Skocz do zawartości
IGNORED

Efektywne kolumny głośnikowe do lampy PP i tranzystora w klasie A.

bluesboss

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, slawek.xm napisał:

tak samo jak Faital

Mamy go w  takim razie już definitywnie odhaczonego jako nienadającego się do zastosowań audio HiFi.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Gość

(Konto usunięte)

jesli już szukasz głośnika o dużej mocy na bas to może być

http://www.sbacoustics.com/index.php/products/subwoofers/15-sb42fhcl75-6/

w 120l cięty na 300hz lub niżej

i tu ważna jest skuteczność

jak mówił mi A. Kisiel jesli masz ferrari nie zawsze jeździsz 300km/h

Do bezkompromisowej kolumny jeden z moich faworytów

Rzeczywiście piękny głośnik do dużego, mocnego zestawu. Patrzę na jego parametry i tylko zastanawiam się jakiej mocy potrzeba żeby go wysterować. Na konstrukcję do lampy to on mi raczej nie wygląda. Nie mam na myśli słabej SET, ale zwykłego PP o mocach od 30W w górę.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, bluesboss napisał:

Rzeczywiście piękny głośnik do dużego, mocnego zestawu. Patrzę na jego parametry i tylko zastanawiam się jakiej mocy potrzeba żeby go wysterować. Na konstrukcję do lampy to on mi raczej nie wygląda. Nie mam na myśli słabej SET, ale zwykłego PP o mocach od 30W w górę.

aktualnie mam kolumnę o skuteczności 92 db moc z jaką słucham głosno to 12W

Masz zestaw na tym głośniku? Nie chodzi mi o jego efektywność, bo to jest przecież tylko jeden z parametrów, ale o pozostałe, które decydują o jego stratach elektrycznych i mechanicznych i stąd moje wątpliwości.

Gość

(Konto usunięte)

Cytat z misiomora

"

Na tej zasadzie zresztą ciekawie wygląda SB42FHCL75-6. Twardsza membrana ma pierwszy mod własny wyżej niż dyskutowany SB34NRXL75-8 (800Hz vs 670Hz) a wyższy co do SPL (za to pojedynczy) break-up przy 2kHz nie powinien być wielkim problemem przy podziale powiedzmy że 350Hz.

Pewne wątpliwości budzi fakt że podają BL takie samo jak dla SB34NRXL75-8 mimo niższego Re i dłuższego uzwojenia cewki, przy podobnym B w szczelinie na dodatek (długość szczeliny i magnes są te same). Może większy woofer ma miedziane uzwojenie a mniejszy CCAW, ale to są tylko moje spekulacje.

W każdym razie w porównaniu z SB34NRXL75-8 efektywność ma podobną, tylko nieco niżej schodzi, kosztem konieczności zastosowania większej objętości obudowy. Oczywiście nie gwarantuję że da się go podzielić przy tych 350Hz.

Scanspeak też ostatnio zrobił 32W4878T01 z dopracowaną membraną sięgającą wysoko. Może w końcu dyktatura WAF się skończy i duże woofery wrócą."

proponuję poczytać

https://www.audiostereo.pl/topic/124686-monitory-diy/?page=4

Gość

(Konto usunięte)

drugi niezły gracz

to AT12cali

http://www.audiotechnology.dk/iz.asp?id=4|a|127|||

i ostatni trzeci

https://akustyk.com.pl/p/179/76/scan-speak-32w4878t01

na każdym z tych  trzech głosników mozna zbudować efektywny zespół głosnikowy najwyższej klasy

Ten SB42 się nie nada-EBP na poziomie 57.  Ten SB34 od biedy mógłby być ale 91 to jeszcze nie wesele. Scan Speak fajnie wogóle razem z ceną jedno ale-minimum 3,1ohma to już byle wzmacniacz tego nie szarpnie na poziomie przyzwoitej jakości. 

Pozdrawiam

5 minut temu, mike1973 napisał:

Ja osobiście wytypowałem taki głośnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I taki głośnik to ja rozumiem :)

Dla mnie wysoka efektywność to >95 dB/W, 90-95 dB/W to średnia. 

Ukryta Zawartość

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Nie chciałem się lansować , ale chyba coś lepszego od tego Daytona sprzedałem dziś za 1.1 kz.[ był w ogłoszeniach ]

https://allegro.pl/oferta/beyma-sm-115k-2-szt-7771139100

Na dwoje babka wróżyła za Daytonem przemawia  mniejszy VAS i z wykresu wygląda że Beyma próbuje grać dalej w zakresie częstotliwości. Aczkolwiek warto się pochylić bo głośnik równie ciekawy. Szkoda że nie produkowany. Pozdrawiam

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Absolutnie NIE !!! Tylko do 3-dr i max 300Hz - to jest bas , a nie midbas...W  życiu nie uwierzę , że ta Daytona ma 25.8 Teslameterków ,,, jaką to ma cewkę - 4" ?? - nie wiem...Fakt - już nie jest produkowany i jego kaleczny następca też...Sam mam kolumienki na Beymach [ 18" ] , ale tylko produkcję do 2010 r...Obecnych - nowych wynalazków p.t. V2 , lub /N nie polecam..

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Temat zdechł - mam nadzieję , że tylko chwilowo i odżyje , bo to super [ mocno preferowane przeze mnie podejście ] - małe amplifikacje kontra duże , efektywne kolumny.......

Uroczyście melduję : Ja [ kojot ] po 1798 przegranych starciach ze strusiem [ ksywa Pędziwiatr ] dorwałem ptaszysko [ prawie ]...To wielka satysfakcja , że po 1.... upadkach z wys. 15 km. [ mordą na pysk ] stanąłem z nim twarzą w twarz...

Kolumienki grają tak , jak chciałem ,,,, a przede wszystkim :  ,,0" rezystorów [!!!!!].

bas - 18P80Nd [ jeszcze dostępny , ale już nieprodukowany ]

środek - 10MI100[ niedostępny ] - obecna wersja to karykatura

góra - CP-755 Ti + TD-595 [ dostępne , ale !!??].

Zwrotka : 430 /2K ---12/12 - 12/6 db/oct.....Koszmarne było cięcie tego drivera [ brak wykresu impedancji ].

Pomiarów i symulacji nie robiłem , ale efektywność jest ,,raczej" dobra...Układ tonalny jest ,,mój" - czyli bardzo wredny.

Woofer nawet fajny - wklej jakieś zdjęcia i zrób jakieś pomiary. Nie masz zniekształceń przy tak lekkim filtrowaniu drivera?

Temat nie zdechł ;)

Zbieram siły żeby napisać coś sensownego i pociągnąć dyskusję dalej. Wczoraj rozmawiałem dłuższą chwilę z człowiekiem, który ze względu na jego zainteresowania i pewne doświadczenie radził mi żeby nie skreślać zbyt pochopnie pewnych głośników, które nie są przeznaczone typowo do home audio. Chodziło mu o to żeby jeszcze raz na spokojnie przeanalizować oferty firm produkujących głośniki na estradę, do gitary itp.

Konkretnie mówił o takich firmach jak Eminence, Beyma i inne. Takie głośniki były stosowane w niektórych konstrukcjach ale z jakim skutkiem?

W sumie temat wydawałby się nie za trudny, pozornie ;)  Dobranie trzech współgrających ze sobą głośników, które będą mogły być elektrycznie połączone przez nieprzesadnie rozbudowaną zwrotnicę i zapakowanie tego do relatywnie prostego pudła.

Ja mogę Was Szanowni Panowie Konstruktorzy motywować, zachęcać, wykonać część pracy, załatwić pewne sprawy ale zbudowanie takiej konstrukcji przerasta moją wiedzę i możliwości.

@ Mysza 13

gratuluję konstrukcji. Przyłączam się do prośby o zdjęcia i może o jakieś bliższe dane. I pisz pisz proszę jak to cudo gra ;)))

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Problem miałem z syczeniem - na 3-7K to była masakra...cewka i kond. robiły mi dołek na 3-4K , a syczenie było dalej.....Zrobiłem tylko kond. 1.8 [Jantzen Silver] - czyli cięcie od 12K [!!!] - może jeszcze małe korekty , bo nie mam impedancji...Ten driver to bydle ma potężny zapas....Nie robię pomiarów [ czysta amatorka ] i moje ucho...

bluesboss Nie wkleję tu fotek - brzydkie te moje pudła - są wątku -,,kolumny wasze konstrukcje DIY '' - z innymi tubami....

ALE !!! - Te 18P80Nd polecam - są przede wszystkim szybkie i można je wyżej ciąć....Elmuz ma resztówki....

Środek i góra to już mój kaprys..

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Jak to gra ? - jeśli od dołu jest 100 ,,,101 i 110 db/1w/1R , to można sobie wyobrazić....Zakładam , że realnie bas to typowy bas 98db , środek -99 , a driver jest płasko cięty do 100-102db [ na 14-16K-105db]......Nie polecam takiego układu tonalnego - to nie jest czasoumilacz..

Ten niedostępny :ŚRODEK-10MI100.pdf

Te beymy mogą być bardzo szybkie bo mają ku temu parametry - pytanie o ile prawdziwe - beyma to ogólnie firma której ciężko ufać co do czegokolwiek - trzeba wszystko mierzyć i sprawdzać samemu.

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

I tu masz rację - mierzyć , a przedtem mocno sprawdzić jaki jest faktycznie model...Wiele głośników ma identyczne symbole , a są całkowicie inne....Przykładów znam sporo . Jakby ktoś coś planował z tej firmy , to mogę [ nie wszystko ] coś podpowiedzieć...

Mógłbym wklepać tu masę PDF-ów o tych samych symbolach , ale tłumu zainteresowanych raczej się nie spodziewam .

A co myślicie o takich głośnikach w systemie dwudrożnym z jakimś głośnikiem kompresyjnym.

Głośniki polecane jako zamienniki Alteców 416, 515 czy JBL 2226H

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę to dziwne że średnitonowa Beyma gra bez rezystora skoro ma wyższą skuteczność od basu. Do tego jeszcze bardziej skuteczna wysokotonówka? To jest strojenie pod ciebie to niewiele ma wspólnego z podstawowymi założeniami budowania kolumny trójdrożne. Nie chcę ciebie w żadnym wypadku urazić i zawsze jestem chętny do konstruktywnej dyskusji. Średnioroczny głośnik powinien być ściszony o około 3dB od głośnika niskotonowego. Wysokotonówka powinna być ściszony do wartości niskotonówki. Pozdrawiam

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)
3 godziny temu, mike1973 napisał:

Nie chcę ciebie w żadnym wypadku urazić

Nie uraziłeś mnie - spoko....Przede wszystkim pisałem wyraźnie : ,,mój prywatny układ tonalny" jest bardzo wredny i , że to nie jest ,,czasoumilacz"..Nie bierzesz pod uwagę faktu , że bas jest z br. , a środek zamknięty,,,,komora bezechowa , a obudowa to też nie to samo..

Podajesz proporcje komercyjnego ,,g" , na które lecą małolaty..Kolumny ze środkiem 6 db. i więcej poniżej basu sprzedają się najlepiej i mam je w very głębokim poważaniu....Pozwól łaskawie dobierać ludziom swój układ tonalny....Pozdrawiam !!

23 godziny temu, piter z napisał:

Nie masz zniekształceń przy tak lekkim filtrowaniu

WIELKIE DZIĘKI za to pytanie - zniekształceń odczuwalnych nie usłyszałem , ale zrobiłem z powrotem 2-gi rząd - 1.6mH i to lekko odciążyło driver poniżej 1.6 - 2K [ imp.-??] - miałem przedtem za małe cewki..

Absolutnie ne zabraniam nikomu własnego podejścia! Peace and love bracie! Słuchaj jak lubisz. Być może tego szukałeś w dźwięku i znalazłeś. Cieszę się twoim szczęściem! Pamiętaj jednak że to twoje prywatne szczęście i nie każdemu taki wyczynowy dźwięk może przypaść do gustu. Jest to pewne odejście od że tak się wyrażę prawidłowego zaprojektowania kolumny z tąd moje obawy nad tym że dźwięk który polubiłeś nie do końca ma cokolwiek wspólnego z prawdą, lub akurat u ciebie ze względu na panujące u ciebie warunki lokalowe wstrzeliłeś się ze strojeniem. Tak z ciekawości i wymiany doświadczeń, VAS reklamowanego przez ciebie głośnika to ponad 400. Jak dużą masz obudowę i jakim wzmacniaczem napędzasz to dzieło?

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Drogi Mike - zostawmy temat ,, co jest zgodne z prawdą ".......Strojenie na Fb 40 Hz - 132 l,,,,br 100mm x 120 -- za niskie na moje pomieszczenie i moce  jakich używam  - te nastawy są na większe moce niż używam i pojemność i kaliber br muszę zmniejszyć...  Aktualnie 2 szt. SC- M15 w mostku [ Aurex],,,,,maksymalnie 125 w w klasie AB ,,,,, pojedynczy SC-M15 całkowicie wystarcza i bez problemu przekracza 112 db..

Dzięki za info. A masz jakąś wiedzę o tym jak poradzi sobie z zestawem słabowity lampa lub mały tranzystor w klasie A? Pytam bo taki jest temat tego wątku. Czy podłączałeś może coś podobnego?

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Nie siedzę w klasie A , ani lampie . Ale jestem subiektywnie mocno przekonany , że A-20V Accu bez problemu napędzi takie trumny  - niby 20 w , ale gęstość i wydajność prądowa zrobią swoje i moje 40 w w klasie AB ze słabszym zasilaniem przegra..O lampach nie zabieram głosu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.