Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

go   G.Iga!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Wygląda na to, że zbyt łatwe zwycięstwa potrafią się zemścić. Krejcikova zwyżkowała od kilku meczów a Iga od wczoraj zaczęła zjazd.

Cały występ na Bliskim Wschodzie i tak powyżej oczekiwań. Punktowo Iga chyba wyszła na czysto albo minimalnie na minusie.

Krejcikova wyraźnie "nie leży" Idze. Ma gdzieś z tyłu głowy wcześniejsze porażki i przegrała ten mecz psychicznie. Powróciły stare niewymuszone błędy.
Słaby mecz...pierwszy set powinien być wygrany, ale jak się przegrywa tyle własnych podań...
W drugim na początku też była szansa na przełamanie. Później Iga się poddała i przestała walczyć. Przykre to. Dużo pracy przed psychologiem.

Już w meczu z Coco było widać, że się Idze ciężko gra. Nie było tej swobody i pewności z poprzednich meczów. Ma pecha, że trafia na Barborę nie w pełni sił bo te porażki i to w finałach zostaną w głowie. W kondycji fizycznej z meczu np. z Samsonową wygrałaby dzisiaj, bo Barbora jakaś wybitna dzisiaj nie była i mecz ogólnie był słaby, bez porównania z Ostrawą. Pocieszenie takie, że Iga dzisiaj nie płacze i raczej była przygotowana na porażkę, moźe nawet jest zadowolona, że nie została zdemolowana.

1 minutę temu, soundchaser napisał:

Dużo pracy przed psychologiem

Psycholog nie ma tu nic do rzeczy.  Krejcikova była dziś świetna technicznie i lepsza taktycznie i to wszystko.  

3 minuty temu, Zbig napisał:

Psycholog nie ma tu nic do rzeczy.  Krejcikova była dziś świetna technicznie i lepsza taktycznie i to wszystko.  

Przede wszystkim była w pełni zdrowa czego nie można powiedzieć o Idze.

13 minut temu, soundchaser napisał:

Ma gdzieś z tyłu głowy wcześniejsze porażki

Dlaczego liczba mnoga? Może wiesz coś czego my nie wiemy🤔

Krejcikova tylko nominalnie była w 3 dziesiątce. Z top 10 wypadła przez kontuzję a nie słabą grę. Powrót po kontuzji zaczęła w ostatniej ćwiartce poprzedniego sezonu a już jest na zapleczu top 10.

Po AO raczej nikt nie obstawiał tak dobrego występu Igi. Przydałaby się teraz seria wygranych 3-setówek jak w zeszłym roku w IW, żeby się trochę zahartować.

53 minuty temu, audiofan01 napisał:

Przede wszystkim była w pełni zdrowa czego nie można powiedzieć o Idze.

Dlaczego liczba mnoga? Może wiesz coś czego my nie wiemy🤔

Coś mi się ubzdurało, że 2 razy z nią przegrała.

To co zrobił Żyła to majstersztyk. Z 13 miejsca zaatakował i znów zdobył znów złoto na MŚ.

Nawet Adam Małysz powiedział - cytuję: "obronienie medalu jest zawsze ciężejsze". 😆

Powinna oddawać pierwszego seta dla zahartowania?

Skoro w tym roku albo przegrywa w dwóch albo przegrywa - to chyba logiczne.

W zeszłym roku przed streakiem przegrała raz i wygrała 2 razu w trzech setach. Dohę chyba też zaczęła od trzech. W IW chyba miał trzy pod rząd. Dzięki temu potem wygrała z Samsonową i Qinwen i USOpen - pomimo chwil słabości.

Teraz miała 6 łatwych meczów pod rząd, zdarzyła się zniżka formy i pewna siebie rywalka i trochę zabrakło w „pamięci ciała” jak się takie rywalki kruszy w 3 godziny. Iga chciała grać te 3 godziny ale i ciało i podświadomość chciały grać godzinę dwadzieścia.

Skoro w tym roku albo wygrywa w dwóch albo przegrywa - to chyba logiczne.

W zeszłym roku przed streakiem przegrała raz i wygrała 2 razu w trzech setach. Dohę chyba też zaczęła od trzech. W IW chyba miał trzy pod rząd. Dzięki temu potem wygrała z Samsonową i Qinwen i USOpen - pomimo chwil słabości.

Teraz miała 6 łatwych meczów pod rząd, zdarzyła się zniżka formy i pewna siebie rywalka i trochę zabrakło w „pamięci ciała” jak się takie rywalki kruszy w 3 godziny. Iga chciała grać te 3 godziny ale i ciało i podświadomość chciały grać godzinę dwadzieścia.
A może to po prostu osłabienie z przeziębienia?
Meczu nie oglądałem 

To też możliwe - w Ostrawie choroba była bardziej widoczna, ale wtedy grały w hali. Zresztą przeziębienie przeziębieniu nierówne.

Mimo to od początku sezonu mamy podobny schemat - albo bardzo łatwe zwycięstwa albo relatywnie szybkie porażki. Dziś Iga nie przegrała tak szybko jak poprzednio - ale walki jak z Ostapienko i Haddad też nie było.

Pewność siebie to świadomość swoich mocnych stron, ale i swoich ograniczeń czy słabości. Iga już to ma - ale czasem jeszcze proporcje się trochę rozjeżdżają.

W zeszłym roku była zarówno królową bajgli i jak i królową wygranych 3-setówek. W to co mnie uderzyło to fakt, że w tych 6 zwycięstwach Iga grała całkowicie „na zimno” i odebrałem to jako pozytyw, jako kolejny etap rozwoju. Wygląda na to, że każdy taki etap trzeba opłacić jakimś niepowodzeniem. Porażka w finale to rozsądna cena.
Godzinę temu, Less napisał:

Meczu nie oglądałem 

Pewne oznaki, że nie jest w optymalnej dyspozycji dało się zauważyć.  Wg mnie Krejcikova zagrała dziś na bardzo wysokim poziomie.  Iga być może dostała zalecenie, że skoro nie czuje się na 100% to ma grać jak przeciwniczka pozwala, ale bez gryzienia betonu.  Myślę że Iga ma apetyt aby w tym roku powalczyć o Wimbledon, a to wymaga rozłożenia sił.  No bo w sumie jej chodzi o to by utrzymać pozycję liderki i wygrywać szlemy.  W Katarze i w Dubaju zdobyła w tym roku o 100 pkt więcej niż w 2022, więc nie jest źle.  Teraz trochę relaksu, transfer do Kalifornii, aklimatyzacja i prawdziwy maraton jakim jest Indian Wells + Miami.  Chyba że jest chytry plan aby jeśli by się udało wygrać IW to zrezygnować z Miami i zrobić dłuższą przerwę na ładowanie akumulatorów przed sezonem na mączce.  Iga w 2021 i w 2022 zagrała 16 i 17 turniejów.  Serena w całej karierze dwa razy zagrała 16 w sezonie, przeważnie grywała mniej.

Edytowane przez Zbig

Też mam nadzieję, że w Stanach nie będzie przesadnej napinki - a cała para pójdzie w wiosnę i lato. W końcu do wygrania jest Madryt i trawa. Te 2 tygodnie Iga zagrała praktycznie bezwysiłkowo. Szansa na to, że przewaga Igi w kwietniu stopnieje do 4000 pkt. też jest raczej hipotetyczna. Jeśli sezon na cegle będzie udany - to tylko 2 następne szlemy Saby mogą zagrozić Idze jako liderce. Na razie to abstrakcja. Już prędzej Iga je wygra.

1 godzinę temu, Less napisał:

Meczu nie oglądałem 

Ja oglądałem. Moim zdaniem trafiła na rywalkę, która nie przestraszyła się jej i grała tak jakby wiedziała, że jest lepsza. To wystarczyło, żeby Iga zaczęła tracić wiarę w siebie. Wszystko tkwi w psychice, pomijając dyspozycję dnia, bo ta też jest pochodną psychiki.
Iga dzisiaj dała się zepchnąć do psychicznej defensywy i dlatego przegrała. Pod koniec już całkiem przestała walczyć.

Gdyby to była sprawa psychiki to popłakała by sobie w trakcie i po meczu, a widać że to wszystko potraktowała bez emocji. Jedyne jakie okazała to wtedy jak jej sędzia dał ostrzeżenie za głupie 15s, co mu bardzo przeszkadzało, w przeciwieństwie do publiki, która zachowywała się beznadziejnie.

Myślę, że Iga spodziewała się tej porażki ze względu na osłabienie i zagrała na zasadzie wyjdę i zobaczę co będzie i nawet przy większym szczęściu 2. seta mogła wygrać ale i tak poległaby w trzech. Myślę też Barbora zdawała sobie sprawę z sytuacji, nawet sobie dłużej pogadały i objęły  przy siatce.

Na tenisowe pocieszenie mamy już dzisiaj murowany typ na „shot of the year” Hubiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, audiofan01 napisał:

Myślę też Barbora zdawała sobie sprawę z sytuacji

No właśnie. Wyczuła, że ma przewagę nad Igą i to wykorzystała. Rzadko rywalki Igi, nawet te topowe, podchodzą do meczu z nią tak nastawione. Rybakina podobnie jest nastawiona mentalnie - wierzy, że jest lepsza...to jest podstawa do sukcesu.

....no wiadomo, Iga dostała lanie ale myślę że odrobi lekcję i przy następnej okazji da radę Krejcikovej...

wygrała jeden turniej, w drugim była w finale, moim zdaniem to i tak ogromny sukces....

Panowie mam pytanie....jak to jest że Iga po tych dwóch turniejach jest kilkaset punktów do tyłu? ...przecież w jednym obroniła a w drugim był finał......myślałem że będzie coś na plusie a tu tyły....

....no wiadomo, Iga dostała lanie ale myślę że odrobi lekcję i przy następnej okazji da radę Krejcikovej...
wygrała jeden turniej, w drugim była w finale, moim zdaniem to i tak ogromny sukces....
Panowie mam pytanie....jak to jest że Iga po tych dwóch turniejach jest kilkaset punktów do tyłu? ...przecież w jednym obroniła a w drugim był finał......myślałem że będzie coś na plusie a tu tyły....

Możliwe, że suma punktów za wygranie WTA 1000 i 3R WTA 500 jest nieci wyższa niż za wygranie WTA50O i finał WTA 1000.
8 godzin temu, dzarro napisał:

Możliwe, że suma punktów za wygranie WTA 1000 i 3R WTA 500 jest nieci wyższa niż za wygranie WTA50O i finał WTA 1000.

W zeszłym roku Iga zdobyła w emiratach 55 i 900 punktów, w tym roku 470 i 585.

9 godzin temu, Miroslav1 napisał:

Gdzie ma tyły?  Po AO2023 miała 10485 punktów, teraz ma 10585 bo łącznie zdobyła w emiratach o 100 punktów więcej niż rok temu.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.