Skocz do zawartości
IGNORED

Książkopalenie nowa polska specjalność.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Tytus, jak ty możesz cały dzień stać w bramie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

22 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

jazz

Chodzi o to,że palenie książek jest naganne niezależnie od tego kto to robi i w jakiej intencji.Dlatego Twój wpis odbieram jako próbę zatuszowania sprawy,zrelatywizowania, czy wręcz usprawiedliwienia

Odbieraj sobie jak chcesz. To tylko twoja wyobraźnia. Można wymyślać różne bzdury. Nie pierwszy i nie ostatni raz na tym forum.

Ciekawe gdzie ty to tuszowanie dostrzegłeś. Nie bądź śmieszny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
25 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Tu nie chodzi o wartość artystyczną tych książek ale o sam fakt palenia.Palenia jako niedopuszczalnej  formy zwalczania innych poglądów,innej estetyki czy też cenzurowania sztuki.A wartość artystyczną niech każdy ocenia sam.

Wojciechu, dałem aż dwa uśmieszki. Najwidoczniej za mało...

jeez

To czemu powołałeś się na poglądy polityczne Papcia Chmiela?Zasugerowałeś,że w związku z tym Niusia byłby za paleniem jego książek.

twonk

O.K.

Spoiler

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

relikwie są róznych stopni i rózne się je "produkuje"

np otarcie tkaniny o szczątki

czego to nie wymyślą... potem sprzedaż np. na allegro? i taka relikwia to do wąchania czy też się można... poobcierać?

ps. po raz kolejny okazało się że rzeczywistość przekracza moją wyobraźnię....

2 godziny temu, jezz napisał:

kawe gdzie ty to tuszowanie dostrzegłeś. Nie bądź śmieszny.

nie za bardzo.Dokladnie napisal to samo slawus oswiadczajac w innej formie ze on nie jest za paleniem.Wiec ja tez nie jestem za biciem  ale jak juz cie pobija jeezik.... to trudno.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, rasputin napisał:

czego to nie wymyślą... potem sprzedaż np. na allegro?

może nie na allegro

relikwie trzeciego stopnia czyli "najsłabsze" , to takie , których świety dotknał choć jeden raz

dlatego dotyka się tkania szczątków , tkaninę rozdziela się na małe strzępy i wkłada np do portertu, obrazu, wydruku z modlitwą

i sprzedaje jako wizerunek z relikwią

jest to jeden ze sposobów na "tłuczenie kasy" na swiętych ?

26 minut temu, rasputin napisał:

po raz kolejny okazało się że rzeczywistość przekracza moją wyobraźnię....

nic Ci na to nie poradzę,

masz pomysł na biznes:) póki jest zapotrzebowanie... :):)

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

elikwie trzeciego stopnia czyli "najsłabsze" , to takie , których świety dotknał choć jeden raz

ty tak slawus na powaznie czy sobie z nas kpisz. Twoi nauczyciele wiedza czym ty sie obecnie zajmujesz?Bo przypuszczalnie ziobre po wywaleniu na pysk zdregraduja to pozomu licealisty.

Gdy mówię, że użendnicy Pambuka to cwane pojeby - wiem, że mam rację.

slawus? A oddychanie tym samym (zadymionym, krakowskim) powietrzem - też się liczy w relikwiach?

No. To miejsce w niebie mam jak w banku. Ale się tam, qva, wynudzę...

.....

I moją, rasputinie. Moją też. A wyobraźni mi nie brakuje.

Co tam powietrze. Jest bodajże 70 grobów Jezusa, ponad 20 świętych Graali (Graalów?) rozsianych po całym świecie, ba - do 1900 roku było 18 zachowanych napletków Chrystusa (wtedy Kościół zakazał tej relikwii i skasował święto napletka, które przypadało 1 stycznia). Żeby już nie wspominać o licznych naczyniach z mlekiem Matki Boskiej. Dla równowagi - na Sri Lance jest Świątynia Zęba, przechowująca ząb Buddy, a w Stambule pieczołowicie zachowują 60 włosów wyskubanych z brody Mahometa, kawałek ukruszonego zęba i 6 odcisków jego stopy. Czyli nie tylko katolicy mają pociąg do relikwii...

Super. Muszę Mojej dziś  wieczorkiem powiedzieć o Święcie Napletka. 

Ciekawe, co odkryje...?

......

(Graali, jeśli już).

1 godzinę temu, muls napisał:

nie za bardzo.Dokladnie napisal to samo slawus oswiadczajac w innej formie ze on nie jest za paleniem.Wiec ja tez nie jestem za biciem  ale jak juz cie pobija jeezik.... to trudno.

No to gdzie to tuszowanie, błyśnij, bo nic poza ad personam nie potrafisz.

a czy ja mowie o tuszowaniu.Ja mowie o mietkim banalizowaniu problemu.Czeba czytac a nie tylko szukac dziury.Mietkie banalizowanie to mniejsza forma tuszowania.jeezik.

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

reasumując każda rzecz , która czyni z ciebie niewolnika , obojętnie co by to było dla ciebie osobiście

spalenie jest drastycznym aktem zerwania z niewolą

przy oakzji dostało sie Potterowi , ale nie chodziło tylko o sama książkę

apropos niewolnictwa, taki przykład: "Kim Dzong Il urodził się 16 lutego 1941 lub 1942 we wsi Wiatskoje k. Chabarowska w Związku Radzieckim, choć oficjalne biografie podają rok 1942 i lokalizują zdarzenie na górze Pektu-san w Korei Północnej. Według państwowej propagandy w chwili jego urodzin, mimo iż była sroga zima, na górze „zakwitły kwiaty, a ptaki mówiły ludzkim głosem” (za wiki).

oczywiście powiesz że to bujda. Ale z drugiej strony łykasz kościelne bajanie że był sobie Mojżesz który wlazł na górę i pstryk, błysnęło, huknęło - dostał tablicami. Wierzysz w to mimo że nawet tej góry nie zlokalizowano... Czym się różni propaganda kościoła i takiej Korei? I kto jest niewolnikiem? Do samodzielnego przemyślenia, nie musisz odpowiadać na forum.

W przypadku ludzi wierzących o tym co wyznają zdecydowali rodzice.slawek jest katolikiem bo tak zdecydowali jego rodzice.On nie miał w tej sprawie nic do powiedzenia.Tak został wychowany.Mówienie w tym przypadku o wolnej woli jest nieporozumieniem.

Wyboru dokonali ci ,którzy coś zmienili.

Ale wracając do tematu.Czy dla takich książek jak Mein Kampf czy Protokołów Mędrców Syjonu nie należałoby zrobić wyjątków ?

5 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Ale wracając do tematu.Czy dla takich książek jak Mein Kampf czy Protokołów Mędrców Syjonu nie należałoby zrobić wyjątków ?

Stanowczo nie. To też jest dziedzictwo Kultury Europejskiej. I to nie w polskim wydaniu. ? 

Poza tym nie chodziło o palenie książek, a o niszczenie symboli okultyzmu.

4 minuty temu, Zyzol napisał:

nie chodziło o palenie książek, a o niszczenie symboli okultyzmu

Jako krótkowidz jestem przeciwny, okultyzm jest bardzo potrzebny. Lekarze okultyści robią dużo dobrego dla ludzi, którzy mają problemy ze wzrokiem. Niech tam sobie niszczą aparaty słuchowe, od okularów wara. 

nagrywamy.com

10 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Zdecydowanie - NIE.

Jak już napisałem: niech zostanie, jako memento. Bo się mogą przyszłe pokolenia mocno zasromać (?),skąd nagle pomysł ( tamtej, przyszłej władzuni) na mordowanie garbatych, o numerze stopy ponad 44 , lub tych z zakolami na durnym łbie. Mam i durny łeb i zakola, stąd mi zależy.?

Pomysły wszelakich debili, proponujących odwracanie biegu rzek,  kopanie kanału Białomorskiego (który i tak jest za płytki i zasuwają tam tylko płaskodenne krypy), rozpieprzenie Mierzei Wiślanej li tylko, by kutasina jeden z drugim wbił  sobie w piach łopatę, tudzież inne a` la Łysenko fantasmagorie - powinny być znane i o tych poronionych pomysłach musi być mówione już w szkole podstawowej.

I motywowane odpowiednio i ze znajomością tematu - czemu tego akurat nie wolno czynić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.