Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Oba zestawy słuchane w tym samym pomieszczeniu. Wysokie tak jak pisałem powyżej, natomiast średnica w T25 była w mojej ocenie lekko przygaszona w górnym jej zakresie. Czasem miałem wrażenie braku jej dopełniania (tak jakby ktoś wykastrował pewne wybrzmienia, informacje, czy moc jej przekazu - trochę mi to przeszkadzało), nie było też takiej synergii (zszycia) z wysokimi tonami. Między górną średnicą, a wysokimi po prostu czegoś mi brakowało (była jakaś czarna dziura😂). W T35 tego nie zaobserwowałem, tutaj średnica jest bardziej otwarta, tak samo jak w przypadku wysokich tonów - jest też bardziej napowietrzona i bogatsza, płynnie łączy się z wysokimi tonami, słychać po prostu więcej i dobitniej (można rzec, że dźwięki dostają większego kolorytu). Poza tym można zauważyć jej większą skalą, czujesz, że średnica gra pełną piersią i nie dusi się na swoim skraju. To właśnie w głównej mierze drażniło mnie w T25. Natomiast bas w T35 jest mocno pod kontrolą, jest szybki, mocny (jak potrzeba) i raczej twardy (konturowy), nie ma mowy o jakimś misiowatym (czy bułowatym) brzmieniu. Mam wrażenie, że w stosunku do T25 - najniższe pasmo jest trochę bardziej zróżnicowane. Ale akurat w tym podzakresie nie słychać jakichś dobitnych różnic. Ja ogólnie lubię słuchać cicho, a pod tym względem T35 wypadają rewelacyjnie (dynamika). Takie są moje odczucia.

T35… wszystko super tylko różnica w cenie vs T25 dość spora…

Ja lubię T25 przede wszystkim za namacalność i spójność. Dźwięki materializują się w pomieszczeniu. Wcześniej z Monitor Audio serii Silver tego nie doświadczałem.

Wysokie tony mają bardzo wiele odcieni i faktur. Niby są delikatne (po MA Silver nawet bardzo) ale słychać więcej. Pojawia się mnóstwo smaczków i wybrzmień. Jednak tweeter nie błyszczy. Jest nawet delikatnie przygaszony. Elegancki. Dystyngowany. Nigdy nie irytuje. Oceniam go na 8.5. Byłoby 9.0 gdyby dźwięk czasem był nieco bardziej doświetlony, witalny, wesoły.

Średnica świetna. Bliska. Intymna. Taka jaką lubię. Z niej płynie większość radości ze słuchania tych kolumn. Wokale bardzo dobre. Instrumenty perkusyjne - werble, bębny, stuki, szmery - rewelacyjne! Jeżeli miałbym coś zarzucić temu pasmu to lekką tendencję do suchości w wyższym jego zakresie (czasem - nie zawsze). Posiadam słuchawki Grado RS1e i tam jest identycznie. Zresztą szukałem kolumn o podobnym brzmieniu no to mam za swoje…;) Przywykłem i nie drażni mnie to. Średnicę oceniam na 9.0.

Bas jest najmniej równym pasmem. Jest też moim zdaniem najsłabszą stroną APT25 a z tego co czytam to również T VI, 25 plus, Plus, 30, i 35. Pisząc „najsłabszą” nie mam na myśli „słabą”. Główny zarzut to jego szybkość i precyzja. Generalnie jest dobrze ale gdyby bas był odrobinę szybszy i czasem nieco bardziej zwarty to bym się nie pogniewał. Oczywiście dużo zależy tu też od akustyki i materiału. Słucham jazzu i nowe produkcje ECM czy ACT wypadają słabiej niż te z lat 80-90. Co do basu to w zasadzie nie jestem odkrywczy: moje spostrzeżenia pokrywają się z tymi z fachowych recenzji i prywatnych ocen. Bas oceniam na 8.0.

Reasumując: to świetne kolumny dla kogoś kto lubi ten typ brzmiena.

Edytowane przez sonique

Czołem sympatycy, użytkownicy AP. 

Ostatnimi czasy skupiałem się bardziej na torze winylowym, mam już to ogarniete, przynajmniej tak mi się wydaje ...

Mam AP Tempo 6 od kilku lat. Poszperałem na różnych forach w temacie kolumn, a może by tu coś zmienić ?

Miałem okazję posłuchać w piątek kolumny Neat Extra, ale nie u siebie, a w salonie , z innymi komponentami, niż mam u siebie. Bardzo fajne kolumny, ale jak wróciłem do domu i posłuchałem te same płyyty, to jednak AP nie da się Neatami zastąpić. Takie moje subiektywne zdanie. Co prawda w niektórych aspektach mają dobre zalety / trochę łagodniejsze wysokie tony ze wstęgi, może nieco nardziej zróżnicowany bas. Jednak przestrzeni , głębokości sceny AP nie przebiły, Nie jest to temat rozwoju u mnie /.

Są kolejne edycje serii Trempo po Tempo 6. Pogubiłem się w tym , co po kolei się działo. Były Tempo 25, potem Tempo 25 Plus, Potem co ? Tempo plus, czy Tempo 35 ? A może odwrotnie ? 

Jaka wersję ewentualnie posłuchać ? Liczę na bardziej zróżnicowany bas , może bardziej wysublimowaną górę ?

Jednak tak wsiąkłem w sposób grania AP, że każde słuchane kolumny innych producentów jakoś mnie nie przekonują.

2 minuty temu, wig napisał:

Pogubiłem się w tym , co po kolei się działo. Były Tempo 25, potem Tempo 25 Plus, Potem co ? Tempo plus, czy Tempo 35 ? A może odwrotnie ? 

Potem były Tempo Plus, a aktualne ich wydanie na chwilę obecną to Tempo 35.

9 minut temu, Maraudio napisał:

Potem były Tempo Plus, a aktualne ich wydanie na chwilę obecną to Tempo 35.

Dzięki

no to już wiem, co po kolei było. Czym istotnym różnią sie Tempo plus od Tempo 35 ? Oczywiście poza ceną, bo te, jak widze mocno wystrzeliły w górę.

W dniu 14.04.2024 o 20:13, wig napisał:

Dzięki

no to już wiem, co po kolei było. Czym istotnym różnią sie Tempo plus od Tempo 35 ? Oczywiście poza ceną, bo te, jak widze mocno wystrzeliły w górę.

Modele i najważniejsze zmiany po T6:

T25 - tweeter 2gen, lepsze tony wysokie choć nie tak efektowne, model który nieco podzielił entuzjastów APT

T25 plus - wytłumienie w komorze woofera i średniotonowca

T plus - tweeter 3 gen., średniotonowy 2gen.

T35 - średniotonowy 3gen.

Ceny zwariowały. APT przestały być popularne. Mało recenzji. Mało ofert sprzedaży następców APT25.

Jak T6 się podobają i góra pasuje to trzymać, używać, i się cieszyć. To bądź co bądź legenda. W ogłoszeniach używane ok. 7000zł. Ale podobny dźwięk w nowych kosztuje teraz 3x lub nawet 4x więcej. Sprzedaż nie ma sensu.

Edytowane przez sonique
12 godzin temu, sonique napisał:

Sprzedaż nie ma sensu.

Masz rację sonique, zostawiam.

Jak dobrze pójdzie, to pod koniec tygodnia bedę miał w domu wzmacnaicz hybrydowy Pathos Logos z większą mocą, niż mój LAR 120H. Zobaczymy , czy sie polubią, czy pogryzą ....

Kilka lat temu w salonie w Sopocie słuchałem Tempo 6 z Pathos Classic One , było, jak pamiętam całkiem ciekawie.

Jednak Logos to mocniejsza maszyna, więc może się uda ?

Też mnie ostatnio kusi aby spróbować innej konfiguracji.

Mam AP Tempo 25 i Advance Acoustic X-i120. Analogowo brzmiące kolumny z (podobno) analogowo brzmiącym wzmacniaczem w klasie A/AB.

Nie liczę na fajerwerki, bo też nie bardzo wierzę, że zmiany będą istotne, ale wzmacniacze Hegel i Primare zaprzątają mi ostatnio głowę jako ewentualna alternatywa dla mojego AA. Czyli brzmienie rzekomo chłodne, selektywne.  Ciekaw jestem jakby z moimi T25 zabrzmiały i czy usłyszałbym w ogóle różnicę wartą zmiany.

Chyba za jakiś czas wypożyczę.

• 1 miesiąc później...

Mam prośbę do właściciela Tempo VI, mógłbym prosić o zdjęcie ( fotkę ) maskownicy frontowej zrobione od strony tylnej by było widać rozmieszczenie otworów mocujących ?

Z góry bardzo dziękuję 

Pozwolę sobie dołączyć moje od następcy Tempo VI czyli Tempo 25 (poniżej). Dopiero Tempo 35 ma maskownice mocowane magnetycznie więc pewnie wcześniejsze konstrukcje miały takie same i wzajemnie pasujące.

af07213d-64d7-4ba8-b675-c02665110615.thumb.jpeg.8a81ad3cee132a9fbfc22e4858f8211d.jpeg

Mogę kupić  pasujące do Tempo V , a potrzebuję właśnie do swoich tempo VI , kluczowe jest rozmieszczenie otworów mocujących, 

mógłbym prosić o zmierzenie rozstawu od ich środka, czy wszystkie 3 odległości są takie same

dołączam zdjęcie tych niby od Tempo V

Bez tytułu.jpg

Nawet na oko pokazane przez Ciebie maskownice są inne od tych od T6 i T25. Potwierdza to pomiar: szerokość 141mm. Rozstaw otworów też inny (u mnie środek ok 130mm - u Ciebie 134mm).

Edytowane przez sonique
W dniu 21.05.2024 o 12:48, yamaha-mr napisał:

Mogę kupić  pasujące do Tempo V , a potrzebuję właśnie do swoich tempo VI , kluczowe jest rozmieszczenie otworów mocujących, 

mógłbym prosić o zmierzenie rozstawu od ich środka, czy wszystkie 3 odległości są takie same

dołączam zdjęcie tych niby od Tempo V

Bez tytułu.jpg

Są ludzie którzy zrobią ci każdą maskownicę. Szukaj na bezkresnym rynku DIY 

• 2 tygodnie później...

Pany.. Dystrybutor sie wyprzedaje 

377950EA-08EE-41CF-BF3C-B230A9BA77B8.jpeg

Ponoć sie zwija

„Oferta jest ważna do wyczerpania zapasów. Wysoki rabat jest podyktowany wyprzedażą marki Audio Physic przez dystrybutora firmy 
EIC sp. z o.o.  Towar podlega pełnej gwarancji. Ponadto we współpracy ze sklepem www.natemataudio.pl oferujemy możliwość odsłuchu w warunkach domowych wraz z profesjonalną instalacją i konfiguracją systemu. Zapytania prosimy kierować telefonicznie 577 029 968, lub mailowo [email protected] Zapraszamy”

W dniu 2.06.2024 o 22:36, Niepokorny napisał:

Pany.. Dystrybutor sie wyprzedaje 

377950EA-08EE-41CF-BF3C-B230A9BA77B8.jpeg

Ponoć sie zwija

„Oferta jest ważna do wyczerpania zapasów. Wysoki rabat jest podyktowany wyprzedażą marki Audio Physic przez dystrybutora firmy 
EIC sp. z o.o.  Towar podlega pełnej gwarancji. Ponadto we współpracy ze sklepem www.natemataudio.pl oferujemy możliwość odsłuchu w warunkach domowych wraz z profesjonalną instalacją i konfiguracją systemu. Zapytania prosimy kierować telefonicznie 577 029 968, lub mailowo [email protected] Zapraszamy”

Wygląda na to że Audio Klan ( TOP HiFi ) przejęło pałeczkę . 

Edytowane przez yamaha-mr
W dniu 9.06.2024 o 13:38, hifibloke napisał:

Witam, AP uzywane do 15k ( taki mam budzet na fronty ) mozna kupic cos dobrego ?? 

a jaki masz pokój (m2) i resztę klamotów?

bo czasami wystarczy 1/5 tego budżetu, by mieć radochę ze słuchania i by szczęka opadła.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 3 miesiące później...

Cześć. 
Mam Spark V , czy Classic 20 dadzą mi więcej, to byłby przeskok o level wyżej czy niekoniecznie ? Więcej detalu, szczegółów chciałbym otrzymać , pokój mały 18 metrów. 

• 4 tygodnie później...

Koledzy,

Podpowiedzcie proszę jakie używane kolumny AP proponujecie do pomieszczenia 30-35 mk? Czy Classic 8 dadzą radę? Gram z Musical Fidelity M2si (docelowo zostaną zmienione na M6si) + Bluesound. Czy w budżecie 10kPLN kupię kolumny po usłyszeniu których będę zbierał szczękę z podłogi? A może macie takie i chcecie sprzedać😉?

W dniu 6.10.2024 o 19:17, andryman napisał:

M2si

Ten Musical to naprawdę fajny piecyk w swojej cenie. Licz się z tym, że przechodząc na M6si nie ze wszystkim zyskasz progres. Dojdzie więcej nasycenia, większe będą bryły, całość kreślona będzie grubszą kreską. Niestety M6 jest mniej zadziorny i mniej wyrywny. Gra ogólnie bardziej teatralnie. Basik nie ma takiego pazura i kopa. No chyba, że tego właśnie oczekujesz 🙂

W dniu 6.10.2024 o 19:17, andryman napisał:

jakie używane kolumny AP proponujecie

Klasycznie - Tempo VI. Zadbaną parę powinieneś wyrwać spokojnie w okolicy 7000zł. Pozostałą kasę zainwestowałbym w poprawę akustyki pomieszczenia (np. kilka paneli czy dyfuzorów).

20 godzin temu, simopl napisał:

Klasycznie - Tempo VI. Zadbaną parę powinieneś wyrwać spokojnie w okolicy 7000zł. Pozostałą kasę zainwestowałbym w poprawę akustyki pomieszczenia (np. kilka paneli czy dyfuzorów).

Bardzo dziękuję za sugestie i postaram się ich posłuchać przed ewentualnym zakupem. Również Scorpio:)

6 godzin temu, andryman napisał:

Bardzo dziękuję za sugestie i postaram się ich posłuchać przed ewentualnym zakupem. Również Scorpio:)

W 35mkw Scorpio II zdecydowanie lepiej się sprawdzi od Tempo VI. Z czego za Tempo VI nie więcej jak 6500, a za Scorpio II 10-11tys.

• 2 tygodnie później...

Fani AP 

Po kilku latach słuchania Tempo 6 przyszedł czas na zmiany. 

Do mojego wzmacniacza Pathos Logos szukałem nowych kolumn. Słuchałem Neat Acoustics Extra , potem dwa modele Elac Vela , czyli FS 407.2 oraz FS 409.2. Każda z tych kolumn godna była rozważenia, posłuchania.

Jednak kilkunastoletnie obcowanie z marką AP uzależnia . Po poznaniu innych marek pozostanę raczej w rodzinie AP.

Obecnie mam na odsłuchu w domu Avanti 35. Może za wcześnie na ostateczną decyzję, bo pograły około 30 godzin. To moje pierwsze nowe kolumny i nie mam doświadczenia z tematem ,,wygrzania'' nówek. Sklep sugeruje mi nawet ze 100 godzin. Niemniej już teraz, połączenie Avanti z Pathosem sprawia mi coraz więcej zadowolenia. 

Mam jeszcze tydzień na słuchanie, więc bez napinki. zobaczymy pod koniec tygodnia.

W dniu 21.10.2024 o 21:02, wig napisał:

Fani AP 

Po kilku latach słuchania Tempo 6 przyszedł czas na zmiany. 

Do mojego wzmacniacza Pathos Logos szukałem nowych kolumn. Słuchałem Neat Acoustics Extra , potem dwa modele Elac Vela , czyli FS 407.2 oraz FS 409.2. Każda z tych kolumn godna była rozważenia, posłuchania.

Jednak kilkunastoletnie obcowanie z marką AP uzależnia . Po poznaniu innych marek pozostanę raczej w rodzinie AP.

Obecnie mam na odsłuchu w domu Avanti 35. Może za wcześnie na ostateczną decyzję, bo pograły około 30 godzin. To moje pierwsze nowe kolumny i nie mam doświadczenia z tematem ,,wygrzania'' nówek. Sklep sugeruje mi nawet ze 100 godzin. Niemniej już teraz, połączenie Avanti z Pathosem sprawia mi coraz więcej zadowolenia. 

Mam jeszcze tydzień na słuchanie, więc bez napinki. zobaczymy pod koniec tygodnia.

Jakieś postępy w odbiorze Avanti 35? Pytam, bo swego czasu słuchałem Avanti 3 i to było bardzo wysokiej klasy granie.

W dniu 25.10.2024 o 20:10, Berbeć napisał:

Jakieś postępy w odbiorze Avanti 35?

Decyzja zapadła , po około 70 godzinach rozgrzewki Avanti 35 pokazują potencjał. Z każdym dniem jestem coraz bardziej pewny, że są dobrym dopełnieniem Pathosa Logosa / tutaj jeszcze poeksperymentuję różnymi lampami E88CC /.

Zamówiłem wersję w drewnie rosewood HG . Ładny wzór słoi mi sie trafił, więc i oko cieszą.

Na tegorocznym AVS na Narodowym bardzo ciekawie wypadł duet AP Midex wraz Nad Master (2xkońcówka mocy). Dźwięk raczej neutralny, z dużą dawką powietrza i detali, a końcówki Nad-a trzymały basik, aż miło. Bardzo przyjemnie się tego słuchało 👍

ap midex+nad.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.