Skocz do zawartości
IGNORED

iTunes i MacBook Pro vs. 4K/Full HD

master_luke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio często oglądam filmy z iTunes, technicznie wygląda to tak że mój MacBook pro podłączony jest przez HDMI do TV 4K.

I tutaj mam pytanie do Was: jak wyglada porównanie jakości filmów HD z iTunes do filmów z blu-ray? Odniosłem wrażenie, że jakość z iTunes jest jakaś gorsza, mniej wyrazista niż tych z blu-ray. Dodatkowo zakupiony film 4K na iTunes wygląda dużo gorzej niż film 4K z Netflixa.

Czy jest jakaś różnica przy oglądaniu filmów HD/4K przez MacBook -> HDMI a Apple TV 4K?

https://www.audiostereo.pl/topic/144378-itunes-i-macbook-pro-vs-4kfull-hd/

Zawsze w streamach masz niższe parametry dzwięku i obrazu niż na płycie fizycznie. 
Poza tym wyjście hdmi w laptopie raczej nie jest stworzone do oglądania przez nie filmów.
Usługi Appla są jakościowo w tyle za najlepszymi jak Netflix i Tidal, ale to też nie ma dla większości znaczenia ?
Apple TV na pewno będzie dużym usprawnieniem ?

Używam Chromecasta 1080p i jest świetny ale tylko pod Android i Windows ? Działał by Ci tylko z Aplikacjami Netflixa czy Spotify bez applowskich typowo trzeczy,  No chyba że się jakoś da to obejść 

3 godziny temu, Krzaku666 napisał:

Usługi Appla są jakościowo w tyle za najlepszymi jak Netflix

W moim odczuciu jakość obrazu usługi Apple (używam Apple TV 4k) jest lepsza niż Netflixa. Jakość tych samych filmów odtwarzanych przez iTunes jest słabsza.

3 godziny temu, master_luke napisał:

Dodatkowo zakupiony film 4K na iTunes wygląda dużo gorzej niż film 4K z Netflixa.

Z iTunes nie dostajesz 4K.Musisz mieć Apple TV 4k.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, master_luke napisał:

Witam!

Ostatnio często oglądam filmy z iTunes, technicznie wygląda to tak że mój MacBook pro podłączony jest przez HDMI do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

I tutaj mam pytanie do Was: jak wyglada porównanie jakości filmów HD z iTunes do filmów z blu-ray? Odniosłem wrażenie, że jakość z iTunes jest jakaś gorsza, mniej wyrazista niż tych z blu-ray. Dodatkowo zakupiony film 4K na iTunes wygląda dużo gorzej niż film 4K z Netflixa.

Czy jest jakaś różnica przy oglądaniu filmów HD/4K przez MacBook -> HDMI a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Streaming 4K czy to jest ITunes czy Netflix to w porywach 25Mbit/s.

Płyta Blueray FullHD to mniej więcej 35 Mbit/s.

Płyta Ultra HD to mniej więcej 60Mbit/s i w górę. 

Czy warto dopłacać to każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Dźwięk ze streamingu to już w ogóle bitrate na poziomie jakiś Dolby Digital Plus czy inny wynalazek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pewne obserwacje, co do DD+.
Chyba ma on bardzo spory zakres bitrate, bo taki DD+ że streamingu, to brzmi słabiutko ale DD+ na Canal plus 4k brzmi bardzo dobrze, stanowczo słychać różnicę na plus względem tradycyjnego DD.

W Streaming 4K czy to jest ITunes czy Netflix to w porywach 500-700kbit/s. gdzie na płycie 4k/uhd masz 5-8Mbit/s a to jest różnica kolosalna... ?

Dlatego jeszcze trochę czasu upłynie za czym w steramingu otrzymamy poziom jakości obrazu i dźwięku z płyty. . ?

2 godziny temu, master_luke napisał:

To duzo czy malo w porowaniu do blu-ray?

No weźmy takiego Aliena zwanego Obcym.

Blueray bitrate 37Mbit/s, rozmiar filmu 32,6 GB.

Ultra HD bitrate 70Mbit/s, rozmiar 61 GB.

Długość filmu 2 godziny bez 4 minut to łatwo dzielić, ile na godzinę wypada.

Kiedy miałem Netflixa to w ustawieniach była informacja o zużyciu danych w zależności od rozdzielczości filmu. Dla UHD jest to 7 giga na godzinę filmu. 
Filmy 4k na Canal plus 4k mają po 20GB i więcej.
Tak że netfix słabiutko.
a ma ktoś sposób na dobry dźwięk ze streamingu?  czemu film w np netflix brzmi bardzo słabo a już rip w mkv całkiem poprawnie ?
Bitrate.
A tak spytam offtopic: instalacje antenową do 4k to robiłeś nową czy ten tuner w konfiguracji podstawowej na 2 anteny też da radę z 4k. Czy musi być ta PEŁNA?
Instalacja antenowa, bez zmian.
Musisz mieć tuner 4k i telewizor 4k.
9 godzin temu, RAF77 napisał:

Bitrate.

a konkretnie co masz na myśli ?

W dniu 10.05.2019 o 13:20, Krzaku666 napisał:

Poza tym wyjście hdmi w laptopie raczej nie jest stworzone do oglądania przez nie filmów.

bo ? czym się konkretnie różni ? przypominam że przez lata PC oferowały wyższe rozdzielczości przy znacznie wyższym odświeżaniu nawet rzędu 120hz

Pomijam już fakt że są inne popularne złącza o znacznie lepszych parametrach, dużo wcześniej zostały przygotowane na wysokie rozdzielczości.

2 godziny temu, RAF77 napisał:

Fetek.
Bardziej konkretnie już się nie da.

nie da się porównywać bitrate dwóch różnych kodeków, zwłaszcza że netflix korzysta z nowszej i lepszej wersji a brzmi gorzej. Po za tym efekt jest lekko inny.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Ja tam nie mam problemu z porównaniem.
Jak ty uważasz że się nie da, to twój problem.

netflix dla 5.1 ma 640kbps (E-AC-3), rip 5.1 też ma 640kbps (AC-3)

i co z tego porównania wynika ?

12 godzin temu, RAF77 napisał:

Z tego wynika, że jakość dźwięku powinna być podobna. Ale kto takie słabe ripy ogląda.
Minimum 30Gb się ogląda i tam napewo takiego słabego dźwięku nie będzie.

Od dzisiaj fanatycy kina przeciętne produkcje netflixa ripuja w lepszej jakości niż źródło. Ja Ci z tego nawet 70Gb kopię zrobię i gwarantuje że dźwięk będzie do kitu.

Zadałem konkretnie pytanie, oczekiwałem konkretnej odpowiedzi nie głupiego filozofowania.

Ale Netflixa ma dźwięk do kitu i na to nic nie poradzisz.

Ja pisałem o ripach innych filmów niż te z Netflix

Może się nie zrozumieliśmy....

Netfix to kicha od A do Z

Szczególnie jeśli chodzi o dźwięk, bo obraz jest w miarę ok.

W dniu 11.05.2019 o 21:46, Bipo napisał:

W Streaming 4K czy to jest ITunes czy Netflix to w porywach 500-700kbit/s. gdzie na płycie 4k/uhd masz 5-8Mbit/s a to jest różnica kolosalna... ?

Dlatego jeszcze trochę czasu upłynie za czym w steramingu otrzymamy poziom jakości obrazu i dźwięku z płyty. . ?

Coś mi się wydaje, że jednak nieco większy bitrate jest w iTunes, w tej chwili chyba nie można w sklepie podejrzeć rozmiaru pliku do pobrania, ale o ile pamiętam, to filmy 4K miały tam swego czasu podane coś około 20-30GB, więc wskazywałoby to na wyższy bitrate. Wiadomo, że na płycie jest więcej i nie ma wątpliwości, że to na fizycznych nośnikach jest w tej chwili najlepsza jakość, ale iTunes postawiłbym na drugim miejscu pod względem jakości (nie mówię o plikach z sieci... ?)

W dniu 11.05.2019 o 22:44, master_luke napisał:

Mialem kupowac wlasnie Aliena 4K na iTunes ale chyba jednak zdecyduje sie na plyte ?

Jak ktoś jest kolekcjonerem i/lub jakość stawia nade wszystko to pozostaje tylko płyta. Z fizycznymi nośnikami jest tylko jeden kłopot (lub zaleta, w zależności od punktu widzenia) - po nabyciu są nasze w takiej postaci, jak je dostaliśmy. Przy wejściu kolejnej technologii wypadałoby zmienić nośniki na nowsze i lepsze, żeby znów mieć tę najlepszą jakość za którą się goniło ? Przypomnę, że jeszcze nie tak dawno temu ludzie wydawali spore pieniądze na kolekcjonowanie DVD, które także rzucało na kolana jakością (wg ówczesnych opisów...).

Gość

(Konto usunięte)

Byłem ostatnio w Media Markt na stoisku DVD - wybór nowych filmów i bajek jest przeogromny. Na stoisku z filmami bluray wybór już jest sporo mniejszy. 4K to jakieś 30 filmów dostępnych w moim sklepie. 

Są produkcje, które nie wiedzieć czemu u nas w kraju nie pojawiły się na bluray i UHD, i dotyczy to także tych najnowszych filmów. Na DVD - bez problemu kupię chyba wszystko co mi przyjdzie do głowy. Dlatego nawet jakbym chciał iść z duchem nowych technologii to nie ma z czym czasami poszaleć. W tym temacie niestety u nas jest jeszcze spoooro do nadrobienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.