Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie można w Waw. posłuchać przez kilka godzin kilka modeli Audio Phisic? Który salon nie pokazuje oczami "wypad" po klasycznych 30 minutach?

myślę, że z Waliców też nie wywalą

niemniej sugeruję odsłuch wybranego(ch) modelu(i) w warunkach domowych, przed zakupem - szczególnie w przypadku Sitar, Stepów i Tempo różnice mogą być duże

Lubię sobie pogrywać ... 

myślę, że z Waliców też nie wywalą

niemniej sugeruję odsłuch wybranego(ch) modelu(i) w warunkach domowych, przed zakupem - szczególnie w przypadku Sitar, Stepów i Tempo różnice mogą być duże

Ja odsłuchiwałem właśnie na Waliców. Wcześniej umówiłem się na spotkanie, powiedziałem jaki zestaw chciałbym odsłuchać (miałem już w posiadaniu Nad-a) z kolumnami AP Tempo VI, Sitara i Focal Chorus 816. Porównanie wyszło wybornie. Czas spędzony ok 1,5 h. Nikt mnie nie wyganiał, pan obsługujący służył wiedzą i radą. Polecam.

Dzięki za info. Ja również jeszcze się nie zdecydowałem. Nawet nie testowałem.

A jak już się wypowiadam to kolejne pytanko.

Mam sprzęt jak w o mnie. Virgo 5 już z nowymi głośnikami wersja 8ohm, ECI3, YoungDSD. Ogólnie co raz lepiej jest. Mam jednak cały czas lekki niedosty wysokich i ich nazwijmy to blasku, np gitara mogłaby bardziej błyszczeć, wybrzmiewać.

Chciałbym to spróbować "naprawić" zmianą wzmaka, może być koncówka mocy, Young ma sterowanie głośnością. Czy coś możecie polecić z używek do ok 6k ?

Reszty pasma jakoś specjalnie się nie czepiam, choć więcej przestrzeni, czy jeszcze lepsza średnica mile widziane.

Dzięki

Nie znam virgo 5 alemam tempo 6 i od jakiegoś czasu napędzam je bardzo leciwym asr emitterem i uważam, że wśród tranzystorów to idealny kompan do ap.

Wzmacniacz ma barwną średnicę, doświetlone i szczegółowe wysokie tony ale bez szorstkości, przy tej pięknej barwie mamy super oderwanie dźwięku od kolumn, scena wypełnia 40m salon po brzegi, do tego dostajemy super dynamike (140 w klasa A 8 ohm) także gorąco polecam spróbować asr emitter jeżeli ma ktoś okazję, nie mam tylko odniesienia do lampy u siebie w domu, próbowałem kilku tranzystorów i efekty były kiepskie w porównaniu z asr , no może roksan caspian zagrał przyzwoicie ale bez tej dynamiki i właśnie brakowało blasku na górze pasma (średnie bardzo dobre).

Co do 20 m 2 myślę, że będzie ok do tempo 6 ale koniecznie trzeba będzie mocno odstawić od ścian u mnie stoją w wolnym polu i grają pięknie.

Czytałem sporo postów o tempo i były używane w małych pokojach 16, 18 m a potem sporo kiepskich opinii o basie ap, że buczący i bułowaty, ja nie stwierdziłem tego faktu na żadnym wzmacniaczu choć te 40 m to już jest maksymalny metraż dla tempo 6, jeszcze tyci więcej i byłoby za szczupło.

Jeszcze odniosę się do bliskiego pola odsłuchu u mnie dobrze jest dopiero powyżej 3m od kolum a najlepiej 3,5 m kolumny rozstawione na 2,7 m , do bliższego odsłuchu musiałbym zmniejszyć rozstaw kolumn ale wtedy nie ma takiej przestrzeni.

Nie znam virgo 5 alemam tempo 6 i od jakiegoś czasu napędzam je bardzo leciwym asr emitterem i uważam, że wśród tranzystorów to idealny kompan do ap.

Wzmacniacz ma barwną średnicę, doświetlone i szczegółowe wysokie tony ale bez szorstkości, przy tej pięknej barwie mamy super oderwanie dźwięku od kolumn, scena wypełnia 40m salon po brzegi, do tego dostajemy super dynamike (140 w klasa A 8 ohm) także gorąco polecam spróbować asr emitter jeżeli ma ktoś okazję, nie mam tylko odniesienia do lampy u siebie w domu, próbowałem kilku tranzystorów i efekty były kiepskie w porównaniu z asr , no może roksan caspian zagrał przyzwoicie ale bez tej dynamiki i właśnie brakowało blasku na górze pasma (średnie bardzo dobre).

Co do 20 m 2 myślę, że będzie ok do tempo 6 ale koniecznie trzeba będzie mocno odstawić od ścian u mnie stoją w wolnym polu i grają pięknie.

Czytałem sporo postów o tempo i były używane w małych pokojach 16, 18 m a potem sporo kiepskich opinii o basie ap, że buczący i bułowaty, ja nie stwierdziłem tego faktu na żadnym wzmacniaczu choć te 40 m to już jest maksymalny metraż dla tempo 6, jeszcze tyci więcej i byłoby za szczupło.

Jeszcze odniosę się do bliskiego pola odsłuchu u mnie dobrze jest dopiero powyżej 3m od kolum a najlepiej 3,5 m kolumny rozstawione na 2,7 m , do bliższego odsłuchu musiałbym zmniejszyć rozstaw kolumn ale wtedy nie ma takiej przestrzeni.

.

Dzięki za info. Ja również jeszcze się nie zdecydowałem. Nawet nie testowałem.

A jak już się wypowiadam to kolejne pytanko.

Mam sprzęt jak w o mnie. Virgo 5 już z nowymi głośnikami wersja 8ohm, ECI3, YoungDSD. Ogólnie co raz lepiej jest. Mam jednak cały czas lekki niedosty wysokich i ich nazwijmy to blasku, np gitara mogłaby bardziej błyszczeć, wybrzmiewać.

Chciałbym to spróbować "naprawić" zmianą wzmaka, może być koncówka mocy, Young ma sterowanie głośnością. Czy coś możecie polecić z używek do ok 6k ?

Reszty pasma jakoś specjalnie się nie czepiam, choć więcej przestrzeni, czy jeszcze lepsza średnica mile widziane.

Dzięki

Miałem Virgo 5 również w tym nowym wydaniu. Bardzo dobre paczki. problem u ciebie wynika z wydajności wzmacniacza ECI to dobry wzmak ale do mniejszych konstrukcji. ja grałem np na musical fidelity A308 i było bardzo dobrze. to wydajny prądowo wzmacniacz moim zdaniem jedna z topowych udanych konstrukcji musicala. Jeszcze lepiej jest z MF KW250 ale z nim to troche loteria ponieważ nie do końca soft wgrany spełnia swoją funkcje i potrafi zaskoczyć słuchającego np niespodziewanym samoistnym wzrostem głośności..

Poszukaj coś również z ATC np SIA150 - bardzo muzykalne urządzenie. Również rzuć okiem na bladeliusa thor mk3 lub jego odpowiednik advantage

Edytowane przez darius4you

pisałem stronę wcześniej, w stosunku do roksan caspian, exposure 3010, denon 1500, naim xs, które miałem u siebie z tempo 6 to emitter gra dużo gęściej środkowym paśmie a do tego wysokie tony są ładnie doświetlone i szczegółowe, na caspianie , którego stawiam na drugim miejscu z całej stawki były zbyt zgaszone i nie było drobnych szczególików w górze pasma, reszta całkiem całkiem ale emitter daje do tego jeszcze super energię, dynamikę czuć nawet słuchając cichutko bas prowadzony bardzo pewnie, nic się nie wlecze, przestrzeń ogromna i bardzo dobre ogniskowanie poszczególnych muzyków. ap grają teraz dynamicznie z werwą i bez szorstkości, która pojawiała się na poprzednich urządzeniach.

Ciężko powiedzieć, nie słucham wszystkich gatunków ale w jazzie z dobrą realizacją wokaliści, wokalistki są bliscy i namacalni niemal jak ze spendora, ale ap są wrażliwe na jakość nagrań, nieco gorsza realizacja i już nie jest tak pięknie niestety, w rocku wokal oczywiście mniej zwraca uwagę, ale w tym gatunku wokal nie jest najważniejszy , tak mi się wydaje, chóry w klasyce palce lizać, klasyka wg mnie to ulubiony repertuar mojego zestawienia.

jak ktoś rozważa sprzedaż Tempo 6 to proszę o kontakt

ktoś z mazowieckiego sprzedaje tempo 6. ogłoszenie jest na giełdzie HF. .....jak by co ja mam tempo 25 do oddania:)

Ogolnie malo tu dyskusji apropos nowych serii AP. Najczesciej przewija sie tu dyskusja z oferty AP sprzed paru lat, a ja na przyklad jestem ciekawy jak brzmia na tle Tempo 6/25, Sitar, Yar te nowe Classic 10-20-30. Ciekawe tez czy AP mysli nad nastepcami Tempo 6, czy wg nich 25tki sa nastepczyniami szostek, czy tez przyjda moze 7-ki kontynuujace, rozwijajace polityke brzmieniowa szostek....Jak juz pisalem nie odpowiada mi wysokotonowiec 25-tek uparcie pakowany do wspolczesnych serii poza Classic. Pytam w zasadzie z ciekawosci, ale gdybym zechcial cos zmienic to sam bym nie wiedzial czy pozostac w koncernie, czy isc do konkurencji. Audio Physic mocno wyplynal u nas na seriach Tempo, Virgo, Yara, Sitara tych sprzed lat, wtedy prasa audiofilska za sprawa fascynacji, badz kopert z gotowka od dystrybutora bardzo chwalila owe glosniki. Teraz jakby mniej spiewow pochwalnych, co moze byc lekkim przemilczeniem niezbyt wyrafinowanego brzmienia wspolczesnej oferty. To moje przypuszczenie, bo Classica, czy najdrozszych wspolczesnych paczek nie slyszalem.

Ogolnie malo tu dyskusji apropos nowych serii AP. Najczesciej przewija sie tu dyskusja z oferty AP sprzed paru lat, a ja na przyklad jestem ciekawy jak brzmia na tle Tempo 6/25, Sitar, Yar te nowe Classic 10-20-30. Ciekawe tez czy AP mysli nad nastepcami Tempo 6, czy wg nich 25tki sa nastepczyniami szostek, czy tez przyjda moze 7-ki kontynuujace, rozwijajace polityke brzmieniowa szostek....Jak juz pisalem nie odpowiada mi wysokotonowiec 25-tek uparcie pakowany do wspolczesnych serii poza Classic. Pytam w zasadzie z ciekawosci, ale gdybym zechcial cos zmienic to sam bym nie wiedzial czy pozostac w koncernie, czy isc do konkurencji. Audio Physic mocno wyplynal u nas na seriach Tempo, Virgo, Yara, Sitara tych sprzed lat, wtedy prasa audiofilska za sprawa fascynacji, badz kopert z gotowka od dystrybutora bardzo chwalila owe glosniki. Teraz jakby mniej spiewow pochwalnych, co moze byc lekkim przemilczeniem niezbyt wyrafinowanego brzmienia wspolczesnej oferty. To moje przypuszczenie, bo Classica, czy najdrozszych wspolczesnych paczek nie slyszalem.

to że cisza jest na temat nowych serii a w szczególności tempo 25 i wspomnianych przez ciebie serii classic i większego obiektywizmu poprzez recenzje zainteresowanych obu stron po prostu nie ma i chyba bardziej z naciskiem na nie do końca polityczny kierunek samego dystrybutora w PL. W zasadzie dystrybutor zawsze będzie grał lepiej w tamburyn tam gdzie mu się lepiej w portfelu zgadza(marża).

wspomniany moim zdaniem tempo 25 to bardzo dobra konstrukcja tylko jak ze wszystkim potrzebuje odpowiedniego partnera. z jakim wzmacniaczem słuchałeś tempo 25??? że góra była aż tak tragiczna....

mam wrażenie że mądrala jeden z drugim przerysowali wartość tempo 25 przyklejając łatkę czarnego PRu mówiąc że góra zła i w ogóle i w konsekwencji ludzie czytając takie wcześniejsze wypociny podchodzą z dystansem do serii "25". Jakoś tylko Polacy narzekają na tempo 25 a w innych krajach europy czy też w chinach i Japonii tempo 25 i inne jubileuszowe są w czołówce sprzedaży. co polscy audiofile fochem zarzucili...:)?

Według mojej opinii góra tempo 25 potrzebuje wydajnego wzmacniacza a nie radyjka. Sam się przekonałem. Mając tempo 6 to lampa np unison research 6 wystarczył żeby wydobyć piękną barwę szóstek co do 25-tek to juz nie jest taka prosta sprawa. dopiero jak podpiąłem bardziej wydajne prądowo urządzenie to pokazał co potrafi.

Edytowane przez darius4you
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.