Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich po długiej nieobecności,

dołożę swoje 3 grosze do ostatnich postów.

Mam wrażenie, że ostatnimi czasy, księgowi ograniczają, czy raczej ograniczeni księgowi mają zbyt wiele do powiedzenia. Designerów pozwalniali czy co? Nie dotyczy to wyłącznie firmy Audio Physic, dołączył Epos z elanem. Czy to musi trącić taką tandetą (wykończenia plastikowe, rozumiem, że bez skóry i kości słoniowej, ale żeby ten plastik???) Zero finezji i polotu, wszystko wygląda jak przysłowiowa meblościanka made in PRL. Chociaż tu chyba obrażam PRL - pamiętacie ten fornir i wysoki połysk ;). Politura nie do zajechania, chyba, że szlifierką kątową :)

I że tak Osiecką sparafrazuję: śpieszmy się kupować dobre stare, bo tak szybko wymieniają na gorsze nowe. :)

Wracając jednak do własnego sprzętu, doszłam do wniosku, że to już system zamknięty. I już nic nie szukam, chociaż tak kusi, żeby może jakiś kabelek „ładniejszy” ;) i wcale nie chodzi o parametry, tyko właśnie żeby ładniejszy.

Ok, przyznam się, teraz to tylko dobre płyty - system potwornie przetrzebił płytotekę. I tak po wielu latach, poszukiwań, błędów i wypaczeń ;) konkluzja jest taka: najważniejsza jest realizacja. Sprzęt jaki by nie był wyrafinowany i ekskluzywny, jak realizacja jest na wejściu sp… to nic nie pomoże.

I najgorsze jest to, że dotyczy wszystkich dziedzin, od sprzętu agd po motoryzację. Bo czyż ten 20 letni mercedes nie jest bardziej niezawodny, niż 5 letni full wypas, co to bidna żaróweczka uziemia człowieka na bezdrożu.

Do czego to wszystko zmierza?

Zostawiam Was z tym pytaniem, retorycznym może, ale...

Edytowane przez ata

To szkoda, taka zacna firma i takie potknięcie....Przyjdzie nam zmienić klub niedługo hehe

Czyżby zasłyszane opinie na temat brzmieniowych efektów obecnych poczynań firmy wpływały negatywnie na ocenę walorów brzmieniowych posiadanej i przynoszącej dotąd zadowolenie konstrukcji, skoro na takiej podstawie prorokujesz możliwość wystąpienia potrzeby zmiany klubu?:) Dziwne ...

Czyżby zasłyszane opinie na temat brzmieniowych efektów obecnych poczynań firmy wpływały negatywnie na ocenę walorów brzmieniowych posiadanej i przynoszącej dotąd zadowolenie konstrukcji, skoro na takiej podstawie prorokujesz możliwość wystąpienia potrzeby zmiany klubu?:) Dziwne ...

Ciekawe czemu kolega"tomter" tak biadoli, w profilu swoim albowiem żadnego produktu AP nie wymienia, więc chyba to narzekania na wyrost mające na celu popsucie humoru posiadaczom rzeczywistym produktów AP

Wężykiem go!

Zaraz tam wężykiem :)

Z tego co kojarzę z niegdysiejszej lektury wątku kolega tomter posiada AP. Ja też posiadam, z tym że moje nie zaczęły grać gorzej wskutek rzeczonego, zasłyszanego potknięcia na najnowszych wypustach. Toć chyba nawet trza się cieszyć, że się potykają teraz - nasze wcześniejsze będą trzymać dłużej cenę :)

Ja też posiadam, z tym że moje nie zaczęły grać gorzej wskutek rzeczonego, zasłyszanego potknięcia na najnowszych wypustach. Toć chyba nawet trza się cieszyć, że się potykają teraz - nasze wcześniejsze będą trzymać dłużej cenę :)
<br />

W pełni popieram, - że mamy lepsze od tych nowszych:)<br />

A wracając do wcześniejszych tematów to w końcu mam to co było celem :) i tak trafił do mnie Vincent S6 -  z moim zestawem według mnie jest bajecznie.Szerzej wrażenia opiszę później bo na razie zmieniam gacie :):):):)  

Ciekawe czemu kolega"tomter" tak biadoli, w profilu swoim albowiem żadnego produktu AP nie wymienia, więc chyba to narzekania na wyrost mające na celu popsucie humoru posiadaczom rzeczywistym produktów AP

Nie biadoli, to miał być taki żarcik! W sumie podziałał bo się ożywiło towarzystwo AP.

Posiadam AP Yara II Superior i nie zamierzam ich zmieniać, są super!!!

Szkoda tylko, że nowosci APsa niedorobione!

Yary wychodza z produkcji, w Oslo wszystkie modele z tej seri za pol ceny gonia. Moze nasi dystrybutorzy postapia podobnie...?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Z tym narzekaniem na nowe produkty AP to różnie bywa.

Pamiętam jak swego czasu Tomasz Karasinski w Hi-Fi i Muzyce sugerował że Sitary są nie udane i że lepiej kupić Spark 5.

Ale jak już sprzedał swoje Sparki i po jakimś czasie testował Sitary to okazało się że to bardzo dobre glosniki.

Trzeba więc brać "poprawkę" na takie gadanie i najlepiej samemu posłuchać.

Z tym narzekaniem na nowe produkty AP to różnie bywa.

Pamiętam jak swego czasu Tomasz Karasinski w Hi-Fi i Muzyce sugerował że Sitary są nie udane i że lepiej kupić Spark 5.

Ale jak już sprzedał swoje Sparki i po jakimś czasie testował Sitary to okazało się że to bardzo dobre glosniki.

Trzeba więc brać "poprawkę" na takie gadanie i najlepiej samemu posłuchać.

Czyli kłania się odwieczna zasada, najlepsze jest to co mam ja, tańsze to wiocha, lepsze, droższe wyłącznie dla szpanerow

Czyli kłania się odwieczna zasada, najlepsze jest to co mam ja, tańsze to wiocha, lepsze, droższe wyłącznie dla szpanerow

a może należy się cieszyć z tego co mamy.

Witam wszystkich!

Testuję teraz trochę kabelków, i proszę niech nikt nie mówi że kable nie grają, bo właśnie że grają i ta jak jasna chol...... Ze zwykłkch budżetowych z których byłem chyba zadowolony przesiadłem się na trochę lepsze MC i już myślałem że jestem w niebie ale trafiła się możliwość przetestowania DIY i zrobiło się jeszcze lepiej potem jakiś tam Chord ale tu nie było szału........... także szukam dalej, ale jak na razie samoróbka wygrywa :) teraz pora na następne ;)

Witam wszystkich!

Testuję teraz trochę kabelków, i proszę niech nikt nie mówi że kable nie grają, bo właśnie że grają i ta jak jasna chol...... Ze zwykłkch budżetowych z których byłem chyba zadowolony przesiadłem się na trochę lepsze MC i już myślałem że jestem w niebie ale trafiła się możliwość przetestowania DIY i zrobiło się jeszcze lepiej potem jakiś tam Chord ale tu nie było szału........... także szukam dalej, ale jak na razie samoróbka wygrywa :) teraz pora na następne ;)

Witam spróbuj polskich albedo albo argentum.

pozdrawiam G

już mam przyjemność :))

chodzą opinie, że góra w serii 25 jest przekombinowana i gra jak pod kocem. niczego takiego nie mogę powiedzieć w przypadku Step 25.

na razie się wsłuchuję :)))

1.

audiophysicstep25.jpg

2.

audiophysicstep25.jpg

jest duża szansa, że dołączę do klubu :)

A ja tak chodzę i myślę, i chyba będę musiał kupić Creeka Destiny. Zbyt ciepłe jest dla mnie i mało rozdzielcze to brzmienie z moim zestawem Denona PMA 1500 AE. Wolałbym kontury kreślone cieńszą linią. Albo ucieknę z klubu i taniej załatwię sprawę. Elektronika zostanie a kupię Vandesteeny 1Ci, mają w sobie coś niesamowitego, poza wyglądem. Macie tak, że wkurza Was coś w brzmieniu AP, czy to jednak ślepa miłość? Jak z rozdzielczością, detalem, bezpośredniością brzmienia? Po przejściu z Dali Ikon 6, ogólnie miałem wrażenie oddalenia dźwięku, Wcześniej dźwięk był bardzo bezpośredni, podawany na twarz.

Spasowanie drogi Panie, spasowanie. Kolega gra destiny 2 z superiorami. Jezeli dzwiek hegla byl dla Ciebie za chudy to podobnie moze sie okazac z creekiem. Ale probuj. Bezposrednio tych wzmacniaczy nie porownywalem, ale oba graly z superiorami. Creek ma troche delikatniejsza gore i troche pogrubia bas, zwlaszcza ten efekt byl z wlaczonym turbo;) Z tym, ze zrodlo masz pewno inne i moze wyjsc inaczej. Zteszta superiory maja wiecej basu niz sitary wiec kto wie, moze bedzie w sam raz.

Pozd

Wojtek

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A ja tak chodzę i myślę, i chyba będę musiał kupić Creeka Destiny. Zbyt ciepłe jest dla mnie i mało rozdzielcze to brzmienie z moim zestawem Denona PMA 1500 AE. Wolałbym kontury kreślone cieńszą linią. Albo ucieknę z klubu i taniej załatwię sprawę. Elektronika zostanie a kupię Vandesteeny 1Ci, mają w sobie coś niesamowitego, poza wyglądem. Macie tak, że wkurza Was coś w brzmieniu AP, czy to jednak ślepa miłość? Jak z rozdzielczością, detalem, bezpośredniością brzmienia? Po przejściu z Dali Ikon 6, ogólnie miałem wrażenie oddalenia dźwięku, Wcześniej dźwięk był bardzo bezpośredni, podawany na twarz.

Pokombinuj ze wzmacniaczem. Warto. Dobrze napędzone AP odpłacą się pięknym dźwiękiem. Też myślałem nad Destiny 2, choć słyszałem z AP tylko wcześniejszą wersję, a podobno są różnice. Zaryzykowałem jednak i kupiłem trochę w ciemno Audia Flight Three

http://www.audia.it/products_new.php?codpro=8

i wtedy dopiero Tempo zagrały jak trzeba.

Nie ma mowy o ślepej miłości, nic mnie nie wkurza - tylko słuchać i słuchać. Żeby tak jeszcze tylko czasu było więcej ;-)

AP lubią dużo prądu i sporo miejsca wokół siebie!Żadnego na skróty,bo się nie odwdzięczy(moim zdaniem)

Jeżeli to nie finanse, to Creek,a bym sobie darował-będzie dobrze, ale tylko dobrze(bynajmniej ja czułem po czasie niedosyt głównie w dynamice, a i rysunek też pozostawiał trochę do życzenia),więc jest spora szansa na to, że dystans pomiędzy Tobą, a królikiem będzie się powiększał.

Życzę udanego wyboru,M.

Nie dajmy się zwariować bo przecież wszystko zależy od posiadanej kasy. Najważniejsze to słuchać ukochanej muzyki. Swoją drogą kiedyś mająć altusy i wieżę unitry nagrywało się muzykę z radia a potem puszczało nowości znajomym. Nikt nie wsłuchiwał się czy brzmienie jet rozdzielcze czy jest muzykalnie itd.Słuchało się muzyki.

pozdrawiam G.

ps.zastanawiam się jak są zrobione kolumny AP. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat

po paru dniach słuchania kilka spostrzeżeń. nie jestem mistrzem opisywania ale spróbuję:

- ja już się przyjęło ogólnie AP jak i Step 25 graja dźwiękiem bardzo otwartym. nawet słuchając po cichu dźwięki latają raz pod sufitem, raz za głową - bardzo mi się to podoba.

- grają dla porównania z ATC SCM19 dźwiękiem jaśniejszym, ale w moim odczuciu jest on bliżej neutralności niż ATC - to ATC są ciemniejsze.

- słychać wysokotonowy, że nadaje, ale nie boli jakoś. jak jest ostro na płycie to będzie ostro, ale nie jest sucho. ważne dla mnie - płyty ECM w końcu mają klimat i grają. nie trzeba się wczuwać, by wyłapać klimat.

- średnica bogata, nie tak dociążona jak ATC ale fajna barwa, detaliczna.

- bas jest OK. zróżnicowany, ale w moich 18mkw trzeba dać głośniej by poczuć na splocie. generalnie można z tym żyć, ale sub mógłby być niezłym dopełnieniem całości grania.

- bas jest OK. zróżnicowany, ale w moich 18mkw trzeba dać głośniej by poczuć na splocie. generalnie można z tym żyć, ale sub mógłby być niezłym dopełnieniem całości grania.

skoro brakuje Ci basu to w takim razie tempo były by ok - miał byś basu tyle co trzeba i dobrej jakości

sub-em tego raczej nie uzupełnisz - basu będzie więcej ale co do jakości to będzie trudno

i niech mi nikt nie mówi że do 18m2 tempo są za duże ;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.