Skocz do zawartości
IGNORED

ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH

dskrzyp

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, fox733 napisał:

Problem ewidentnie leży po stronie użytkownika serwisu audiostereo. 

?

problem ewidentnie leży po stronie audiostereo ponieważ chyba tydzień temu było wszystko OK.

47 minut temu, fox733 napisał:

xniwax, niech zgadnę, system windows xp ?

?

a cóż to za dziwne rozumowanie,  XP jest zły? - był i jest OK, do przeglądania internetu naprawdę więcej nie potrzeba i to jest fakt, żadne Twoje czary tego nie zmienią.

Już bez barana?

Nie uważasz, że to dziwne, ze tylko dwóch userów ma taki problem? Oczywiście nie jestem adminem forum i istnieje jakieś niezerowe prawdopodobieństwo, ze masz rację.

Moze podaj adminom numer aktualnej wesjii systemu operacyjnego(ostatni update)  oraz przeglądarki, będzie im łatwiej

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Administratorzy
14 godzin temu, witek_z napisał:

problem ewidentnie leży po stronie audiostereo ponieważ chyba tydzień temu było wszystko OK.

a cóż to za dziwne rozumowanie,  XP jest zły? - był i jest OK, do przeglądania internetu naprawdę więcej nie potrzeba i to jest fakt, żadne Twoje czary tego nie zmienią.

Możesz potwierdzić, że masz Windowsa XP? Możesz też podać wersję przeglądarki Google Chrome?

edit:

Ok, sprawdziłem w panelu i pokazuje, że próbowałeś się logować z Chroma w wersji 49. Wybacz, ale najnowsza wersja to 74, więc masz mocno nieaktualną przeglądarkę.

Jeśli to Windows XP to możecie spróbować:

https://www.download.net.pl/jak-uzywac-nowej-wersji-chrome-na-windows-xp-i-vista/n/11504/

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

• Administratorzy

Nasz certyfikat odnowił się 15.05 ma kolejny rok i zapewne jego dostawca użył nowszego protokołu szyfrowania, z którym Wasze bardzo stare wersje przeglądarek nie są w stanie sobie poradzić, stąd ten błąd. Możecie użyć innej przeglądarki np. Firefoxa, ewentualnie zainstalować nowego Chroma według instrukcji, którą podałem.

Niestety (a raczej stety), ale certyfikaty to obecnie standard i inne strony również zaktualizują je u siebie. Domyślny Internet Explorer z Windowsa XP w ogóle nie obsługuje szyfrowania z tego co pamiętam, więc tam już w ogóle nie da się wejść nawet na Googla.

8 godzin temu, dskrzypczak napisał:

Jeśli to Windows XP to możecie spróbować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chrominium.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.05.2019 o 21:29, fox733 napisał:

Nie uważasz, że to dziwne, ze tylko dwóch userów

fox wcinasz się trochę jakby w nie swoje buty ale jedną ci informację podam.
Żadna inna strona oprócz AS i HiFiM nie sprawia problemów przy XP i Chrome.49.
Nie spotkałem się z pośród kilkudziesięciu stron, z których korzystam na tym komputerze z takim problemem.

Pomijam jeszcze ciągły brak krzyżyka na innych skórkach niż classic czy red, to tak na marginesie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Administratorzy
W dniu 24.05.2019 o 20:35, witek_z napisał:

chrominium.JPG

Ale pokaż proszę w tym chromium jaka to wersja, klikając to co zaznaczone.

W dniu 24.05.2019 o 22:30, xniwax napisał:

fox wcinasz się trochę jakby w nie swoje buty ale jedną ci informację podam.
Żadna inna strona oprócz AS i HiFiM nie sprawia problemów przy XP i Chrome.49.
Nie spotkałem się z pośród kilkudziesięciu stron, z których korzystam na tym komputerze z takim problemem.

Pomijam jeszcze ciągły brak krzyżyka na innych skórkach niż classic czy red, to tak na marginesie.

Kwestia czasu. Może certyfikaty im się jeszcze nie odnowiły.

9 godzin temu, dskrzypczak napisał:

Ale pokaż proszę w tym chromium jaka to wersja, klikając to co zaznaczone.

54 o ile pamiętam (już skasowałem ponieważ  kompletnie nic lepiej jak na załączonym obrazku)

Przymierzam się do windows 7 ale czarno to widzę.

Ja się tam na komputerach nie znam ;-), ale wydaje mi się, że problem nie w certyfikacie tylko wymuszanym przez serwer standardzie szyfrowania. W przeglądarce widzę coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ta metoda szyfrowania i ta funkcja skrótu rzeczywiście mogą być w starszych przeglądarkach nieobsługiwane. No chyba że się mylę.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

• Administratorzy
12 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Ja się tam na komputerach nie znam ;-), ale wydaje mi się, że problem nie w certyfikacie tylko wymuszanym przez serwer standardzie szyfrowania. W przeglądarce widzę coś takiego:

1345764937_Adnotacja2019-05-27204614.thumb.jpg.bdf542cb7ba262b3442e137a63154b85.jpg

Ta metoda szyfrowania i ta funkcja skrótu rzeczywiście mogą być w starszych przeglądarkach nieobsługiwane. No chyba że się mylę.

Nie mylisz się. Strona używa nowego standardu, którego bardzo stare przeglądarki mogą nie obsługiwać. 

54 o ile pamiętam (już skasowałem ponieważ  kompletnie nic lepiej jak na załączonym obrazku)

Przymierzam się do windows 7 ale czarno to widzę.

Zawsze możesz używać Opery/Firefoxa czy czegoś innego na Windowsie XP. Te Chromium też powinno działać, ale wersja powinna być 74 lub więcej, bo 54 to nadal jakaś mocno stara.

8 godzin temu, dskrzypczak napisał:

Zawsze możesz używać Opery/Firefoxa czy czegoś innego na Windowsie XP. Te Chromium też powinno działać, ale wersja powinna być 74 lub więcej, bo 54 to nadal jakaś mocno stara.

W zaproponowanej przez Ciebie instrukcji naprawienia problemu

Ukryta Zawartość

nie można wgrać wyższej wersji niż 54, ponadto Opera również nie działa

Ukryta Zawartość

Działa póki co tylko na Firefox.
Oby tylko  po tej informacji nie zadziałał hokus pokus i pstryk and wyłącznik.

Zapewne sprzęt nie udźwignie niczego więcej:) Mój syn trzyma jeszcze z sentymentu kompa z  XP, procek bodajże celeron 3000 ale nawet obecnych wersji linuxa nie ogarnia.

Panowie, czas na zmiany! Żonglujecie kabelkami grubości węża strażackiego za gruuuby hajs, a szkoda pare stówek na nowego peceta?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Czy: Intel 2 Duo E7500 2.93 GHz, pamięć 4 GB, grafika RADEON HD5750, dysk 3T, płyta Gigabyte GA-X48-DQ6 - to mało do netu? (chyba zbzikowałeś)

1 godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Trzymanie się na siłę Windows XP do śmigania po internecie to jak dla mnie jakaś forma masochizmu.

uzasadnij

26 minut temu, witek_z napisał:

Czy: Intel 2 Duo E7500 2.93 GHz, pamięć 4 GB, grafika RADEON HD5750, dysk 3T, płyta Gigabyte GA-X48-DQ6 - to mało do netu? (chyba zbzikowałeś)

Wystarczy ale nie z systemem XP nie wspierającym od lat niczego ani stron używających najnowszych rozwiązań , jak choćby Audiostereo.pl ?

57 minut temu, witek_z napisał:

uzasadnij

Uzasadniam.

Windows XP to system do którego Microsoft nie dostarcza poprawek dotyczących bezpieczeństwa. A sytuacja w tej chwili jest taka, że z niezałatanym systemem i starą przeglądarką czasem wystarcza zajrzeć na specjalnie spreparowaną stronę żeby coś złapać.

Powtarzam - wystarczy zajrzeć, nie trzeba nic klikać.

Jeżeli nie masz ochoty na system od Microsoftu to rozejrzyj się za jakimś desktopowym Linuksem, Koledzy na pewno coś sensownego doradzą. Na początek możesz sobie zrobić dual-boot i coś wypróbować. Część systemów można ściągnąć jako tzw. system live który można uruchomić bez instalacji na dysku.

Jestem Europejczykiem.

1 godzinę temu, fox733 napisał:

najnowszych rozwiązań , jak choćby Audiostereo.pl

Jakie to najnowocześniejsze rozwiązania?

• Administratorzy

Panowie sprawdźcie jeszcze proszę https://www.srware.net/iron/downloads.php to jest klon Chroma, ale z tego co widzę, to obsługuje jeszcze Windowsa XP.

14 godzin temu, xniwax napisał:

Jakie to najnowocześniejsze rozwiązania?

To nie jest kwestia rozwiązań tylko nowego certyfikatu, który stosuje jako algorytm szyfrujący krzywe eliptyczne (ANSI X9.62). Ten algorytm nie jest wpierany przez XP, natomiast Firefox używa własnych bibliotek do obsługi szyfrowania i dlatego działa. Nie wiem jak jest w Chrome, ale najlepszym wyjściem jest albo stosować FF albo przejść na coś nowszego. Nie wiem czemu Cloudflare zdecydowało się na taki akurat certyfikat (w Polsce przeważają te oparte na RSA), ale chyba nic się z tym nie zrobi. Ewentualnie administracja może zapytać się w hostingu czy jest możliwość zmiany certyfikatu na taki oparty o RSA. I tu uwaga do wielbicieli staroci, to wcale nie znaczy, że wszystko zacznie działać bo są różne odmiany RSA a polityka bezpieczeństwa coraz częściej wymaga stosowania najnowszych (najbardziej bezpiecznych) algorytmów.

Widzę że jest pewna liczba osób która dziwi się jak można jeszcze używać Windowsa XP.

Rozumie że Windowsy 7,8,10 (może Linuxy) inaczej wyświetlają strony internetowe dodając od siebie jakieś ornamenty graficzne, moc doznań fonicznych i inne duperele.

A fakty są takie że Microsoft chce dalej zarabiać grube miliardy wykorzystując swą dominacje monopolistyczną. XP mógłby dalej funkcjonować na zasadzie kompatybilności wstecz ale niestety tego nie uczyniono  a powód to czysta chciwość. Tyle w temacie.

Podziękowanie dla P. Skrzypczaka za chęć pomocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, witek_z napisał:

Widzę że jest pewna liczba osób która dziwi się jak można jeszcze używać Windowsa XP.

Rozumie że Windowsy 7,8,10 (może Linuxy) inaczej wyświetlają strony internetowe dodając od siebie jakieś ornamenty graficzne, moc doznań fonicznych i inne duperele.

A fakty są takie że Microsoft chce dalej zarabiać grube miliardy wykorzystując swą dominacje monopolistyczną. XP mógłby dalej funkcjonować na zasadzie kompatybilności wstecz ale niestety tego nie uczyniono  a powód to czysta chciwość. Tyle w temacie.

Podziękowanie dla P. Skrzypczaka za chęć pomocy.

Taaa...

Wsparcie kosztuje. Kosztuje sporo. Wspieranie systemu XP też kosztuje a pieniędzy z tego nie ma żadnych. Obrażanie się z tego powodu na Microsoft jest najzwyczajniej w świecie śmieszne. Proszę podać mi przykład firmy która  za darmo supportuje system/oprogramowanie którego nie sprzedaje od 9 lat.

Jak nie podoba ci się Microsoft to przerzuć się na Linuksa, nikt ci nie broni.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Z niektórych danych wynika, że do tej pory ok. 30% Windowsów to XP.

Niektóre wersje XP (Windows Embedded, te wersje XP są/były np. w bankomatach) Microsoft supportował aż do kwietnia 2019 roku. Można spróbować "odnowić" trochę posiadany XP: https://antyweb.pl/windows-xp-aktualizacje-2019/ (tylko XP SP3 32 bit; przed próbą obowiązkowa jest kopia systemu).

20 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Wsparcie kosztuje. Kosztuje sporo. Wspieranie systemu XP też kosztuje a pieniędzy z tego nie ma żadnych.

Na XP-ku zarobili tyle że gdybyś usłyszał sumę to by Ci się w głowie zakręciło, więc jakiś mały procent mogli przeznaczyć na wsparcie - ale nie, chciwość, psia mać.

41 minut temu, witek_z napisał:

Na XP-ku zarobili tyle że gdybyś usłyszał sumę to by Ci się w głowie zakręciło, więc jakiś mały procent mogli przeznaczyć na wsparcie - ale nie, chciwość, psia mać.

XP był jednym z najlepszych systemów operacyjnych. Ale że wskazaniem na BYŁ. Nie ma obowiązku trwania przy XP w 18 lat od jego wprowadzenia, zwłaszcza w przypadku internetu, gdzie mamy darmowe alternatywy. Domaganie się supportu systemu, który 5 lat temu przestał być supportowany przez producenta jest śmieszne. Cały podwątek natomiast żałosny. 

nagrywamy.com

18 godzin temu, przemak napisał:

Domaganie się supportu systemu, który 5 lat temu przestał być supportowany przez producenta jest śmieszne.

Ja się niczego nie domagam, XP jest i działa, to audiostereo zmieniło zabezpieczenia a nie musieli.

2 minuty temu, witek_z napisał:

Ja się niczego nie domagam, XP jest i działa, to audiostereo zmieniło zabezpieczenia a nie musieli.

W zasadzie musieli. A przynajmniej powinni to zrobić.

Jestem Europejczykiem.

18 godzin temu, przemak napisał:

Cały podwątek natomiast żałosny. 

"Dłonie opadają na współczesne pokolenie "fachowców". Za moich czasów,
gdy któraś z firm tworzyła "wredne uaktualnienia", brało się, to na
tapetę i "naprawiało". Dzisiaj, większość to zwykli "klikacze" lub
najemnicy M$, którzy pilnują aby bydło płaciło i było pod kontrolą. Po
co instalować Windows XP (SP2) ? Ano po to, że to jest ostatnia wersja,
którą można pozbawić w 100% funkcji "FBI, CIA itd, w Twoim domu. A wy tu
toczycie piane nad największym koniem trojańskim wszech czasów; -
systemami M$, które zostały stworzone celowo w taki sposób, aby
bezkarnie inwigilować i drenować użytkowników, tytułem "uaktualnień".
Koniec Windows XP, jest tym samym co "Patriot Act" Busha dla ludzi."

Ale tu jest poruszany temat technologii a nie osobistych fobii i mentalnych problemów użytkowników.

Jeszcze raz radzę - jak cię Windows czy Microsoft denerwuje przerzuć się na Linuksa albo BSD, nikt ci nie broni.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.