Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz to Iga nie ma wyjścia i musi wygrać ten turniej. Stawiam - jak to napisał dzarro na "wariant rzymski" ;-).

Jestem Europejczykiem.

24 minuty temu, YunnanTEA napisał:

Pełna zgoda. Tak się nie da.  

Tak się nie da. I co teraz? Szykujemy formę na 2023? I mamy powtórkę z tego roku.

Ja bym się na razie skupił na najbliższych 48 godzinach...

Ja tam jestem zadowolony z wywiadu po meczu i wywiadowcy, który zadał wreszcie kluczowe pytanie, czego !GA słucha przed.

AC/DC OK

Pearl Jam x2  OK

LED Z.   OK

no ale jednak ten Gorillaz!?

Oto jest przyczyna niestabilnej formy.

Zalecana zmiana - Gorillaz out

Metalica "Kill'em All" x2  in

Black Sabbath "Paranoid" in

Edytowane przez iro III
Teraz, iro III napisał:

Ja tam jestem zadowolony z wywiadu po meczu i wywiadowcy, który zadał wreszcie kluczowe pytanie, czego !GA słucha przed.

AC/DC OK

Pearl Jam x2  OK

LED Z.   OK

no ale jednak ten Gorillaz!?

Oto jest przyczyna niestabilnej formy.

Zalecana zmiana - Gorillaz out

Tego akurat nie rozumiem - tej fascynacji preferencjami muzycznymi Igi. Dla mnie może słuchać czego chce. To jej prywatna sprawa. Mimo wszystko jej wybory, skoro już są upubliczniane, należy raczej określić jako skrajnie stereotypowe. Kiedyś nawet powiedziała, że kiedy chce się wyciszyć to słucha jazzu - czyli... Norah Jones.  🤦‍♂️

Akurat - jak podejrzewam - muzyczne poszukiwania wielu rówieśników Igi mogą być dużo ciekawsze. Fakt, że mają na to więcej czasu. 

12 minut temu, dzarro napisał:

Akurat - jak podejrzewam - muzyczne poszukiwania wielu rówieśników Igi mogą być dużo ciekawsze. Fakt, że mają na to więcej czasu. 

Dla mnie ciekawsze jest to, że w wieku 21 lat słucha klasycznego rocka. Ten fakt akurat jest bardzo niestereotypowy.

To czego słucha przed, jest bardzo, bardzo ważne. Dla psychiki i nastawienia.

Podzieliła się tym kiedyś i teraz nie ma co przynudzać, że to jej prywatna sprawa.

Norka Jones do wyciszenia?

Idealna przecież, co się czepiasz? Że nie pure jazz?

Bez przesady. Na Coltrane przyjdzie czas albo i nie.

Edytowane przez iro III
23 minuty temu, iro III napisał:

Dla mnie ciekawsze jest to, że w wieku 21 lat słucha klasycznego rocka. A to czego słucha przed, jest bardzo, bardzo ważne. Dla psychiki i nastawienia.

Podzieliła się tym kiedyś i teraz nie ma co przynudzać, że to jej prywatna sprawa.

Abstrahuję od tego co jej pomaga przed meczem - bo to insza inszość.

Bardziej mnie fascynuje medialne kreowanie niezwykłości z czegoś do bólu zwykłego. Równie dobrze Iga mogłaby słuchać klasycznego popu - np. Abby albo Michaela Jacksona. Poziom muzyczny podobny. 

Rozumiem gdyby - ze staroci - słuchała Black Flag, Bikini Kill albo -  Gainsbourga, Billie Holliday czy Jamesa Browna . To byłyby przynajmniej jakieś niszowe wybory jak na osobę urodzoną w XXI w. Biorąc pod uwagę jak ważne jest dla niej uzyskanie rytmu - to James by się jej nawet bardziej przysłużył. Może nawet "kultura tenisowa" by się pojawiła. 😉

Edytowane przez dzarro
2 minuty temu, dzarro napisał:

, medialne kreowanie niezwykłości z czegoś do bólu zwykłego

Zwykłe, niezwykłe ale ponadczasowe i zajebste.

To co dla Ciebie jest do bólu zwykłe dla 21 latki niekoniecznie. 

Pomyśl, kiedy ona mogła po raz pierwszy usłyszeć LZ?

Rok temu, dwa, pięć? 

A Ty?

55 minut temu, iro III napisał:

Black Sabbath "Paranoid" in

Może lepiej nie...i tak ma za bardzo w głowie zakodowany gen zabójcy i chce kończyć każdą piłkę.
Proponuję "Sound Chaser" aby mogła wprowadzić jakieś elementy improwizacji i urozmaicenia do swojej gry. 😉

Teraz, iro III napisał:

Zwykłe, niezwykłe ale ponadczasowe i zajebste.

To co dla Ciebie jest do bólu zwykłe dla 21 latki niekoniecznie. 

Pomyśl, kiedy ona mogła po raz pierwszy usłyszeć LZ?

Rok temu, dwa, pięć? 

A Ty?

Tak jak powiedziałem - niech słucha czego chce. Jakby powiedziała, że lubi Gwiezdne wojny albo Jamesa Bonda z Brosnanem - to ktoś by się podniecał? 

Nie zdziwię się, gdy za 30 lat jakaś młoda gwiazda tenisa wzbudzi powszechną sensację wyznając, że uwielbia filmy o Harrym Potterze i Coldplay. 

11 minut temu, dzarro napisał:

Gwiezdne wojny albo Jamesa Bonda z Brosnanem - to ktoś by się podniecał? 

Ktoś pewnie tak, ja nie.

11 minut temu, dzarro napisał:

Nie zdziwię się, gdy za 30 lat jakaś młoda gwiazda tenisa wzbudzi powszechną sensację wyznając, że uwielbia filmy o Harrym Potterze i Coldplay.

Coldplay vs. LZ? nie sądzę

19 minut temu, iro III napisał:

Ktoś pewnie tak, ja nie.

Coldplay vs. LZ? nie sądzę

Coldplay to nawet nie znam. LZ to proste, wpadające w ucho kawałki, inaczej nie sprzedawałaby się w milionach egzemplarzy tak jak dziś Coldplay.  Różnice są wyolbrzymiane ze względów generacyjnych - każda pliszka swój ogonek chwali. 

Z mojej strony EOT. W końcu wątek jest o tenisie.

Edytowane przez dzarro

Widać audiofile nie tylko nie interesują sie muzyką, sportem również nie...zaplątani w kabelki na podstawkach. 🙃

Edytowane przez iro III
2 godziny temu, dzarro napisał:

Bardziej mnie fascynuje medialne kreowanie niezwykłości z czegoś do bólu zwykłego.

Dla nas to może i jest do bólu oczywiste natomiast dla młodych ludzi słuchających głównie hip-hopu, Sanah, Billy Ilish itp, a w najlepszym wypadku Podsiadło, taka muzyka jakiej słucha Iga to mega odkrycie.

Ciekawy wywiad z Lechem Sidorem, który jest dobrej myśli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tutaj z Dawidem Celtem - trochę mniej optymistyczny. Mówi dokładnie to, o czym ja tu piszę. 😉

Ukryta Zawartość

Pewnie też czytacie te artykuły w necie, ale wstawiam, bo może ktoś nie czytał.

Ukryta Zawartość

19 minut temu, soundchaser napisał:

A tutaj z Dawidem Celtem - trochę mniej optymistyczny. Mówi dokładnie to, o czym ja tu piszę. 😉

Ukryta Zawartość

Pewnie też czytacie te artykuły w necie, ale wstawiam, bo może ktoś nie czytał.

To jest zapis rozmowy w studiu po meczu, wystarczyło wczoraj obejrzeć.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, audiofan01 napisał:

To jest zapis rozmowy w studiu po meczu, wystarczyło wczoraj obejrzeć.

A ja nie oglądałem, a przeczytałem. Czy to coś zmienia?

Tak się zastanawiam, czy czasem Pegula nie jest najlepszą przeciwniczką które mogła się Idze przytrafić. Jest regularna, jest nieustępliwa, jest zmotywowana, ale Iga już ją zna i ma z nią dobry bilans. Wie czego się spodziewać i wie, że jak utrzyma dobry poziom to powinna wygrać.

Jestem Europejczykiem.

Gra Garcii przypomina mi grę Igi w pierwszym półroczu. Silny nacisk , wchodzenie w piłkę i serwis rywalki.  Wyrzucający serwis i trzymanie przeciwniczek w niedoczasie.

Gra Garcii przypomina mi grę Igi w pierwszym półroczu. Silny nacisk , wchodzenie w piłkę i serwis rywalki.  Wyrzucający serwis i trzymanie przeciwniczek w niedoczasie.
Jeśli już to z RG 2020. Mimo dobrej gry przy siatce nadal mam wrażenie, że to trochę jednostronne granie. Nie widziałem jej meczu w Cinci z Sabą gdzie były trzy sety. Nadal nie mam pewności jak zacznie grać kiedy pojawią się trudności. Np. nie jestem pewien czy w R4 Garcia też nie przegrałaby 1 seta z Niemeier - bo serwowała dość słabo, tylko Rydzykowa tego nie wykorzystała.Choć pewnie nie przegrałaby tak wyraźnie jak Iga. W półfinale Garcia jest faworytką, ale Jabeur też już chyba wchodzi na wyższy poziom.

Niestety temperatura tego kobiecego US Open trochę letnia. Jednak te mecze Leylah z zeszłego roku robiły różnicę.
6 godzin temu, pit66 napisał:

Meczu z Coco nie widziałem ale wynik robi wrażenie. Jeśli Karolina poradzi sobie z Ons to w finale może ją pokonać tylko Iga ( jak tam dojdzie) i to  w wysokiej formie.

Natomiast Ons z Alją grała nierówno i wynik mógł być odwrotny gdyby Alja lepiej grała decydujące punkty.

Edytowane przez audiofan01
43 minuty temu, audiofan01 napisał:

Meczu z Coco nie widziałem ale wynik robi wrażenie. Jeśli Karolina poradzi sobie z Ons to w finale może ją pokonać tylko Iga ( jak tam dojdzie) i to  w wysokiej formie.

Natomiast Ons z Alją grała nierówno i wynik mógł być odwrotny gdyby Alja lepiej grała decydujące punkty.

Ja akurat usnąłem na meczu Ons ale za to wstałem dziś wcześniej i obejrzałem sobie Coco-Garcię z odtworzenia. Coco źle rozpoczynała każdego seta - w pierwszym to miała nawet stratę dwóch przełamań. Potem mecz się wyrównywał - ale dzięki zaliczkom Garcia nie była już pod wielka presją i dobrze zarządzała małymi kryzysami. 

Z tej perspektywy zupełnie inaczej wygląda teraz mecz z Igą w Warszawie. Jasne - to była inna nawierzchnia, ale okoliczności były po stronie Caroliny (3 turniej na ziemi Garcii, dłuższa przerwa Igi + brak jej przygotowań na cegłę u Igi). Ale tamten mecz nie był aż tak jednostronny i Iga umiała wykorzystać słabszą grę Garcii w 2 secie. Nie wiem jak to wyglądało w meczu z Sabą, który był chyba 2 razy przerywany.

Teraz zauważyłem, że Garcia grała jeszcze ciężki mecz z Andreescu przed W, w którym przegrała 1 seta - a potem też Bianca była przez chwilę na fali wznoszącej. Możliwe więc, że Carolina nie posypie się nawet w trudniejszych sytuacjach. Trzeba też przyznać, że ma dobry bilans w finałach: 10-3.

Edytowane przez dzarro
Godzinę temu, dzarro napisał:

Niestety temperatura tego kobiecego US Open trochę letnia.

U panów też za gorąco nie jest.  Mam nadzieję że Alcaraz tym razem udźwignie. Szkoda że Nick odpadł.

Jabeur vs Garcia wg mnie 50/50.  Ons musi zagrać równo, co w jej przypadku bywa wyzwaniem.

A po stronie Igi, to Iga musi najpierw wygrać QF, myślę że ma spore szanse o ile nie zaliczy jakiegoś przedłużającego się doła.  Pegula z pewnością jest dokładnie poinstruowana przez swój team, jakie są słabe strony Igi, ale niekoniecznie będzie w stanie przełożyć teorię na praktykę.  Zapewne będzie próbowała przyjąć podobną strategię co Collins podczas AO, ale ona chyba nie ma takiej siły i dynamiki i Iga raczej jej na to nie pozwoli.

W przypadku SF lepsza byłaby Pliskova, która jak podejrzewam jedzie już na rezerwie i jak Iga narzuci odpowiednie tempo to zwyczajnie nie da rady kondycyjnie. 

Co ciekawe w tzw. "power rankingu" najlepszej ósemki turnieju Iga jest na drugim  miejscu po Garcii.

Ukryta Zawartość

Ciekawy jest zwłaszcza poniższy cytat:

"Swiatek came into the tournament winning 52.1% of her return games this season, a tour best. In New York she's doing even better, breaking in 57% of her return games. For those keeping close watch on Swiatek's remarkable 2022 numbers, the single-season record for return games won in the match-stats era is 54.8%, posted by Victoria Azarenka in 2013."

Ukryta Zawartość

Też na to zwróciłem uwagę.

To w ogóle jest ciekawa opinia, bo patrząc na samą grę i przebieg dotychczasowych meczów, Iga wydaje się być raczej bliżej końca stawki ćwierćfinalistek. Ale korespondencyjne porównania nie mają wielkiego sensu.

Mecz z Pegulą powinien sporo wyjaśnić. Teoretycznie Iga powinna się wznieść na znacznie wyższy poziom, żeby go wygrać (i dlatego dla mnie nie jest faworytką); ale równie dobrze może się okazać, że po raz kolejny uda jej się zmusić Jessikę do gry na własnych warunkach. Pewne jest, że będzie to trudniejsze niż we Francji.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.