Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Nie kazdy ma takie szcęcie by słuchać zestawów tak drogich i aż tak zróżnicownych;)!!!

Dokładnie, i to nie tylko tych drogich bo i budżetowych również, przeważnie jest tak że kupuje się w ciemno opierając się tylko na opiniach innych ;)

A własnie może się oprę na waszych opiniach i doradzicie coś odnośnie doboru elektroniki. Chodzi o to że po zakupie Tempo VI będę w trudnej sytuacji finansowej :))))))))) i będę miał do wydania do 3,5 tysia na cd i wzmak (używane oczywiście), wiadomo że będzie to rozwiązanie tymczasowe no ale chociaż takie żeby cieszyło ucho.

Część odsłuchowa to 16m za plecami otwarta na salon całość 35m, muzyka pop/electro/chillout/spokojny rock, dobrze jakby było ciepło z szeroką sceną, vocal z przodu, dużo powietrza między instrumentami, góra nie za ostra, no i tyle w tej cenie to chyba wystarczy ;)

W takim razie postartaj sie kupic cos na czym najmniej pozniej stracisz bo za zestaw za 3500 do Tempo 6...baedziesz czul duzy niedosyt i tak predzej czy pozniej go wymienisz a raczej predzej;) Wiec w tym pzypadku chodzi by jak najmniej kasy stacic;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

W takim razie postartaj sie kupic cos na czym najmniej pozniej stracisz bo za zestaw za 3500 do Tempo 6...baedziesz czul duzy niedosyt i tak predzej czy pozniej go wymienisz a raczej predzej;) Wiec w tym pzypadku chodzi by jak najmniej kasy stacic;)

no taki mam zamiar :) masz jakieś typy ? :) chyba że ewentualnie na razie jedną część :) Edytowane przez gregorypek2

Do superiorow pisalem z czym gralo. Z Tempo 6 to trzeba by samemu sprawdzic. Osobiscie szukalbym lampy na Kt88, a jezeli tranzystor to przy ogranixzonym budzecie szukalbym tranzystor z dobra przestrzenia, bo wiadomo po co sie kupuje ap;) Moze H70, ma tez dacka usb, wiec jakos da sie przeczekac zanim uzbierasz na zrodlo. Slyszalem tez, ze Naim zgrywa sie Ap. Gralem tez chwilke z Creek 5350, muzykalnie bylo. Caspian moze wypalic, Rotel, zaleznie od muzyki. Bierz znana marke w niskiej cenie, co by sie pozniej nie bujac za dlugo. H70, lub dobra lampa to moze byc docelowy wzmacniacz do Ap. Niedtety musialem uogolnic gdyz Tempo 6 sluchalem przelotnie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A no wlasnie, moj kolega gra na Destiny 2 z superiorami, zapomnialem, a sam mu doradzalem hehe. Jest zadowolony:)

no taki mam zamiar :) masz jakieś typy ? :) chyba że ewentualnie na razie jedną część :)
<br>

Do Tempo 6 spróbowałbym integry Manley Stingray  - słuchałem Sitar z tym wzmacniaczem i było bardzo fajnie, ponoć Jolida 502BRC też dobrze się zgrywa.

Z tranzystorów Primare I30, Naim Nait XS - wszytko jest kwestią indywidualnych preferencji ale wymienione przeze mnie wzmaki warto przesłuchać przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Ja Tempo 6 słuchałem z Primare I21 i też było nieźle ale te kolumny stać na więcej więc warto poszukać czegoś ciekawego.

Edytowane przez lorecci

Ja biorę na testy creeka destiny....napiszę co i jak!

W tej cenie masz Audia Flight Two (okazyjnie) - posłuchać warto i porównać z creekiem

Edytowane przez BobW

lorecci nie bylo troche chudo z Primare?

Ja co prawda słuchałem u siebie Tempo 25 z Baltlabem Epoca III ale grało to wyśmienicie. Może Tempo 6 też warto spróbować pożenić z tym wzmacniaczem...

Do tego cd-ek grający ciut cieplej i gęściej i powinno zaskoczyć.

Słuchając rozumu....

a wysylaja na testy?

Nie wiem. Zadzwoń zapytaj. Przy tym rynku i przy tej kwocie. Nie powinno być problemów z wysyłką za kaucją. Jeśli nie będą elastyczni to ich strata. Ale spróbować warto moim zdaniem.

lorecci nie bylo troche chudo z Primare?

Nie, zupełnie nie miałem takiego odczucia. Primare I21 wziąłem na odsłuch posiadając jeszcze Denona 1500AE - i już po pierwszym dniu wiedziałem że nie wróci już do sklepu. To Denon brzmiał chudo, bez wypełnienia - słuchając ciągle czułem niedosyt a po podłączeniu Primare sytuacja uległa natychmiastowej poprawie - to było dawno temu i jeszcze na kolumnach HECO CELAN 300.

Tak czy inaczej zupełnie nie uważam Primare za wzmacniacz grający jasno i klinicznie, co nie wiedzieć dlaczego jest czasem tym wzmacniaczom przypisywane.

Jeszcze lepszym wzmacniaczem jest (co oczywiste ze względu na cenę) Primare I30 - gra głębiej, dostojniej - bez wysiłku. Co prawda nie słuchałem go z kolumnami AP lecz z Akustykami ale wiedząc jak gra I21 zarówno z AP Sitara oraz z Tempo 6 śmiało mogę go polecić do odsłuchu. Genialnie zbudowany i bardzo wszechstronny wzmacniacz, który spokojnie napędzi większość kolumn zapewniając bardzo dobry dźwięk.

Odsłuch będzie konieczny - bo bardzo ważne są osobiste preferencje no i reszta systemu oraz akustyka pokoju.

Edytowane przez lorecci

Z tym odsłuchem to bywa różnie, szczególnie jak kupuje się sprzęt używany i to w dodatku z drugiego końca Polski. Ja raczej nie będę miał takiej możliwości żeby odsłuchać moje Tempo6 z jakąś wybraną przeze mnie używką. Stąd moje pytanie - co o tym sądzicie - Jolida JD502B, bo się do niego przymierzam :)

Z tym odsłuchem to bywa różnie, szczególnie jak kupuje się sprzęt używany i to w dodatku z drugiego końca Polski. Ja raczej nie będę miał takiej możliwości żeby odsłuchać moje Tempo6 z jakąś wybraną przeze mnie używką. Stąd moje pytanie - co o tym sądzicie - Jolida JD502B, bo się do niego przymierzam :)

U mnie AP Sitara gra z Jolidą JD 202, i jest całkiem fajnie.

Dołączam się do klubu miłośników AP

Witamy w klubie:)

Ps.Kiedyś miałem Avanti 2.Moim zdaniem,dobry produkt,ale odwdzięczą się dopiero we właściwej akustyce i mocnym piecu.

Masz wersje na pojedyńczych czy bi-wire?

Słuchałem tego zestawienia i uważam, że zagrało to bardzo fajnie, dużo lepiej niż z Amplifonem WT 40.Oczywiście zależy to od tego czego słuchasz ale to bezpieczny wybór.

Jako CD grał Arcam 23T

Edytowane przez lepiotrek

U mnie AP Sitara gra z Amplifonem WT40 i jest lepiej niż fajnie.

Słuchałem takiego zestawienia przez weekend ale jakoś mnie nie przekonało i zwróciłem wzmacniacz - teraz myślę że pewnie się pośpieszyłem i że gdybym dał mu więcej czasu to pewnie dzisiaj mój system wyglądałby inaczej.

Witamy w klubie:)

Ps.Kiedyś miałem Avanti 2.Moim zdaniem,dobry produkt,ale odwdzięczą się dopiero we właściwej akustyce i mocnym piecu.

Masz wersje na pojedyńczych czy bi-wire?

Mam wersję single wire. Masz rację co do mocnego pieca. Martwiłem się, jak sobie poradzi Rock, to w końcu tylko 100W przy 4 ohm'ach. Jednak jak zapewniał mnie pan Witkowski, ważniejsza okazała się wydajność prądowa wzmacniacza. Potwierdziło się to w odsłuchu. Gra niewymuszenie i kulturalnie, dynamika jest fenomenalna już przy niskich poziomach głośności. Przy tych wyższych, dźwięk po prostu odrywa się od kolumn

No to witam ponownie w klubie :).

Dotarły dzisiaj do mnie Tempo VI :). Doradzicie o co chodzi z tym wygrzaniem kolumn oczywiście nowych. Czy z tymczasową elektroniką (byle jaką ;)) można słuchać czy lepiej poczekać na docelowy sprzęt ??????????? I w ogóle jak to przeprowadzić właściwie ?

Dotarły dzisiaj do mnie Tempo VI :). Doradzicie o co chodzi z tym wygrzaniem kolumn oczywiście nowych. Czy z tymczasową elektroniką (byle jaką ;)) można słuchać czy lepiej poczekać na docelowy sprzęt ??????????? I w ogóle jak to przeprowadzić właściwie ?

Słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać!!! nie wazne na razie na jakim wzmaku, nie ma to znaczenia!

Edytowane przez tomter
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

<br>

Do Tempo 6 spróbowałbym integry Manley Stingray - słuchałem Sitar z tym wzmacniaczem i było bardzo fajnie, ponoć Jolida 502BRC też dobrze się zgrywa.

Z tranzystorów Primare I30, Naim Nait XS - wszytko jest kwestią indywidualnych preferencji ale wymienione przeze mnie wzmaki warto przesłuchać przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Ja Tempo 6 słuchałem z Primare I21 i też było nieźle ale te kolumny stać na więcej więc warto poszukać czegoś ciekawego.

U mnie sitary ładnie grają najnowszym zestawem Micromegi IA 100 i CD 20. Warto spróbować.

Witam.

Chciałem się przywitać. Słucham Virgo2 z kompletnie analogowym torem i jest fajnie.

Od razu pierwsze pytanie; V2 są bardzo fajne ale brakuje im wyglądu dzisiejszych AP. Dlatego chciałbym pozbyć się oryginalnego drewnianego cokołu pod głośnikami i zamontować firmowe ''krążki hokejowe''.Macie jakieś doswiadczenia z tym związane?

Najbardziej podoba mi się wygląd Cardeas mimo, że wygladają jakby stały bezpośrednio na ziemi.

Dziękuję za wszelkie sugestie dotyczące w/w. Wiecie, jak sie facetowi nudzi to szuka do czego by się przyczepić.

Pozdrawiam

czas na kilka spostrzezeń pom testach! w pierwszej kolejności dotarł do mnie creek destiny, niesamowicie czysta forma, z niecierpliwością podłączyłem go do systemu. Musze stwierdzić, iz w bezposrednim porównaniu z evo 2 zagral bardziej muzykalnie, przy tym bas stał się bardziej zwarty i punktowy. Niestety nie zachwycil mnie na tyle by wydać ponad 6000 na niego!! Nastepnie dotarły do mnie kolumny tempo6. Niestety nie miałem już destiny i podłączyłem je do evo2. Pierwsze wrażenie to przede wszystkim rewelacyjny wygląd, brzmienie bardzo homogeniczne. Do tego niesamowicie poukładany bas, ogólnie super. Jednakże po dłuższym odsłuchu zaczęło mi brakować przestrzeni i stereofonii, którą robią u mnie Yary. Najprawdopodobniej winny był wzmacniacz, chyba nie potrafił wyciągnąć z tempo zbyt wiele.<br />

<br />

Konkluzja jest taka, iż połączenie creek evo 2 z Yarami to jak dla mnie ( + warunki lokalowe) idealne zestawienie. Złapałem króliczka, czas zakończyć poszukiwania i zając się słuchaniem muzyki. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli AP:)

Dla mnie ciekawa wlasnie byla opinia Creeka Destiny z Tempo6 :) Szkoda, ze nie udalo Ci sie zgrac razem tych urzadzen. Tempo 6 graja chyba cieplej niz Yary co? Czy Yary sa bardziej detaliczne?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.