Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana kina domowego na stereo

atryda

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie jestem posiadaczem zestawu B&W 602, Denon 1604, Denon DCD 685. Oczywiscie pol roku temu po przesiadce z wiezy Sharpa bylem zadowolony z tego sprzetu ale teraz jakos coraz mniej, tym bardziej zmienily sie u mnie preferencje, praktycznie wogole nie ogladam filmow. Stad pytania: 1. Czy wymiana amplitunera AV na wzmacniacz stereo w podobnej cenie da efekt wartu zachodu (np. na PM 7000) 2. Czu moze probowac sprzedac calosc i dopiero pozniej kombinowac z zakupem nowego zestawu?

https://www.audiostereo.pl/topic/14325-zamiana-kina-domowego-na-stereo/

atryda-> Osobiscie w Twoim systemie zmnienibym odtwarzacz w pierszej kolejnosci. Jak masz podlaczony odtwarzacz wyjscie analogowym czy cyfrowym? Jeli wyjciem analogowym to sprobuj podlaczyc cyfrowym, moze dzwiek z wbudowanego w amplituner konwertora bedzie lepszy.

Mam amplituner Yamaha 630 i w stereo uważam że jest git. Gra z nim cd CA. Ale Najtańsza integra stereo np nad 320 beeee czy CA 640 rozwalaja go pół sekundy. Moja rada. Pożycz do domu i posłuchaj bo w salonie to nie zawsze to.

Hej Atryda :)

zgadzam sie calkowicie z Rafkiem i reszta...sam mialem Marantza Sr6300 i koncowke Marantz SM-80....SR6300 ciagnal srednie i wysokie a koncowka same basy....Efekt byl naprawde niezly,ale...AMplituner (nowy) kosztowal 899,. euro, koncowka uzywana 250.-...policz sobie jakie stereo za to dostaniesz...zero konkurencji...sprzedaj Denona i zainwestuj w stereo, ja to juz zrobilem i musze przyznac ze jesli chodzi o muzyke to warto...jak mnie bedzie stac to kiedys dokupie zestaw do kina ale do tego potrzebne jest osobne pomieszczenie i wiecej kasy na koncie :)

Moje zdanie jest jak najbardziej poparte odsluchem.

Mialem kiedys amplituner kina domowego H/K, a potem przerzuciłem się na wzmacniacz stereo. Po wpięciu go w system (wzmaka) po prostu mi szczęka opadła (mój profesor anatomii by powiedział że żuchwa.... :-))))))

Różnica jest wręcz przeogromna i nieporównywalna!!! Dodam jeszcze, że oba klocki były z tej samej serii Harmana i miałem je oba w domu jeszcze przez jakieś dwa tygodnie, zanim sprzedałem amplituner, więc mogłem je bezpośrednio odsłuchiwać.

I teraz się dziwię jak mogłem być zadowolony wtedy z amplitunera i twierdzić że to ładnie gra...

A ja preferuję osobny zestaw do KD i osobny do STEREO.

KD już mam(tzn. nie mam bo brakuje mi projektora) a teraz szukam jakiegoś wzmaka do STEREO.

Myslałem o CA AZUR 640,ROTEL RA-02 lub 03 albo coś z NADa.

Choć ostatnio natknałem się na starszego ROTELa RA 1312.

Czy ktoś coś słyszał o tym sprzęcie? Coś mozecie mi o nim powiedzieć?

A może którys z szanownych forumowiczów ma takowy i mógłby się podzielć wiedzą na temat tego klocka ?

-->Atryda

Mam ten sam ampli i podobny problem;)

Ale dzisiaj na wlasne uszy potwierdzilem przewage wzmacniacza nad ampli (w stereo oczywiscie;) Pozyczylem na odsluch Kef Q5, no niby wszystko fajnie, ale (jak to moja zona stwierdzila) "graja jakby staly u sasiada, cicho, tylko te duperele fajnie slychac" czyt. przeszkadzajki itd. itp.

Podlaczylem starego Pioneera 402r i uszom nie wierze. Duperele co prawda zniknely(prawie), ale za to jest rock'n'roll na calego. Dynamika!! Rozpierducha!!

Takze, niestety, ale amplituner to tylko do kina sie nadaje(albo na krotka chwile po przesiadce z miniwiezy).

Szkoda, bo tez myslalem, ze sie zaoszczedzi i mozna miec dwa w jednym, a tu porazka. Znowu trzeba zbierac kaske;)

Pozdrawiam nawroconych;)

>coper_pl

To co opisujesz to wynika głównie ze słabej wydajności prądowej amplitunera, która nie potrafi sobie poradzić z napędzeniem kolumn o małej rezystancji (Kef'y są chyba 4 Omowe?)

Wzmaki grają przeważnie dużo większym prądem i radzą sobie bez trudu (no, to też zależy od wzmaka...) z trudnymi do wysterowania kolumnami.

delikatnie włączę się do dyskusji . mam taką samą sytuację tylko tyle że ja na moim CA (amplituner kina domowego) słucham dopiero 2 miesiące (jeszcze mi się nie znudził) i jak do tej pory jestem zachwycony tym brzmieniem. Ale chciałbym zadać wam pytanie, czy dało by rady zrobić jakiś tuning tylko dla stereo ( nie wiem właśnie na czym polega budowa takiego wzmacniacza czy do stereo ma jakieś oddzielne przetworniki i dało by rady to powymieniać na lepszę) a pozostałe ścieżki kina zostawić. Jeśli piszę głupoty to przepraszam poprostu się nie znam.

Musiałbyś poodłączać wszystkie scalaki z dekoderami, zeby bylo jak najmniej rozdzielen sygnalu (wymiane kondensatorow, transformatora itd, itp pomijam), ale to juz by nie byl amplituner kina domowego.....

ja tez sie przesiadlem z kd na stereo i przy pierwszym odsłuchu szczena (zuchwa :) ) mitak walnela o podloge ze do dzis sie nie moge pozbierac. Z kazdym dniem gra lepiej chyba temu ze sie wygrzewa, a teraz jeszcze granity pod kolumny podlozylem i jest miodzio. Na wlasnej skurze sie przekonalem ze wzmak stereo deklasuje amplituner kd (w tym samym przedziale cenowym), i bije go na glowe.

do filmów używam Panasonica dvd A-350.

Do słuchania muzyki sony X 505 Es albo tuner sony TS-S 770 ES.

Moim zdaniem nie można porównywać stereo i DVD.

Mozna do tego sobie podłączać różne cuda techniki, ale to po prostu inna bajka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.