Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Ta. Estradowe brzmienie, snujący się bas po podłodze, faktycznie pozwoli się delektować tą zjawiskową przestrzenią AP. Ten który zaproponował mu te Virgo do 12 metrów, chyba chce swojemu sprzedającemu koledze zrobić przysługę i nagonić mu klienta. Balum Balum, nie daj się zrobić w jajo. Ja w Twoim metrażu szukałbym delikatnie grających podłogówek takich jak Yara Classic lub Spark 5, albo dokładniej przyjżałbym się monitorom, które będą miały w Twoim małym pomieszczeniu lepszą przestrzeń od takich Virgo.

Edytowane przez PiotrJ

Yara to dobra opcja, ale może jeszcze na podstawkowe Step III zwróć uwagę.. W Twoim metrażu to może być strzał w 10kę.

Balum Balum, nie daj się zrobić w jajo.

Coś pomyliłeś. Chyba to do Szy_a... ;-)

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Dlatego raczej chyba Yara II classic bo odmiana z basem z boku czyli chyba superrior da znowu za dużo. No ale może ktoś ma podobny pokoik odsłuchowy.

Boję się podstsawkowych. Jak moje monitor audio stały na szafkach a nie przed nszafkami na standachy było basu dość ale brak kompletnie sceny. I raczej każdy monitor tak u mnie zagra jesli będzie stać przed szafkami na stanach bas zniknie.

Edytowane przez szy_a

Ja może i mam trochę podobny. Pokój ma 22 metry kw., ale powierzchnia odsłuchowa zamyka się w około 11 m kw. Monitory w zupełności wystarczą. Kupując podłogowe AP może okazać się że o przestrzeni zapomnisz, bo wszystko zabije Ci bas z głośników umieszczonych po boku. Jeśli podłogówki to stawiałbym tak jak wyżej napisałem Yara lub Spark (głośniki basowe na froncie kolumn).

ten który zaproponował mu te Virgo do 12 metrów, chyba chce swojemu sprzedającemu koledze zrobić przysługę i nagonić mu klienta

To chyba żart kolego. To jest klub AP i dlatego dałem znać, bo wiem że niektórzy mogą tutaj szukać tych kolumn.

Ale bez obaw nikt mi tutaj nic nie "nagania", i sądzę że bez problemu je sprzedam :). Ale może wnioskujesz po sobie, tak to zazwyczaj jest.

Poza tym odradzałbym koledze kupno Virgo do 12 m2, choć z tym basem to przesadzacie. Akurat jeśli chodzi o Virgo to z basem byłby najmniejszy problem.

Edytowane przez papaja

Panowie jakiś czas temu przy okazji chwili wolnego czasu i nieodpartej chęci sprawdzenia jak virgo2 zachowają się w 16m2 nieśmiało zrobiłem logistykę systemu właśnie do takiego pomieszczenia..... odsłuch trwał jakieś 15 minut. Bas zdominował przekaz w 100% ... te kolumny muszą mieć co najmniej 20m2 i dużo powietrza wokół siebie.

Tym bardziej z lapką gdzie kontrola na basie w większości przypadków jest słabsza niż w mocnym tranzystorze.

...Naim + Studio16Hertz...

Z podłogówek właśnie te co wymieniłeś. Yary bardzo fajnie i delikatnie grają. Basik będzie w sam raz, a gdy nie będzie się narzucał wtedy odkryjesz co to jest przestrzeń. Słuchaj co Balum Ci doradza.

Edytowane przez PiotrJ

Dlatego raczej chyba Yara II classic bo odmiana z basem z boku czyli chyba superrior da znowu za dużo. No ale może ktoś ma podobny pokoik odsłuchowy.

Boję się podstsawkowych. Jak moje monitor audio stały na szafkach a nie przed nszafkami na standachy było basu dość ale brak kompletnie sceny. I raczej każdy monitor tak u mnie zagra jesli będzie stać przed szafkami na stanach bas zniknie.

U znajomego Yary z Cayin'em A-100 (kt88) grają na 20m2. Basu jest w sam raz. To oczywiście nic nie znaczy dla Ciebie. Tak jak pisałem powinieneś je sprawdzić u siebie, w swoich warunkach akustycznych. Powtórzę, że mimo bas refleksu skierowanego w dół lubią sporo miejsca (tzn. min. 50-70cm od scian). Bas jest wtedy szybszy i z lepszym konturem. W Yarach z bas refleksem w dół, bas i tak nie jest mistrzem szybkości. Chociaż mocna lampa na kt88 bez problemu go kontroluje.Scena również zyskuję na wielkości (przy odpowiednim ustawieniu).

Jako zadowolony posiadacz AP Tempo 6, namawiam Cię na spróbowanie Step III. ;-) To "ucięte" Tempo 6 i "inny świat" w porównaniu do Twoich obecnych głośników. Może okazać się, że z basem idealnie się wstrzelisz do 12m2.

Jeżeli mają być AP moje typy to Yara i Step III. Musisz wcześniej posłuchać u siebie. Koniecznie!

Czyli Yara albo spark?

Spark ma br skierowany do tyłu. W Twoim przypadku to może być na minus względem Yary. Step III też ma do tyłu, ale tutaj nie ma to raczej znaczenia.

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

I o to chodzi. Popieram Baluma że dobrze było by przećwiczyć Stepy. Z takich maleństw może być piękna przestrzeń. Z mniejszym basem przeżyjesz. Ale będzie on szybki i dobrze brzmiący.

Ze starych idealne byłyby pierwsze (te za Joachima) Sparki i Tempo. Oba tylko 2-głośnikowe. Te sparki1 mimo że maleństwa świetnie grały. Pierwsze Tempo mimo że chłodniejsze wokale na tacy.

Tylko już dawno ich nie widziałem ;)

poglądowo:

http://pic4.audiogon.com/cgi-bin/image?spkrfull&1320105606&pic&class&i/s/f/1302296081.jpg&Audio-Physic-Tempo-2

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

virgo w 12m2 to samobójstwo!

u mnie virgo2 w ponad 25m2 (80cm od tylnej ściany, 100cm od boków) zaczęły grać prawidłowo na basie i przestrzeni.

No chyba że lubisz estradowe brzmienie :)

pzdr

S

W takim ustawieniu niekoniecznie, bo bas ginie. Gdyby glosnik promieniowal wzdluz dluzszej sciany, wtedy faktycznie basem pokoj moglby sie zalac. A tak nie. Dopiero teraz bede sie przesiadal na wiekszy pokoj, moje AP Tempo 6 graly w 9!! metrach kwadratowych i basu bylo malo. Mialem glosniki identycznie ustawione jak na szkicu kolegi, tyle ze mniejszy pokoj. To sam dzialo sie z Dali Ikon 6. W moim ustawieniu i malutkim pokoju z basem byla nedza. U kolegi natomiast, gdy wzielismy moje paczki do jego malego pokoju, ale ustawilismy je tak, ze promieniowaly wzdluz dluzszej sciany, to te same glosniki pokazaly bas, ktorego nigdy po nich bym sie nie spodziewal. Jakkolwiek cala sytuacja i tak nie ma sensu, czyli glupstwem bylo by wstawianie Virgo do 12 metrow, po to aby tego basu pozbyc sie zlym ustawieniem. Akustyka, ustawienie to sprawa kluczowa. Te same kolumny w tym samym pokoju potrafia zabrzmiec tlusto i chudo, wszystko jest kwestia ustawienia. Fala basowa potrzebuje jednak dlugosci, aby sie rozbujac: http://www.fizykon.org/akustyka/akustyka_wzor_na_czestotliwosc_fali_dzwiekowej.htm

W takim ustawieniu niekoniecznie, bo bas ginie. Gdyby glosnik promieniowal wzdluz dluzszej sciany, wtedy faktycznie basem pokoj moglby sie zalac. A tak nie. Dopiero teraz bede sie przesiadal na wiekszy pokoj, moje AP Tempo 6 graly w 9!! metrach kwadratowych i basu bylo malo. Mialem glosniki identycznie ustawione jak na szkicu kolegi, tyle ze mniejszy pokoj. To sam dzialo sie z Dali Ikon 6. W moim ustawieniu i malutkim pokoju z basem byla nedza. U kolegi natomiast, gdy wzielismy moje paczki do jego malego pokoju, ale ustawilismy je tak, ze promieniowaly wzdluz dluzszej sciany, to te same glosniki pokazaly bas, ktorego nigdy po nich bym sie nie spodziewal. Jakkolwiek cala sytuacja i tak nie ma sensu, czyli glupstwem bylo by wstawianie Virgo do 12 metrow, po to aby tego basu pozbyc sie zlym ustawieniem. Akustyka, ustawienie to sprawa kluczowa. Te same kolumny w tym samym pokoju potrafia zabrzmiec tlusto i chudo, wszystko jest kwestia ustawienia. Fala basowa potrzebuje jednak dlugosci, aby sie rozbujac: http://www.fizykon.org/akustyka/akustyka_wzor_na_czestotliwosc_fali_dzwiekowej.htm

kolego masz racje. dlatego pytałem się na początku czy mozna przemeblować pokój w prostokąt. tych powyżej mądrali co piszą że virgo za duże że niby mam powiązania ze sprzedającym niech lepiej przetrenują więcej konstrukcji i zestawień a potem nie klepią swoje ideologie myslowe na forum.

Przestałem pisać, bo takich głupot dotyczących basu w Virgo to nie słyszałem nigdzie.

No ale widocznie Ci co się wypowiadają na temat Virgo doskonale je znają :).

Ja ich słuchałem na co dzień tylko rok. :)

kolego masz racje. dlatego pytałem się na początku czy mozna przemeblować pokój w prostokąt. tych powyżej mądrali co piszą że virgo za duże że niby mam powiązania ze sprzedającym niech lepiej przetrenują więcej konstrukcji i zestawień a potem nie klepią swoje ideologie myslowe na forum.

Dokladnie, nawet duze kolumny zle ustawione nie dadza basu. Bedzie go slychac w kuchni, w drugim pokoju, moze w kiblu, ale nie bedzie go w pokoju odsluchowym. Tak wiec w tym konkretnym przypadku glosniki wielkosci Virgo wcale zbyt wiele basu nie dadza, co nie znaczy, ze do tego pokoju pasuja. Analogia jest taka, jak w przypadku Ferrari na blotnistym polu. W zyciu nie wykorzysta sie jego mozliwosci, choc ladnie to wyglada na tle lanow zboza.

Dokladnie, nawet duze kolumny zle ustawione nie dadza basu. Bedzie go slychac w kuchni, w drugim pokoju, moze w kiblu, ale nie bedzie go w pokoju odsluchowym. Tak wiec w tym konkretnym przypadku glosniki wielkosci Virgo wcale zbyt wiele basu nie dadza, co nie znaczy, ze do tego pokoju pasuja. Analogia jest taka, jak w przypadku Ferrari na blotnistym polu. W zyciu nie wykorzysta sie jego mozliwosci, choc ladnie to wyglada na tle lanow zboza.

Panowie wyżej uczcie się od kolegi.

których Panów miałeś na myśli?

pisząc o moich ustawieniach nigdzie nie napisałem, że ustawienie to jest ulokowane na dłuższej ścianie, dodam wiec że stoją na krótszej. Promieniuje zatem po dłuższej ;).

I tutaj jest pełna zgoda - w tym samy pomieszczeniu w ustawieniu na dłuższej ścianie jest zdecydowanie gorzej, bas robi się "dyskotekowy" bez kontroli ...

Reasumując - Panowie ja też już w sumie spory kawałek czasu obcuje z AP Virgo 2, przećwiczyłem w kilku różnych pomieszczaniach, w różnych ustawieniach i nadal pomimo wpisów szanowych kolegów będę się upierał, że nie są to kolumny do małych pomieszczeń. 20m2 to minimum aby usłyszeć na co je stać + oczywiście przestrzeń wokół. Dodam również, że w poprawnym odbiorze, szczególnie niskich częstotliwości, pomaga odsunięcie punktu spoczynku przy odsłuchu o co najmniej 80cm od tylnej ściany... ale to chyba każdy wie :)

pozdrawiam.

S

...Naim + Studio16Hertz...

Przyszedł czas na zmianę starego creek Evo 2 na jakiś lepszy wzmacniacz mój budżet to około 8 tyś. Co byście polecili do yara II superior. Dodatkowo wykorzystuję wzmacniacz w kinie domowym jako końcówka mocy?

BAT VK300 - hybryda - jak dobrze poszukasz to za 9k wyhaczysz. super integra miałem ja kiedyś. do AP jak najbardziej. trzeba się trochę naszukać na rynku wtórnym.

MF KW 250 - duży zapas mocy. kombajn taki "all in one". sam wzmacniacz dla mnie był super. co do reszty temat do rozważenia.

ATC SIA 150 - muzykalne urządzenie. ocieplone.

McIntosh 6850 - ocieplony. można kupic w okolicach twojego budżetu.

Edytowane przez darius4you

A czy do tego mojego małego pokoiku brać pod uwagę oprócz Yara classic czy Superior starsze wersje Tempo np Tempo 2? Czasami pojawiają się ogłoszenia.

Sitara 25 lub zwykłe

Lubię sobie pogrywać ... 

pisząc o moich ustawieniach nigdzie nie napisałem, że ustawienie to jest ulokowane na dłuższej ścianie, dodam wiec że stoją na krótszej. Promieniuje zatem po dłuższej ;).

I tutaj jest pełna zgoda - w tym samy pomieszczeniu w ustawieniu na dłuższej ścianie jest zdecydowanie gorzej, bas robi się "dyskotekowy" bez kontroli ...

Jasne, chodzilo mi o ustawienia innego kolegi, ktory namalowal swoj pokoj. W tym jego nie spodziewalbym sie basu, nawet gdyby tam postawil Utopie :) Trudna sprawa z ta akustyka, wielu ludzi o tym zapomina probujac poprawic niedostatki brzmienia jakimis pierdolami z audiofilska metka. A w akustyce tkwi ogromny potencjal. Jesli jest w porzadku, a w odtwarzaczu wyladuje dobrze zrealizowana plyta, to naprawde nie trzeba wiele wydawac na sprzet, aby poczuc sie jak na dobrym koncercie. Warto o tym pamietac, bo nawet Stradivarius nie zagra swoja klasa, gdy bedzie zle nastrojony. To slychac zreszta na wszelkich Audio szolach, gdy wielu ludzi sie dziwi jak to mozliwe, aby glosniki za 50100 kafli graly tak gowniano.

Trudna sprawa z ta akustyka, wielu ludzi o tym zapomina probujac poprawic niedostatki brzmienia jakimis pierdolami z audiofilska metka. A w akustyce tkwi ogromny potencjal

Zgadzam się z Tobą, z tym że powiedziałbym więcej - akustyka to podstawa.

Na początku swojej drogi też popełniałem ten błąd, że wydawało mi się, iż zmianą "klocków" osiągnę znaczną poprawę.

A popatrzcie na porządne sale koncertowe.

Ich budowa już z góry zakłada najlepsze rozwiązania akustyczne, a potem sala jest jeszcze dostrajana.

A wielu tzw. "audiofilów" kompletnie o tym zapomina.

Dzisiaj wiem, że najpierw akustyka pomieszczenia, potem dobrze zrealizowana płyta, a dopiero za nimi sprzęt.

Święta prawda. Ludzie nad kabelkami się rozwodzą, a wystarczy dogiąć kilka cm kolumny inaczej lub zmienić ich ustawienie. Ja u siebie mam kawał dobrego dźwięku mając sprzęcik ze średniej półki. Akustyka jak najbardziej.

Acha. Do szukającego podłogówek do tych 12 m/kw. Jeśl dałbyś radę celuj również w te Sparki co są wyżej na filmiku. Bas reflex do przodu, mały głośniczek średnio-nisko, smukła skrzyneczka to mogłoby być to. Jeśli się nie mylę to taki sam głośniczek mam w swoich maluchach od ProAc. Świetny głośniczek.

Edytowane przez PiotrJ
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.