Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch Synergy F3 - Marantz/Onkyo/Denon

kamil1114

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Posiadam zestaw kolumn 5.0 Klipsch Synergy F3 które dotychczas grały całkiem przyzwoicie ze wzmacniaczem Onkyo TX-SR607, lecz nadszedł najwyższy czas na zmianę amplitunera.

Zależy mi na kupnie amplitunera który sprawdzi sie zarówno dobrze przy dźwięku stereo 2.0 oraz 5.0 - kino domowe, z planami rozbudowy zestawu do funkcjonalności Dolby Atmos. 

Zastanawiam sie pomiędzy tymi trzema modelami amplitunerów:

Denon AVR-X4500H

Marantz SR 6013

Onkyo TX-RZ830

Który model najbardziej mi polecacie do tych kolumn ? 

Z góry dziękuje za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/144393-klipsch-synergy-f3-marantzonkyodenon/

Każdy sprzęt może się zepsuć.Niezależnie od marki.Znajomy niedawno wysłał uszkodzony,roczny amplituner Onkyo do sewisu.Po naprawie włożył go do tej samej,ciasnej szafki w której od góry jest mniej niż centymetr luzu :-(.Za to mój stary Onkyo 606 gra u innego znajomego do dziś ale ustawiony jest na szafce gdzie się nie przegrzewa.Większość awarii wynika ze złej eksploatacji.

Słuszna uwaga! 

A jak z możliwością ustawienia impedancji w Onkyo RZ830, jest możliwość ustawienia jej na 8 ohm'ów (Klipsch Synergy F3 mają według producenta 8 Ohm) ?

Pytam, bo w moim poprzednim wzmacniaczu Onkyo SR607 była możliwość ustawienia wzmacniacza tylko na 4 lub 6 Ohm, wiec ustawiłem na 6, lecz rozumiem że lepiej byłoby chyba ustawić wzmaniacz na taką sama impedancje jak kolumny, dobrze myślę ? 

I zastanawia sie jeszcze czy ma to znaczenie że Denon oferuje końcówki mocy w klasie AB, a Onkyo w klasie D... Móglby ktoś bardziej doświadczony doradzić mi czy to faktycznie przekłada sie na jakość dźwięku?

W Onkyo dalej jest tak samo- ustawiasz  6 ohm i to ustawienie obsluguje wszystkie kolumny powyzej tej wartosci wiec luz.

A klasy AB/D  dzwieku mają znaczenie lecz liczy sie odbiór dla twojego ucha, musiałbys podłuchać obu

z zestawem kolumn i wybrać czy Denon czy Onkyo.

każdy ma inne preferencje i najlepiej samemu posłuchać. Mi bardziej odpowiada Onkyo a komus innemu Denon czy Marantz, i nie jest ani gorszy ani lepszy, tylko...inny :)

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Ok, z racji tego że nie mam za bardzo gdzie potestować obu tych wzmacniaczy, a posiadałem Onkyo z wyżej wymienionym zestawem zdecyduje sie Onkyo RZ830, dziękuje za wszelkie porady!

Mam już ostatnie pytanie w kwestii podłączenia zestawu pod nowy TV. Rozumiem że najlepiej połączyć dekoder, DVD, Apple TV pod wzmacniacz gdyż to on przejmie role dekodowania dźwięku i prześle tylko obraz do telewizora tak? Trzeba jakoś skonfigurowac funkcję passthrough, bo coś obiło mi się o uszy ? I rozumiem że jeśli telewizor nie posiada wsparcia DTS lub Dolby Atmos to i tak nie ma to znaczenia jeśli wzmacniasz obsługuje te kodeki ? 

tak jak piszesz, podłącz wszystko pod ampli a on zajmie sie resztą :) 

a passtrough konfigurujesz w podłączonych urzadzeniach np. Appletv i po sprawie

jesli wlaczysz amplituner to on zdekoduje wszystko co najnowsze, tv nie musi.

wazne zeby podlaczyc Tv pod wyscie HDMI ARC wtedy zadziała zwrotnie i bedzie najlepiej.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

3 godziny temu, donsalieri napisał:

tak jak piszesz, podłącz wszystko pod ampli a on zajmie sie resztą ?

a passtrough konfigurujesz w podłączonych urzadzeniach np. Appletv i po sprawie

jesli wlaczysz amplituner to on zdekoduje wszystko co najnowsze, tv nie musi.

wazne zeby podlaczyc Tv pod wyscie HDMI ARC wtedy zadziała zwrotnie i bedzie najlepiej.

Dziękuje bardzo za wszelkie porady i pozdrawiam serdecznie ! ?

Swego czasu miałem  zestaw kina oparty o kolumny Klipsch RF62 , RC62, RS62, RW10D, amplituner Harman Kardon AVR255. W muzyce brzmienie było ok , ale w kinie czegoś brakowało. Zmieniłem amplituner na Onkyo TX-NR626 i sytuacja zmieniła się diametralnie- w kinie była petarda , ale w stereo lepiej wypadał jednak Harman:)

Witaj serdecznie,

jeśli wybór padł na Onkyo, to może zainteresuję Cię najnowszymi modelami, np. TX-RZ840, zapraszam na priv po wycenę. Onkyo będzie bezkonkurencyjne w kinie domowym, natomiast do odsłuchu muzyki raczej proponowałbym Marantz i Denon. Szczególnie, że Denon wczoraj staniał o 1000 zł. i jest mo8m zdaniem świetną propozycją w swojej cenie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Mamy wszystkie powyższe amplitunery w naszym salonie. Oczywiście atrakcyjna oferta finansowa dla forumowicza. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.