Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana avr255 i MA Mr2 - na coś stereo za 5-6 tyś

jajen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od razu mówie, nie jestem audiofilem, słuch mam przeciętny, lubie posłuchać muzyki ale nie dostaje przy tym szczególnego pobudzenia.

Obecnie mam amplituner HK AVR255 , HK BDT20, Monitor Audio MR2 w pokoju 16m2. Gra to sobie stereo + sub Jamo. Głownie filmy plus muzyka szerokiego spektrum. Nie gra to szczególnie jak można się domyślić. Szukam czegoś znacznie lepszego brzmieniowo, ciepłego, z przyjemnym basem, uniwersalnego (od mozarta po rocka jedynie bez discopolo) , stereo z funkcją sieciową (spotify) i HDMI . Zeby na dłużej posłużyło. Chodzi o stereo bo dzwięku przestrzennego nie potrzebuje. Mój wstępny wybór padł na Onkyo TX8270 i kef r300, do tego jakieś BD (nie wiem jakie). Czy to dobry wybór? Może coś innego co da zauważalną różnice brzmieniową.  Budżet 5-6 tyś brutto. Dzięki za pomoc. 

Witaj.

Z kolumn zdecydowanie polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można ponegocjować albo poszukać bo trafiały się poniżej tej kwoty.

Ja je posiadam i jestem mega zadowolony!

Jak masz ochotę to zapraszam na odsłuch :-)

Ukryta Zawartość

Ciężko jest pogodzić jednym urządzeniem muzykę i filmy. Jeżeli naprawdę chcesz polepszyć jakość muzyki i filmów, rozglądnij się za wzmacniaczem - NAD C368. (+ moduł MDC Bluos + HDMI MDC2) Kupując wzmacniacz, będziesz miał już jakąś podstawę swojego sytemu, którą zawsze można rozbudować/zmienić o kolejny element. 

Znalezione obrazy dla zapytania nad 368  mdc bluos

Znalezione obrazy dla zapytania nad 368  mdc bluos

Znalezione obrazy dla zapytania nad bluos hdmi

Szukając używki raczej tak. Kupując wszystko nowe, trochę budżet przekroczymy (tak na szybko to wzmak ok 3,5 klz, bluos ok 1,8, hdmi ok. 1,3 klz). Zawsze możesz drugi moduł dokupić później. Pytanie czy chcesz iść tą drogą...

A co z kasą na kolumny?

Ja bym chyba pozostał przy tym Onkyo a do tego te MA gs20 lub Pylon Audio Diamond 25.

Jeżeli chciałbyś taniej to z podłogówek można wziąć Melodika bl40 lub coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie pytanie czy warto tyle do tego NADa dopłacać. Używka nie wchodzi w grę bo zwyczajnie boję się kupować używanego nie mając wiedzy wystarczającej do oceny. Nowy wyjdzie z kartami ok 6 tyś. Onkyo to połowa ceny.

Ja mam tego Nada w 16m2. TV mam podpięty po optyku bezpośrednio ze wzmacniaczem i jak mam chęć to puszczam dźwięk przez kolumny i mam kino domowe 2.0 :). BD możesz również bezpośrednio wpiąć w TV po HDMI i dodatkowo wpiąć go coaxem do Nada, to będzie wtedy robił za transport cd (ja mam tak samo tylko że jakieś stare DVD). W sumie to nie do końca wiem po co Ci HDMi we wzmacniaczu/amplitunerze.. Jeśli chodzi o Spotify, to faktycznie jak chcesz to dokupujesz dodatkową kartę rozszerzania do Nada (była swego czasu w outlecie top hifi za 999zł) lub jakieś inne blusound node (droższa opcja), chromcast (150zł po optyku do wzmaka) lub jak ja mam malinkę (Raspberry).

Kolumny mam na razie podstawkowe Kef q300, sam myślałem, nad zmianą na R300, ale chyba raczej się powstrzymam, właśnie ze względu na to, ze mogą zabić basem, z tego co ludzie piszą..(choć mi je polecano przez branże na innym forum...).

Proszę

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem nowe Chario Constellation Lynx do onkyo

Ukryta Zawartość

Zgra się to łanie?

Ukryta Zawartość

W dniu 6.01.2019 o 11:36, jajen napisał:

Witam.

Od razu mówie, nie jestem audiofilem, słuch mam przeciętny, lubie posłuchać muzyki ale nie dostaje przy tym szczególnego pobudzenia.

Obecnie mam amplituner HK AVR255 , HK BDT20, Monitor Audio MR2 w pokoju 16m2. Gra to sobie stereo + sub Jamo. Głownie filmy plus muzyka szerokiego spektrum. Nie gra to szczególnie jak można się domyślić. Szukam czegoś znacznie lepszego brzmieniowo, ciepłego, z przyjemnym basem, uniwersalnego (od mozarta po rocka jedynie bez discopolo) , stereo z funkcją sieciową (spotify) i HDMI . Zeby na dłużej posłużyło. Chodzi o stereo bo dzwięku przestrzennego nie potrzebuje. Mój wstępny wybór padł na Onkyo TX8270 i kef r300, do tego jakieś BD (nie wiem jakie). Czy to dobry wybór? Może coś innego co da zauważalną różnice brzmieniową.  Budżet 5-6 tyś brutto. Dzięki za pomoc.

Witam.

Ciepłe , uniwersalne, z przyjemnym basem - Heco Aurora 700 grają taką charakterystyką.
Możesz tez popatrzeć na ELAC Debut 2.0 F6.2 brzmienie też lekko ocieplone z dobrym basem, lecz nie co mocniejszą górą.
Oby dwa zaproponowane prze ze mnie modele kolumn dobrze zgrywają się z charakterystyką którą nadaje Onkyo.
Zapraszam na odsłuch możemy porównać kilka par kolumn w zestawieniu Onkyo.
Pozdrawiam.

Tutaj masz używanego NAD C368 + moduł Bluos za 3300. Pewnie można jeszcze coś przyciąć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.