Skocz do zawartości
IGNORED

sprzęt audio z USA

zeneca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wybieram się w przyszłym miesiącu na parodniową delegację do USA i pomyślałem, że przy okazji poszwędam się trochę po miejscowych sklepach audio w celu nabycia jakiegoś nowego CD playera. Wczoraj poszperałem w sieci w poszukiwaniu sklepów w NY oferujących sprzęt audio w celu ich umiejscowienia, ustalenia jakiegos cennika i dostępnej oferty i wszystko było ok do momentu, aż przyjrzałem się parametrom tego sprzetu. I okazało się - o czym być może bezpodstawnie nie wiedziałem, że sprzęt audio w Stanach jest oferowany do współpracy z "innym" prądem. Mianowicie - napięcie 110 - 115 V i 60 Hz. Czyli zupełnie inaczej niż w Europie (230 V i 50 Hz). Prosto więc rozumując takowy cd player nijak się nie nadaje do użycia w Polsce. W związku z tym mam pytanie do fachowców elektroników i bywających w Stanach. Pierwsze jest takie, czy prostą i nazbyt nie ingerującą w sprzęt byłaby taka jego modyfikacja by cd z USA grałoby z rodzimym prądem bez utraty jakości i bezpiecznie dla siebie samego jak i użytkownika. Drugie pytanie jest takie - czy w USA oferują może modele "uniwersalne" cd playerów, to jest takie, które można bez ingerencji elektronika uzywać do prądu 110/60 i 230/50 lub też czy oferowane są przynajmniej przez niektóre firmy modele w dwóch wariantach "prądowych" ? Tj. na rynek amerykański i europejski ?

https://www.audiostereo.pl/topic/14228-sprz%C4%99t-audio-z-usa/
  • Redaktorzy

czasem można taką "europejska wersję" w sklepie zamówić i w ciągu kilku dni ściągną. Niektóre firmy oferuja (z tego co pamiętam np. Jolida) zewnętrzne transformatory 110/230.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Z tego co zrozumiałem z waszych wpisów istnieją dwie optymistyczne możliwości:

1) można - przynajmniej czasami - zamówić wersję europejską i są w stanie ją sprowadzić w ciągu kilku dni,

2) dokupic zewnętrzny transformator.

Wariant pierwszy jest najprostszy i szczerze mówiąc byłby najlepszy. W związku jednak z wariantem 2 - gdzie się kupuje taki transformator dobrej jakości by dało się słuchać niemodyfikowany sprzęt z USA i jakie manewry trzeba by wykonać by to wszystko grało - połączenia, usprawnienia, itp. ?

jest ponoć kilka typówurządzeń: niektóre mają przełącznik przy gniazku - widziałem chyba to jeden raz na czymś drogim, drugi to podobne bardzo proste przepięcie kabelka - parę minut, niski koszt; trzeci - trzeba robić zasilanie od nowa, zadzwoń do neela w Warszawie - pewnie coś doradzą

• Redaktorzy

a tu wątek, króry pewnie Cię zainteresuje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wielkie dzięki panowie. Chyba zdecyduję się na autotransformator o ile nie da się kupić "wersji europejskiej " w USA. Tak czy inaczej sprawa wygląda na mozliwą do zrealizowania bez wielkiego lutowania, co mnie bardzo cieszy.

Pozdrawiam

Niektóre urządzenia mają (najczęściej wewnątrz) możliwość przełączenia rodzaju napięcia zasilającego . Z urządzeń które mogą cię zainteresować to np Benchmark DAC-1 za 975$ - rewelacyjne recenzje i zmiana napięcia na tylnej płycie obudowy . Wystarczy tylko wymienić bezpiecznik dostępny także z zewnątrz. A wnioskując z recenzji powinien przyzwoicie zagrać już nawet z tanim dvd. Choć nie słuchałem

Już kiedyś pisałem na ten temat.

Ukryta Zawartość

Poza tym warto pamiętać o jednej rzeczy. Niektóre firmy (jak na przykład Krell) software'owo zabezpieczają sprzęt przed wymiana transformatorów. Trafo w środku można wymienić a sprzęt ani drgnie. Dopiero wymiana oprogramowania rozwiązuje problem. Jeśli jedziesz do NY to napisz do Lacrimosy.

Ukryta Zawartość

... i kosztami transportu (jeżeli idzie pocztą / DHL itp).

Obok Krella podobne zabezpieczenia "antyexportowe" stosuje też m.in. Mark Levinson. Wewnatrz jest chip, który sprawdza ilość Hz w sieci - jak jest 50Hz to sie nie włączy, mimo że napięcie jest dobre.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ten problem będzie dotyczył i mnie - jestem zaskoczony taką sytuacją. Przed 20-tu laty kupowałem swój 1-szy "porządny" zestaw również za Oceanem i nie miałem żadnego problemu:

-wzmacniacz Sansui-proste przestawienie kilku drutów środku (wyjaśnienie w instrukcji)

-magnetofon Aiwa-prosty transformator do golarki czy suszarki za U$ 5

-analog Technics-przełącznik.

Czy zabezpieczenia jw stanowią kolejne potwierdzenie o odwracaniu się US od Europy ? Reszta świata jedzie chyba na amerykańskim sztrumie...... A co z nami,sojusznikiem ? Zwiększony popyt chyba zapewniony, choć dzisiaj $ drgnął ciut do góry...................

Nie chodzi o odwracanie się jakąkolwiek częścią ciała do innych części świata tylko o kontrolowanie cen na rynku. Inne są w US i inne np. w Europie. W ten sposób amerykańscy dealerzy nie "psują" cen europejskim dystrybutorom... i pewnie producentom też. To tak jak z kodami regionalnymi na DVD.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.