Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

sitara 25 są zdecydowanie wystarczające. mój kolega na sitary 25 w 15m2 i jest za dużo.... szuka teraz podstawek. ja miałem sitary 25 polecam. będzie Pan zadowolony. najlepiej podjedz do salonu posłuchaj. nie zmienia to faktu że podstawki to dobry kierunek optymalny do twoich warunków

Tak właśnie myślałem, że monitory wystarczą, i słusznie najlepiej pojechać, posłuchać.Dzięki. Dam znać co wyszło.

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

Witam Klubowiczów. Dołączam się z Tempo 25. Jako że sytuacja moja jest trochę dziwna i na razie kolumny stoją w pudłach, jeden Bóg wie jak długo będą jeszcze stały nie mniej jednak będę szukał do nich jakiejś integry lub końcówki mocy. Kasa jaką będę mógł wydać to ok 5000. Nie boję się używek. Zaproponujecie coś fajnego? Źródło to CA SM6, kable AudioQuest type 4. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Jak nie boisz się używek to zaproponuje asr emittera (najlpepsze połączenie jakie miałem z ap), starsze egzemplarze chodzą po 1200 euro, doskonale grała też lampowa jolida 502 i roksan caspian z tym, że miałem tempo 6.

Witam wszystkich klubowiczów

Niestety mialem okazję posluchać moich Tempo 6 w pokoju 24 m kw. Piszę niestety bo zagraly kapitalnie a na większe lokum nie mogę sobie pozwolić ,u mnie grają w 17 metrach i nie są w stanie zagrac bardziej otwartym dzwiękiem , zastanawiam się nad ich sprzedazą...

Pozdrawiam

I słusznie. Proponuję do tego metrażu monitory. 17m2 na podłogowe kolumny z basowcami po bokach to nie jest dobry pomysł. Dla przykładu ja w 22m2 posiadam minimonitory, z tym że kolumny stoją w połowie długości pokoju

Witam wszystkich klubowiczów

Niestety mialem okazję posluchać moich Tempo 6 w pokoju 24 m kw. Piszę niestety bo zagraly kapitalnie a na większe lokum nie mogę sobie pozwolić ,u mnie grają w 17 metrach i nie są w stanie zagrac bardziej otwartym dzwiękiem , zastanawiam się nad ich sprzedazą...

Pozdrawiam

pokój masz zagracony? spróbuj zatkać bas refleksy może coś z tego jeszcze będzie poeksperymentuj. jeżeli będzie negatyw to idz drogą zasugerowaną przez Piotra J.

jak chcesz mam do oddania AP Sitara 25. szczególy na priv.

Witam Klubowiczów. Dołączam się z Tempo 25. Jako że sytuacja moja jest trochę dziwna i na razie kolumny stoją w pudłach, jeden Bóg wie jak długo będą jeszcze stały nie mniej jednak będę szukał do nich jakiejś integry lub końcówki mocy. Kasa jaką będę mógł wydać to ok 5000. Nie boję się używek. Zaproponujecie coś fajnego? Źródło to CA SM6, kable AudioQuest type 4. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

musisz szukać wydajnego wzmacniacza. nie baw się we wzmacniacze małej mocy. szatan dobry kierunek proponuje. w DE wiele audiofili słucha np z hybrydami lub wydajnymi lampami.

z drugiej strony miałem kiedyś musical filidety KW250 jest na alledrogo wywoławczo za 5500. to bardzo dobra cena powiedziałbym okazja. bardzo dobry wzmacniacz - ocieplone granie może być ciekawie z tempo 25. ja bym brał

Edytowane przez darius4you

musisz szukać wydajnego wzmacniacza. nie baw się we wzmacniacze małej mocy

Co to dla mnie oznacza, czy muszę szukać wzmacniacza powiedzmy o mocy od ??? no właśnie ilu watów? O ile wiem wat watowi nie równy (nie dosłownie oczywiście) Czy np. moc 20W z PA-Ma będzie wystarczająca czy nie zawracać sobie głowy. Czy 125W z Caspiana wystarczy czy nie wydoli mu zasilanie?

Być może będzie możliwość kupienia końcówki Abrahamsen v4.0 prosto z Norwegii, Na nasze ok 2500zł. Co myślicie?

Caspian gral bardzo dobrze i mocy mu wystarczylo w 40 m, jolida grala jeszszcze lepiej, wiecej szczegolow bardziej dynamicznie i ogromny plus modelowania brzmienia lampami sterujacymi ale dopiero z asr emitterem byl to strzal w 10, pelna kontrola, swoboda, barwa wszystko... Ciezko jednak go upolowac w cenie ponizej 1500 Euro i trzeba jechac do Niemiec. Polecam w kolejnosci od najlepszego wg mnie wzmaka Emitter, jolida, caspian, naim xs. Preferuje brzmienie mozliwie naturalne, nie lubie jazgotu ani nadmiernego ciepelka.

Miałem ostatnio możliwość przesłuchania dwóch wzmacniaczy co prawda z AP Tempo VI ale jakieś tam rozeznanie jest. Były to Xindak PA-M i Vincent SV 500. PA-M mam wrażenie że pracował już jak by na granicy możliwości, lepiej mi podpasował Vincent. Jeszcze lepszy niż sv500 podobno jest sv227. Ale obawiam się trochę jakości Vincenta. Niestety na razie nie mam możliwości posłuchania Caspiana ani Naima XS'a. Podoba mi się też Musical Fidelity M6s. Może jeszcze uda mi się posłuchać coś innego np. końcówkę Advance Acoustic x-a160, co myślicie na ich temat?

jak będziesz miał możliwość to przesłuchaj również Cayin'a A88T, na lampach fabrycznych wymiata a po zmianie na NOS jest jeszcze lepiej. Za 5k (mówie o SH) trudno szukać podobnego grania. Sprawdzałem z Virgo 2 + źródło Docet Lector 0,6T.

pzdr

S.

...Naim + Studio16Hertz...

Słuchałem ostatnio w sklepie Avanti 30, porównywałem z Tempo 25. Sam jestem posiadaczem Classic 20.

Powiem tak, te Avanti 30 grały z lampowym Xindakiem za 3 tysiące tak tak klarownie w basie jak moje Classic 20 z Heglem H300. Po przełączeniu na Tempo wszystko stawało a kolumna grała jeden ocieplony dźwięk basowy. I tak wypnij Tempo, włącz Avanti, znowu klarowność, kontrola, tempo. Do tego w porównaniu z Classicami dużo lepsza góra. Ewidentnie rezonanse są dobrze wytłumione.

Niesamowite kolumy w kwestii basu, nie grające zamulonym dźwiękiem. Chyba najniższe cenowo AP które słyszałem a które są łatwe do wysterowania. Piękna sprawa, zwłaszcza do słabszych wzmacniaczy.

Tak więc do pewnego stopnia rodzi się dylemat, w co zainwestować - wzmacniacz czy kolumny. Ja ze swojego połączenia jestem zadowolony, szybkość i naturalność Hegla bardzo mi się podoba, ale wiem że wiele osób będzie wolało te 10k zaiwestować w kolumny niż wzmaka i będzie to równie dobry wybór.

Jeśli zastanawiacie się nad upgrade z Tempo czy Classiców do Avanti to koniecznie warto posłuchać. Jeśli nie bądź nie chcecie wydawać na to kasy - nie róbcie tego :)

Po przełączeniu na Tempo wszystko stawało a kolumna grała jeden ocieplony dźwięk basowy.

Nie cierpię takiego brzmienia, cieszy, że Avanti są znowu przejrzyste i normalne, a nie cieple kluchy posklejane. Muszę sam posłuchać, może byłby to krok naprzód w porównaniu do Tempo 6.

Nie wiem pewnie się nie znam, ale rzeczywiście w Tempo 25 góra jest specyficzna, trochę cofnięta. Ale całą resztę mają bardzo ok, nie ma to nic wspólnego z kluchami. Avanti są lepsze to na pewno, ale prezentacja 25-tek jest i tak bardzo dobra. Potrzebują, tak mi się wydaje jasnego na górze wzmacniacza, Ale jak mówię ja się nie znam. Wzmacniacz dalej w sferze poszukiwań.

w Tempo 25 góra jest specyficzna, trochę cofnięta. Ale całą resztę mają bardzo ok, nie ma to nic wspólnego z kluchami. [...]

Nie mam tu na myśli, że basu jest dużo czy mało, ogólnie AP są bardzo zrównoważonymi kolumnami, po prostu i Tempo (przynajmniej te nowe) grają jakby bardziej swoim dźwiękiem obudowy itp., bardziej ujednoliconym co ma związek z tym w jaki sposób kolumna tłumi. Nie jestem oczywiście ekspertem i nie będę udawał że wiem że to wynika z tego czy tamtego w kolumnie, ale taki jest efekt. Niektórym to się podoba, inni nie zauważają tego wcale albo nie uważają za problem.

Żeby w nich odseparować bas od góry potrzebują bardzo dobrego wzmacniacza żeby zapanować nad tą kolumną jako całością i żeby ten dźwięk był bardziej klarowny. Za lepiej wytłumione rezonanse się płaci, czasem bardzo dużo (patrz np. Magico). I nowe Avanti po prostu są takimi kolumnami gdzie te rezonanse są pod dużo lepszą kontrolą - są po prostu zaprojektowane bardziej jak Virgo - ale cena też jest wyższa.

Wzmacniacz dalej w sferze poszukiwań.

Jeśli chodzi o wzmacniacz, to tu sprawa jest dużo bardziej kontrowersyjna, ja np. uwielbiam dynamikę i naturalność, inni wolą lampowe fajerwerki, każdy powie co innego. Nie wiem jakiej muzyki słuchasz, na Twoim miejscu na pewno spróbowałbym przed zakupem Hegla którego sam posiadam, bo to wzmacniacze z wieloma lampowymi cechami, bardzo muzykalne (duża ciągłość dźwięku), a jest tego teraz bardzo dużo w dobrych cenach na Allegro za sprawą importu z Norwegii.

Żeby w nich odseparować bas od góry potrzebują bardzo dobrego wzmacniacza żeby zapanować nad tą kolumną jako całością i żeby ten dźwięk był bardziej klarowny.

Nie tyle dobrego, co specyficznego, ktory uratuje w dzwieku to, co spieprzono na poziomie glosnika. Osobiscie nie uznaje kupowania glosnikow pozbawionych jakichs cech, zeby potem wzmacniaczem, zdrodlem, czy o zgrozo kablami ratowac spaczony dzwiek. Kolumny to baza, fundament, rzecz najwazniejsza, na rowni z akustyka, reszta to juz mniej lub bardziej subtelne dopelnienie, jak maggi to rosolu.

Nie tyle dobrego, co specyficznego, ktory uratuje w dzwieku to, co spieprzono na poziomie glosnika. Osobiscie nie uznaje kupowania glosnikow pozbawionych jakichs cech, zeby potem wzmacniaczem, zdrodlem, czy o zgrozo kablami ratowac spaczony dzwiek. Kolumny to baza, fundament, rzecz najwazniejsza, na rowni z akustyka, reszta to juz mniej lub bardziej subtelne dopelnienie, jak maggi to rosolu.

Co do zasady się zgadzam, ale moim zdaniem brzmienie tych zestawów głośnikowych nie wynika z tego, że coś w nich spieprzono. Mam wrażenie, że to po prostu taki kompromis konstrukcyjny i sposób tłumienia rezonansów. Wystarczy rzucić okiem jak jest zbudowany Classic a jak Avanti. Mając na myśli dobry wzmacniacz mam na myśli jego dynamikę, tłumienie, kontrolę nad kolumną, są kolumny łatwe i trudne do wysterowania (można też powiedzieć - spieprzone). Nie mówię o naprawianiu barwy czy proporcji basu. Zgadzam się, że na pewno kolumna barwowo powinna być tak neutralna jak Szwajcaria.

Co do zasady się zgadzam, ale moim zdaniem brzmienie tych zestawów głośnikowych nie wynika z tego, że coś w nich spieprzono. Mam wrażenie, że to po prostu taki kompromis konstrukcyjny i sposób tłumienia rezonansów.

Ale konstrukcja jest blizniacza z ta od Tempo 6, ktore graja zupelnie inaczej. Otwarta, dzwieczna i zdrowa gora pasma. Wynalazek Manfreda, czyli ten jego slynny, najnowszy (od paru lat) glosnik wysokotonowy pakowany prawie wszedzie, wymusza dokladnie taki dziwny balans tonalny. Glosnik albo jego implementacja powoduja wlasnie cofniecie i przykrycie tej gory pasma. W zasadzie to wlasnie wysokotonowka najbardziej roznicuje Tempo 6 i 25. Stad potem rosnace wymagania do reszty elektroniki, ktora ma prostowac pewne dziwactwo Manfreda, ktory postanowil stworzyc analogowy dzwiek. Analogowy bardziej od czarnej plyty. Ciekawi tez polityka AP, ktory na swojej stronie nie ma szostek juz od bardzo dawna, a w sklepie mozna zawsze i wszedzie kupic nowe. To jest troche tak, jakby produkowano starego i nowego Passata rownolegle. Zakladam wiec, ze wielu ten "nowy" dzwiek sie zwyczajnie nie podoba, skoro przy zyciu utrzymuje sie dosc stara konstrukcje. Tym samym w ramach jednej linii Tempo stworzono dwie dosc odmienne filozofie dzwieku przewidziane dla roznych gustow. Dosc dziwne szczerze mowiac, no bo skoro wyprodukowano nastepce, z zalozenie cos lepszego, dokonano progresu, to po co ciagnac stara historie.....

Wynalazek Manfreda, czyli ten jego slynny, najnowszy (od paru lat) glosnik wysokotonowy pakowany prawie wszedzie, wymusza dokladnie taki dziwny balans tonalny.

Ciekawe to o czym piszesz, nie słyszałem Tempo 6 więc nie wiem jak one grają selektywnie w basie, ale jeśli grałyby tak dobrze jak Avanti to byłaby to rewelacja. Nie wiedziałem o planie stworzenia "analogowego dźwięku". Wydawało mi się zawsze że kolumny AP grają raczej neutralnie i naprawdę dobrze pokazują źródło i jego "analogowość" bądź jej brak.

Ja akurat mam Classic 20 i one mają inny od Tempo 25 głośnik wysokotonowy natomiast ogólny efekt był raczej podobny do Tempo 25, kolumna gra mocno swoim dźwiękiem podstawowym mimo nieco wyższej potencjalnie klasy. Ale równie Xindak mógł po prostu nie dawać rady, nie robiłem dogłębnych testów.

Na pewno posłucham jak będzie okazja, ale że póki co nie jestem na kupnie niczego to myślę, że pewnie Ty wcześniej wpadniesz na Avanti :) Chętnie też posłuchałbym Twojego wzmaka, widzę w Twoim profilu że miałeś H100 a jednak lampa Cię skusiła, recenzje ma też doskonałe.

Na pewno posłucham jak będzie okazja, ale że póki co nie jestem na kupnie niczego to myślę, że pewnie Ty wcześniej wpadniesz na Avanti :) Chętnie też posłuchałbym Twojego wzmaka, widzę w Twoim profilu że miałeś H100 a jednak lampa Cię skusiła, recenzje ma też doskonałe.

H100 mialem w domu na testy. Dzwiek dobry, w pewnych apektach bardzo dobry, ale.....trzeba naprawde mocno rozkrecic ten wzmacniacz, zeby zagral i zeby ten dzwiek byl nasycony. Inaczej jest cienko. Poza tym bas, troche go malo, stad tez dzwiek calosciowo idzie w jasnym kierunku. Czasem to pomaga, na wielu realizacjach zwlaszcza rockowych, metalowych dzwiek sie troche drze. Brakuje przytupu i porzadnej stopy perkusji. I rzecz trzecia to fakt, ze ten egzemplarz (potem sie okazako, ze sporo uzytkownikow sie na to skarzy) mial halasujacy transformator. Halasuje do tego stopnia, ze przy cichych, nocnych odsluchach zaczyna to draznic. Taka rzecz nie powinna miec miejsca w klocku za owczesne 10 tysiecy zlotych, a w sumie nie slyszalem czegos takiego nawet w znacznie tanczych, korporacyjnych i zwyklych klockach. Absolutne przegiecie. Wojny sie o to toczyly w klubie Hegla. Lampa.... trzeba posluchac, dosc czesto polecane kombinacja dla firmy AP. Ale AP lubia prad, wiec zabawy w lampki 2x10W mijaja sie z celem, ale taka Jolida juz o mocy 60 wat, to swietne polaczenie. Jakkolwiek cala ta audiofilia to tak subiektywna sprawa, ze to co dla jednego biale, dla innego jest czarne. Osobiscie lampe polecam, ale nie za wszelka cene. Dobra lampe, mocna lampe. W mojej opinie do wysmienite polaczenie.

trzeba naprawde mocno rozkrecic ten wzmacniacz, zeby zagral i zeby ten dzwiek byl nasycony. Inaczej jest cienko

To prawda, lampy grają lepiej cicho. Ale z drugiej strony Hegel gra głośno tak dobrze, że właściwie nigdy nie odbieram tego jako za głośne :D

I rzecz trzecia to fakt, ze ten egzemplarz (potem sie okazako, ze sporo uzytkownikow sie na to skarzy) mial halasujacy transformator. Halasuje do tego stopnia, ze przy cichych, nocnych odsluchach zaczyna to draznic.

Aż tak nie mam, ale fakt że jak włączę pralkę to słyszać każdy obrót na wzmacniaczu, a po Coaxialu nie da się grać jak jest włączony odkurzacz :) Trochę lepiej ale też słyszalne nawet jak sąsiedzi operują domową elektryką. Ale na H300 to raczej coś co słychać tylko jak muzyka nie gra a ja mieszkam w bloku z lat 50.

Na pewno posłucham tego wzmaka o którym piszesz jak będzie okazja, nawet z ciekawości, mam wrażenie że to faktycznie może być lepsze rozwiązanie dla Avanti niż dla moich Classików, one potrzebują mocnego bata.

Ale na H300 to raczej coś co słychać tylko jak muzyka nie gra a ja mieszkam w bloku z lat 50.

Ale uwierz mi, ze taki o wiele tanszy Denon PMA 1520AE nawet nie mruknie, a takze inne marki uchodzace za masowe. A zobacz wykonanie, czy chociazby dzwiek Denona PMA 2020AE (8500 zl). Hegel przy nim, to jak garazowa produkcja. Dzwiek to kwestia gustu, ale jak wydaje 12-15 tysiecy na klocek, to nie chce, zeby byl ulomny. Skoro sprawe ta opanowali producenci masowi i wzmacniaczowi za 3 tysiace nie przeszkadza pralka, czy suszarka, to w klockach drozszych w ogole nie powinno byc mowy o czyms takim.To tak, jakby w nowym aucie trzeszczala deska rozdzielcza :) Jak bedziesz mial mozliwosc, wez na odsluch jakas przyzwoita lampe. Dobrze zrobiona sprawi, ze nie bedzie trzeba krecic pieca, zeby miec frajde z dzwieku.

Witajcie.

Od tygodnia jestem właścicielem Avanter podpiętych pod Krella s550i

Wszystko jest jak być miało klasyka i jazz brzmią na tych kolumnach wybornie. Barwa, nasycenie, wybrzmienia, stereofonia, rozdzielczość, nienatarczywość ...

Muszę powiedzieć, że po przesiadce z Monitor Audio PL300 znalazło się to czego w poprzednikach brakowało i co było magnesem zmiany.

jest jednak ale ;-). Puściłem dzisiaj rocka (Deep Purpli, Rush, Maanam, etc, ) i jakbym słuchał na zwolnionych obrotach - nie ma pazura.

Wzmacniacz jest na moje ucho jak turbo torpeda. Czy te kolumny mimo że mają 4 woofery i 2 głośniki średnio tonowe nie potrafią grać dynamicznie, czy też to kwestia niewygrzania kolumn albo koniecznej zmiany źródła?

Pozdrawiam,

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

AP to b. kulturalny zawodnik. Te nowsze chyba jeszcze kulturalniejsze od starszych :)

Avantery słuchałem z b. drogą elektroniką VDH i... ledwo grały, zasypiałem.

Z AP najbardziej podobają (sorki) mi się Tempo / Virgo - te co mają po jednym głośniku.

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

No ale warto też pamiętać, że rock zwykle jest gorzej zrealizowany niż muzyka klasyczna i jazz. Z drugiej strony, nawet ten niezbyt szczęśliwie nagrany rock potrafi brzmieć nieźle lub fatalnie. Może warto zainstalować sobie na kompie program do sprawdzania dynamiki Dynamic Range i przepuścić płytę przez młynek. Czasami płyta jest tak podła i pozbawiona dynamiki, że żaden sprzęt nie pomoże.

Edytowane przez Mario_77

Dziekuje wszystkim. Mario 77 ale ja znam te płyty - np. Deep Purple Made in Japan. To płyta z dużym drivem dynamicznym. Słyszałem ją na Bowersach 604 s3, Kefach r900, Monitor Audio Platinum Pl300. To bardzo różne kolumny ale na każdej rock brzmiał kilka razy lepiej. Nie szukam przy tym gejzerów dynamiki i referencyjnego brzmienia pod tym wzgledem. Ale chciałbym przynajmniej brzmienia na poziomie kolumn 3-4x tańszych.

Mam wzmacniacz który wygląda na bardzo wydajny pradowo i grał zawsze bardzo dobrze (Krell s550i).

Zastanawia się czy wygranie kolumn coś może poprawić albo zamiana na wzmaka na powiedzmy 2x mocniejszy? A może Avantery to kolumny które nie zagrają rocka nawet na średnim poziomie?

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Zastanawia się czy wygranie kolumn coś może poprawić albo zamiana na wzmaka na powiedzmy 2x mocniejszy? A może Avantery to kolumny które nie zagrają rocka nawet na średnim poziomie?

Na tyle na ile ja znam AP z ich powolnością wzmak może pomóc, mi mój H300 bardzo pomógł. Nie sądzę, żeby chodziło o taką gołą moc, raczej o kontrolę kolumn i dynamikę, a to nie koniecznie idzie w parze. Na Twoim miejscu na pewno spróbowałbym innych wzmacniaczy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.