Skocz do zawartości
IGNORED

Sony Es 590 czy Naim nait 5tsi

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Duży rozrzut cenowy . w tym budżecie możesz już spokojnie celować w najwyższe esy np 870 es .

A który lepszy nie wiem . O ile parę esów słuchałem tak Naima nie znam .

Musisz też wziąć pod uwagę że esy to już dość wiekowe klocki sporo starsze od wspomnianego Naim .

Stare wcale nie oznacza lepsze... duża cześć vintage ma zmulony dźwięk gra pierwszym planem głębia dźwięku, przestrzeń jest ograniczona, co prawda jest parę dobrych starych wzmacniaczy ale ich ceny są już tak wywindowane że są właściwie tylko dla jakiś tam fanboyów marki czy kolekcjonerów, bierz nowszego Naima to sprawdzony wzmacniacz da ci dźwięk dobrej jakości przejrzysty i dynamiczny.

6 minut temu, zeta-j napisał:

Stare wcale nie oznacza lepsze... duża cześć vintage ma zmulony dźwięk gra pierwszym planem głębia dźwięku, przestrzeń jest ograniczona, co prawda jest parę dobrych starych wzmacniaczy ale ich ceny są już tak wywindowane że są właściwie tylko dla jakiś tam fanboyów marki czy kolekcjonerów, bierz nowszego Naima to sprawdzony wzmacniacz da ci dźwięk dobrej jakości przejrzysty i dynamiczny.

To dosc mocne uogolnienie tak samo jak pisanie ze lampa musi grac cieplo.

Koledze polecam odsluch, inaczej kazdy chwali to co ma. 590es to podstawowy model, kosztuje 500zl i gra na takim poziomie, konkurencja moga byc nowe wzmacniacze za 3-4tys ktore po 20 latach tez beda kosztowac 500zl jesli dozyja w co szczerze wątpię :)

Roznica tak duza jak i wiek jaki dzieli te urządzenia. 

Napewno nie ma co tez obawiac sie o awarie bo czesto te stare klamoty przezyja te nowe

39 minut temu, margaryna85 napisał:

Na pewno dla ludzi którzy je naprawiają :)

Musisz kiedys wpasc ponownie i posluchac jak graja sprzety za troszke wieksze pieniadze niz to co mialem kiedys :p

Tzw audiofilskie powietrze w środku :) Nie kieruj się tym przy wyborze bo i lepiej wypełnione środki potrafią zagrać znacznie gorzej. Skąd jesteś? Najlepiej byłoby gdybyś się udał do jakiegoś sklepu z salą odsluchową i sprawdził kilka pozycji które wymieniłeś w utworzonych tematach. Na samym początku należy określić budżet jakim dysponujesz na zakup sprzętu. Zależy Ci na nowym sprzęcie, czy celujesz też w rynek wtórny? Wzmacniacz (ewentualnie przedwzmacniacz i końcówka mocy), źródło (odtwarzacz CD/streamer/gramofon/All in one), kolumny (podłogowe lub podstawkowe), kable (głośnikowe, interkonekty), DAC. 

Masz już jakiś system audio, czy to pierwszy system który budujesz? Powiedz na jakim brzmieniu Ci zależy, wtedy łatwiej będzie się ukierunkować w kwestii porad. Jakiej muzyki słuchasz? Klasyczna/rock/pop/rap etc. Na jakiej powierzchni ma grać sprzęt, powiedz coś o akustyce pomieszczenia, może rozrysuj je schematycznie. Wszelkie komentarze traktuj z pewnym dystansem. Zazwyczaj jest tak, że jeśli ktoś coś kupił to raczej zachwala to co ma, mimo oczywistych wad danego zestawu. Są tez i tacy co pozjadali wszystkie rozumy i dla nich każdy jeden wzmacniacz poniżej 10k zł to nic nie warty syf i dowartościowują się na forum chwaląc się jak to wspaniale gra ich sprzęt za wielokrotność wczesniej wymienionej kwoty :)))

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

12 godzin temu, Grutka napisał:

Przepraszam oczywiście w moich tematach chodzi o Naim nait 5si, pomyliłem się bo nie sprawdzilem 

Przepraszam, ale od kiedy to wzmacniacz gra sam ?

Przecież od takich pytań głowa boli.

Pierwsza sprawa to podaj cały system a nie sam wzmacniacz, do jakiej muzyki i w jakim pomieszczeniu ma to grać? Czego ty oczekujesz od dźwięku ?

Druga podstawowa kwestia... odsłuch, odsłuch i jeszcze raz odsłuch. Nikt za ciebie nie wybierze. Najlepiej pożyczyć na jakiś czas, bo często po dłuższym czasie zaczynają przeszkadzać pewne rzeczy, które na początku wydawały się zaletami.

Co do Sony es vs Naim, to prawdopodobnie po przesychaniu obu, stwierdzisz, że pomiędzy nimi jest przepaść, ale to już sam ocenisz :)

Vintage jest dla ludzi którzy mają dostęp do serwisu na wysokim poziomie. Pamiętaj że 30 letnie wzmacniacze mają swoją, często mało znaną historię. Nigdy nie wiesz jak był użytkowany. Do tego dochodzą elektrolity które mają swoją ograniczoną żywotność. Kupując tak stary wzmacniacz, oszczędzasz tylko pozornie, a zakup jest obarczony sporym ryzykiem.

Ja się z vintage wyleczyłem, bo praktycznie każdy stary  wzmacniacz jaki miałem prędzej czy później miewał swoje problemy. Nie ma czegoś takiego jak vintage w idealnym stanie technicznym. To są bujdy które wciskają nam handlarze a my sami jak dzieci w to wierzymy. Weź pod uwagę że większość takich starych klamotów nadaje się do renowacji, choćby wymiany elektrolitów, i nie jet to kwestia "trzymania pojemności". 

Ale tutaj Bumpalump będzie miał zapewne więcej do powiedzenia :)

Co do ilości powietrza w Naimie, to popełniasz podstawowy błąd.

Oceniasz po wyglądzie wnętrza a nie na podstawie osłuchu.

Naim ma bardzo przemyślany i latami dopracowywany układ.

Dlatego posłuchaj go koniecznie przed podjęciem decyzji.

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Gość

(Konto usunięte)

Dobrze odslucham :-) czytałem tu na forum o zwierzeniach byłego pracownika naim, że tam teraz doszli do władzy managerowie i robią aby taniej,za jak największe pieniądze, dlatego taka pustka tam jest,kolumn nie mam, dopiero składam, do tego cd jeszcze i na razie starczy,pomieszczenie 22metry, muzyka pop i klubowa ale mam ochotę zapoznać się z jazzem i klasyką 

Tak jak pisał @ margaryna85 - duży rozrzut cenowy. Częściową rację ma @Dawid Hare - sprzęt vintage często trzeba dać do naprawy lub przeglądu , jednak po takich zabiegach- gdy wszystko już z nimi w porządku - trudno nowym budżetowym sprzętom im dorównać. Oczywiście nie mówię o każdym sprzęcie vintage,często jest to sprzęt ,który zawsze był "taki se średni" - dotyczy to również TA-590ES. Jest natomiast sporo starych klocków ,którym budżetowi nowicjusze mogą butki czyścić- proszę o nowego konkurenta dla takiego Duala CV 441, Braun CD5 ... sporooo tego jest.

Ryzyko kupna złomu oczywiście jest, i to bardzo duże, warto mieć więc na podorędziu jakiegoś speca.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

43 minuty temu, Grutka napisał:

Dobrze odslucham :-) czytałem tu na forum o zwierzeniach byłego pracownika naim, że tam teraz doszli do władzy managerowie i robią aby taniej,za jak największe pieniądze, dlatego taka pustka tam jest,kolumn nie mam, dopiero składam, do tego cd jeszcze i na razie starczy,pomieszczenie 22metry, muzyka pop i klubowa ale mam ochotę zapoznać się z jazzem i klasyką 

Może najpierw kolumny, a później wzmacniacz? 

Będziesz mógł wypożyczyć sobie jakiś wzmacniacz i posłuchać danego zestawienia.

Ważna jest przede wszystkim synergia wzmacniacza i kolumn.

Co do oszczędności to nie tylko Naim, ale wiele innych producentów tnie koszty.

Ale takie czasy...

Tak czy inaczej Naim fajny bardzo żywiołowy i dynamiczny klocek, ale posłuchać z wybranymi przez ciebie kolumnami trzeba.

8 minut temu, matoole napisał:

Tak jak pisał @ margaryna85 - duży rozrzut cenowy. Częściową rację ma @Dawid Hare - sprzęt vintage często trzeba dać do naprawy lub przeglądu , jednak po takich zabiegach- gdy wszystko już z nimi w porządku - trudno nowym budżetowym sprzętom im dorównać. Oczywiście nie mówię o każdym sprzęcie vintage,często jest to sprzęt ,który zawsze był "taki se średni" - dotyczy to również TA-590ES. Jest natomiast sporo starych klocków ,którym budżetowi nowicjusze mogą butki czyścić- proszę o nowego konkurenta dla takiego Duala CV 441, Braun CD5 ... sporooo tego jest.

Ryzyko kupna złomu oczywiście jest, i to bardzo duże, warto mieć więc na podorędziu jakiegoś speca.

Większość vintage bez renowacji brzmi tak jak sprzęt po 30-40 latach brzmieć może i nie ma tutaj filozofii. Renowacja ok, ale profesjonalna renowacja kosztuje sporo. Do tego i tak nie osiągniesz identycznej sygnatury dźwięku jak w oryginale chyba że jakimś cudem znajdziesz oryginalne kondensatory.

Tak,  jest sporo starych klocków brzmiących świetnie,  ale stare , często dosyć drogie klocki vintage, z mocno utrudnionym dostępem, lub brakiem dostępu do oryginalnych części to zabawa dla świadomych tego ludzi. 

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Sprawa jest prosta jak drut i niemal identyczna jak w motoryzacji

chcemy zawsze duzo i za niewielka cene, mamy 50k a oczekujemy super osiagow, malego spslania, komfortu

mozemy kupic jakas dacie z salonu (naim) albo kilkuletniego forda.

tak samo jak w audio jednym i drugim musisz sie przejechac

8 godzin temu, Dawid Hare napisał:

Ja się z vintage wyleczyłem

Ja tak samo. 

Z nowych w podobnym budżecie do naima masz parę klocków. Ja bym posłuchał Roksana k3 i baltlaba epoka 3 np. Jak wejdziesz w używki jeszcze się pole znacznie powiększy i nie piszę tu o jakiś staruszkach z nie wiadomym przebiegiem. 

18 godzin temu, Bumpalump napisał:

Musisz kiedys wpasc ponownie i posluchac jak graja sprzety za troszke wieksze pieniadze niz to co mialem kiedys :p

Zrobi się cieplej i wyjadę motocyklem na spacer to podjadę :) być może skompletowaleś sobie dobry zestaw i bardzo dobrze każdy robi to co mu się podoba. Mimo wszystko dla mnie vintage już nie istnieje w sferze moich poszukiwań. 

@Grutka przede wszystkim to musisz posłuchać. Tutaj każdy radzi co mu się podoba. I dobrze od tego jest forum, ale opinię musisz sobie wyrobić samemu.

Ja np swego czasu byłem bardzo napalony na Onkyo 9070 , patrzyłem właśnie na zdjęcia wewnątrz itp, a jak go posłuchałem to tragedia. Totalnie mi się nie podobał. A taki Naim 5si , który w stosunku do tego Onkyo 9070 jest  "pusty"  w środku dla mnie zagrał bezapelacyjnie lepiej.

Trzeba słuchać samemu i nie patrz na jego wnętrze. Co z tego, że wzmak może dużo ważyć i jest cały zapełniony w środku jak dźwięk może Ci totalnie nie odpowiadać.

1 hour ago, Grutka said:

Racja :-) czyli juz wiem zeby nie brać i tego i tego :-) zresztą  bardzo sympatyczne osoby, uzytkownicy, piszą do mnie na priw i rzeczowo piszą na temat ze szczegółami i odradzaja brać  naima :-) 

Pana @Grutka ponosi nazbyt fantazja. Bo akurat nikt inny nie ma nic do roboty tylko pisać na priv do Pana @Grutka i szkalować akurat ten jeden klocek. 

Ten wątek aż razi "propagandą" ;)

Gość

(Konto usunięte)

A Pan to znów ukryta osoba z jakiegoś  salonu? Ja nie pisze że wszyscy szkaluja naima, tylko że rezygnuje z tych dwóch, jeszcze pisała do mnie sympatyczna Pani z firmy audio lector, znasz taką  firmę? Jak masz coś sensownego do napisania to napisz,a nie wciskasz mi jakieś swoje insynuacje, jak masz jakąś  manie przesladowcza, toTwój problem, a nie mój 

Dzień dobry!

Miałem zestaw Naima z serii Si...Hmmm... Buczące transformatory we wzmacniaczu i CD, dźwięk, owszem, dynamiczny, ale gra to bez głębi, tylkopierwszym planem i ze średnicą uderzającą w twarz. Odtwarzacz CD z serii Si ma nowy napęd, który po zamknięciu szuflady, podczas wczytywania płyty, warczy jak traktor / sprawdzałem 5 egzemplarzy - w każdym to samo /. Odpuść sobie dzisiejsze Naimy... przejęcie firmy przez Focala zaszkodziło Naimowi.

Poza tym...  Uwierz mi... Przerzuciłem przez cztery lata mnóstwo sprzętu / Naimy, Dayensy, Harbethy, Chartwelle, i in./, a zmiany kosztowały majątek... Zawsze było  w dźwięku coś nie tak !!!

Wreszcie znalazłem ...

Polecam zatem zestaw sprawdzony, / sam posiadam i wreszcie jestem usatysfakcjonowany / - elektronikę Cyrus z monitorami PMC serii twenty, np. PMC twenty.21 lub PMC twenty.22 lub podłogowe PMC twenty.23 / zależnie od metrażu i Twoich upodobań /. Są teraz w dobrych wyprzedażowych cenach, np. w Audio-Mix w Koninie. Nie jestem naganiaczem, ale tam jest najtaniej.

Polecam, w większym budżecie Cyrus 8-2DAC plus transport CD-T i zasilacz PSX-R2.

Jeśli taniej - wzmacniacz 6DAC.+ komp lub streamer.

Oba wzmacniacze mają na pokładzie dobre przetworniki - grasz z CD lub z innych tańszych źródeł..

I to jest dźwięk, który masz na lata, światowo uznane / przez wielu ludzi na zagranicznych forach, a nie na naszych, gdzie są głównie handlarze i tacy, którzy nie słuchali, ale wszystko wiedzą ! /  i sprawdzone połaczenie Cyrus + PMC. Scena, powietrze, dynamika, detale, diabelnie stabilna lokalizacja źródeł pozornych i gwarancja na głośniki 20 lat (!).

Wklejam rozmowę i to jest osoba która pomaga,a nie szkaluje tak jak Ty!

2 hours ago, Grutka said:

bardzo sympatyczne osoby, uzytkownicy, piszą do mnie na priw i rzeczowo piszą na temat ze szczegółami i odradzaja brać  naima :-) 

Póki co wkleiłeś coś takiego odnośnie wzmacniacza NAIM 5si, gdyż o nim mowa:

Miałem zestaw Naima z serii Si...Hmmm... Buczące transformatory we wzmacniaczu i CD, dźwięk, owszem, dynamiczny, ale gra to bez głębi, tylkopierwszym planem i ze średnicą uderzającą w twarz. 

I to tyle? 

Dawaj resztę, bo to sobie mogłeś sam na kolanie napisać ;) no a przecież cytuję " bardzo sympatyczne osoby, uzytkownicy, piszą do mnie na priw i rzeczowo piszą na temat ze szczegółami i odradzaja brać  naima :-) "

Kręcisz Panie @Grutka.

Prowokacja, nic więcej. Tak samo jak w innych tematach z czapy założonych przez Pana @Grutka

Pan @Grutka to nowy użytkownik i nagle zakłada multum tematów , gdzie w połowie z nich występuje jako główny bohater Naim 5si. Próbuje w sposób wyrażny oczernić ten wzmacniacz.

Kiedyś było podobnie z Pylon Audio. Też komuś ta firma bardzo raziła.

Gość

(Konto usunięte)

Czyli widać ewidentnie że masz coś wspólnego z branżą, jesteś  albo dystrybutorem, albo pracownikiem sklepu co mają  dany sprzet na stanie,nie masz nic do napisania, tylko same głupstwa, wiecej nie wchodzę z tobą w polemikę, sam jesteś prowokacją  i to taką  najprostszych lotów 

Nie mam nic wspólnego z branżą, jestem zwykłym forumowiczem. Ale czy ty uważasz , że ludzie, którzy czytają, biorą udział w dyskusjach na tym forum to jakieś zaślepione owieczki? Przecież od razu widać co Ty tutaj próbujesz robić. 

Zresztą Twój styl pisania odpowiada, pod innego forumowicza, który jeszcze nie tak dawno bardzo się wzburzył (aż administracja musiała posty usunąć) jak ktoś w innym wątku napisał, że Naim 5si potrafi zagrać lepiej od wzmacniacza Onkyo ;) Hmmm... Czyżby zbieg okoliczności Panie @Grutka ?

Z mojej strony to już wszystko Panie @Grutka

Gość

(Konto usunięte)

No nareszcie, jesteś Pan z branży,  po pisaniu poznać, nie jest Pan zwykłym forumowiczem,stylem pisania sam się Pan  zdradzasz,  wczoraj już był o tym temat na forum, ale na wesoło chociaż i Pan Nikimaj zachowywał się o wiele kulturalniej- żegnam 

21 godzin temu, Bumpalump napisał:

590es to podstawowy model, kosztuje 500zl i gra na takim poziomie, konkurencja moga byc nowe wzmacniacze za 3-4tys ktore po 20 latach tez beda kosztowac 500zl jesli dozyja w co szczerze wątpię :)

Mariusz lubię Ciebie ale całkowicie się z tobą nie zgadzam . Nie traktuj tego jako jakiś atak .

590 gra na poziomie wzmacniaczy za 3-4 tys ? Pamiętam odsłuch u Ciebie i jak dla mnie mój MH pozamiatał 830 es pod każdym względem a co dopiero 590 (litości) . Pamiętasz utwór który puściłem . Jak się wybiorę do ciebie to na pewno zabiorę z sobą  tą płytkę . Generalnie pamiętam jak zagrał ten utwór u ciebie na starym systemie ( jak by się czekało na szybką odpowiedź od jąkały) . Co do życia nowych klocków też bym się nie martwił . Nie cały vintage który był wyprodukowany gra do dziś i tak samo będzie z nowymi  za 20 lat .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.