Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Był u mnie mój kuzyn i posłuchał Tempo 3i (wersja z stożkiem fazy). Komentarz był ... Ty masz pokój wypełniony dźwiękiem.

Przytaknąłem, że owszem z przestrzenią nie mam kłopotu.

Dzisiaj zaś użyłem pewnego sprytnego emulatora oscyloskopu na komputer i bardzo dokładnie ustawiłem azymut wkładki.

Trwało to z godzinkę ale efekt jest taki że mnie zamurowało.

Tempo to jednak kolumna takiej klasy, że jak dostanie solidny sygnał to ... nie ma zmiłuj banan na twarzy od ucha do ucha.

Panowie

Kupię Audio Physic Tempo 25 (nie Tempo 6) w kolorze walnut (orzech) lub ebony.

Nie starsze niż 3 lata i NIEUSZKODZONE.

Edytowane przez birgman

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Swoją drogą ciekawe, kiedy Audio Physic wypuści kolejną generację Tempo, tym razem z dwoma plusami, żeby po raz kolejny podnieść ceny dla odgrzewanego kotleta.

Zwłaszcza że ten odgrz. kotlet z jednym plusem np w ebony i tak cene ma zabójczą bo ponad 23 tysiace pln-nów co moim zdaniem przeczy bardzo temu że to najlepszy wybór w swojej cenie ..

Może najlepszy wybór to był gdy kosztował prawie 10 tysiecy mniej a nie teraz.

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Właśnie, trudno nie oprzeć się wrażeniu, że próbują wycisnąć ile się da, polerując obudowę do granic absurdu. 23 tysiaki za 2 skrzyneczki.....konkurencja ma prawo zacierać ręce. Ostatnio mniej czytam branżowej prasy, więc może mi coś umknęło, ale mam wrażenie, że po czasie wielkiego prosperity i dużej aktywności marki AP na polskim rynku zbudowanej w dużej mierze na Tempo 6, nastała zima i cisza. Nie pamiętam, aby marka AP otarła się ostatnio o produkt roku, czy jakieś inne nobilitacje.

Ceny teraz się odrywają od rzeczywistości nie tylko w AP najgorsze że wchodzą na rynek produkty fatalne jakościowo i brzmieniowo za kosmiczne pieniądze . Rozmawiając z pewnym konstruktorem który 5 lat temu wycenił swoje kolumny na 20 000 po 5 latach pomnożył cenę przez 5 ,powiedział : jak mawiają kto bogatemu zabroni wydawać swoje pieniądze .

Najdroższe kolumny z jakimi sie spotkałem to Magico u tego samego dystrybutora co Audio Physic za około 1 mln 300 tyś PLN-ów ..

Zastanawiam się nad kolumnami Audio Physic. Teraz posiadam Amphion'y 7L i Hegla H300. Grają one świetnie, ale chciałbym przetestować i posiadać lepsze głośniki. Jakie głośniki warto brać pod uwagę? Jak oceniacie Virgo 25? Warto się kupić te z FUSIC ? http://sklep.fusic.pl/audio-physic-virgo-25-duplikat-1.html

rają one świetnie, ale chciałbym przetestować i posiadać lepsze głośniki

Lepsze, czyli jakie? Co chciałbyś rozwinąć, co szczególnie cenisz w głośnikach, jaka cecha jest najważniejsza?

Chyba najbardziej zależy mi na jakości sceny, by była ona w pełni "3d", a pozostałe parametry dźwięku n nowych głośnikach była co najmniej tak dobre jak na dotychczasowych. Wiem ,że teraz muszę poprawić akustykę w swoim pomieszczeniu odsłuchowym. Lepsza akustyka też powinna się przełożyć na lepszą scenę.

Nie słuchałem Amphion'ów, mówię bez bicia, ale czytam teraz ich recenzje, a w niej pojawiają się słowa: "powiew świeżości", "krystalicznie czysta góra pasma, przywodzącą na myśl kontakt z high-endowymi słuchawkami" "Pierwsze słowa, jakie zanotowałem w trakcie odsłuchu, to „czystość” i „potęga”......i tak dalej. Tak więc jeśli lubisz przejrzystą, czystą, świeżą górę pasma i chciałbyś mieć lepsze rozwinięcie Amphionów, to w mojej ocenie Virgo 25 to nie jest kompletnie ten adres. Dlatego, że wszelkie AP z dopiskiem "25" to głośniki o barwie ciepłej z cofniętą, przytłumioną górą pasma. Co tu dużo mówić, wydając naście tysięcy na głośniki, nie ma się co sugerować forum, z grubsza jednak dedukując, Virgo25 to kompletnie inna bajka. Chyba, że szukasz zupełnie czegoś innego niż masz, dźwiękowego szoku. Trzeba pamiętać jeszcze o akustyce, czy jest to salon akustycznie żywy i takie cofnięcie wysokich tonów będzie akceptowalne, czy salon jest wytłumiony i będziesz miał koc na na głośnikach.

Chyba najbardziej zależy mi na jakości sceny, by była ona w pełni "3d"

A jak kolega ma ustawione kolumny i jakiej wielkości pokój ? Bo to ma największy wpływ na scenę 3 d , scena tworzy się dzięki odbiciu dźwięku z kolumn od ścian , aby uzyskać prawidłową scenę czasem kolumny muszą stanąć i 1,5 metra od ścian tylnych i 1 metr od bocznych a czasem i więcej , generalnie trzeba dużo jeździć kolumnami po pokoju i słuchać aż trafi się w punkt G przesunięcie kolumn o 2 cm potrafi już dużo zmienić w budowanej scenie . Z tego co pamiętam Audio Physic mocno promuje swój sposób ustawiania kolumn i tak je stroi czyli prawie na środku pomieszczenia ( mocno wysunięte od tylnej ściany )

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/ustawap.php

Miejsce odsłuchu też jest ważne szczególnie pod względem basu i barwy ja wysunąłem kanapę 80 sm od ściany bo bliżej ściany dzwięk i scena były gorsze .

U mnie w małym pomieszczeniu z Amphion Xenon ta metoda właśnie zdała najlepszy rezultat we wcześniejszym większym miałem inne ustawienie i lepiej się sprawdzało także nie ma reguły trzeba próbować wszystko zależy od akustyki .

Edytowane przez jacm

Witam wszystkich, chciałbym dołączyć do klubu, powoli przymierzam się do zmiany kolumn, obecnie posiadam Paradigm Monitor 9v7 i gra to razem z wzm Roksan Caspian m2. Co sądzicie o wersji v2 classic20, bo na nie zaczynam "chorować". słucham każdego rodzaju rocka, jazzu i popu. Obecnie brakuje mi trochę środka pasma, wokale są lekko cofnięte, poza tym przy szybszych i dynamiczniejszych utworach jest dużo chaosu, wszystko sie zlewa, brakuje dynamiki.

Jeśli chodzi o Audio Physic to za wiele ich nie słuchałem, jakieś 8 lat temu miałem okazje posłuchać jednego modelu i bardzo mi sie podobały.

pokój ok 16m2 wym. 3,4m x 4,7m koumny na krótszej ścianie odsunięte od bocznej i tylnej ściany po 45-50cm, tak to wygląda:

20160227_183950.jpg

20160227_183917.jpg

20160227_183933.jpg

Edytowane przez damianmielec

O klejona klepka na podłodze super sprawa bas chodzi na niej bez wzbudzeń , kiedyś gdy byłem młody i głupi zerwałem taką i położyłem panele no i się zaczęło buuu buu i dudnienie od pływającej podłogi także ze względów akustycznych nie zrywaj nigdy tej klepki :) .

Bardzo ważna jest ściana na przeciwko kolumn czyli tą co masz za plecami słuchając muzyki na przeciw kolumn warto umieścić pochłaniacze i rozpraszacze mogą być kwiaty i półki z książkami czy nawet kompaktami ,po adaptacji akustycznej nie wraca do ciebie wówczas z tyłu odbity dzwięk z opóźnieniem i masz mniej chaosu w muzyce szczególnie to słychać właśnie jak jest w utworze dużo instrumentów .

Na oknie też lepsze były by bardzo grube długie zasłony jak je pofalujesz i zepchniesz do rogów dobrze robią na poprawę czytelności basu ( nie wzbudza się tak wówczas w narożnikach ) i firanki wiem miałem te nitki wizualnie ok ale dla dźwięku już kupa niestety .

Do Caspiana warto dokupić firmowy kompakt nawet niekoniecznie od tej samej wersji mam u siebie właśnie wzmak M2 wraz z cd MK II i średnica jest bajeczna wokale są barwne i nasycone i wokal jest z przodu przed linią głośników , dzwięk zlewa się gdy kolumny stoją za blisko tylnych i bocznych ścian i z tyłu jest goła ściana za słuchaczem , na bokach przed kolumnami też warto dać choćby gęste duże kwiaty albo ustroje ,

Faktycznie Caspian zasługuje już na towarzystwo lepszych kolumn .

Edytowane przez jacm

Słuchałem Classic 20 na AS 2013, ale grało z wysoką półka burmestera więc nie miały prawa grać źle. Później podpięli Virgo 25 i przepaści nie było więc moim zdaniem dały radę. Dużą zaletą jest wydmuch basu w podłogę. To Ci dużo pomoże ze względu na rozmiar pokoju. Nie wiem jak zmieni się średnica bo to zależy od każdego komponentu ale bałagan i chaos na pewno ustąpi, tak to już jest u AP : )

P.S. jak idzie modyfikacja CD?

Słuchałem Classic 20 na AS 2013, ale grało z wysoką półka burmestera więc nie miały prawa grać źle. Później podpięli Virgo 25 i przepaści nie było więc moim zdaniem dały radę. Dużą zaletą jest wydmuch basu w podłogę. To Ci dużo pomoże ze względu na rozmiar pokoju. Nie wiem jak zmieni się średnica bo to zależy od każdego komponentu ale bałagan i chaos na pewno ustąpi, tak to już jest u AP : )

P.S. jak idzie modyfikacja CD?

A witam, wszystko idzie pod górę, narazie dalej jadę na mod1, ale obiecuję że nie długo dokończę mod2 bo CDka zmieniał nie będę,jak już to o dac'u myślałem, no ale najpierw kolumny i to też pewnie za 4do5 miesięcy.

Jeśli chodzi o classic 20 to ciekaw jestem tej wersji v2, jaką różnica względem v1.

Co do akustyki to co się da będę próbował, miedzy klepki parkietu a granit coś podkładacie?

Jeśli chce się dobrze odizolować kolumny od podłoża ( co jest istotne na pływających podłogach w przypadku klejonej klepki nie ma takiej potrzeby chyba że się poodklejała ) to bardzo dobrze jako izolator drgań pomiędzy płyty granitowe lub też inne znakomicie sprawdzają się kosmicznie drogie audiofilskie podkładki oraz bardzo dobry izolator który marnuje się nieaudiofilsko i stosujemy go na co dzień w łazience w zupełnie innym celu zwie się PUMEKS przytwierdzony masą uhu patafix .

Audio System pozbywa się Audio Physica, a dystrybucją zajmie się firma VOICE. W związku z tym spora wyprzedaż w Audio Systemie: http://audiosystem.com.pl/produkty/?okazje=1

A tak przy okazji już widać w cenniku, że VOICE ma "lepsze" ceny: http://voice.com.pl/_files/cenniki/cennik_Audio_Physic.pdf

I tak na przykład Avanti podrożały o jedyne 4500 zł......Tempo 25+ o 2760 zł.....Virgo 25+ 5000-6000 zł..... tak więc bez komentarza.

Edytowane przez Mario_77

Audio System pozbywa się Audio Physica, a dystrybucją zajmie się firma VOICE. W związku z tym spora wyprzedaż w Audio Systemie: http://audiosystem.com.pl/produkty/?okazje=1

AP Classic 10 bardzo mocno przecenione.

Mała roznica przy "starych" Tempo VI - wiedza co dobre! ;)

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Czyżby zmiany w dystrybucji oznaczały, że firma kiepsko się sprzedaje? Kto by się pozbywał kury znoszącej złote jajka!? A może bredzę, skoro nowy dystrybutor tak podwyższył ceny, znaczy, że kolejki stoją po AP. Szczerze mówiąc, z zażenowaniem obserwuję ostatnie lata AP. Gdybym dziś sprzedał Tempo 6, to z pewnością nie zostałbym w klubie. Nie widzę miejsca dla siebie pośród tego dźwięku.

Gdybym dziś sprzedał Tempo 6, to z pewnością nie zostałbym w klubie. Nie widzę miejsca dla siebie pośród tego dźwięku.

Ja tez! Tylko kiedy nazbieramy na te Wilson Audio? ;-b

"To co teraz, ha?"

Tymi cenami Voice to raczej kolejek do siebie ni przyciągnie

Swoją drogą widać na przykładzie Audiosystem ile dystrybutor jest w stanie wyciągnąć z każdej pary kolum. Po obniżce Sprzedają po naprawde przyzwoitych cenach i nadal na tym zarabiają to po jaką cholere tak niemiłosierne windować ceny :

Para - Tempo 6 w ebony 10.900 pln

Para - Tempo 25+ w ebony 23.490 pln -

- czyli moge KUPIĆ 2 Pary (SŁOWNIE: 4 qrwa sztuki) Tempo 6 w najlepszym wykończeniu ebony

Rozumię że model 25+ to kilka modyfikacji "z kosmosu" ... Ale żeby ponad 12 tysiecy różnicy ??

Edytowane przez birgman

Para - Tempo 6 w ebony 10.900 pln

Para - Tempo 25+ w ebony 23.490 pln -

- czyli moge KUPIĆ 2 Pary (SŁOWNIE: 4 qrwa sztuki) Tempo 6 w najlepszym wykończeniu ebony

Rozumię że model 25+ to kilka modyfikacji "z kosmosu" ... Ale żeby ponad 12 tysiecy różnicy ??

Tym bardziej, ze Tempo 25 (10.500pln) sprzedają w cenie Tempo 6 (10.300-10.900pln). Cena Tempo 25+ jest naprawde odjechana......

"To co teraz, ha?"

Tempo 25 (10.500pln) sprzedają w cenie Tempo 6 (10.300-10.900pln). Cena Tempo 25+ jest naprawde odjechana......

Z ciekawości, czym się różnią Tempo 25 od 25+ ...poza plusikiem? :) Spróbujmy uzasadnić różnicę w cenie :).

Sadzac po opisie, to kosmetyczne zmiany, a najzabawniej brzmi ta: Terminale przylaczeniowe z logiem plus+. I co w zwiazku z tym? Poza tym nowe okablowanie wewnetrzne, zwrotnice udoskonalone pod katem mikrowibracji. Jak dla mnie brednie. Kluczowa zmiana jest natomiast wytlumienie z wytrzymalej i porowatej pianki ceramicznej w komorze woofera. Jeszcze material tlumiacy zoptymalizowany pod katem czestotliwosci w komorze glosnika sredniotonowego. Krotko mowiac w nietaniej przeciez wersji 25 bez plusa, nie zostalo to zoptymalizowane :) Ostatnie lata najlepiej idzie im podnoszenie cen. Bo przeciez trudno tu mowic o rewolucji, choc cena w stosunku do Tempo 6 jest wlasnie rewolucyjna, Drugie tyle za Facelifting i nowy wysokotonowiec? Zastanawia mnie tez kompletnie zmiana brzmienia, rownowagi tonalnej. Z w miare jasnej, choc nie tak jak w Dali, do ciemnej z zawoalowana gora. Ciekawym tez jest, ze ani na stronie, ani w nowym cenniku Voice nie widac juz starej serii Tempo 6 i tego co dzialo sie wokol niej, choc wszystkie modele sa wciaz dostepne we wszystkich sklepach od lat. Moze wiec probowano w obrebie AP stworzyc 2 wizje brzmienia dla milosnikow jasnych i ciemnych glosnikow. Im wiekszy wybor, tym wiekszy zasieg, zyski....Tylko dlaczego tak po cichu, nieoficjalnie....?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.