Skocz do zawartości
IGNORED

2 subwoofery + 2 monitory + wzmacniacz do 20 tyś

dancos

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.06.2019 o 08:45, dancos napisał:

Może dwa malutkie Bk 200? Hmm 

W samochodzie mam re audio 400 rms w 8 litrach ( wielkości  pudełka po butach) potrafi dowalić i być mega szybki. Może właśnie głosik 20 cm w małym nocniku ? co do dsp. W samochodzie mam taki system. Radio posiada procesor i wszystko jest już pocięte właśnie w radiu, wychodzimy 3 x rca na wielokanałowy wzmacniacz i mamy : pełną regulacje pasma, opuznienia, odległości....

W domu to tylko rozbudowany ampli do  czasówki? 

Jeden z użytkowników zaproponował odsłuch :

Malina digi one

XiangSheng 

Roksan kandy 3

Diamond 25

Bk XXL 400

Gwarantuje, że zostanę z tym zestawem a  błądził  tak jak ja. Podobne oczekiwania i identyczny transport, dac. 

Skorzystam i zdam relacje. 

Pewnie że zostaniesz . Kupisz nowe i jak przeanalizujesz ile na tym stracisz to zostawisz .

Rozważasz zakup subów a kolumny z 15tkami chcesz kupić ?

Zszycie suba czy subów nie jest łatwe i przeważnie wychodzi jak wychodzi bo dopalisz niski bas ale wyższy będzie kulawy - nie będzie stopy na wyższym basie bo 15tki tego nie dadzą .

Ten Roksan nie jest zły ale dałem Ci propozycję z zupełnie innego świata .

Prześlij mi na PW email . Wyślę Ci krótki filmik co M6i potrafi z Aurorami 1000 w 18m , 3,1 wysokości .

Ten wzmak ma PRĄD , PARĘ dzięki czemu uzyskasz bas jak z bardzo dobrych subów ale to wszytko ładnie zszyte z resztą .Można posłuchać pitolenia i wytrzepać firanki ?

Godzinę temu, muda44 napisał:

Pewnie że zostaniesz . Kupisz nowe i jak przeanalizujesz ile na tym stracisz to zostawisz .

Niestety , ale nie uda się spotkać i odsłuchać .  Praca na zmiany, mijamy się . 

Godzinę temu, muda44 napisał:

Prześlij mi na PW email . Wyślę Ci krótki filmik co M6i potrafi z Aurorami 1000 w 18m , 3,1 wysokości .

Spokojnie, postarałem się i zaliczyłem salon i jestem po odsłuchu twojej propozycji .

Jak to w życiu bywa ,, nie może być za pięknie i nie udało się znaleźć konfrontacji     aurora 1000 v M6i 

jedynie aurora 1000 v m5i 

muda44  zwracam honor.     Na tych kolumnach to można robić imprezy masowe na wolnej przestrzeni :)

Nie wiem jak ma się m6i   do m5i ale było okrutnie :)   Jest moc , uderzenie i szybkość .  Bardzo zbliżone do kolumn za 90 tyś o których wspominałem wcześniej .  Choć w tamtych zejście basu powodowało prawie wymioty .  Oczywiście że tam było lepiej , stopa to jak na koncercie , szybki mocy ....   w heco słabiej ale podoba się.    

Dla porównania zmiana samych kolumn na diamond 28 .  

Bas  taki okrojony, jest , nie brakuje ale ..............  instrumenty, wokale podobały mi się bardziej niż w heco.

Jak by diamondy 28 miały taką podstawę basową jak heco  to był by to szczał w dziesiątkę 

Przechodzimy do ceny.

Moim faworytem były tonnoy xt8 f, + sub,   trochę  namieszał mi w głowie diamond 28.

W ogólnym rozrachunku wybieram heco aurora 1000.     3800 zł  :)   Nawet jak by kosztowały tyle co pylon diamond 28 czyli około 8000 zł i tak kupił bym aurora.   

Nie było w salonie białego koloru , ale zaryzykowałem .   Zona prosiła o białe.  Pewnie przestraszy się wymiarów , ale powiem że chciałaś białe i są :)

muda44  parowałeś aurory z denonem  . Jest na olx za 5500 . 

Zależy  mi , aby trochę poprawić wybrzmiewanie instrumentów i wysunąć trochę wokale .

Wydaję mi się , że jest zbyt wycofana. 

Druga sprawa to koszt wzmacniacza. Nie chcę przeznaczyć na niego więcej niż 5500 - 6000

Miałem kiedyś nie miłą przygodę i spaliło mi podczas burzy kilka urządzeń. Były listwy , ochronnik przepięć  i nic nie pomogło.

Strata 5000 a 10000 tyś boli trochę inaczej :)

Ciężko będzie wyrwać m6i w kwocie 6000 zł 

Chciał bym w kwocie piec który będzie dysponował w granicy 200 w i poprawi to czego brakowało mi w aurora .

Jak myślisz , połączenie aurora z hegel 200  ?

Dancos jedzie do mnie nowy Wzmak i mój MF M6i będzie od przyszłego tygodnia szukał nowego domu. Jeśli jesteś zainteresowany to pisz na priv. Budżet masz spoko, a słuchałeś M5i więc wiesz czego oczekiwać. zapewniam że M6i to spory krok w kierunku poprawy w stosunku do M5i. moc ma dokładnie taka jak chcesz a MF nie ściemnia. W necie znajdziesz testy gdzie mierzyli i tyle jest co fabryka podała zresztą rekomendacja muddy44 - "bezcenna" !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to chyba lepsze rozwiazanie

a na sekcje srednio,i wysokotonowa,mozesz zastosowac wzmacniacz lampowy.

Ukryta Zawartość

Za tą kasę to lepiej kupić kolumny magnepana i do tego dwa suby w zamkniętej obudowie i zagra zdecydowanie lepiej. Można też dorobić 2 moduły basowe i kupić osobno crowna z dsp na pokładzie i będziemy mieli znacznie więcej możliwości ustawień.

Takie rady jak poniżej mają nikły sens albo żaden.

Godzinę temu, zibii napisał:

lepiej kupić kolumny magnepana i do tego dwa suby w zamkniętej obudowie

Dlaczego? Przyglądnijmy się np. modelowi Magnepan 1.6. Widzimy w specyfikacji:

"Frequency response: 40 Hz-22 kHz"

Jeśli subwoofer ma tylko dopełnić pasmo, to kupić pracujący efektywnie w zakresie 20-40 Hz... Krótko: powodzenia.

Z kolei jak subwoofer postanowimy odciąć wyżej (traktujemy go jako lepiej pracujący w paśmie najniższych częstotliwości), to trzeba rozwiązać problem podziału pasma, aby Magnepanów nie katować basem.

Przepisów na porażkę jest wiele, ale po co akurat polecać tę spektakularną? Ani samemu się nie zrobi tak dobrego subwoofera ani nie widać łatwego rozwiązania dla podziału pasma. Trzeba sprawdzonego, gotowego rozwiązania. Sveda Audio może takie chyba zaproponować, ale to nie najtańsza zabawa. Z rynku pro można sięgnąć po komplet pro-Dynaudio, ale to też trzeba by zrobić pod nadzorem kogoś ogarniętego. Za Magnepany + sub nawet się taki nie weźmie... strzelam  ?

1 godzinę temu, zibii napisał:

Za tą kasę to lepiej kupić kolumny magnepana i do tego dwa suby w zamkniętej obudowie i zagra zdecydowanie lepiej. Można też dorobić 2 moduły basowe i kupić osobno crowna z dsp na pokładzie i będziemy mieli znacznie więcej możliwości ustawień.

z wielka checia sam bym kupil magnepan 3,6.moze ktos ma do sprzedania?

tu sub nie jest potrzebny.

Tomek to racja jak masz miejsce to owszem. Maggies to fajne kolumny.

Wuelem nikt nie mówił, że będzie łatwo aby zbudować coś porządnie grajacego trzeba się nameczyć. U ciebie w systemie jakie podziały zastosowałeś między subem a monitorami?

Zobacz ten +10/+15dB peak w gornym basie i extreamlny spadek przy 50Hz. Dolicz do tego mody pomieszczenia.. wieksze „Dudnienie“ trudno sobie wyobrazic

I ty piszesz ze one sa super, graja do 40Hz i nie potrzebuja subwoofera ;-)

653338b9b26a3a54797ad1200f6ea2c3.jpg

PS.

Nie rozumiem skad to ciagle domniemanie ze zgranie subwoofera to tak skomplikowane, a zbudowanie samemu wprost niemozliwe ;-)

To ze gosc X nie ma o tym pojecia i nie jest tego samemu zrobic nie znaczy, ze gosc Y nie ma tych zdolnosci i jest to dla niego prostota.

To ciagle transponowanie wlasnej nieudolnasci na innych to absurd.

Subwoofer to (jak amerykancy mowia) „it’s not rocket science“

Najlepiej ujal to Henry Ford

31e7a29094655515251922ff8dc2e626.jpg

18 godzin temu, dancos napisał:

Niestety , ale nie uda się spotkać i odsłuchać .  Praca na zmiany, mijamy się . 

Spokojnie, postarałem się i zaliczyłem salon i jestem po odsłuchu twojej propozycji .

Jak to w życiu bywa ,, nie może być za pięknie i nie udało się znaleźć konfrontacji     aurora 1000 v M6i 

jedynie aurora 1000 v m5i 

muda44  zwracam honor.     Na tych kolumnach to można robić imprezy masowe na wolnej przestrzeni ?

Nie wiem jak ma się m6i   do m5i ale było okrutnie ?  Jest moc , uderzenie i szybkość .  Bardzo zbliżone do kolumn za 90 tyś o których wspominałem wcześniej .  Choć w tamtych zejście basu powodowało prawie wymioty .  Oczywiście że tam było lepiej , stopa to jak na koncercie , szybki mocy ....   w heco słabiej ale podoba się.    

Dla porównania zmiana samych kolumn na diamond 28 .  

Bas  taki okrojony, jest , nie brakuje ale ..............  instrumenty, wokale podobały mi się bardziej niż w heco.

Jak by diamondy 28 miały taką podstawę basową jak heco  to był by to szczał w dziesiątkę 

Przechodzimy do ceny.

Moim faworytem były tonnoy xt8 f, + sub,   trochę  namieszał mi w głowie diamond 28.

W ogólnym rozrachunku wybieram heco aurora 1000.     3800 zł  ?  Nawet jak by kosztowały tyle co pylon diamond 28 czyli około 8000 zł i tak kupił bym aurora.   

Nie było w salonie białego koloru , ale zaryzykowałem .   Zona prosiła o białe.  Pewnie przestraszy się wymiarów , ale powiem że chciałaś białe i są ?

muda44  parowałeś aurory z denonem  . Jest na olx za 5500 . 

Zależy  mi , aby trochę poprawić wybrzmiewanie instrumentów i wysunąć trochę wokale .

Wydaję mi się , że jest zbyt wycofana. 

Druga sprawa to koszt wzmacniacza. Nie chcę przeznaczyć na niego więcej niż 5500 - 6000

Miałem kiedyś nie miłą przygodę i spaliło mi podczas burzy kilka urządzeń. Były listwy , ochronnik przepięć  i nic nie pomogło.

Strata 5000 a 10000 tyś boli trochę inaczej ?

Ciężko będzie wyrwać m6i w kwocie 6000 zł 

Chciał bym w kwocie piec który będzie dysponował w granicy 200 w i poprawi to czego brakowało mi w aurora .

Jak myślisz , połączenie aurora z hegel 200  ?

Nowe Aurory maja poduchę na basie i podbitą górę , muszą trochę się rozruszać .

PMA2020AE to bardzo fajny i Hi Eendowo wykonany wzmak . Brzmienie też z tych z jajem , wykopem itd ale to klasa niżej od M6i a tego kupisz w zakładanej i podobnej  cenie. Denon jest też słabszy . M6i gra potężnie ( potęga nie wynika z np podbitego basu ale energii w całym paśmie ) ale potrafi też fajnie zagrać audiofilskie klimaty . Moim zdaniem podobnie do Gryphona Atilli ( miałem takiego od nowości ) ale lepiej . Większa moc i lepsza barwa .

Masz też propozycję zakupu od forumowicza .

Jak też wspomniałem zostanie Ci około 11000zł . Kup za to lepszego DACa do Maliny. Wierzę że ten Twój po wymianie opampów lepiej gra ale żeby tam cuda wsadził nie zagra jak DACe które możesz mieć w tej cenie a w cenie 10-15000zł można już kupić coś fajnego nowego czy jeszcze lepiej używanego . To będzie przepaść ?

DSP to dodatkowa elektronika która jak każda dodatkowa w sygnale będzie ten sygnał psuć  ?

No i drażliwy temat - kable . Ale to nie teraz ...

47 minut temu, Wuelem napisał:

Przepisów na porażkę jest wiele, ale po co akurat polecać tę spektakularną? Ani samemu się nie zrobi tak dobrego subwoofera ani nie widać łatwego rozwiązania dla podziału pasma. Trzeba sprawdzonego, gotowego rozwiązania. Sveda Audio może takie chyba zaproponować, ale to nie najtańsza zabawa. Z rynku pro można sięgnąć po komplet pro-Dynaudio, ale to też trzeba by zrobić pod nadzorem kogoś ogarniętego. Za Magnepany + sub nawet się taki nie weźmie... strzelam  ?

Sam sobie zaprzeczasz najpierw mówisz, że nie ma sensu spinać magnepanów z subami na niskich podziałach a za chwilę piszesz o sveda audio gdzie też są niskie podziały między monitorami a subami?.

Jak już Xajas napisał jak ktoś nie potrafi to tego nie zrobi ale dla chcącego nic trudnego?.

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Takie rady jak poniżej mają nikły sens albo żaden.

Dlaczego? Przyglądnijmy się np. modelowi Magnepan 1.6. Widzimy w specyfikacji:

"Frequency response: 40 Hz-22 kHz"

Jeśli subwoofer ma tylko dopełnić pasmo, to kupić pracujący efektywnie w zakresie 20-40 Hz... Krótko: powodzenia.

Z kolei jak subwoofer postanowimy odciąć wyżej (traktujemy go jako lepiej pracujący w paśmie najniższych częstotliwości), to trzeba rozwiązać problem podziału pasma, aby Magnepanów nie katować basem.

20 koła za monitory i 10 koła za sub i to katalogowo. Pamiętajmy, że kupujemy od producenta.  Ja nie widzę konkurencji w relacji jakość/cena.

obiektywnie o audio

2 godziny temu, zibii napisał:

Tomek to racja jak masz miejsce to owszem. Maggies to fajne kolumny.

Wuelem nikt nie mówił, że będzie łatwo aby zbudować coś porządnie grajacego trzeba się nameczyć. U ciebie w systemie jakie podziały zastosowałeś między subem a monitorami?

te "monitory" to pelnopasmowe kolumny,bardzo,bardzo nisko schodza,sub jest do nich dedykowany i ma 2 pary zaciskow,albo poprzez zwrotnice aktywna,albo poprzez zwrotnice w srodku,tam,taka ogromna cewka tasmowa,,,

Ukryta Zawartość

ja zasilam prosto ze wzmacniacza,MIT MH750

a"monitory' MIT MH770 bi-wire

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, zibii napisał:

mówisz, że nie ma sensu spinać magnepanów z subami na niskich podziałach

Zacytuj, z jakiego fragmentu mojej wypowiedzi wynika, co mi przypisujesz.

*

Po prostu są 2 problemy i każdy kto zapewnia, że zadanie jest proste - nawet tego nie dostrzega (w tym @zibii i to opisałem). Nie jest problemem wybór sposobu dołączenia subwoofera, tylko realne zrobienie tego. Nie obchodzi mnie, jaką metodę preferuje Sveda Audio - ma działać. Oni już to rozważyli i zdecydowali, a jak ktoś chciałby zrobić po swojemu, to od wyboru opcji: ciąć wysoko czy nisko (inaczej: pozwolić grać "satelitom" pełnym ich pasmem czy nie) - powinien zacząć temat.

Banał z tego wynika: co innego wówczas musi kupować.

Zestrojenie tego w pomieszczeniu to któryś z dalszych punktów. Bo najpierw - na poziomie sprzętowym - trzeba wiedzieć, co jest do dostrojenia i skonfigurowania. Kupienie paru rzeczy na pałę nie wróży dobrze. Nie bez powodu walczy się przez aktywizację zestawu o wyrównaną efektywność przetworników w każdym paśmie. A co jak sub będzie szybszy od kolumn głównych? :-))  

Panowie, pomysł z subami i monitorami uważam za genialny. Reasumując kwota jaką dysponuje jest zbyt niewielka. Postawiłem na potężne podłogówki zasilenie 200 w na kanał. Będzie uderzenie i sterofonia. Dalsza rozbudowa w przyszłości o lepszej jakości daca tylko dopełni braki jakich dostrzegne.  Bas to nie wszystko, ale mocne dobicie, podkreślenie męskiego wokalu, pomruk zejścia niskich to dla mnie taka kropka nad i.  Ciężko uzyskać taki efekt z podłogówek. Heco aurora 1000 to moim zdaniem lekarstwo. Nie spodziewałem się w kwocie poniżej 4000 zł za parę. Kuriozum. Grunt to być zadowolony  z wydanchy PLN.

Cytuj, komentuj. Śmiało. Oby konkretnie.

1. Dlaczego decyzja o czestotliwosci podzialu wplywa na wybor/kupno typu subwoofera?  

2. Ktore nastawienia „na poziomie sprzetowym“ sa takie skomplikowane?

3. Co to znaczy „sub jest szybszy niz kolumny“?

4. Gdzie jest problem z wyrownaniem sprawnosci przetwornikow przy „typowych“ subwooferach?

5. Ile subwooferow subwooferow slyszales w dobrych zestawach 2.2?

6. Ile subwooferow miales we wlasnym systemie 2.1 albo 2.2 (jakie)?

7. Ile z tych powyzszych systemow samemu skonfigurowales?

Czasami odnosze wrazenie, ze najwiecej do powiedzenia na temat subwooferow i procesorow DSP maja ci, ktorzy sami jeszcze ich nigdy nie uzywali (juz abstrachuje od tego ze ich nigdy nie konfigurowali) :-)

1 minutę temu, xajas napisał:

BTW. Wlasnie znalazlem w mojej kolekci dobry „obrazek“ przedstawiajacy optymalny setup stereo 2.4 ?

Ukryta Zawartość

? można rodzinnie imprezować ?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

Czasami odnosze wrazenie, ze najwiecej do powiedzenia na temat subwooferow i procesorow DSP maja ci, ktorzy sami jeszcze ich nigdy nie uzywali (juz abstrachuje od tego ze ich nigdy nie konfigurowali) ?

I tutaj masz racje większość kupuje gotowce, które czasami mają się nijak do kasy wydanej. 

11 godzin temu, Wuelem napisał:

Zestrojenie tego w pomieszczeniu to któryś z dalszych punktów. Bo najpierw - na poziomie sprzętowym - trzeba wiedzieć, co jest do dostrojenia i skonfigurowania. Kupienie paru rzeczy na pałę nie wróży dobrze. Nie bez powodu walczy się przez aktywizację zestawu o wyrównaną efektywność przetworników w każdym paśmie. A co jak sub będzie szybszy od kolumn głównych? :-))  

Jeśli nigdy sam nie zbudowałeś suba to brak doświadczenia. Nie muszę zaraz kupować głośników na pałę bo mam ich troszkę w zapasie. Ponawiam pytanie jaki ty masz zastosowany podział między subem a monitorami.

Fajny temat się kroi, bardzo proszę go nie rozwalić ?

Ja też mam pytanie odnośnie podziału, czy jeżeli podział jest niski (pełnopasmowy dla monitora) to monitory, nawet te duże, będą w stanie zagrać głośno bez znacznych zniekształceń?

obiektywnie o audio

sa monitory i monitory,oraz monitorki,kazdy jest inny,"zszycie ' z przypadkowym subem jest nierealne.do tego dochdza poziomy dzwieku,zazwyczaj ustawiane 'na ucho',o fazowosci nie wspomne,

profesjonalista jest w stanie to zrobic,korzystajac z doswiadczenia.amatorzy zdecydowanie nie.

czy zagraja glosno bez znieksztalcen,,,,zagraja tak glosno ,jak przed podzialem.

jesli natomiast sub jest zaprojektowany do danego monitora,lub kolumny,to firma informuje o zasadach wspolpracy tych podzespolow ze soba,i mozesz byc pewny,ze to bedzie efekt pozytywny.

43 minuty temu, tomek7776 napisał:

sa monitory i monitory,oraz monitorki,kazdy jest inny,"zszycie ' z przypadkowym subem jest nierealne.do tego dochdza poziomy dzwieku,zazwyczaj ustawiane 'na ucho',o fazowosci nie wspomne,

profesjonalista jest w stanie to zrobic,korzystajac z doswiadczenia.amatorzy zdecydowanie nie.

Sorry, ale to bzdury, chyba ze mowimy o takich amatorach jak powyzej, to zdecydowanie nie ;-)

Wystarczy prosty mikrofon pomiarowy (Behringer/Umik za 40-100€, albo zmajstrowany DIY za 15€) i darmowy ZNAKOMITY program pomiarowy REW, aby dobrac bardzo precyzyjnie wlasciwe parametry podzialu, glosnosci i fazy.

W internecie znajdziesz DZIESIATKI turtorialow i youtubes dla AMATOROW, ktore opisuja jak uzyc REW do takich pomiarow. 

Przyklad na takie tutoriale

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

byl juz taki temat na tym forum,ten eksperyment skonczyl sie sromotna porazka.

z praktyka widze masz malo doczynienia,

a moze opisz swoje konkretne doswiadczenia,napisz na czym grasz,,,to moze byc ciekawe,,,

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

byl juz taki temat na tym forum,ten eksperyment skonczyl sie sromotna porazka.

z praktyka widze masz malo doczynienia,

Jesli pacany zabieraja sie za experymenty, to konczy sie to porazka.

Nie transponuj mozliwosci/umiejetnosci takich pacanow na srednio inteligentnego audiofila

Apropos praktyki

to jest trzynasty (!!!) subwoofer ktory aktualnie majstruje (2 x 10", 50L, OZ, aktywny modul Hypexa). Prosty ale optycznie interesujacy system 2.2 dla mojej cory

Ukryta Zawartość

Monitory+stojaki sa gotowe, wzmak bedzie podrasowany, a jako zrodlo sluzy malina z dodatkowym AroioDAC i z zainstalowanym software DSP/DRC dla korekcji akustyki

Ant2.thumb.jpg.d13067f84be49cb61e2232a0e424f7e5.jpg

Ant1.thumb.jpg.f429fbd8f7d290069311ec022dede10c.jpg

I ty chcesz ze mna dyskutowac o praktyce?  

To jest to, na czym (miedzy innymi) gram :-)

3Cube_Konzept_V333.thumb.JPG.b9005214383aa4dc892be4d4901456bf.JPG

3Cube_mit_Hypex_3.thumb.jpg.7a4cf01aba2605e76285173bd1bd3cd0.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

temat byl na tym forum,nie wiem czy to byly pacany,al;e pod kontrola doswiadczonego czlonka forum,i wyszla lipa,zarzucil temat.

a twoje zabawki calkiem ok.

troche to amatorskie to klejenie ale ujdzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.