Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o pomoc doświadczonych posiadaczy kolumn Audio Physic o pomoc w doborze wzmacniacza do AP Tempo 3.

Do tej pory używam ich z zestawem Creek EVO 1 , interkonect to WireWorld Eclipse , głosnikowe Zu Audio Libtec. Generalnie jest już dobrze, ale przypuszczam, że lepsza elektronika pozwoliłaby tym kolumnom zagrać lepiej.

Prawdopodobnie niedługo CD będzie poddany lamopizacji , potem kolej na zmianę wzmacniacza i tutaj pytanie o typy , a chciałbym nie utracić charakteru grania AP, a wykorzystać lepiej ich możliwości. Mam trzy typy do rozważenia :

1. Creek Destiny

2. Naim Nait XS

3. może Roksan Caspian ?

Z którym z nich AP może sie dobrze zgrać ?

Dziękuję za wszelkie sugestie

proszę o pomoc doświadczonych posiadaczy kolumn Audio Physic o pomoc w doborze wzmacniacza do AP Tempo 3.

Do tej pory używam ich z zestawem Creek EVO 1 , interkonect to WireWorld Eclipse , głosnikowe Zu Audio Libtec. Generalnie jest już dobrze, ale przypuszczam, że lepsza elektronika pozwoliłaby tym kolumnom zagrać lepiej.

Prawdopodobnie niedługo CD będzie poddany lamopizacji , potem kolej na zmianę wzmacniacza i tutaj pytanie o typy , a chciałbym nie utracić charakteru grania AP, a wykorzystać lepiej ich możliwości. Mam trzy typy do rozważenia :

1. Creek Destiny

2. Naim Nait XS

3. może Roksan Caspian ?

Z którym z nich AP może sie dobrze zgrać ?

Dziękuję za wszelkie sugestie

jeżeli jesteś na etapie o którym piszesz to proponuję cenę detaliczną Twojego EVO pomnożyc przez dwa i za taka cenę szukać czegoś ciekawego na rynku wtórnym bo przypuszczam że chyba nowy ciebie nie interesuje. Wtedy z pewnością wydobędziesz więcej ze swoich Tempo.

Co do typów można się mocno zastanowić ponieważ już w tym przedziale cenowym na rynku wtórnym jest trochę do wyboru

Napiszę nieco n.t. spostrzeżeń w ustawianiu modelu Yara II Classic. Oczywiście nie generalizujmy wszystko zależy od akustyki pokoju i wielu innych czynników ale może się komuś przyda.

Mianowicie - podwyższenie kolumienek na podkładkach pod kolcami powoduje zmniejszenie ilości niskich częstotliwości.

Obniżenie aż do poziomu podłogi a nawet postawienie bez kolców działa w sposób przeciwny pojawia się więcej basu.

jeżeli jesteś na etapie o którym piszesz to proponuję cenę detaliczną Twojego EVO pomnożyc przez dwa i za taka cenę szukać czegoś ciekawego na rynku wtórnym bo przypuszczam że chyba nowy ciebie nie interesuje. Wtedy z pewnością wydobędziesz więcej ze swoich Tempo.

Co do typów można się mocno zastanowić ponieważ już w tym przedziale cenowym na rynku wtórnym jest trochę do wyboru

Posłuchaj Denona 2020, warto spróbować. Ja miałem creeka evo 2 porównywałem go z destiny, różnica była spora ale nie była to jakaś przepaść. Miałem na testach też Naima i on wogóle mi się nie podobał, słabo zagrał z AP. Roksana nie słyszałem ale jego wygląd to jakaś masakra. Z tych trzech destiny jest fajny, ale prawdziwą radochę daje Denon.

Oki tak to wygląda więc już oficjalnie chcę dołączyć do klubu.

W takim razie oficjalnie witamy! Gratulacje!!! :)

P.s.

To przypadek, czy stoją bez kolców? Zwiększasz poziom basu?

"To co teraz, ha?"

Zgadza się.

Zastanawiam się nad wykręceniem dolnej listwy tak żeby otwór basreflex walił w podlogę. Pewnie nie wytrzymam i w wolnym czasie sprawdzę.

Edytowane przez szy_a

Tego nie próbowaliśmy.

U znajomego stoją bez kolców i na granitowych płytach. Bez kolców, ze względów bezpieczeństwa (stabilność i małe dzieci). W koncu gdzieś mu te kolce wsiąkły, ale twierdzi ze tak woli... ;)

Obawiam sie, ze jak wykręcisz dolna podstawkę bas moze stać sie odrobine jednolity, wolny, itp.

U znajomego (w jego warunkach akustycznych) przy wykreconych kolcach, bas (na niektórych nagraniach) ma taka tendencje.

Sprobowac zawsze mozna, przecież nie ma dwoch takich samych pokojów i systemów. Moze u Ciebie to bedzie strzał w 10tke. :)

"To co teraz, ha?"

Kłaniam się Panowie, wpradzie dałem adekwatne ogłoszenie ale napiszę też tutaj. Chcę się rozstać a AP Sitara cena z ogłoszenia do negocjacji. Może jest ktoś chętny? Zapraszam na PW

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witajcie klubowicze...dziś się dowiedziałem, że jest do nabycia w ekstra cenie piękna para Avanti 5 w orzechu...stan idealny, pierwszy właściciel, gwarancja aktualna. Co najważniejsze widziałem te kolumny na własne oczy i zainteresowany też może je obejrzeć bez zobowiązań w ogólnodostępnym miejscu w Warszawie.

Jak ktoś jest zainteresowany to piszczcie na pw...

A ja jestem po pierwszych testach co do basu. Zdjąłem podstawki z moich Yara. Wygląda to tak -zdjęcia. I raczej już tak zostanie. Pojawiło się troszkę więcej mięsa.

No dobra. Przez przypadek obniżając kolumny uzyskaniem niższe położenie głośników wysokotonowych. Są teraz na poziomie mojej brody, i to jest to. Wokal ułożył się na przeciwko, baza zeszła z większej wysokości lądując dokładnie na przeciwko słuchacza. Kawałek yello z płyty stella p.t. ciel ouvert zginął mnie przestrzenią i po zamknięciu na nim oczu musiałem pozbierać szczękę z podłogi.

To juz drugie głośniki w których zauważyłem że głośniki wysokotonowe powinny być nieco poniżej uszu słuchacza. O ile monitory po prostu odwrocilem do gory nogami to przy podłogówkach nie jest to do osiągnięcia. Yara ma te przewagę że można wywalić podstawy!!!

Dlatego dziwię się ze nie ma audiofilskich kanap regulowanych na wysokość.

Sam mam podobne doświadczenia co do wysokości kolumn. W moich Virgo juz nie tak latwonje obniżyć.

Z tego co ja wiem to ucho powinno być na wysokości "pomiędzy" głośnikiem wysokotonowym a średniotonowym. W Twoim przypadku może być złudzenie że jest więcej basu bo nie trafia on tak prosto na twarz. Ale samo zdemontowanie podstawy również ma na pewno wpływ na jakość tego basu. To tak samo jakbyś wstał z kanapy. Bas wtedy powinien być bardziej odczuwalny. To tak na moje.

Wydaje mi sie, ze bas zwiększa sie ponieważ wylot basreflex jest bliżej podłogi (która go wzmacnia). Z mojego doświadczenia wynika, że często odbywa sie to kosztem jakości tego basu (szybkość, faktura, ilośc). Jednak co system i warunki akustyczne to inne zmiany i wrażenia. Słychać trzeba i próbować. :)

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Co do basu, to ze względu na wzrost ilościowy ciężko mi wywnioskować czy jakościowy spadek nastąpił. Nie zgubiłem szybkości a pojawiło się więcej samego dołu ale to też nie o tyle, żeby był to jakiś straszny wzrost dodatkowo zaprzepaszczający jakościowo pasmo od średnicy w dół. Teraz muszę dorobić ładne nóżki i tak zostawię.

Co do głośnika wysokotonowego i jego pozycji w moim systemie (przy poprzednim wzmaku również) już nieznaczne podwyższenie osi powyżej ucha powoduje lądowanie wokalu w bazie nawet metr nad głową. Dlatego monitory miałem odwrócone tak aby głośnik wysokotonowy był poniżej i dawało to lepszy efekt niż jakbym miał słuchać M. Jopek spod sufitu.

Reasumując, nie wiem, czy jest tak u wszystkich ale z mojego doświadczenia wynika, że głośnik wysokotonowy powinien być na wysokości nieco niższej niż ucho a wzasadzie na wysokości brody.

Edytowane przez szy_a
  • 2 tygodnie później...

Na razie żaden. Nie miałem czasu wczoraj. Sprawa jeszcze polega na tym że ważny jest prześwit a dokładnie jego wielkość i nie chce tego robić zbyt pochopnie. Na razie mam tyle ile powinno być czyli 10 mm.

Jeszcze wczoraj sprawdziłem, niestety na cichym słuchaniu, bo było juz późno, że ten prześwit bassreflexu ma również wpływ na precyzję sceny. No i oczywiście na szybkość odpowiedzi kolumny na impulsy o niskich czestotliwościach.

Oryginalny miał 10 mm. Przy 14 mm bas mniej precyzyjny jak również scena. Teraz zmierzyłem sufmiarką, mam równe 10 mm wiec nic raczej juz nie podkładam.

Pod nóżki poszła podkładka gumowa, stalowa i stalowa sprężynkowa.

Zmieniłem wzmacniacz na Denon pma 2020 i moje Yary II superior zagrały rewelacyjnym basem , czuć jego potęgę i punktowosc . Niestety straciłem muzykalnosc nie wiem, czy to kwestia wygrzania wzmacniacza, czy taka specyfika jego grania. Wszystko poukładane sopran bas niestety duszy w muzyce zero.

Gość

(Konto usunięte)

Zmieniłem wzmacniacz na Denon pma 2020 i moje Yary II superior zagrały rewelacyjnym basem , czuć jego potęgę i punktowosc . Niestety straciłem muzykalnosc nie wiem, czy to kwestia wygrzania wzmacniacza, czy taka specyfika jego grania. Wszystko poukładane sopran bas niestety duszy w muzyce zero.

Posłuchaj dłużej...a docenisz takie granie...precyzję brzmienia...a przedewszystkim wszelkie niuanse dołu...nie jakieś tam pomrukiwanie...

Pozdrawiam

@tomter - wg opinii mojej skromnej osoby, jeżeli masz wzmacniacz, który bardzo dobrze steruje kolumnami czyli jest kontrola, dynamika, gra równo w całym paśmie ale brakuje "tego czegoś" to dokup źródło oparte na lampie - wierz mi, że w miejsce technicznego słuchania każdego zakresu będziesz słuchał muzyki. i nie żałuj kasy na CDP

u mnie docet lector 0.6T uzupełnił Densena DM-10 z Virgo2 wręcz idealnie. Pojawiło się powietrze, barwa, "żywość" a problemy miałem podobne do Twoich....

pzdr

S

...Naim + Studio16Hertz...

Po nowym roku pokombinuje ze źródłem. Moje Yary stoją na granitowych podstawach spróbuję je zdjąć.

Żeby mieć pewność, spróbuj wypożyczyć wzmacniacz lampowy (MingDa, Cayin,itp). To może być to.

Z tranzystorów np. Creek, Electrompaniet. Powinno być dobrze z AP.

Zmiana źródła może pomóc, ale obawiam się że nie rozwiąże Twoich problemów. Poczekaj spokojnie aż się wygrzeje. Cudów jednak bym się nie spodziewał. Prędzej Ci się uszy dostosują. ;-)

Nie wiem, czy kupiłeś w ciemno tego Denona pod wpływem opinii. Zauważyłem, że na forum jest teraz mocno lansowany (szczególnie przez jedną osobę). "Made in Japan", "miałem droższe ale były gorsze", "okazja cenowa", itp... Bla, bla, bla. Typowa gadka "wzmacniaczy". Siła sugestii to potęga. Trzeba na to uważać i zawsze posłuchać przed zakupem, bo można "wtopić" z kasą...

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Mialem creeka evo 2 grał ciepło i melodyjnie. Coś mnie podkusilo na zmiany. Na testach miałem niższy model Denona 1530 był ostry ale podobała mi się jego otwartość. W salonie Denona porównałem 1530 z 2020 i ten drugi zagrał dużo lepiej tylko z kolumnami focala i oryginalnym cd.

zdecydowałem się na kupno Creeka Destiny 2, z moimi starymi, ale jarymi AP Tempo 3 gra super, na pewno jest zmiana w porównaniu do Creeka Evo 1, ale musze powiedzieć, że nie doceniałem EVO 1, wypadał także bardzo dobrze, chociaż to podstawowa linia Creeka.

Teraz jeszcze ostatni szlif - CD, albo jednak dobra lampizacja, albo będę szukał czegoś dopasowanego, ale nie wiem na razie czego ...

Może ktoś podpowie ?

No. Zmiana w nóżkach. Są bez podkładek gumowych. Wszystko na sztywno. Bas bez porownania do rozwiązania z oryginalną podstawą.

Wysokość przerwy zachowana i identyczna do oryginalnej czyli 10 mm.

Nareszcie jestem zadowolony z uzyskanego efektu.

Teraz jedynie kolor mi przeszkadza ;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.