Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Noo,

Ale co innego domyślać sie a co innego mieć na to kwity ...

Toż to aż woła o Pomstę do Nieba ;-))

Edytowane przez birgman

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Czytamy, oglądamy obrazki, później testujemy i wyrabiamy sobie własny osąd.

Powiem szczerze sporo recenzji w AV jest sensownych i często znajdują potwierdzają w rzeczywistych odsłuchach. Ponadto dzięki fachowym czasopismom wiemy co w swiecie audio się zmienia, a że redaktor też człowiek i musi z czegoś żyć, więc trafia się sporo sponsorowanych recenzji.

Właśnie, co nowego w audio piszczy.

Co kto nowego wypuścił i jaki sprzęt czytelnicy/użytkownicy najczęściej wybierali ...

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Po wstępnym wygrzaniu kolejnych lamp w moim wzmaku jednak stwierdzam ze jednak yary nie wpasowały się u mnie w system. Są bardzo szczegółowe szybkie i precyzyjne ale czegoś mi cały czas brakuje. Muszę niestety z nich zrezygnować i szukać złotego środka dalej.

Jeśli ktoś odwiedzajacy chętny to proszę na priv.

Po wstępnym wygrzaniu kolejnych lamp w moim wzmaku jednak stwierdzam ze jednak yary nie wpasowały się u mnie w system. Są bardzo szczegółowe szybkie i precyzyjne ale czegoś mi cały czas brakuje. Muszę niestety z nich zrezygnować i szukać złotego środka dalej.

Pomyśl nad Minasami lub ariesami,te drugie do niedawna grały u Patryka1980 właśnie z twoją Mingdą,ale chyba nie będącej w wersji PL

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

No bo wbrew temu co tu ludzie pieja, nie ma az tak duzych roznic miedzy lampami tego samego typu, Dzwiek mozna dopiescic, lekko ukierunkowac, ale na pewno nie mozna zwalczac lampami duzych deficytow w jakimkolwiek zakresie pasma. Na YouTube jest fajny filmik z porownan paru lamp 12AX7, czy tez 12AU7: https://www.youtube.com/watch?v=A5CaNOASCxM https://www.youtube.com/watch?v=Kf1MGEOQXZQ itd. Edytowane przez Mario_77

A czy ktoś wie jakie siedzą elementy w zwrotnicy w yarach classic? Nie mam zamiaru grzebać bo szkoda kolumn. Grzebałem w internecie ale wszystkie testy jakoś po łebkach przechodzą na temat elementów.

Mario77.

Co do lamp to zmiany dźwięku po wymianie lamp przedwzmacniacza są czasami duże. Zmiany dźwięku przy IC są małe. Z moich obserwacji a nie jestem jakimś doświadczonym użytkownikiem wzmaków lampowych czasami lampa gra w taki sposób ze po wygrzaniu i krótkim odsłuchu krew zaczyna lecieć z uszu. Dla mnie zmiany są porównywalne jak przy zmianie kabla głośnikowego.

Edytowane przez szy_a

Co do lamp to zmiany dźwięku po wymianie lamp przedwzmacniacza są czasami duże. Zmiany dźwięku przy IC są małe. Z moich obserwacji a nie jestem jakimś doświadczonym użytkownikiem wzmaków lampowych czasami lampa gra w taki sposób ze po wygrzaniu i krótkim odsłuchu krew zaczyna lecieć z uszu. Dla mnie zmiany są porównywalne jak przy zmianie kabla głośnikowego.

Ale nie na tyle duze, zeby zadzialaly na zasadzie, ze nie mam basu w swoich glosnikach, to zmienie lampe w preampie i nagle powstanie glebia, miesistosc, kontrola. Bas potrzebuje pradu i jesli cokolwiek mozna poprawic in plus to stawialbym na lampy mocy. Owszem, korekta w przedwzmacniaczu ma sens, ale jest ona wg moich doswiadczen sprawa natury subtelnej. Slysze roznice miedzy lampa 12AX7 firmy JJ z dluga elektroda, a na przyklad Tung Solem i tu moge powiedziec, ze JJ idzie w kierunku wiekszego ocieplenia, amputuje ostrosc systemu, jakkolwiek bas uzyskuje z mocnej lampy KT120 i Tempo6, bo tu jest potencjal akurat. A zmiany w IC pozostawie dla innych :)

Ale nie na tyle duze, zeby zadzialaly na zasadzie, ze nie mam basu w swoich glosnikach, to zmienie lampe w preampie i nagle powstanie glebia, miesistosc, kontrola. Bas potrzebuje pradu i jesli cokolwiek mozna poprawic in plus to stawialbym na lampy mocy. Owszem, korekta w przedwzmacniaczu ma sens, ale jest ona wg moich doswiadczen sprawa natury subtelnej. Slysze roznice miedzy lampa 12AX7 firmy JJ z dluga elektroda, a na przyklad Tung Solem i tu moge powiedziec, ze JJ idzie w kierunku wiekszego ocieplenia, amputuje ostrosc systemu, jakkolwiek bas uzyskuje z mocnej lampy KT120 i Tempo6, bo tu jest potencjal akurat. A zmiany w IC pozostawie dla innych :)

Zmianą lampy można poprawić: głębię, stereofonia potrafi się znacząco zmienić, szczegółowość, bas można odpowiednią lampą dociążyć zwykle kosztem np szybkości.

No dobra pójdźmy na kompromis. Prawda leży po środku. Bo faktycznie jeśli się ktoś nastawi że zmiana będzie kosmiczna to się rozczaruje.

Edytowane przez szy_a
  • 2 tygodnie później...

witam, czy ktoś w klubie AP kto napędza swoje kolumny Audiolabem 8000s ( ten angielski ) do muzyki elektronicznej, pop, trochę rocka ? Proszę coś skrobnąć jesli jest tu posiadacz takiego zestawienia

Edytowane przez marteo1981

Witam.

Które podłogówki AP (nowe lub używki do ok.10kzl) możecie polecić do pokoju 20m2 ? Muzyka to głownie jazz, rock, ambitny pop. Ma być przestrzennie i naturalnie. Z góry dziękuje.

Witam.

Które podłogówki AP (nowe lub używki do ok.10kzl) możecie polecić do pokoju 20m2 ? Muzyka to głownie jazz, rock, ambitny pop. Ma być przestrzennie i naturalnie. Z góry dziękuje.

Zdecydowanie Sitary. Proponowane przez kolegów Tempo mogą się nieco dusić w 20m (zwłaszcza ustawione zbyt blisko ścian). Yary II mimo, że to udana konstrukcja nie wytrzymują konkurencji z Sitarami.

Lubię sobie pogrywać ... 

@ravanello

Wiem, ze kolega Pantaleon nie narzeka na brak basu, ale u mnie Sitary pracuja w 12m2 i basu jest w sam raz. Balbym sie wstawic je do 20m2. Mysle, ze akustyka pomieszczenia robi robote i w zaleznosci od tego oraz wlasnych preferencji, musisz wybierac miedzy Sitara a Tempo. Przy Tempo musisz miec dodatkowo wielka swobode w mozliwosci ustawienia ich w pomieszczeniu, azeby wyciagnac to co w nich drzemie.

To zależy lepszy bas będzie z Yar:-) Sitary są bardziej rozdzielcze, grają jak duże monitory. Bardziej spodobały mi się Yary.

Bez urazy ale wydaje mi się, że to wciąż ta sam utarta opinia, którą wiecznie słyszę (Sitara=duży monitor=brak rozciągnięcia i wypełnienia basu + hiperrozdzielczość). Na tej (chyba jednak dość krzywdzącej) opinii zaważyła błędna aplikacja tych kolumn:

1/ lubią ciasne pomieszczenia (jak dla mnie to tak do 20 - 22m2 max.) oraz towarzystwo tylnej ściany (10-20cm, standardowo tłumionym pomieszczeniu powinno być ok.). Paradoksalnie w takim ustawieniu (zupełnie nie hi-enodwym) zyskują równowagę tonalną nie tracąc przestrzenności, szybkości i rozdzielczości. Swojego czasu, w prasie niemieckiej, pojawiły się nawet sugestie, że są to kolumny dość nietypowo strojone "do ściany".

2/ czują się świetnie w dość żywych akustycznie (domowych) warunkach. Zbyt mocno tłumione sale odsłuchowa podcinają im skrzydła - grają mdło, nieciekawie, mało dynamicznie (czego nie do końca jestem w stanie wytłumaczyć). Kika osób potwierdziło moje obserwacje - w salonie "klapa" ... po przywiezieniu do domu "szok".

Niestety większość salonów z warszawskim HiFi Reference popełniają błąd i ustawia je 2m od tylnej ściany w mocno tłumionym pomieszczeniu.

Jestem po odsłuchach kolumn Audium Comp 5 i Usher Mini-One, które robią świetne wrażenie w salach odsłuchowych i są zmorą dla właścicieli w warunkach domowych. W obu przypadkach szklistość i natarczywość wysokich tonów połączone z brakiem (Usher) lub brakiem kontroli (Audium) niskich rejestrów tworzą spektakularny i ... mało przyjemny (w dłuższym odsłuchu) spektakl. Niemniej w kategorii "rodzielczość", "wgląd w nagranie", "selektywność" biją Sitary na głowę.

Jeśli pomieszczenie nie przekracza 20m2, Sitarom trzeba dać szansę - grają spójnym, szybkim, kontrolowanym a przy okazji wciągającym nie przerysowanym i nie natarczywym dźwiękiem, którego można słuchać godzinami. Przez mój salon (21,5m2) przewinęło się kilkanaście kompletów kolumn do 10-12.000. Sitary były chyba najtańsze w stawce ... a mimo to wciąż tu stoją.

Polecam szczególnie z "mięsistą", "kolorową" elektroniką i okablowaniem: Atoll, Rega, Electrocompaniet, Roksan, Harmonix, Tellurium Q, Vovox.

@ravanello

Wiem, ze kolega Pantaleon nie narzeka na brak basu, ale u mnie Sitary pracuja w 12m2 i basu jest w sam raz. Balbym sie wstawic je do 20m2. Mysle, ze akustyka pomieszczenia robi robote i w zaleznosci od tego oraz wlasnych preferencji, musisz wybierac miedzy Sitara a Tempo. Przy Tempo musisz miec dodatkowo wielka swobode w mozliwosci ustawienia ich w pomieszczeniu, azeby wyciagnac to co w nich drzemie.

Co do tempo - potwierdzam. Co do pomieszczenia to nie próbowałem ustawiać Sitar w garderobie :-)))), ale nie dziwię się, że w 12m2 dają sobie radę.

Wracam do myśli, że wypełnienie i rozciągnięcie basu będzie funkcją usytuowania kolumn względem tylnej ściany (u mnie, ok. 15cm) i podpiętej elektroniki. Z Atollami ST200 / AM200SE, Harmonixem 120 Improved i sieciówką MIT'a (Magnum), Sitary prezentują naprawdę przyzwoity fundament basowy.

Jednak np. z Creekiem, Micromegą lub Heglem w połączeniu z kablami Shunyata Venom 3, Enerr Viloet i np. Nordostami może być znacznie mniej przyjemnie.

Lubię sobie pogrywać ... 

Co do tempo - potwierdzam. Co do pomieszczenia to nie próbowałem ustawiać Sitar w garderobie :-)))), ale nie dziwię się, że w 12m2 dają sobie radę.

Wracam do myśli, że wypełnienie i rozciągnięcie basu będzie funkcją usytuowania kolumn względem tylnej ściany (u mnie, ok. 15cm) i podpiętej elektroniki. Z Atollami ST200 / AM200SE, Harmonixem 120 Improved i sieciówką MIT'a (Magnum), Sitary prezentują naprawdę przyzwoity fundament basowy.

Jednak np. z Creekiem, Micromegą lub Heglem w połączeniu z kablami Shunyata Venom 3, Enerr Viloet i np. Nordostami może być znacznie mniej przyjemnie.

Przyjmuje przytyk o garderobie. Bolesny ;-) Wolalbym miec 20m2 do dyspozycji.U mnie takze Sitary stoja 15-20cm od tylnej sciany, wiec faktycznie moze to byc czynnik determinujacy caloksztalt ich brzmienia.

Przyjmuje przytyk o garderobie. Bolesny ;-) Wolalbym miec 20m2 do dyspozycji.U mnie takze Sitary stoja 15-20cm od tylnej sciany, wiec faktycznie moze to byc czynnik determinujacy caloksztalt ich brzmienia.

eee tam... te duże hale widowiskowo-sportowe są mocno przereklamowane a poza tym pomyśl ile trzeba wydać, żeby to nagłośnić - kilka metrów więcej i zacząłbyś myśleć o zestawie 7.1 :-))))

a tak poważniej - z czym u Ciebie grają te Sitary?

Lubię sobie pogrywać ... 

eee tam... te duże hale widowiskowo-sportowe są mocno przereklamowane a poza tym pomyśl ile trzeba wydać, żeby to nagłośnić - kilka metrów więcej i zacząłbyś myśleć o zestawie 7.1 :-))))

a tak poważniej - z czym u Ciebie grają te Sitary?

Na dzien dzisiejszy to z niczym. Tzn. akurat tymczasowo jest podpiety jakis stary Pioneer, ale juz do mnie jedzie Atoll IN200. Chcialem IN100, na niego bylem nastawiony, wyszla dwusetka, ktorej nie slyszalem, mam nadzieje, ze nie bedzie duzo gorzej niz z IN100.Jako zrodlo robi Squeezebox + NAS, bo wygodnie.

Na dzien dzisiejszy to z niczym. Tzn. akurat tymczasowo jest podpiety jakis stary Pioneer, ale juz do mnie jedzie Atoll IN200. Chcialem IN100, na niego bylem nastawiony, wyszla dwusetka, ktorej nie slyszalem, mam nadzieje, ze nie bedzie duzo gorzej niz z IN100.Jako zrodlo robi Squeezebox + NAS, bo wygodnie.

In200stka to bardzo fajny sprzęt, chociaż ja wolę same końcówki atollowe. Tak czy inaczej do pary z Sitarami będzie fajnie.

Lubię sobie pogrywać ... 

Hej. Porównywaliście może kolumny Vandersteen 1ci do Audio Physic? Jedne i drugie są znane z przestrzennego grania. Szukam kolumn do bliskiego dostawienia do tylnej ściany, max 40 cm , pokój dość duży bo 30m, ale odsłuch w bliskim polu, trójkąt równoboczny 2.5m

Czy Ktoś testował zamiast kolców te podstawki ? W prasie trochę jest o pozytywnym wpływie, ale czy Ktoś to weryfikował ?

http://audiosystem.com.pl/produkt/1075/vcf-ii-m8

Dzięki

Testowałem. Nie zauważyłem w moim systemie różnicy między nimi a kolcami na grubym granicie. Miałem wręcz wrażenie (na poziomie autosugestii) gorszej kontroli basu (w Tempo 25 trzeba na to zwracać uwagę). Poskąpiłem więc i oddałem.

Dzięki za info. Ja również jeszcze się nie zdecydowałem. Nawet nie testowałem.

A jak już się wypowiadam to kolejne pytanko.

Mam sprzęt jak w o mnie. Virgo 5 już z nowymi głośnikami wersja 8ohm, ECI3, YoungDSD. Ogólnie co raz lepiej jest. Mam jednak cały czas lekki niedosty wysokich i ich nazwijmy to blasku, np gitara mogłaby bardziej błyszczeć, wybrzmiewać.

Chciałbym to spróbować "naprawić" zmianą wzmaka, może być koncówka mocy, Young ma sterowanie głośnością. Czy coś możecie polecić z używek do ok 6k ?

Reszty pasma jakoś specjalnie się nie czepiam, choć więcej przestrzeni, czy jeszcze lepsza średnica mile widziane.

Dzięki

Edytowane przez maciek36

Ja byłem ostatnio w q21 prawie 2,5 godziny. Zdazylem przesłuchać 4 zestawy na swoim wzmaku. Nikt mnie nie wyganiał. Oczywiście wcześniej się umówiłem.

Dla chętnych po ofdsłuchu yara II classic:

http://allegro.pl/audio-physic-yara-ii-classic-i5067249921.html

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.