Skocz do zawartości
IGNORED

Ramiona tangencjalne

passer

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku latach przerwy, kolejny raz (już trzeci) uruchamiam swoją „czarną” płytotekę.

Sprzedałem gramofon, który miałem, pozbyłem się wkładek MM i postawiłem nowy gramofon z wkładką MC i … RAMIENIEM TANGENCJALNYM.

Musiałem to tak napisać, ponieważ takiej zmiany na + zupełnie się nie spodziewałem.

Zupełnie inne granie. Oczywiście absolutnie analogowe, z pełnym pasmem, z wybrzmieniami i przestrzenią jakiej dotychczas nie słyszałem.

Jasne, że kilka lat przerwy i zmiana MM na MC też swoje dołożyły, ale…

Dlaczego tak mało jest gramofonów z takimi ramionami?!

Czy macie jakieś swoje doświadczenia z tym typem ramion?

Przekazuj obiektywnie swoje subiektywne oceny.

https://www.audiostereo.pl/topic/142124-ramiona-tangencjalne/

Nie.

Z podaniem marki gramofonu mam problem.

Z dotychczasowych moich doświadczeń, byłem prawie natychmiast posądzany o "biznes" :).

Nie jest podobno istotne jakiej firmy.

Ramię tangencjalne z "samej definicji" daje podobno duży + w jakości odtwarzanej muzyki.

Nie mam wielu doświadczeń, choć używam gramofonu ( z przerwami :) ) od mnóstwa lat, ale właśnie typ ramienia, a dokładnie typ, który "nazywa się tangencjalny" jest tym, który ze wzgl na konstrukcję ...

Nie wiem czy wszystkie RT, ale moje nie ma łożyska.

3 godziny temu, passer napisał:

Nie mam wielu doświadczeń, choć używam gramofonu ( z przerwami :) ) od mnóstwa lat, ale właśnie typ ramienia, a dokładnie typ, który "nazywa się tangencjalny" jest tym, który ze wzgl na konstrukcję ...

Nie wiem czy wszystkie RT, ale moje nie ma łożyska.

A może ten gramofon to niprodukowanay już AU/RA G6N lub G7N?

Szanowni Panowie.

To nie jest zagadka jakie mam ramię :).

Powód, dla którego nie podałem nazwy ramienia podałem.

Ponad to z mojej niewielkiej wiedzy wynika, że to typ ramienia "tangencjalny" jest odpowiedzialny za skok jakości odtwarzania.

Proszę więc piszcie o swoich spostrzeżeniach. Jest dotychczas mało informacji na ten temat.

Może to kogoś zainteresuje.

Ja uważam ( to dopiero niecały miesiąc :) ), że warto.

Ramię tangencjalne rządzi!

Sądziłem, że trzaski to głównie zabrudzenia i ładunki elektrostatyczne.

RT ( przyjmijmy proszę ten skrót dla uproszczenia ) z racji prowadzenia grota igły identycznie do sposobu prowadzenia ramienia nacinającego rowki na masterze  ( z ograniczeniami samej wkładki ) jest  najwierniejszym sposobem odczytania płyty.

Oczywiście nie jest to moja wiedza :), ale dotychczasowe doświadczenia skłaniają mnie do akceptacji tego wyjaśnienia.

Z mojej strony to na chwilę obecną to wszystko. Sądzę, że za jakiś czas będę miał więcej uwag co do jakości odtwarzania.

dywagacje trochę bez sensu . Bo jeżeli nie znamy sposobu prowadzenia wózka ramienia , jakiś newralgicznych rozwiązań konstrukcyjnych , a rozważamy same ramię to tak naprawdę nie ma o czym pisać. Multum takich informacji i rozważań typowo akademickich jest w sieci.

Ze swojego doświadczenia doszedłem do wniosków podobnych jak tomasz czyli jakość . I to że bardziej rozkład rezonansów w ramieniu i napędzie ma pasować do reszty toru i trafiać w nasz gust , niż sam sposób prowadzenia wkładki.

Trochę zostałem wywołany do odpowiedzi.

OK, i dlatego, aby nie były to tylko dywagacje (szczególnie bez sensu :) ) spodziewałem się konkretnych, opartych na doświadczeniach informacji.

Moje doświadczenia są niewielkie ( o czym już pisałem ), ale dotychczasowe wskazują, że sposób prowadzenia igły, a w zasadzie sposób jej pracy jest istotnym elementem i warto rozważyć użycie RT.

Problemem może być mała podaż nowych ramion i ich wysoka cena, ale to już przecież inne zagadnienie :).

Ramię, które posiadam w swoim gramofonie to TT5 ClearAudio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.