softu.

Dlaczego udajesz, że jest inaczej,. Kto pisze ci takie głupie instrukcje ?

Pojawił się ciekawy monitor komputerowy firmy Philips 436M6VBPAB w rozmiarze 43'', który w swojej cenie (nieco ponad 3 tysiące) przewyższa możliwościami wielokrotnie droższe telewizory, a mianowicie posiada następujące zalety :

>43-calowa matryca MVA z kropkami kwantowymi

>32 strefy wygaszania

>szczytowa jasność dla HDR-a 1000 cd/m2

>Ambiglow (odpowiednik Ambilight)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiki przeprowadza jakieś dziwne testy porównawcze (ciekawe na co ?) na nowych modelach Philipsa :

Swoją drogą są to akurat dość ciekawe nowe modele bo są na matrycach VA, być może w tym roku będą konkurencją dla ubiegłorocznego Panasa EX700 bo wszystkie Panasy poza największym modelem z najwyższej serii będą wyłącznie na matrycach IPS.

EDIT:

Kiki oczywiście się pomylił i ta seria co ma być z lewej strony to jest po prawej i odwrotnie.

Edytowane przez Krak_oN

Kiki oczywiście się pomylił i ta seria co ma być z lewej strony to jest po prawe

No ta po prawej wygląda o wiele lepiej... a kumam... miało być odwrotnie... PESZEK... hehe

Oglądnąłem... był to test na biel... przepalona, kontra, nie przepalona, po prawej stronie... tyle wywnioskowałem z mojego lapka..., na którym oglądałem ten filmik....

Edytowane przez Markus77

Widziałem dzisiaj chwilę PUS 7303, obmacałem go i obudowa nie jest aluminiowa jak napisał w recenzji Kiki, jest z tworzywa i jest pomalowana bardziej w kierunku grafitu w porównaniu z ubiegłorocznymi modelami. O obrazie na razie ciężko coś powiedzieć bo leciało statyczne demo, obraz ogólnie dość wyrazisty a kolorystyka na ustawieniu sklepowym taka jakby bardziej pastelowa nieco rozjaśniona, taka trochę specyficzna nie wiem jak ją określić bo bardzo krótko ten model oglądałem, kanały tv nie były wtrojone tak że na razie ciężko coś powiedzieć, ale biorąc pod uwagę matrycę VA i topowy procek od obróbki obrazu, to jak Philips nie spieprzył sprawy to obraz powinien być mniej więcej na poziomie Panasa EX700 + ambilight i KODI.

Edytowane przez Krak_oN

Mnie szczególnie ciekawi ile Philips wycisnął z topowego procesora P5 i 50 Hz matryc VA w odniesieniu do płynności i ostrości w ruchu, procesor ma sporo większą moc obliczeniową od tych standardowych i odpowiada również za wstawianie klatek dla redukcji skokowości obrazu i sterowaniem strobowania podświetlaniem matrycy dla redukcji rozmazywania obrazu w ruchu, niewątpliwie topowy procesor teoretycznie jest w stanie dokładniej wyliczać klatki pośrednie i lepiej synchronizować mruganie podświetlania z częstotliwością wyświetlanego materiału. Poniżej wycięte fotki z materiałów reklamowych Philipsa odnośnie procesora P5:

e22adad82c1aa.jpg

86536c41114cf.jpg

W związku z tym bardzo ciekawi mnie czy w związku z tym uda im się pobić w przetwarzaniu ruchu Panasa EX700.

Edytowane przez Krak_oN

Tu nie ma prostej odpowiedzi.

Ci co mają wymagania takie akurat ile kosztuje ten telewizor są bardzo zadowoleni. Ale to nie jest model topowy i pewnie jak ktoś porówna do Oleda, który kosztuje 3 x tyle, to zawsze znajdzie coś nad czym będzie wylewał żale.

W klasie 2650 , 2899, czy 4899 - to dobra oferta z dobrą matrycą, dobrym systemem, dobrym pilotem i ambilightem.

Za około 3600 mamy 55 MU7002 ,który ma matrycę 120Hz oraz w miarę porządny efekt HDR - 500 nitów.A Philips 7303 to zapychacz oferty (niska jasność ,matryca 60Hz), dobrze że zmienili chociaż matrycę na VA (pewnie nie umieli poradzić sobie z zakurzonymi IPS-ami).

Większa jasność dla trybu HDR w telewizorach bez stref, paradoksalnie niekoniecznie zawsze (tj w każdym przypadku) jest pozytywem, ponieważ tv bez stref rozjaśnia całą matrycą a nie tylko w poszczególnych segmentach (tv ze strefami pewne strefy rozjaśnia a inne ściemnia odpowiednio to stopniując w każdej strefie) tak jak to ma miejsce w tv ze strefami, w związku z tym na tv bez stref w jasnych momentach a zwłaszcza w scenach gdzie wymieszane są miejsca ciemne i jasne, będzie jeszcze większe mleko na całym obrazie od tv który ma nieco mniejszą jasność.

Czyli podsumowując kwestię większej i mniejszej rezerwy jasności dla tv bez stref , jeżeli w danej scenie jest np jasny wybuch na całą matrycę, to model z większą jasnością da bardziej spektakularny efekt, ale już w przypadku scen gdzie np w ciemnych scenach są mocno jasne punkty albo w mocno zróżnicowanych pod tym względem scenach, to tv z większą rezerwą jasności zrobi z takich scen jeszcze większe mleko niż ten z mniejszą rezerwą jasności. Bo w tv z HDR bez stref w jasnych momentach jasność na całej matrycy skacze do 100 % jasności.

W tym przedziale cen prawdopodobnie najlepszy będzie ten monitor komputerowy Philips 436M6VBPAB który ma już strefy, matrycę VA i zapas jasności do 1000 cd/m2, tylko ten rozmiar jest nieco za słaby do 4K

Edytowane przez Krak_oN

Prezentacja PUS 7303 :

Ukryta Zawartość

7b506b209361b.jpg

Philips 7303 to zapychacz oferty

Mylisz się, BO akurat wyjątkowo (w tym roku) ten model to jest nadzwyczaj mocne uderzenie (matryca VA) w konkurencję (w tej klasie cenowej i rozmiarach 43'' 50'' i 55'', być może najwyższa seria 9 LCD będzie też na matrycach VA + 100 Hz i kilkaset stref wygaszania, a pozostałe niższe serie będą na IPS) biorąc pod uwagę tegoroczne nadzwyczaj zubożone konfigurację sprzetowo programowe w tej klasie cenowej w konkurencyjnych firmach (poza Samsungiem) królować będą matryce IPS, np w tym roku Panasonic będzie miał matrycę VA tylko w najwyższej serii przy czym tylko w największym modelu, no chyba że w niższych seriach będzie z kilkaset stref wygaszania, to wtedy jest inna rozmowa, ale to się dopiero każe w praniu .

Tak że mam dobrą radę dla sklepów, żeby dla fanów Panasa w tej klasie cenowej zabezpieczyli odpowiednie zapasy EX700, bo w tegorocznej ofercie będą tylko IPS-y poza największym modelem z najwyższej serii. Tak szczerze mówiąc to w poprzednich latach takie konfiguracje miały tylko i wyłącznie najniższe budżetowe serie, no ale przecież od kilku lat mamy do czynienia z corocznym przesuwaniem niższych serii do o oczko wyższych serii, i akurat w tym roku wyszła z tego lekka parodia że w klasie średniej mamy odpowiedniki najniższej klasy z przed kilku lat.

Ukryta Zawartość

Panasonic leci dalej na łeb naszyję.

W Polsce przegrywa już z Sharpem i z Mantą !

Jak dalej tak będzie robi to skończy jak w USA - czyli zamknie sprzedaż telewizorów.

I do tego nowe modele w testach dostają fatalne oceny:

"All in all, FX700 seems like a sizeable downgrade from last year’s EX700 in the area that matters most; picture quality.

Cytat z podsumowania :

Nowy model FX700 to duża degradacja względem ubiegłorocznego modelu EX700 w tym obszarze gdzie liczy się jakość obrazu".

Na forum kikiego użytkownicy nowego modelu PUS 7303, wykryli jakiś dziwny specyficzny problem w postaci goniących mrówek/pixeli po całym ekranie.

Poniżej są fotki porównawcze Samsunga 40" h6400 oraz 55"pus7303 puszczonych równocześnie na tym samym ujęciu :

Ukryta Zawartość

A poniżej jest filmik gdzie doskonale widać te goniące mrówki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie piszę na forum Kikiego, ale być może przyczyna leży w zbyt mocnym ustawieniu sztucznego uwypuklania krawędzi czyli suwaka ostrość, poniżej cytat z porady Macieja odnośnie ustawienia suwaka ostrość w tv Philipsa :

''Aby uzyskać najlepszą ostrość obrazu, bez sztucznego uwypuklania krawędzi, należy ustawić ostrość na wartość 0. Przy takim ustawieniu obraz wyświetlany jest ze swoją źródłową ostrością (tak jak został nagrany).''

Tak że jeżeli nie to (albo jeszcze inne sztuczne załączone poprawiacze ostrości obrazu) jest tego przyczyną to faktycznie może to być jakiś defekt.

Przyjrzałem się dokładniej tym fotkom obróbki obrazu w Samsungu i Philipsie i to co zwróciło moją uwagę to, to że w Philipsie ginie faktura materiałów ubrań, wyciąłem fragment i proszę zobaczyć jak to wygląda :

Samsung h6400

f4a61d29b5f0c.jpg

Philips PUS 7303 :

33d5ae66a9d05.jpg

Samsung h6400

41d55e2f8f271.jpg

Philips PUS 7303 :

6c4ea606ecdec.jpg

Ta faktura jest w Samsungu taka sama na czapce, na stronach biblii i welonie. Po prostu szok.

Teraz zerknąłem na oryginalny filmik z youtube ale w nienajlepszej jakości i chyba jednak tej faktury tam nie było, ale jeszcze poszukam filmiku o lepszej jakości.

Poniżej są duże oryginalne fotki (bo te co wkleiłem to sam wyciąłem z oryginału pewne fragmenty obrazu i powiększyłem ) tylko trzeba je osobno kliknąć dla powiększenia :

Ukryta Zawartość

Zobacz też ten filmik z goniącymi mrówkami :

Ukryta Zawartość

Z tamtego tematu wynotowałem następujące zastrzeżenia :

''na poprzedniuku ten obraz byl gładszy... Tu jest poszarpany przez tą ziarnistosc i piksele''

''Porównanie: zdjęcie z 40"h6400 Samsunga oraz 55"pus7303 obydwa z bliska i taka degradacja obrazu na niekorzyść Philipsa. Czy to jest spowodowane jakością sygnału czy też brakiem odpowiedniego skalowania obrazu''

''niewiem czy to zalezy od "kontrastu dynamicznego" czy od "ostrosci" ( ale jak dam wieksza to znowu takie "mrowki" kolorowe chodza po ekranie ze masakra, a redukcja szumow na maksymalny)''

Ci użytkownicy porównywali tego Philipsa do Panasonica tx-40AS640 i Samsunga h6400

EDIT:

Oczywiście jak będę miał tylko okazję to sam zweryfikuję jak to w rzeczywistości wygląda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie z tym obrazem jest coś nie tak. Widziałem większą część tej dyskusji, może faktycznie coś w ustawieniach ma popitolone, albo lewy egzemplarz. Jak na razie na 11 stron tej dyskusji to widziałem jedną uwagę tego typu, więc z całą serią chyba nie będzie tak źle.

• Pokaż nowe odpowiedzi