Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

...mnie też to czeka....skoro tam taki niski poziom ;) ...ja potrzebuje sygnału który bedzię mi się bujał +/- 15V do pełnego wysterowania mojego wzmaka (...wzm. ciut mniej niż 1 ;). Poskładam dac'a to pokombinuje ze wzmocnieniem opampów....albo wywale te opamp'y i podłącze preamp aleph'a 1.7 (watek na diy)..lub buforek lampowy ...

pzdr.

Hej, poziom napięcia wyjściowego przy ustawieniu głośności na maksimum (Master Volume oraz Wave) to Usk = 1,07V (zmierzone), czyli Upp~=3V. Jest to poziom standardowy, na pewno nie niski.

e-can -> nie rozumiem Cię za bardzo, czy czułość Twojego wzmacniacza to 15V, czy maksymalne napięcie wyjściowe? Jeżeli czułość, to ten wzmacniacz ma raczej sporo za małe wzmocnienie napięciowe.

msfalcon->

owszem...i to i to....wzmak ma wzmocnienie...a nawet jego brak :))))....takie uroki tegoż wtórnika :)... Power Follower by A.C.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dzisiaj wstawiłem do niego panasoniki, ale FC'ki...(wcześniej były HFZ'ty), różnica jest,więcej detali,jakoś muzykalnie się zrobiło..:)...to świetne kondensatory, jeszcze trochę kłóją w uszy ale jak pograją powinno być OK, jest coraz lepiej. Jak tylko go poskrecam do 'kupy'...to chcę porównać z aleph'ami.... Do pcm2702 dac też kupiłem wszystkie FC'ki :))...tantalów nie brałem...

pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

..widze, że temat umarł, wszyscy zmagają się z przylutowaniem pcm'a hihihi....mnie się udało.wszystko pięknie gra :)..co do odsłuchu to wypowiem się jak to pogra trochę i się 'osłucham'...napewno gra sporo lepiej od karty muzycznej w moim laptopie...a harman kardona hd 710 też zjadło na śniadanie :))). co można powiedzieć odrazu: dynamika jak dla mnie rewelacyjna, a gitara elektryczna i wokale przypominają mi słuchanie na słuchawkach podpiętych do wzm. lampowego.może talerze brzmią jeszcze nie tak...jakoś za ostro, jak żyleta...ale zobaczymy potem. ale jak za te cene taki dac to rewelacja :))ja zastosowałem dwa trafa. skoro została rozdzielona cześć analogowa i cyfrowa to czemu stabilizator 5V zasilany jest z cześci analogwej +15V ?? to po co to rozdzielenie??...póki co słucham na OPA2132, jak dokończe monitorki i zrobię przejściówki do porównam inne opamp'y.

miłego słuchania, pzdr.

jak za ta kase to naprawde dobra karta

w porownaniu do grzebanego marantza jednak chyba na kozysc cdeka

powyminieniam jeszce reszte kondow na panasonic fc to zobaczymy

ale do sluchuchania na sluchawkach z podpietym dodatkowym naprawde fajnie

...no marantz to marantz...jak jeszcze na napędzie philipsa no to nic dziwnego, ja mam wszytkie FC'ki i wszystkie metalizowane ...a co!! hehe....a na wyjściu wima 2,2uF....poczekajmy aż to sie rozegra i się osłuchamy...:))

pzdr.

Doradźcie jakie wsadzić operacyjne żeby efekt był najlepszy? Dobrze by było, gdyby dało się zamówić jako próbki w TI (bo będe zamawiał pcma i od razu op).

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

No właśnie. Jak to jest z tym TI?? Jeszcze 2 miesiące temu dostałem sampla bez problemu, a jakies 2 tygodnie temu, moje zamówienie anulowano.. To TI nie wysyła od dawna sampli a ja miałem jakieś szczęscie, czy poprostu niedawno zaprzestało?? /sorry za offtop

...czy potrzebne są C11 i C12? na czorta tam one? ... wymieniłem R11 i R12 na 100k bo potrzebuje duże wzmocnienie...ale z tymi kondesatorami działa to jak filtr dolnoprzepustowy więc je odczepiłem, przebieg bez kondesatorów jest taki sam jak z nimi... to co one tam robia? zjadają jakieś peak'i?

pzdr.

e-can ~ to jest wlasnie filtr dolnoprzepustowy :) i filtrem ma pozostac a rezystorow tez nie mozna zmieniac bo to zmienia tez cala charakterystyke filtru :) wzmocnienie tego stopnia ma byc = 1 :) filt wycina harmoniczne produkowane prze wewnetrzny oversampling i przetwornik 1-bitowy - wiesz jak to dziala? jak nie to rzuc okiem do ksiazki i zrozumiesz po co ten filtr :)

...wrrrr jak ja nie cierpię analogówki. ma być..ma być...paczemu ma być 1? ja chcę więcej, dlaczemu nie można więcej ? od ilu ten filtr ma zacząć obcinać? 44,1kHz czy znacznie powyżej oversam.? to może zmniejszyć te pojemność? może wtedy prąd z oporu 100k wystarczy...bo jak widać ten kondensator za duży...:/

pzdr.

dzis dokonalem kolejnego upgrade mojego dac

powyminialem wszystkie elektrolity jakie zostaly na panasonic FC

kondy wyjsciowe dalem wima MKC 6,8 reszta kondow w wieksozsci to albo wima MKC albo MKP lub MKS

Obserwacje na pierwszy rzut widac wiecej basu co do reszty hmm jak by wiecej przeszkadzajek poslucham tego wiecej dam znac ale widac ze warto dac dobre elementy bo roznice sa wyrazne

Chyba nadszedl czas aby zaprezentowac moje "cudo"

Obudowa Armel, zasilanie by DMA, plytka oczywiscie msfalcon z modyfikacjami z projektu Chumiego no i moimi:)

Wzmacniacz ktory zastosowalem to 2xAD797 na przejsciowce.

Ponizej kilka zdjec:

Chyba nadszedl czas aby zaprezentowac moje "cudo"

Obudowa Armel, zasilanie by DMA, plytka oczywiscie msfalcon z modyfikacjami z projektu Chumiego no i moimi:)

Wzmacniacz ktory zastosowalem to 2xAD797 na przejsciowce.

Ponizej kilka zdjec:

Ukryta Zawartość

post-2927-100003486 1170274468_thumb.JPG

post-2927-100003487 1170274467_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...ostatnie dwa

Ukryta Zawartość

post-2927-100003484 1170274471_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->e-can

Sprawa zasialania:

Ale o co chodzi:) Przecież +5V to jest już część analogowa i bez sensu byłoby zasilanie jej z tego samego uzwojenia co cyfrówki (m.in. kwarc), więc to wg. mnie jedyny sensowny punkt rozdzielenia zasilania na dwa transformatory.

Ale jeśli bardzo chcesz, to możesz przecież rozłączyć zworę, którą łączy +15 z LM7805 i w to miejsce, od storny 7805 wpiąć się z napięciem z trafa od cześci cyforwej (po mostku) - jednakże to jest według mnie gorsze rozwiązanie, bo wszystkie zakłócenia od kwarcu, przetwornika będą na tej samej linii zasilającej co już część analogowa. A to rozdzielenie ma właśnie zapobiec takiej sytuacji.

Sprawa wzmocnienia:

Na wyjściu mamy standardowe napięcie stosowane powszechnie w tej części toru audio. Jeśli potrzebujesz więcej, to proponuję zastosowanie preampa, który ma właśnie na celu m.in dostosowanie napięć ze żródeł małego sygnału do czułości zastosowanej końcówki mocy. I dziwi mnie trochę, że jeszcze takowego nie masz:), bo w takim razie, zapytam nieśmiale:), czym wysterowywujesz ten wtórnik:) - przecież takie źródła jak odtwarzacze CD mają właśnie niskie napięcia:)

Jeśli koniecznie chcesz zwiększyć wzmocnienie, to proponuję trochę doczytać na temat filtrów aktywnych, a w szczególności zastosowanego tutaj filtru dolnoprzepustowego z wielokrotnym sprzężeniem, drugiego rzędu. Usunięcie kondensatora spowoduje tylko zupełny "rozjazd" charakterystyk.

Co do samego charakteru filtru, to jest on zestrojony na fg=34kHz, jest to filtr Butterwortha z lekkim odstrojeniem w stronę Czebyszewa (w zasadzie można by tu pisać o Czebyszewie 2 rzędu o falistości 0,1dB) - oczywiście sytuacja to występuje przy zastosowaniu kondensatorów C9,C10 = 1,8nF. Ma to na celu "wyrównanie" ch-ki częstotliwościowej do 20kHz - bez spadku. Przy zastosowaniu 1,5nF (np. ja takie stosuję), otrzymujemy już praktycznie Butterwortha i około 0,4dB spadek przy 20kHz.

A co mi tam, jak już tyle napisałem, to napiszę jeszcze o tym filtrze:

Transmitancja zastosowanego filtru ma postać:

Ku(s) = ku0 / (1 + a1*S + b1*S^2), gdzie:

ku0 = -R2/R1

a1 = Wg*C1*(R2 + R3 + R2*R3/R1)

b1 = wg^2*C1*C2*R2*R3

wg - to omega graniczne, związane z fg wzorem: wg = 2*pi*fg

Teraz, jeśli chcesz ustawić wzmocnienie np. 3 razy, musisz np. zmniejszyć opór R1 z 12k do 4k, tylko, że aby zachować odpowiednie ch-ki, trzeba zmodyfikować także pojemności.

Przy czym dla otrzymania ch-ki Butterwotha, współczynniki a1 oraz b1 są równe odpowiednio: a1 = 1,4142, b1 = 1.

Teraz należy rozwiązać powyższe równania, otrzymując w ten sposób wartości pozostałych elementów.

Mam przekształcenia tych równań do prostej postaci, gdzie wystarczy tylko podstawić założone wartości, jednak są one zbyt rozbudowane, żeby przedstawić je tutaj w przejrzystej postaci.

Poza tym, zawsze możesz posiłkować się programami symulacyjnymi czy także dedykowanymi do obliczania filtrów aktywnych:)

PS. Podaję przykładowe wartości dla wzmocnienia = 3:

R9 = 4k, R11 = 12k, R13 = 2k, C9 = 2,76n C11 = 330p

->karibe

Widze, że mechanika juz za Tobą - jak ja tego nie cierpię:) i chyba zamontuje mojego DACa paskudnej, plastikowej obudowie:), gdyż prac mechanicznych przynajmniej niedużo:)

Coś takiego jak na zdjęciu:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.