Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Onkyo TX-8150

Luk Bak

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy audiofile, słuchacze, miłośnicy muzyki! 

Nie będę w tym miejscu nawet próbował używać specjalistycznego języka, bo tylko obnażę swoją niewiedzę. Nie zmienia to jednak faktu, że "liznąłem" właśnie czegoś lepszego niż stary Philips, jaki został mi jeszcze z czasów liceum i... No co tu dużo gadać - wpadłem, wsiąkłem, wciągnęło mnie. Do tego stopnia, że po tygodniu od zakupu pierwszego zestawu zapragnąłem zmienić kolumny. I z tym wiąże się moja prośba do Was. Ale po kolei:

Jako, że jestem człowiekiem pragmatycznym i z natury oszczędnym to kupiłem używane Onkyo TX-8150 (w idealnym stanie) oraz kolumny Dali Concept 6 (w stanie idealnym chyba jeszcze bardziej niż Onkyo). No i serio bardzo, ale to bardzo mi się spodobał ten zestaw. Gra tak, jak lubię. A słucham mydła, widła i powidła - większość to rock i indie, ale nie gardzę też popem, country, muzyką klasyczną czy disco z lat 80. Nie słucham za to rapu, house'u, heavy metalu, jazzu, hip-hopu, disco polo. W zasadzie w Dali Concept 6 nie brakuje mi niczego oprócz basu. Solidniejszego i mocniejszego. Sam rodzaj niskich tonów w tych kolumnach bardzo mi odpowiada (ja nazywam go krótkim, mięsistym, miękkim i nienarzucającym się), ale jest go po prostu za mało. Być może to kwestia pomieszczenia - 30 m2 i... aż 7 metrów wysokości. 

Stąd szybko zapadła decyzja o zmianie kolumn. I stąd pytanie do Szanownego Grona - co kupić, by grało tak jak Concepty 6 tylko mocniej (żeby było jasne - nie chcę tym basem powybijać sobie szyb w oknach, ale chcę go poczuć bardziej)? Poszperałem, pogmerałem tu i ówdzie i zainteresowały mnie:

- Dali Concept 8
- Dali Lektor 6
- Dali Zensor 7
- Tannoy v4i
- Tannoy M3/M4/M5

Oczywiście inne propozycje też mile widziane. Dlaczego na tej liście nie ma Dali Ikon 6? Bo słuchałem ich z moim ampli i mi się nie podobało. Po prostu. Dźwięk wydał mi się jakby zduszony w sobie no i tego basu też nie było za dużo.

Zaznaczam, że mówimy o sprzęcie używanym, ale w idealnym stanie. Wiem, że rozrzut cenowy jest spory (od ok. 1000 zł za Tannoye do 2500 za Zensory), ale to dlatego że akurat cena gra drugorzędną rolę. I z doświadczenia wiem, że bywa tak, że za mniej można dostać więcej i odwrotnie. Nie tylko w świecie audio :) Z góry dziękuję za pomoc. I wyrozumiałość :)

https://www.audiostereo.pl/topic/142262-jakie-kolumny-do-onkyo-tx-8150/

Nie wiem skąd jesteś, ale jeśli masz możliwość by podjechać do Konina, to zapraszam na odsłuch - mam kolumny, które mogą "pozamiatać" konkurencję. :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Winowajcą może być akustyka tak nietypowego pomieszczenia i pochopna wymiana kolumn może nic nie poprawić. Proponuję abyś założył temat w dziale "Akustyka" i tam opisał swój problem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobra akustyka to połowa sukcesu :)

Odsłuchy w innym niż docelowe miejsce też nie będą całkiem wiarygodne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

17 godzin temu, Luk Bak napisał:

Być może to kwestia pomieszczenia - 30 m2 i... aż 7 metrów wysokości. 

7 metrów wysokości? Te kolumny nie zagrają w tej kubaturze. Po drugie amplituner może osłabiać niskie czestotliwości. 

Co bym zrobił - dwie opcje.
a) dokupienie suba ale to nie będzie łatwe a tym bardziej tanie przy 210m3.
b) zmiana kolumn coś mocniejszego z większym przetwornikami.

Zapraszam do kontaktu - pomogę.
Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.