Skocz do zawartości
IGNORED

problem pod koniec płyty

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z gramofonem Denon 57L wkładka MP110 NAGAOKA. Pod koniec płyty (ostatni utwór zwykle) igła przeskakuje i gra w kółko to samo. Po podniesieniu i przełożeniu dalej problem się powtarza na każdej płycie. Ktoś ma jakiś pomysł? Dodam że regulacje wykonałem zgodnie z instrukcją ustawienei 2.5 g.

https://www.audiostereo.pl/topic/144300-problem-pod-koniec-p%C5%82yty/
7 minut temu, fxx napisał:

Mam problem z gramofonem Denon 57L wkładka MP110 NAGAOKA. Pod koniec płyty (ostatni utwór zwykle) igła przeskakuje i gra w kółko to samo. Po podniesieniu i przełożeniu dalej problem się powtarza na każdej płycie. Ktoś ma jakiś pomysł? Dodam że regulacje wykonałem zgodnie z instrukcją ustawienei 2.5 g.

To ramię gdzieś jest blokowane .

27 minut temu, fxx napisał:

ustawienei 2.5 g.

Ta igła ma zalecaną siłę  nacisku 1,5-2,0.
U mnie bez problemowo na Thorensie  gra na 1,8.
Coś nie tak masz z ramieniem skoro zawsze problem występuje w tym samym miejscu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

3 godziny temu, fxx napisał:

A skąd był pomysł by kupić tak skomplikowany gramofon ?

Sorki ale teraz trzeba będzię  worek pieniędzy wyłożyć by tą usterkę usunąć .

Obym się mylił .

Pozdrawiam .

antiskating ustawiony zgodnie z instrukcją, ramię nigdzie nie ociera, możliwe że system antyskatingu jest uszkodzony ? bo na skali jest jak na igle 2.5. Próbowałem 1.5-2.0 g też ale zwiększyłem nacisk dla sprawdzenia czy to pomoże.

Nie chodzi o ocieranie, lecz o jakiś element w podstawie ramienia, od spodu, który blokuje ramię, nie pozwalając mu dojść do rowka końcowego. W Fonice to też się zdarzało, przyczyną była zwykle przesłonka autostopu, ale tu trzeba by sprawdzić  samemu, bo Denona nie znam.

Godzinę temu, porlick napisał:

Nie chodzi o ocieranie, lecz o jakiś element w podstawie ramienia, od spodu, który blokuje ramię, nie pozwalając mu dojść do rowka końcowego. W Fonice to też się zdarzało, przyczyną była zwykle przesłonka autostopu, ale tu trzeba by sprawdzić  samemu, bo Denona nie znam.

nie, ramię gładko dochodzi do końca bardziej antiskating ale nie wiem jak sie do tego zabrac

Otwórz spód, postaw na krawędziach, wejdź pod "podwozie" i obserwuj, co się dzieje, gdy ramię dochodzi do feralnego miejsca. Może jakiś przewód haczy o obracający się element, może coś poruszające się z ramieniem haczy o element stały? Jeśli ramię można dociągnąć do rowka końcowego, opór jest nieduży, to może być obluzowany przewód. Antyskating też możliwy, ale nie sądzę, by to była najbardziej prawdopodobne.

9 godzin temu, porlick napisał:

Otwórz spód, postaw na krawędziach, wejdź pod "podwozie" i obserwuj, co się dzieje, gdy ramię dochodzi do feralnego miejsca. Może jakiś przewód haczy o obracający się element, może coś poruszające się z ramieniem haczy o element stały? Jeśli ramię można dociągnąć do rowka końcowego, opór jest nieduży, to może być obluzowany przewód. Antyskating też możliwy, ale nie sądzę, by to była najbardziej prawdopodobne.

Ramię nie ma żadnych wyczuwalnych oporów od początku do końca muszę jakoś ten antyskating próbowac ogarnąc ?

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.05.2019 o 08:07, porlick napisał:

W dniu 6.05.2019 o 19:19, fxx napisał:

Ramię nie ma żadnych wyczuwalnych oporów od początku do końca  ?

fxx takie Twoje deklaracje bez odkręcenia mija się z celem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.